Čempresi i pačempresi - četinari

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije. Mini bor je. Ima oko 30 godina I oko 1,5m visine je bez da je ikada secen.
Zelen ili zlatan ? Zlatne boje,.. setiću se kultivara,.. Winter Gold ?
1697694878291.jpeg

Čempresi, kedrovi i pančićeve omorike, borovi... divota prirode
I smrče su lepe.
Do skoro je Leylandov čempres smatran za savršeno drvce ili grmom za sadnju u urbanim uslovima,.. kao fotinije s crvenim vrhovima
Ali i rasprostranjenost je učinilo ovog lepotana, vrlo osetljivim na probleme s insektima i patogenim bolesti.. namnožilo se i jednih i drugih. Crvi su postali ozbiljan problem pre otprilike 10 godina. Ovi insekti često unište biljku u roku od nekoliko dana.
Gljivične bolesti su ozbiljan problem i ima ih šest raznih (gljivičnih bolesti)

Phytophthora korena - trulež i armilaria - dve su glavne bolesti korena koje uzrokuju polagano propadanje biljaka. (U žardinjerama još više, ali se Lejland manje sadi u žardinjere, jer je bujan. )

Nažalost, nema kontrole nad ovim bolestima. Uklanjanje obolelih biljaka, najbolje je rješenje.
Cankeri su gljivice koje zahvataju i stablo i grane uzrokujući odumiranje. Orežite zaražene dijelove i izbjegavajte jaku prihranu (gnojidbu) ali i jače navodnjavanje tokom sušnih razdoblja. Štetočine vole mlado tkivo,..
Razmak između biljaka od bar metar i po. koji će omogućiti potrebno promaju - kretanje zraka kako bi se smanjila učestalost problema s gljivičnim bolestima.

Lejlandov čempres je pokazao neke nedostatke - zbog bujnosti je osetljiv na nevremena ( na jak vetar).
Treba razmisliti da se zameni sa pogodnijim biljkama u recimo živicama,.. tj u planiranju i sadnji budućih živih ograda. (sorte arborvitae ili (Cryptomeria japonica . Božikovine ) - novi kultivari,.. dok stignu u naše rasadnike.

(autorski tekst: Plant - Krstarica )​
E taj sam tražila godinama. Viđala sam veće primerke zasađene u nizu, ali nisam mogla da ih nađem u rasadnicima. Sad mi je jasni zašto.
Jedva sam otkrila da se tako zove, slikala sam i pitala stručnjake. Ali mi nijedan nije rekao ovo.

A što su im grane tako raširene.
Kod čempresa one idu uspravno, uz stablo.

U nekadašnjem porodičnom dvorištu je bio predivan stari čempres. I jedne zime padne ogroman sneg, navali su na njegove grane i rascveta ih. Kad se otopio, mislili smo da će se povratiti, ali je ostao tako rascvetan.
Posle čitam da se to često dešava sa čempresima.

Šta god da je dobrodošao je kod nas. Od istog čoveka sam uzeo 6 čempresa i svaki se primio. Ovaj jedan koji je bio najveći sada ima preko tri metra mislim da je pronašao vodu. Ostali su na metar ipo.
Jel otišao u visinu?

Pisala sam na ovoj temi da mi je jedan rasadničar utrapio arizonski čempres umesto klasičnog mediteranskog. Isto se zovu čempresi, imaju slične "listiće" ali krošnja im je skroz drugačija. Arizonski su plavkasti i široko kupasti, debeli, dok običan čempres ima lepu tamnozelenu boju i uzak porast.

To je bitno zato što za arizonski ti je potrebno da imaš veliki prostor jer sam viđala odrasle primerke, to izraste ogromno, po 5, 6 m u prečniku

Back