Carski rez i kad ne mora

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
U poslednjih desetak godina broj porodjaja carskim rezom u Srbiji raste. U 2011. na taj je nacin rodjeno 16.900 beba (26,1 odsto), što je 2.080 beba više nego u 2009. Veliki broj trudnica insistira da se na taj nacin porodi cak i kad to nije neophodno, pa porodjaj hirurškim putem u porodilištima u Srbiji postaje sve popularniji.

Strucnjaci tvrde da nigde na svetu ne postoji legalan porodjaj carskim rezom na zahtev zene.

Medjutim, podaci Instituta za javno zdravlje “Batut” pokazuju da svake godine imamo oko 2.000 više porodjaja završenih carskim rezom, iako je SZO preporucila da bi trebalo da ih ima najviše 15 odsto.

Dr Spaso Andjelic, ginekolog i zamenik direktora Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front”, kaze da se pre 20 godina u našoj zemlji radilo 10-11 odsto carskih rezova godišnje.

- Kada se rade carski rezovi, trebalo bi da se i smanji broj smrtnosti beba. Medjutim, godinama unazad taj broj ostaje isti, tako da se vidi da se carski rez radi i kome ne treba - objašnjava dr Andjelic.

Nekada se porodjaj hirurškim putem završavao samo u izuzetnim situacijama, ako bi bio ugrozen zivot porodilje ili novorodjenceta. Danas ovu metodu zene cesto biraju same, uverene da je to sigurniji i bezbolniji nacin da rode. Praksa je i da zene nalaze akušera koji pristaju da ih za nekoliko stotina evra porodi carskim rezom. I lekarima je lakše da završe operaciju za dvadesetak minuta nego da bdiju nad zenama više od šest sati.

- Ono što kazem svakoj pacijentkinji jeste da carski rez nije opcija koja se bira, vec nuznost koja se radi iskljucivo kada za to postoje medicinski opravdani razlozi - istice dr Andjelic.

Oporavak od carskog reza traje duze nego nakon klasicnog porodjaja. Intenzivni bolovi traju dan-dva. Beba se majci donosi tek posle 24 sata, a u bolnici se nakon carskog reza ostaje najmanje pet dana.

- Carski rez ne boli, ali kada se porodilja probudi, taj bol koji oseca isti je kao i kada se izvadi materica. Smrtnost zene je 10 puta veca nego kada je rec o prirodnom porodjaju. U najcešce komplikacije spadaju krvarenje, visoka temperatura, infekcije materice i urinarnog trakta, kao i paraliza creva zbog anestezije - kaze dr Andjelic.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Da li je opravdano da zena zakaze carski rez cim sazna da je trudna?

U poslednjih desetak godina broj porodjaja carskim rezom u Srbiji raste. U 2011. na taj je nacin rodjeno 16.900 beba (26,1 odsto), što je 2.080 beba više nego u 2009. Veliki broj trudnica insistira da se na taj nacin porodi cak i kad to nije neophodno, pa porodjaj hirurškim putem u porodilištima u Srbiji postaje sve popularniji.

Strucnjaci tvrde da nigde na svetu ne postoji legalan porodjaj carskim rezom na zahtev zene.

Medjutim, podaci Instituta za javno zdravlje “Batut” pokazuju da svake godine imamo oko 2.000 više porodjaja završenih carskim rezom, iako je SZO preporucila da bi trebalo da ih ima najviše 15 odsto.

Dr Spaso Andjelic, ginekolog i zamenik direktora Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front”, kaze da se pre 20 godina u našoj zemlji radilo 10-11 odsto carskih rezova godišnje.

- Kada se rade carski rezovi, trebalo bi da se i smanji broj smrtnosti beba. Medjutim, godinama unazad taj broj ostaje isti, tako da se vidi da se carski rez radi i kome ne treba - objašnjava dr Andjelic.

