Plant
Veoma poznat
- Poruka
- 11.417
Zelen ili zlatan ? Zlatne boje,.. setiću se kultivara,.. Winter Gold ?Nije. Mini bor je. Ima oko 30 godina I oko 1,5m visine je bez da je ikada secen.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zelen ili zlatan ? Zlatne boje,.. setiću se kultivara,.. Winter Gold ?Nije. Mini bor je. Ima oko 30 godina I oko 1,5m visine je bez da je ikada secen.
Nemam pojma. Uslikacu posle posla.Zelen ili zlatan ? Zlatne boje,.. setiću se kultivara,.. Winter Gold ?
Ne moraš,.. dok otvorimo temu i za ostale četinare,.. Jele i Smrče,.. Borove i Kedrove,.. Juniperuse i Tise,..Nemam pojma. Uslikacu posle posla.
E taj sam tražila godinama. Viđala sam veće primerke zasađene u nizu, ali nisam mogla da ih nađem u rasadnicima. Sad mi je jasni zašto.Do skoro je Leylandov čempres smatran za savršeno drvce ili grmom za sadnju u urbanim uslovima,.. kao fotinije s crvenim vrhovima
Ali i rasprostranjenost je učinilo ovog lepotana, vrlo osetljivim na probleme s insektima i patogenim bolesti.. namnožilo se i jednih i drugih. Crvi su postali ozbiljan problem pre otprilike 10 godina. Ovi insekti često unište biljku u roku od nekoliko dana.
Gljivične bolesti su ozbiljan problem i ima ih šest raznih (gljivičnih bolesti)
Phytophthora korena - trulež i armilaria - dve su glavne bolesti korena koje uzrokuju polagano propadanje biljaka. (U žardinjerama još više, ali se Lejland manje sadi u žardinjere, jer je bujan. )
Nažalost, nema kontrole nad ovim bolestima. Uklanjanje obolelih biljaka, najbolje je rješenje.
Cankeri su gljivice koje zahvataju i stablo i grane uzrokujući odumiranje. Orežite zaražene dijelove i izbjegavajte jaku prihranu (gnojidbu) ali i jače navodnjavanje tokom sušnih razdoblja. Štetočine vole mlado tkivo,..
Razmak između biljaka od bar metar i po. koji će omogućiti potrebno promaju - kretanje zraka kako bi se smanjila učestalost problema s gljivičnim bolestima.
Lejlandov čempres je pokazao neke nedostatke - zbog bujnosti je osetljiv na nevremena ( na jak vetar).
Treba razmisliti da se zameni sa pogodnijim biljkama u recimo živicama,.. tj u planiranju i sadnji budućih živih ograda. (sorte arborvitae ili (Cryptomeria japonica . Božikovine ) - novi kultivari,.. dok stignu u naše rasadnike.
(autorski tekst: Plant - Krstarica )
Jel otišao u visinu?Šta god da je dobrodošao je kod nas. Od istog čoveka sam uzeo 6 čempresa i svaki se primio. Ovaj jedan koji je bio najveći sada ima preko tri metra mislim da je pronašao vodu. Ostali su na metar ipo.