Će pocrcamo, be!

• Začetnik teme Začetnik teme Appel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nisko crno je bilo dobro

Hebi ga, bejah mali. :(

Al' sam zato stigao da probam "Appel" pivo :mrgreen: Beše to davno, bio sam jako mlad i još uvek u fazi razvijanja kapaciteta, tačnije njegove izgradnje (čitaj, sva piva mi bejahu skoro ista :)). Ipak, ne sećam se, naravno, ukusa, ali znam da mi se svidelo. ;)

Poslednja izmena:
znam da je litar mleka nase priozvodje jeftinije u cg nego u srbiji:think:
Многи наши производи који се извозе у ЦГ, Македонију, Босну ... су тамо јефтинији него ли код нас. Поједини чак и зачуђујуће.

У Грчкој су њихови производи јефтинији од наших, осим млека и млечних производа. У Мађарској да и не причамо. Генерално гледано, храна је у земљама ЕУ јефтинија него ова наша домаћа.

Много тога код нас може (и мора) да буде драстично јефтиније. Само, наши трговински монополисти никако не желе да смање своје марже.

Многи наши производи који се извозе у ЦГ, Македонију, Босну ... су тамо јефтинији него ли код нас. Поједини чак и зачуђујуће.

У Грчкој су њихови производи јефтинији од наших, осим млека и млечних производа. У Мађарској да и не причамо. Генерално гледано, храна је у земљама ЕУ јефтинија него ова наша домаћа.

Много тога код нас може (и мора) да буде драстично јефтиније. Само, наши трговински монополисти никако не желе да смање своје марже.

Pa nisu ludi da to urade... Treba razvijati konkurenciju, a to ne može bez stranog kapitala.

Pa nisu ludi da to urade... Treba razvijati konkurenciju, a to ne može bez stranog kapitala.
Конкуренција је нужна, мора да постоји тржишна утакмица.
Али, док се не створи такав амбијент, за кој мој служе грдне владине агенције, комисије, савети, разноразна државна тела, органи .... за борбу против монопола? Вероватно само за то да се залебе страначки првоборци ... и позадинци.

izgleda da nas samo svi redom delju
secam se da je pre dve godine an tv avala bil aneka lista 100 prozivoda u srbiji i nemackoj sa uporednim cenama..zapamtio sam samo da je tada milka cokolada bila u nemackoj 59 din a u srbiji 89 din ostalih podataka se ne secam

Конкуренција је нужна, мора да постоји тржишна утакмица.
Али, док се не створи такав амбијент, за кој мој служе грдне владине агенције, комисије, савети, разноразна државна тела, органи .... за борбу против монопола? Вероватно само за то да се залебе страначки првоборци ... и позадинци.

Problem je što su monopoli jači od tih tela.
Bold - upravo to...

Treba dovesti u Srbiju neke koji su jači od naših monopolista. Ali za to ćemo izgleda da popričekamo malo...

Bold - upravo to...

Treba dovesti u Srbiju neke koji su jači od naših monopolista. Ali za to ćemo izgleda da popričekamo malo...
ja mislim da su u srbiji ovakvi uslovi namerno stvoreni upravo zbog tog dolaska stranaca kao jacih..onda ti celu situaciju predstave u tom svetlu i kao jedino resenje dovodjenje stranaca
sve ovo sto nam se unazad dogadjalo mLogo "mirise":think:

ja mislim da su u srbiji ovakvi uslovi namerno stvoreni upravo zbog tog dolaska stranaca kao jacih..onda ti celu situaciju predstave u tom svetlu i kao jedino resenje dovodjenje stranaca
sve ovo sto nam se unazad dogadjalo mLogo "mirise":think:

To će se desiti kad tad. Ipak, mislim da nije tako osmišljeno da nam kao mažu oči našim monopolistima. :D

Taj dolazak stranaca nije jedina mogućnost. Druga mogućnost je povratak u socijalizam. Treće već mislim da nema.

