ČEMU CIRKUS?

Pa zar ne bi bilo najvece umece izbalansirati sve elemente, tako da pilot moze da izdrzi, a da pritom mashina duzinu trke predje u sto kracem roku?

Ako to deluje nemoguce, onda nek svi sednu u istu mashinu, pa ne bitno kakva bila i da geldamo kako se ljudi trkaju :roll:

Ako se ikad maximalno izjednače karakteristike bolida, pašće istog momenta neka slavna imena, kako vozačka, tako i konstruktorska... Mnogi žive na staroj slavi i zbog starog novca ne daju da se desi ovo o čemu pričamo...

Kad_LupimLupim:
Pa zar ne bi bilo najvece umece izbalansirati sve elemente, tako da pilot moze da izdrzi, a da pritom mashina duzinu trke predje u sto kracem roku?

Ako to deluje nemoguce, onda nek svi sednu u istu mashinu, pa ne bitno kakva bila i da geldamo kako se ljudi trkaju :roll:
Da ali zar nije to lakse i jeftinije uraditi sa vozilom od 2-3000 ccm, a to je formula 1 sada.
A postoje i kup trke gde su svi u istom polozaju kao recimo formula Reno ali vidis da to skoro niko ni ne gleda.

Evo oci mi ispadose od citanja :shock: i ono sto mogu da konstatujem je sledece:nisam bas narocito pametan, ali u svakom takmicenju pravila pravi najjaci(u ovom slucaju ko ima najvise $$$)F1 je uvek bila rulet za vozace, gume su pucale i raspadale se i sedamdesetih i osamdesetih a i devedesetih pa i sada.Iskreno, ovako simptomaticno, veoma razocaravajuce od strane Michelina, a cenu razvoja tehnologije placaju vozaci(najcesce).Apsolutno sam za to da bude sto vise proizvodjaca guma u F1, konkurencija je potrebna, naravno i u svemu ostalom. E sad, posto pre svega F1 smatram poligonom za razvoj tehnologije ove ili one(gume,kocnice,vesanje motori), a izgled iste diktira razvoj predgodno pomenutih, te i svake godine nova pravila smatram da su izazov za ljude od struke da im doskoce.Seti te se kako su crveni doskocili aktivnim NEaktivnim spojlerom, za mene je to bilo fascinantno, kao dosetka :wink:.Vozaci su samo marionete, oni koji ce staviti glavu u torbu za zarad strasti(citaj ljubavi prema brzini)novca i slave, i svi vuci siti. Licno ih kapiram kao test pilote supersonicnih aviona dok istrazuju limite istih, u tome je valjda car, zar ne.Spekulacija je bilo i bice ih i dalje, jos uvek mi nije jasno sta se zapravo desilo sa Senom i da li je moguce da su(kako je pisalo) nastavljali stub volana prostim zavarivanjem sipke na sipku, a zna se kolika su opterecenja, da li je i to bilo stavljanje na test konkretno tehnologije zavarivanja :?: :shock: :shock: Cena je placena sta god to bilo, a mere kasnije preduzete, isto ko' GP USA, srecom bez posledica :x

Espanol:
ikksx:
Ja pak mislim da to i nije tako dobra ideja. Mislim da bi se izgubila draž box-a. Setite se samo koliko smo napeti kad krenu u krug za box-ove, te imaće još za onolko krugova te ostao je duže 1.2 sec,...
A u čemu je to draž boksa. U požarima pri nalivanju goriva, gaženju mehaničara zbog prevremenih polazaka, sudara...Veća draž bi bila pravilno doziranje goriva za celu trku (kao što je nekad bilo) a u boks samo po višoj sili. Tako bi više došla do izražaja pripremljenost vozila i znanje ekipe, a u boksovima bi dangubili loše pripremljeni. Pa kom obojci... :wink:

...Pa ko ostane brez corbe neka gura do cilja ko Sena legenda nekada :lol: :lol: :lol:

Sto vise pravila ima to su automobili slicniji jedan drugom, klasa je jeftinija i trke su zanimljivije.
Ne znam koliko vas preti domace trke, ali najzanimljivije su trke u malom N i Hibridu, jer su to najjeftinije klase samim tim i najbrojnije a zbog mnostva propisa automobili su izjednaceni.
Postoji i klasa 1600 hoby u kojoj je skoro sve dozvoljeno, u kojoj nema ni desetak vozaca, dogodi se dva do tri preticanja u toku SEZONE, razlike izmedju prvoplasiranih, na kraju trke mere se u minutima, a pitajte Espanola koliko kosta jedan hoby automobil i odrzavanje po sezoni.

