Чекајући дан када ћемо затворити ТЕ Никола Тесла у Обреновцу

Шта је смешно, тo je oдлика глупих људи, јер немаш никакав одговор.

Ако смо толико ретардирани да морамо да зависимо од прљаве енергије, онда би требало преместити термоелектране и прљаве фабрике на крајњи југ Србије, пошто тамо има мање Срба, а те Србе мотивисати да се преселе на север Србије.

Направити две огромне термоелектране у самом Београду, које производе 50% ел. струје је екоцид.

Šta da ti kažem a da shvatiš kakve budalaštine pišeš
Kompletna ova tema je težak idiotluk , klasika zapadnog debila,navikao da u glavi umesto mozga ima protočni bojler selektovanih informacija

Šta god tebi da se o toj temi napiše suvislo ti ćeš se držati matrice i zato je besmisleno diskutovati

Šta da ti kažem a da shvatiš kakve budalaštine pišeš
Kompletna ova tema je težak idiotluk , klasika zapadnog debila,navikao da u glavi umesto mozga ima protočni bojler selektovanih informacija

Šta god tebi da se o toj temi napiše suvislo ti ćeš se držati matrice i zato je besmisleno diskutovati
Па нема већег дебила од тебе, ако те човек лепо пита, шта је твој одговор, шта је твоја алтернатива, а ти немаш ништа да понудиш као решење.
Дакле класичан СНС дебил, који само зна по налогу да напада, без грама мозга.

Па нема већег дебила од тебе, ако те човек лепо пита, шта је твој одговор, шта је твоја алтернатива, а ти немаш ништа да понудиш као решење.
Дакле класичан СНС дебил, који само зна по налогу да напада, без грама мозга.

A šta ti imaš kao alternativu da dobiješ energiju - ugalj, uranijum, gas hidropotencijal i ostale "potočare" tipa vetroparkovi i solarni paneli ( dovoljni za domaćinstva)

Na žalost novih izvora nemamo

Ako želiš da opstaneš moraš da koristiš , ako mi ne koristimo drugi će.

Očigledno je sledeće: došao je neko ko se ne dopada dosadašnjem upravniku, pa bi on , opet preko naših leđa da podmeće klipove u točkove, a mi da ispaštamo

Ako razumeš , ali sumnjam da ti išta razumeš

A šta ti imaš kao alternativu da dobiješ energiju - ugalj, uranijum, gas hidropotencijal i ostale "potočare" tipa vetroparkovi i solarni paneli ( dovoljni za domaćinstva)

Na žalost novih izvora nemamo

Ako želiš da opstaneš moraš da koristiš , ako mi ne koristimo drugi će.

Očigledno je sledeće: došao je neko ko se ne dopada dosadašnjem upravniku, pa bi on , opet preko naših leđa da podmeće klipove u točkove, a mi da ispaštamo

Ako razumeš , ali sumnjam da ti išta razumeš
Па сви се труде да смање коришћење извора прљаве енергије, чак и босански муслимани и Македонци имају стратегију смањења зависности од фосилних горива, односно термоелектрана, да не говоримо о Европи.

Вучић мора да престане да поклања српску земљу странцима који ће овде отварати прљаве фабрике и руднике за ренту од 3%. Прво због тога што те фабрике и рудници трују наш ваздух и средину, а други проблем је што те фабрике траже додатну ел. енергију који ми добијамо на најгори могући начин, а то је сагоревањем угља и то најлошијег. Тако због ситног приватног профита ми добијамо екоцид, додатно загађење ваздуха и животне средине.

Већ сам ти рекао да само на једном примеру ветропаркова, већ сада можемо да затворимо два тровача, две мале термоелектране, Мораву и Колубару.

Али ако издајник отвори рудник литијума, мораће не само те две мале термоелектране да раде, него још пар таквих, да сви заједно поцркамо од тог смрада.

Ти немаш никакву алтернативу, ти си као и велеиздајник, статус кво, нека поцрка цео народ, само да капиталисти и режим пуне џепове.

Чак је боља опција и да купујемо струју, само да створимо коначно нормалну животну средину и чистији ваздух, заправо да коначно добијемо лош ваздух, пошто је овај катастрофално токсичан.