Nekada se porodjaj hirurškim putem završavao samo u izuzetnim situacijama, ako bi bio ugrozen zivot porodilje ili novorodjenceta. Danas ovu metodu zene cesto biraju same, uverene da je to sigurniji i bezbolniji nacin da rode. Praksa je i da zene nalaze akušera koji pristaju da ih za nekoliko stotina evra porodi carskim rezom. I lekarima je lakše da završe operaciju za dvadesetak minuta nego da bdiju nad zenama više od šest sati.

- Ono što kazem svakoj pacijentkinji jeste da carski rez nije opcija koja se bira, vec nuznost koja se radi iskljucivo kada za to postoje medicinski opravdani razlozi - istice dr Andjelic.

Oporavak od carskog reza traje duze nego nakon klasicnog porodjaja. Intenzivni bolovi traju dan-dva. Beba se majci donosi tek posle 24 sata, a u bolnici se nakon carskog reza ostaje najmanje pet dana.

- Carski rez ne boli, ali kada se porodilja probudi, taj bol koji oseca isti je kao i kada se izvadi materica. Smrtnost zene je 10 puta veca nego kada je rec o prirodnom porodjaju. U najcešce komplikacije spadaju krvarenje, visoka temperatura, infekcije materice i urinarnog trakta, kao i paraliza creva zbog anestezije - kaze dr Andjelic.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Помодарство,хрлење ка западним стандардима,који су по правилу добри. :roll:

A pretpostavljam crkva odredila tok porodjaja?
Aj ne valaju ****** jer neće biti vernika da se uzimaju pare nego sad kako žena da se okrene...

Видим да се гомилате на породиљским темама.
Претпостављам да сте у најмању руку мушке бабице, ако не и специјалисти гинекологије и акушерства.

a moguce i da su rodili po jedno :think:

Ја нисам родио,али засигурно знам да је у најбољем случају у 70% случајева такав захват неиндикован. Нико нема ништа против царског реза тамо где је то потребно. ;)

Ја нисам родио,али засигурно знам да је у најбољем случају у 70% случајева такав захват неиндикован. Нико нема ништа против царског реза тамо где је то потребно. ;)

А какве то везе има са тобом?
Идем ли ја на теме о фудбалерима и сличним детињаријама?

..pravo pitanje je zashto zena u srbiji
smatra prirodni porodjaj opasnim po sebe i/ili bebu..
..i zashto je josh uvek faktor srece prisutan i znachajan u porodilishtima..

Тако је.
Замало сам изгубила дете природно се порађајући све док није дошао лекар који ме је у хитности заролао на колицима у операциону салу.
Други порођај је, логично, опет био у тоталној анестезији.

:think: evo ja sam sveza sa carskog pa da prenesem svoje utiske....jeste, vise se radi nego ranije ali mislim da je daleko od toga da je pomodarstvo....mene su drzali u bolnici danima pod kontrakcijama i cekali da vide da li ce krenuti prirodan porodjaj iako je jasno bilo da je beba prevelika da se rodi prirodno i kad sam vec stigla do predporodjajne sale i kad je bilo jasno da posle 4 dana kontrakcija beba ne moze da se spusti niti da se angazuje za porodjaj i kad je babica odbila da me poradja prirodno jer se plasila za bezbednost bebe i mene, tek je onda odluceno za carski....vecina zena samnom u sobi je bila jer su im bebe bile karlicno, jer je ctg bio los i beba je patila pa se nisu usudjivali da idu prirodno, jer zena nije htela da se otvara ni posle visokih doza infuzije....nekada se vise rizikovalo, to je sigurno, zene su se poradjale i kad su bebe bile karlicno, kad su bebe bile jako velike, ctg niej radjen tako cesto, ali se pitam koliko je to pametno, ranije je bilo mnogo dece koja su imala probleme zbog teskog prirodnog porodjaja, npr moj muz koji je bio 5 kg kao i moj sin i koji je rodjen prirodno i zbog teskog porodjaja imao oduzetost ruke vise od pola godine....

inace, moja iskustva sa cr su odlicna, prva tri dana su uzas ali je posle oporavak mnogo laksi....naravno, uvek sam za prirodnu opciju ali i ova je super kad se nema kud...