orca:
Evo oci mi ispadose od citanja :shock: i ono sto mogu da konstatujem je sledece:nisam bas narocito pametan, ali u svakom takmicenju pravila pravi najjaci(u ovom slucaju ko ima najvise $$$)F1 je uvek bila rulet za vozace, gume su pucale i raspadale se i sedamdesetih i osamdesetih a i devedesetih pa i sada.Iskreno, ovako simptomaticno, veoma razocaravajuce od strane Michelina, a cenu razvoja tehnologije placaju vozaci(najcesce).Apsolutno sam za to da bude sto vise proizvodjaca guma u F1, konkurencija je potrebna, naravno i u svemu ostalom. E sad, posto pre svega F1 smatram poligonom za razvoj tehnologije ove ili one(gume,kocnice,vesanje motori), a izgled iste diktira razvoj predgodno pomenutih, te i svake godine nova pravila smatram da su izazov za ljude od struke da im doskoce.Seti te se kako su crveni doskocili aktivnim NEaktivnim spojlerom, za mene je to bilo fascinantno, kao dosetka :wink:.Vozaci su samo marionete, oni koji ce staviti glavu u torbu za zarad strasti(citaj ljubavi prema brzini)novca i slave, i svi vuci siti. Licno ih kapiram kao test pilote supersonicnih aviona dok istrazuju limite istih, u tome je valjda car, zar ne.Spekulacija je bilo i bice ih i dalje, jos uvek mi nije jasno sta se zapravo desilo sa Senom i da li je moguce da su(kako je pisalo) nastavljali stub volana prostim zavarivanjem sipke na sipku, a zna se kolika su opterecenja, da li je i to bilo stavljanje na test konkretno tehnologije zavarivanja :?: :shock: :shock: Cena je placena sta god to bilo, a mere kasnije preduzete, isto ko' GP USA, srecom bez posledica :x
Što se tiče Sene on je prije udesa vozio nekoliko krugova iza safe-ti car-a mnogo manjom brzinom nego što je bilo planirano i ja mislim da kočnice nisu bile OK (temperatura - hlađenje) pored toga što je očigledno bio kvar na upravljačkom mehanizmu.
I da je jedan proizvođač guma opet bi neki dobijali 1A klasu, a ostali šta ostane.

Opet pominjanje smrti Ayrtona Senne.
Setite se da je i Ratzenberger poginuo dan ranije.

Uzrok Sennine smrti je nedavno najbolje objasnio Damon Hill, koji je vozio IDENTICAN bolid kao Senna i lepo je rekao da uzrok izletanja nije nikakav tehnicki kvar nego vozacka greska, i to fatalna.
Jer po Hillovim recima, u toku nastavka trke Hill je razgovrao sa pit wallom da li da se povuce iz trke, ali mu je Patrick Head rekao da nema potrebe i da ostane na stazi. Zavrsio je kao sesti.
Medjutim skoro, pre par meseci se pojavila ta Hillova izjava da bi "samo ludak sa hladnim gumama toliko jako dao gas da bi Tamburello prosao sa 310 km/h", dok su ostali vozaci iza Senne, znaci Schumacher, Berger, Larini po telemetriji vozili ispod 250 km/h zbog rizika od izletanja.

Toliko o Senni, da li je zaista to bila vozacka greska, mada sudeci po njegovom stilu voznje to i nije toliko cudno ili je zaista uzrok pogibije metalna sipka koja je navodno pukla, to nikada necemo saznati.

E sad, ja bih se vise okrenuo onim glupim pravilima koja su doneta 2003 o jednom kvalifikacionom krugu i ovom sistemu bodovanja.
Setite se kako je pre toga svakom vozacu stalo da pobedi, jer izgleda da je sama pobeda bila nesto zaista posebno, jedan emotivni momenat koji se ne zaboravlja, koji zauvek ostaje tu.
Setite se pobede Jean Alesi-a u Montrealu 1995 godine koliko je to bila emotivna reakcija, ili pobeda Rubens Barrichella u Hockenheimu 2000.
A one pobede Fisichelle, Trullia, Räikkönena, kao da nista nisu znacile samim vozacima, ta cuvena prva pobeda, prosto vidis neku tupavu hladnocu i zabrinutost gde su zapravo u sampionatu, umesto da uzivaju u tom trijumfu.
Sa ovim sistemom bodovanja da je razlika izmedju prvog i drugog samo dva poena,pa onda opet, izamedju drugog i treceg isto dva poena, zaista predstavlja jednu veliku glupost.
Stari sistem bodovanja 10, 6, 4, 3, 2, 1 jeste bio nesto zaista posebno jer nije bilo ovolikog taktiziranja od strane vozaca, mnogo je bila veca borba i za taj jedan bod i po svaku cenu su se vozaci trudili. A danas mi deluje smesno kada vidim da se bore za sesto mesto, pa im nekako svejedno osvojili koji bod vise ili manje.
Ta tupava odluka da bude takav sistem bodovanja se lepo obio o glavu i Jordanu 2003, i McLarenu prosle godine.
A sto se tice kvalifikacija, malo mi je suludo da se vozi taj jedan krug gde vozac kao robot nema nikakvo pravo na gresku niti sansu da ispravi ono sto je postigao. Mnogo je bilo zanimljivije ranije kada su lepo imali 12 krugova na raspolaganju, pa kada su se maksimalno takmicili da daju sve od sebe, pa onda ono cuveno smetanje konkurentima na stazi i ostale stvari.
Ovako, kvalifikacije su postale bezgrnanicno dosadne, neinventivne, glupe.