Па сви се труде да смање коришћење извора прљаве енергије, чак и босански муслимани и Македонци имају стратегију смањења зависности од фосилних горива, односно термоелектрана, да не говоримо о Европи.

Вучић мора да престане да поклања српску земљу странцима који ће овде отварати прљаве фабрике и руднике за ренту од 3%. Прво због тога што те фабрике и рудници трују наш ваздух и средину, а други проблем је што те фабрике траже додатну ел. енергију који ми добијамо на најгори могући начин, а то је сагоревањем угља и то најлошијег. Тако због ситног приватног профита ми добијамо екоцид, додатно загађење ваздуха и животне средине.

Већ сам ти рекао да само на једном примеру ветропаркова, већ сада можемо да затворимо два тровача, две мале термоелектране, Мораву и Колубару.

Али ако издајник отвори рудник литијума, мораће не само те две мале термоелектране да раде, него још пар таквих, да сви заједно поцркамо од тог смрада.

Ти немаш никакву алтернативу, ти си као и велеиздајник, статус кво, нека поцрка цео народ, само да капиталисти и режим пуне џепове.

Чак је боља опција и да купујемо струју, само да створимо коначно нормалну животну средину и чистији ваздух, заправо да коначно добијемо лош ваздух, пошто је овај катастрофално токсичан.

Trude se oni koji su do sada arčili i svoje i tuđe, oglodali kao skakavci , pa sada kada su u nadmoćnoj poziciji oni bi da zadrže svoj položaj

Oni bi da u novom svetu delimo siromaštvo, a u predhodnom nismo delili bogatstva , čak su naša koristili ili nam zatvarali opciju da preživimo

Sa vetroelektranama ti bi ovde imao nelo stanovniđtvo +50 godina , gde bi onaj od 50 bio tinejdžer, jedno 10-20% mladih da opslužuje te matore i ostalo kod onih koji ti prodaju priču o vetroprakovima

Što se tiče rudnika - nauči prvo da rudnik samo narušava geomorfologiju tla , ono što zagađuje je postopuka dobijanja polusirovine ili sirovine iz rude

Još uvek ne znamo da li će tamo biti samo kopovi ili će se graditi cela industrija

Od čega ćeš da kupuješ struju, od kredita MMF-a? I ko će da ti je proda? EU koja uvozi 70% svoje potrebne energije kao Italija ili kao Nemačka sa 50%

I što je nagore masa somova koji su druga ili treća generacija u nekim titoističkim soliterima veze nema ni o čemu a o svemu pametuje

Trude se oni koji su do sada arčili i svoje i tuđe, oglodali kao skakavci , pa sada kada su u nadmoćnoj poziciji oni bi da zadrže svoj položaj

Oni bi da u novom svetu delimo siromaštvo, a u predhodnom nismo delili bogatstva , čak su naša koristili ili nam zatvarali opciju da preživimo

Sa vetroelektranama ti bi ovde imao nelo stanovniđtvo +50 godina , gde bi onaj od 50 bio tinejdžer, jedno 10-20% mladih da opslužuje te matore i ostalo kod onih koji ti prodaju priču o vetroprakovima

Što se tiče rudnika - nauči prvo da rudnik samo narušava geomorfologiju tla , ono što zagađuje je postopuka dobijanja polusirovine ili sirovine iz rude

Još uvek ne znamo da li će tamo biti samo kopovi ili će se graditi cela industrija

Od čega ćeš da kupuješ struju, od kredita MMF-a? I ko će da ti je proda? EU koja uvozi 70% svoje potrebne energije kao Italija ili kao Nemačka sa 50%

I što je nagore masa somova koji su druga ili treća generacija u nekim titoističkim soliterima veze nema ni o čemu a o svemu pametuje
Нико нас са запада или истока не тера да се боримо против прљаве енергије, осим нас самих који се гушимо у загађеном ваздуху и средини.