To će se desiti kad tad. Ipak, mislim da nije tako osmišljeno da nam kao mažu oči našim monopolistima. :D

Taj dolazak stranaca nije jedina mogućnost. Druga mogućnost je povratak u socijalizam. Treće već mislim da nema.
pa ubijaju se tako vise muva jednim udarcem i uberu se pare ko na krusku
mirise na namerno pravljenje uslova za razvoj monopolista i korupcije usput..kad pogledas texrove zakona i malo se udubis vidis da su svi zapravo obletajuci..ono ko kisa oko kragujevca..previse nedoreceni i neodredjeni i onda zavise od tumacenja..pa kad ti nesto naparvis tumace ga na jedan nacin a kad cika mica nesto napravi onda na drugi:think:

a dok smo se mi srbi svadajli medju sobom oko raznih ideologija neki su to vreme koristili:think:

izgleda da nas samo svi redom delju
secam se da je pre dve godine an tv avala bil aneka lista 100 prozivoda u srbiji i nemackoj sa uporednim cenama..zapamtio sam samo da je tada milka cokolada bila u nemackoj 59 din a u srbiji 89 din ostalih podataka se ne secam
И да си у Немачкој могао, за кило меса код нас, да купиш три кила.
Bold - upravo to...

Наши монополисти су ''јачи'' од тих тела само из једног простог разлога - добро и довољно плаћају (подмићују) разне главоње у влади, који се питају и одлучују. Е због тога ова разна побројана државна тела служе само на папиру, тј, за оно што сам навео.

Плашим се да ти које треба довести, а који су јачи од наших монополиста, не дођу у ситуацију да ''јаче'' подмићују овај наш политикантски олош. Опет би смо дошли на исто, само је у питању - страни монопол. Погледај млекаре у Србији. Све су приватизоване, све их покуповали странци. И погледај колике су цене млека, јогурта ... Сигурно могу да буду ниже минимум 20 дин. Али Салфорд и остали власници ни да чују да попусте. Монопол је монопол ... био власник наш или странац. Поента је само у томе жели ли држава да предузме конкретне мере, или ће само да лаже и маже.

drzava se previse uplela..tj previse mutila vodu pa se stvari otele kontroli..i sad i sami ne znaju sta ce..

ali vidim jednu pozitivnu promenu na pdf plitika..vecina nas se slaze da je ekonosmko stanje u drzavi katasrtofa..cak i oni koji su do skora podzravali i branili ovu trenutnu vlast su po pitanju ovoga jasno okrenuli plocu..mozda je i sam narod na putu da bar oko necega bude jednistven i zajednicki nastupi:think: to bi bila osvezavajuca promena..

ne znam sta da ti kazem..ali recimo da mi je neko pricao da ce u srbiji raditi narodne kuhinje rekao bih mu da ne s.... da izvines no to posta srpska zbilja:(

Sto sam ja sve u Poljskoj nakupovala svojevremeno za 200 maraka, dijelila djecici zvake u njihovim "robnim kucama",uplacivala dodatno igranje djeci koja cekaju roditelje na nekakvim igrackama,cascavala taksiste, na kraju jer nijesam sve pare potrosila.
Gledaj sad, deset puta bogatiji od Srbije.Ovo sto svi sad prezivljavamo i sto smo sve prosli oni su ugrabili mnogo ranije da prodju.Sjecam se Njemackih gradjana kako u samoposlugama u posebnim kutijama ostavljaju koi cent za pomoc Poljskoj.:)

Tačno je da Niško pivo sada ne valja, ali nije tačno da i ranije nije valjalo. I apel i superior su bili dobri pre nekoliko godina ali su se onda setili da ih upropaste jer je očigledno da postoje oni kojima je u interesu da u Nišu unište sve ono što nešto vredi. Sve velike firme u Nišu će se naći na ivici propasti, čak i one koje su potrebne za normalno funkcionisanje grada.
Razlozi za propast su brojni. Od toga da su neke firme bile neodrživo velike (konkretan primer - Elektronska industrija), preko lopovskog rukovodstva, neodgovornih radnika pa sve do nasilne privatizacije i organizovanog upropašćavanja u cilju srozavanja vrednosti neke firme.
Baš dobro što ste pomenuli Niško pivo, može da se povuče paralela između Pivare i brojnih drugih firmi. Još će biti takvih firmi, tek poneka će uspeti da pretekne, ali će većina biti obezvređena i prodana za 1 evro, princip šećerana i cementara.

Back