Ovakva pravila zaista prilice bilo kom sampionatu u Americi gde je atraktivnost na prvom mestu, ali Formula 1 je evropski proizvod koji i treba da bude "dosadan".

jomini:
Mislim da malo potcenjuješ Senino znanje i iskustvo koje je imao do tada. To što kažeš mogao bi da uradi neki napaljeni početnik, željan ko zna kakve slave...

Sve je to u redu, ne potcenjujem ja Sennino znaje, naprotiv, samo kazem da je pogresio, i da ima pravo na gresku, jer seti se na kakvoj gluposti je on ispao iz trke kada je jurio Schumachera u Interlagosu dve trke ranije, ili trka u Aidi kada je ocajno startovao i doziveo to da ga Häkkinen udari odpozadi.
Senna je samo bio ipak covek a ne nepogresivi bog.
Uostalom, uvek se znalo da je isao i preko limita, kao ono namerno zakucavanje u Prosta u Japanu 1989 i 1990.

Opet pominjem sta je rekao Damon Hill "Senna je bio takav vozac da se radije zakucao u nekoga nego da ga pusti da ga obidje. I samo bolesni umovi njegovih fanova mogu da misle da samo pokojni covek moze biti nekome idol. Dok je bio ziv bilo je i navijaca Alain Prosta, Nelson Piqueta, Nigel Mansella, a sada kada je Senna pokojni, svi fanovi su presli Senninih protivnika su presli u njegove fanove omalovazavajuci time umece i znanje svojih dotadasnjih omiljenih vozaca."

jomini:
Mislim da malo potcenjuješ Senino znanje i iskustvo koje je imao do tada. To što kažeš mogao bi da uradi neki napaljeni početnik, željan ko zna kakve slave...

Izvini, kada vec pominjes napaljene pocetnike, e pa to je onda bas bio slucaj sa Roland Ratzenbergerom kada je krug ranije u svom Simtek Fordu, malo izleteo sa staze i ostetio prednji stabilizator, i umesto da ode u boks, on je ne obracajuci paznju na to nastavio da vozi i u krivini Tosa bolid ga je povukao isuvise ulevo jer je izgubio prijanjanje za stazu zahvaljujuci ostecenom stabilizatoru i samo produzio pravo i na mestu ostao mrtav sa polomljenim vratom.
E to je Ratzenbergeru bila tek druga trka u karijeri i bio je zeljan dokazivanja, ali neiskusan da se ostecenim stabilizatorom ne moze voziti kvalifikacioni krug kako je on radio tada.

jomini:
Sve se slažem, bravo! I još da dodam, bod za najbrži krug i pole position. Ipak treba nagraditi i te stvari.

Pa ja ne bih to radio, ali hajde, ima svoju draz.
Mada najgluplje bodovanje je bilo kada su se merili prvih 11 plasmana, zbog cega je na moju veliku zalost Alain Prost 1988 godine i izgubio titulu iako je imao vise regularnih plasmana u prvih sest nego Senna.

Covece, sada kopam po glavi koliko bi to Prost imao titula da ga je malo vise sreca posluzila.
1983 u Renaultu da njegov lepotan nije otkazao na zadnjoj trci.
1984 u McLaren Porscheu kada je Lauda uzeo titulu za pola boda, i to ona pola boda koja je Prost izgubio u Monacu kada je trka prekinuta pre izvezenih 50 %.
1988 vec pomenut sistem bodovanja.
1990 da je Senna bio pitomiji i da ga nije izneo sa staze u Suzuki.

8 titula bi Profesor imao....8.....

Back