Не продаје се прича о ветропарковима, већ постоје у Банату и они испоручују струју ЕПСу по нешто већој цени, јер наравно нисмо способни да направимо ветропаркове који би били у државном власништву, јер имамо лопове на свим нивоима.
У региони само Хрватска има нешто веће улагање у ту врсту обновљиве енергије у односу на нас.
Црна Гора да поседује ове наше ветропаркове, могла би већ колико јуче да затвори свог јединог тровача ТЕ Пљевља.

Што се тиче рудника, па наравно да мислим на процес добијања сировина, али и рудник који снабдева угљем је директни учесник у загађењу.

Зна се да ће се тамо градити цела индустрија.

Не живим у комунистичком стану, већ у својој кући.

УПОЗОРИО НА ГРЕШКЕ У МЕРЕЊУ ЗАГАЂЕНОГ ВАЗДУХА, ПА ДОБИО - ОТКАЗ: Миленко Јовановић отпуштен из Агенције за заштиту животне средине
Ј. СУБИН
26. 12. 2020. у 11:02
УПОЗОРИО НА ГРЕШКЕ У МЕРЕЊУ ЗАГАЂЕНОГ ВАЗДУХА, ПА ДОБИО - ОТКАЗ: Миленко Јовановић отпуштен из Агенције за заштиту животне средине

Фото. В. Н.
САДА већ бивши начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха у Агенцији за заштиту животне средине Миленко Јовановић, након што је упозоравао директора на погрешна поступања када је реч о мерењу загађења ваздуха - добио је отказ.

Формално, раскид уговора о раду образложен је дисциплинским поступком против Јовановића. Прво му је одузет службени телефон, укинута имејл адреса, покренут дисциплински поступак, да би пре две недеље остао без посла.
Све је кренуло крајем октобра, када је Агенција за заштиту животне средине по налогу директора, променила критеријуме за оцењивање квалитета ваздуха, мимо процедуре и знања запослених у одељењима, којима је то стручни посао, па је "загађен" ваздух постао "прихватљив". Како је Јовановић испричао за "Новости", начин на који су ти критеријуми мењани је погрешан и сумњив, чак и да су имали добру намеру, тврдећи да то указује да постоји намера прикривања информација.
Побунио се против промене критеријума по којима је "загађен" ваздух постао "прихватљив"
- Када је јавност сазнала за промену параметара, то није било први пут, јер сам прве измене видео још крајем октобра - казао нам је Јовановић. - Мејлом сам питао директора о чему је реч, јер наше одељење, иако је надлежно за то, није било обавештено. За четири дана три пута је мењао критеријуме. Суштина је да су све измене морале бити урађене у договору са свим стручним институцијама.
ЗАГАЂЕНИ ВАЗДУХ ОДЈЕДНОМ ПОСТАО ПРИХВАТЉИВ: Агенција за заштиту животне средине на свом сајту променила граничне вредности
ЗАГАЂЕНИ ВАЗДУХ ОДЈЕДНОМ ПОСТАО "ПРИХВАТЉИВ": Агенција за заштиту животне средине на свом сајту променила граничне вредности
РИЗИК ЗА СВЕ СТАНОВНИКЕ ВАЉЕВА: Највеће загађење ваздха забележено прошлог четвртка
РИЗИК ЗА СВЕ СТАНОВНИКЕ ВАЉЕВА: Највеће загађење ваздха забележено прошлог четвртка
АКО ТО НЕ РЕШИМО БИЋЕМО БОЛЕСНИ: Доктор Несторовић изнео драматично упозорење због загађења ваздуха
АКО ТО НЕ РЕШИМО БИЋЕМО БОЛЕСНИ: Доктор Несторовић изнео драматично упозорење због загађења ваздуха
ВЛАДА РАДИ НА ТОМ ПРОБЛЕМУ: Премијерка Брнабић о загађењу ваздуха
ВЛАДА РАДИ НА ТОМ ПРОБЛЕМУ: Премијерка Брнабић о загађењу ваздуха
Епилог његове побуне био је, каже, да су за пола дана спровели исконструисани дисциплински поступак против њега, оптужили га да немам добру сарадњу са надређенима и подређенима, без саслушања колега из његовог одељења.
45347_24122018beogradzagadjenjevazduha-1-_f.jpg

Фото Танјуг
- После мене, још једном колеги, начелнику за ИТ сектор, који је светски признати експерт, блокиран је службени мејл - додаје наш саговорник.
Јовановић, некадашњи начелник у Агенцији, због добрих резултата у вођењу посла, који су подигли углед овој установи у земљи и Европи, без мрље у професионалном раду, сматра да није заслужио стручно и лично понижење.

