Eko straža
1h ·
Da li je Srbija najzagadjenija država u Evropi? Nije, najzagadjeniji vazduh diše naša raja u Bosni i Hergegovini, mi smo drugi. Zajedno činimo epicentar Evropskog čestičnog zagadjenja. Kako znamo? Analizom zvaničnih izveštaja.
U prilogu su dve slike godišnjeg izveštaja Evropske agencije za zaštitu životne sredine. Dve stvari mogu da se vide: da Bosna i Hercegovina imaju ogromno odskakanje od ostatka Evrope i da smo mi crna rupa na zlatnom tepihu, kako je rekao bivši predsednik Republike.
Zašto fali Srbija? Pa najverovatnije jer ne ispunjava uslove da udje u satistiku. Mi pre svega imamo oskudna merenja, a zahtev da se nadjemo na mapi je ovaj: Only stations with more than 75 % of valid data are included in the map.
Ali ako unesmo podatke iz izveštaja Agencije za zaštitu životne Sredine za prošlu godinu
http://www.sepa.gov.rs/download/izv/Vazduh_2019.pdf
I ako tu poredjamo naše veće gradove Beograd (21, 26, 30), Niš (33, 39), Subotica (30, 31), Pančevo (26, 28), Kraljevo (33), Valjevo (42) prema podacima kakve imamo, nedvosmisleno se nalazimo iznad trećeplasirane Poljske. Medijanu možemo odrediti tačnije i sa delom izveštaja koji napominje da je "izloženost gradskog stanovništva zagađenju PM2.5 iznosi 29 µg/m3". Napominjemo da nema merenja za Užice, Kragujevac i Novi Pazar.
Prema godišnjem izveštaju Batuta, koji se inače ne može naći na listi publikacija na njihovom sajtu, tj sakriven je sem ako nemate direktan link:
http://www.batut.org.rs/.../GodisnjiIzvestajVazduh%202019...
Po njemu su rezultati za Niš još lošiji i koncentracija PM2.5 iznosi 47, za Beograd približno ista - 25.4
Sem što nas pozicionira a mesto no.2 u Evropi, otvara i drugu problematiku - zašto naša merenja ne ispunjavaju uslove da se nadju u izveštaju Evropske agencije?
Juče smo videli video koji objašnjava kako te suspendovane čestice utiču na naš organizam
https://fb.watch/2E4pJr_ypZ/
A kako se to konvertuje u brojeve? Pa po istom izveštaju 14.600 ljudi godišnje u Srbiji umre od suspendovanih pm2.5 čestica (od NO2 još 430, O3 280, što znači od zagadjenog vazduha totalno 15310 od zagadjenog vazduha), što je ekvivalent jednom Apatinu ili Velikoj Plani recimo.
Zašto moramo pod hitno da dignemo glas? Ne zato što imamo problem, već zato što se oko njega dezinformiše javnost. Podestimo na izjave:
Predsednik Srbije:
- Kakvo crno zagadjenje, mi nemamo zagadjenje, to traje 1-2 dana godišnje
- Ja se u to nerazumem, zagadjen vazduh
- Postoji panika za zagadjenjem
Ministar zdravlja:
- Zagađenja ima, ali ne može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema
Direktorka Batuta:
Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut Verica Jovanović rekla je danas u Nišu da građani nemaju razloga za zabrinutost zbog zagađenja vazduha.
Eeeeeej!!! A Niš zagadjeniji od Pekinga! Tadodje dotična bez blama poručuje:
„U periodima kada su najveća čestična zagađenja je zgodno koristiti šal ili eventualno neku maramicu koja se može odložiti"
Maramice dragi moji, šal i maramice.
Ako vodeći ljudi u ovoj državi imaju takav stav, kako možemo od njih da očekujemo bilo kakva rešenja. Vremena za čekanje nema. Racionalnim razmišljajem, argumentima i zvaničnim podacima kao referencama pozivamo vas da razmislite da li je ovo stanje prihvatljivo, ili je potrebno uraditi nešto povodom toga? Nas sedam miliona udiše isti taj vazduh i ne vidim kako će se neko apstinencijom spasiti, ovde nema mehura ni staklenog zvona.
Prst na čelo, minut do dvanest je.