ПРЕД ПЕНЗИЈОМ
ДОБИО сам отказ 19 месеци пред пензију, због наводне одговорности за лоше стање и неодржавање мерних станица, које су сада објективно у одличном стању - тврди Јовановић. - Између осталог, ја сам поставио свих 40 станица у Србији.
Поводом оптужби Миленка Јовановића, из Агенције су одговорили да су његови наводи "покушаји дезинформисања јавности, пласирајући информацију о наводном мењању критеријума за оцену квалитета ваздуха".
Агенција тврди да Јовановић покушава да обмане јавност
- Чињеница је да је Агенција само ускладила распоне индекса квалитета са онима које користи Завод за јавно здравље Београд - наводе у саопштењу. - Нису мењани критеријуми за оцењивање квалитета ваздуха, који су обухваћени законском регулативом. Због непоштовања процедура у организацији рада Одељења којим је руководио, неадекватног одржавања аутоматских мерних станица и непримереног понашања, дисциплинска комисија је покренула поступак и 13. новембра донела решење о престанку радног односа.
https://www.novosti.rs/c/vesti/drus...vic-otpusten-agencije-zastitu-zivotne-sredine

Eko straža

1h ·

Da li je Srbija najzagadjenija država u Evropi? Nije, najzagadjeniji vazduh diše naša raja u Bosni i Hergegovini, mi smo drugi. Zajedno činimo epicentar Evropskog čestičnog zagadjenja. Kako znamo? Analizom zvaničnih izveštaja.
U prilogu su dve slike godišnjeg izveštaja Evropske agencije za zaštitu životne sredine. Dve stvari mogu da se vide: da Bosna i Hercegovina imaju ogromno odskakanje od ostatka Evrope i da smo mi crna rupa na zlatnom tepihu, kako je rekao bivši predsednik Republike.
Zašto fali Srbija? Pa najverovatnije jer ne ispunjava uslove da udje u satistiku. Mi pre svega imamo oskudna merenja, a zahtev da se nadjemo na mapi je ovaj: Only stations with more than 75 % of valid data are included in the map.
Ali ako unesmo podatke iz izveštaja Agencije za zaštitu životne Sredine za prošlu godinu
http://www.sepa.gov.rs/download/izv/Vazduh_2019.pdf
I ako tu poredjamo naše veće gradove Beograd (21, 26, 30), Niš (33, 39), Subotica (30, 31), Pančevo (26, 28), Kraljevo (33), Valjevo (42) prema podacima kakve imamo, nedvosmisleno se nalazimo iznad trećeplasirane Poljske. Medijanu možemo odrediti tačnije i sa delom izveštaja koji napominje da je "izloženost gradskog stanovništva zagađenju PM2.5 iznosi 29 µg/m3". Napominjemo da nema merenja za Užice, Kragujevac i Novi Pazar.
Prema godišnjem izveštaju Batuta, koji se inače ne može naći na listi publikacija na njihovom sajtu, tj sakriven je sem ako nemate direktan link:
http://www.batut.org.rs/.../GodisnjiIzvestajVazduh%202019...
Po njemu su rezultati za Niš još lošiji i koncentracija PM2.5 iznosi 47, za Beograd približno ista - 25.4
Sem što nas pozicionira a mesto no.2 u Evropi, otvara i drugu problematiku - zašto naša merenja ne ispunjavaju uslove da se nadju u izveštaju Evropske agencije?
Juče smo videli video koji objašnjava kako te suspendovane čestice utiču na naš organizam
https://fb.watch/2E4pJr_ypZ/
A kako se to konvertuje u brojeve? Pa po istom izveštaju 14.600 ljudi godišnje u Srbiji umre od suspendovanih pm2.5 čestica (od NO2 još 430, O3 280, što znači od zagadjenog vazduha totalno 15310 od zagadjenog vazduha), što je ekvivalent jednom Apatinu ili Velikoj Plani recimo.
Zašto moramo pod hitno da dignemo glas? Ne zato što imamo problem, već zato što se oko njega dezinformiše javnost. Podestimo na izjave:
Predsednik Srbije:
- Kakvo crno zagadjenje, mi nemamo zagadjenje, to traje 1-2 dana godišnje
- Ja se u to nerazumem, zagadjen vazduh
- Postoji panika za zagadjenjem
Ministar zdravlja:
- Zagađenja ima, ali ne može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema
Direktorka Batuta:
Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut Verica Jovanović rekla je danas u Nišu da građani nemaju razloga za zabrinutost zbog zagađenja vazduha.
Eeeeeej!!! A Niš zagadjeniji od Pekinga! Tadodje dotična bez blama poručuje:
„U periodima kada su najveća čestična zagađenja je zgodno koristiti šal ili eventualno neku maramicu koja se može odložiti"
Maramice dragi moji, šal i maramice.
Ako vodeći ljudi u ovoj državi imaju takav stav, kako možemo od njih da očekujemo bilo kakva rešenja. Vremena za čekanje nema. Racionalnim razmišljajem, argumentima i zvaničnim podacima kao referencama pozivamo vas da razmislite da li je ovo stanje prihvatljivo, ili je potrebno uraditi nešto povodom toga? Nas sedam miliona udiše isti taj vazduh i ne vidim kako će se neko apstinencijom spasiti, ovde nema mehura ni staklenog zvona.
Prst na čelo, minut do dvanest je.
Опис фотографије није доступан.

Нико нас са запада или истока не тера да се боримо против прљаве енергије, осим нас самих који се гушимо у загађеном ваздуху и средини.

Не продаје се прича о ветропарковима, већ постоје у Банату и они испоручују струју ЕПСу по нешто већој цени, јер наравно нисмо способни да направимо ветропаркове који би били у државном власништву, јер имамо лопове на свим нивоима.
У региони само Хрватска има нешто веће улагање у ту врсту обновљиве енергије у односу на нас.
Црна Гора да поседује ове наше ветропаркове, могла би већ колико јуче да затвори свог јединог тровача ТЕ Пљевља.

Што се тиче рудника, па наравно да мислим на процес добијања сировина, али и рудник који снабдева угљем је директни учесник у загађењу.

Зна се да ће се тамо градити цела индустрија.

Не живим у комунистичком стану, већ у својој кући.

Naravno da te sa Zapada tera , kao što ti je do sada blokirao svaki razvoj, dok je talmasao o korumpiranim političarima , koje oni korumpiraju

Ne kažem ja da vetroelektrane ne treba da postoje , već da one ne da nisu dovoljne, već su samo ispomoć

Cela priča oko CG se i vodi zbog te TE i zbog njenog hidropotencijala . Hr i nema industriju i njima je ona zatvorena jer nemaju resurse i dovoljno energije ono malo energije što proizvode dovoljno je za hotele i ležaljke , a i to bi da im uzmu i uvale vetroparkove

Ti živiš u komunističkom stanu, simbolički

Naravno da te sa Zapada tera , kao što ti je do sada blokirao svaki razvoj, dok je talmasao o korumpiranim političarima , koje oni korumpiraju

Ne kažem ja da vetroelektrane ne treba da postoje , već da one ne da nisu dovoljne, već su samo ispomoć

Cela priča oko CG se i vodi zbog te TE i zbog njenog hidropotencijala . Hr i nema industriju i njima je ona zatvorena jer nemaju resurse i dovoljno energije ono malo energije što proizvode dovoljno je za hotele i ležaljke , a i to bi da im uzmu i uvale vetroparkove

Ti živiš u komunističkom stanu, simbolički
А зашто не оптужиш онда и Русију ? Да ли ти знаш да овде у Београду се спроводи гасификација насеља која се греју на угаљ, дрва и пелет, јер централно грејање имају само станови ? Иначе ви који не живите у Београду, замишљате цело подручје као блокове на Н.Београду, али то није тако, чак и на Врачару има доста кућа које се греју на свашта. Пази ја пишем само о градским општинама.
Дакле Руси ће нам дотурати њихов гас, који ћемо плаћати њима, а наша дрва, угаљ и пелет ће пропасти, дакле наше фирме које продају ту сировину.
То такође није патриотски, али ваздух ће бити чист.

Цела прича у ЦГ се води такође због екоцида који се спроводи тамо. Је л теби проблем да схватиш да људи неће да живе у токсичној средини ? Какве то везе има са западом и Русијом, осим ако не може да помогне, као што је случај са Русијом.

Дај молим те, зар стварно верујеш да наши корумпирани политичари су корумпирани због запада ??? А за време Слобе, када смо били под санкцијама и дубоко водили антизападну политику ... ко је онда био крив ? Марсовци ???
На целом Балкну су политичари екстремно корумпирани, зато што смо такви, причају да су родољуби, а пљачкају своју државу и народ. Дакле на речима су сви националисти, али када се пружи прилика да се краде онда се краде.

Ти немаш никакво решење проблема загађењености ваздуха, понашаш се као СНС бот, игноришеш проблем и не заговараш чак ни статус кво, него подржаваш лопове да нас још појачавају зависност од угља.

Autoru lično.
Kada nemaš svoju proizvodnju struje svako ko ti je prodaje može da te ucenjuje za bilo šta što poželi.
Energija od vetra i vode ne može da pokrije ovu našu TE.Bez nuklearne elektrane mi smo izgubljena zemlja i vratićemo se u kameno doba.
Па нормално и то је једна опција коју смо спомињали.

Autoru lično.
Kada nemaš svoju proizvodnju struje svako ko ti je prodaje može da te ucenjuje za bilo šta što poželi.
Energija od vetra i vode ne može da pokrije ovu našu TE.Bez nuklearne elektrane mi smo izgubljena zemlja i vratićemo se u kameno doba.

Ja kada sam trazio nuklearku niko nije bio za!

Да ли сте знали да су само две ЕПС-ове термоелектране током 2019. године емитовале више СО2 него све француске, бугарске, пољске и чешке термоелектране заједно?!

143027814_2922660561341954_2216179468718132896_o.png
Koja je razlika u snazi?

А зашто не оптужиш онда и Русију ? Да ли ти знаш да овде у Београду се спроводи гасификација насеља која се греју на угаљ, дрва и пелет, јер централно грејање имају само станови ? Иначе ви који не живите у Београду, замишљате цело подручје као блокове на Н.Београду, али то није тако, чак и на Врачару има доста кућа које се греју на свашта. Пази ја пишем само о градским општинама.
Дакле Руси ће нам дотурати њихов гас, који ћемо плаћати њима, а наша дрва, угаљ и пелет ће пропасти, дакле наше фирме које продају ту сировину.

Цела прича у ЦГ се води такође због екоцида који се спроводи тамо. Је л теби проблем да схватиш да људи неће да живе у токсичној средини ? Какве то везе има са западом и Русијом, осим ако не може да помогне, као што је случај са Русијом.

Дај молим те, зар стварно верујеш да наши корумпирани политичари су корумпирани због запада ??? А за време Слобе, када смо били под санкцијама и дубоко водили антизападну политику ... ко је онда био крив ? Марсовци ???
На целом Балкну су политичари екстремно корумпирани, зато што смо такви, причају да су родољуби, а пљачкају своју државу и народ. Дакле на речима су сви националисти, али када се пружи прилика да се краде онда се краде.

Ти немаш никакво решење проблема загађењености ваздуха, понашаш се као СНС бот, игноришеш проблем и не заговараш чак ни статус кво, него подржаваш лопове да нас још појачавају зависност од угља.
Ona ne samo da je bot,nego nije ni srpkinja,definitivno sam je provalio.

Ono što vidim kao logično je da sever bez energetskog potencijala ide na gasifikaciju , dok centralni deo će da koristi resursnu bazu elektro energetskog potencijala

Inače kažu da je Milo pao zato što je energetski sitem CG dao Italijanima, a ne Nemcima , pa je Dritan došao da popravi šta se popraviti može

Tu smo se nekako našli sa švabovima, ali ko sa đavolom tikve sadi ... moraćemo da budemo oprezni

Back