Pa nemoj da ti zena ide na carski rez,teraj je "prirodno",pa kada se pocepa ili kada joj urade epiziotomiju kao kucu i kada bude posle postala inkontinentna i bolesljiva ,a oboje seksualno frustrirani, onda laj protiv carskog reza.Tada ces grebati i rukama i nogama za njega.Sta ti imas da odobravas ili ne,carski rez treba da zeni bude na raspolaganju uvek,a ne da se prave nepotrebne diskusije oko toga i zeni stvara jos veci psihicki pritisak.
Znas li koliko zena ima fobiju od vaginalnog porodjaja da uopste odbija i da ostane u drugom stanju?Tek kada im se "obeca" carski rez ,preporode se psihicki i podnosu trudnocu bez straha.Porodjaj je najveci strah svake zene.

Poslednja izmena:
Pa nemoj da ti zena ide na carski rez,teraj je "prirodno",pa kada se pocepa ili kada joj urade epiziotomiju kao kucu i kada bude posle postala inkontinentna i bolesljiva ,a oboje seksualno frustrirani, onda laj protiv carskog reza.Tada ces grebati i rukama i nogama za njega.Sta ti imas da odobravas ili ne,carski rez treba da zeni bude na raspolaganju uvek,a ne da se prave nepotrebne diskusije oko toga i zeni stvara jos veci psihicki pritisak.
Znas li koliko zena ima fobiju od vaginalnog porodjaja da uopste odbija i da ostane u drugom stanju?Tek kada im se "obeca" carski rez ,preporode se psihicki i podnosu trudnocu bez straha.Porodjaj je najveci strah svake zene.

..mislim da mnoog veci broj zena ima fobiju od igle, noza, operacije, anestezije
nego od porodjaja..
..u procentima, naravno.. :roll:

Ne znam kome se obracas. Da li se obracas ovom zameniku direktora GAK Narodni front?
Zbog cega su diskusije nepotrebne? Ja sam pitao o opravdanosti zakazivanja carskog reza u momentu kad zena sazna da je trudna(dakle kad jos ni ne zna tok trudnoce).

molim te :roll:

Свако има право да се порађа како хоће.
Две другарице и сестра су ми се порађале на западу- једна у Њујорку, друге две у Штутгарту тј. у Немачкој.
Свака је бирала како ће се порађати.
Тамо вам гинеколог лепо показе колики је ризик од смртног исхода на сваки од начина и онда бирате. Наравно, на одабрано ставите потпис.
То бих увела и код нас.

Opravdavam zakazivanje carsko reza u momentu kada zena sazna da je trudna.To ne sme da se zabranjuje.To je rastereti psihicki i pomogne joj da trudnocu prodje sto je moguce vise opusteno i bez straha,znajuci da se nece traumirati i krecati negde tamo i nosati "sutra" posledice koje neminovno svaki vaginalni porodjaj ima.Zakaze sebi carski rez na vreme,zna da se se operativno poroditi i bude smirena u toku trudnice jer ide na sigurno.U trudnoci zena treba da bude mirna,a ne da svih 40.nedelja prozivi u strahu i panici.Eto,razumes sada malo bolje!

Poslednja izmena:
Свако има право да се порађа како хоће.
Две другарице и сестра су ми се порађале на западу- једна у Њујорку, друге две у Штутгарту тј. у Немачкој.
Свака је бирала како ће се порађати.
Тамо вам гинеколог лепо показе колики је ризик од смртног исхода на сваки од начина и онда бирате. Наравно, на одабрано ставите потпис.
То бих увела и код нас.
Kako komentarises ovo?

Ја имам фобију од раскреченог положаја на леђима када ти свако ко наиђе трпа ручерду у интимни предео.

..jasno.. :) ..ko kad naidje grupa studenata, a ti na regularnom pregledu, bila trudna ili ne..

..bolnica nije okruzenje za prirodne porodjaje, uvedena je kao praksa kad su gradovi narasli preko svake mere
pa su "gradjanke" poradjajuci se po budzacima bez vode i struje masovno umirale..
..ko je imao uslove, josh jedno stotinjak godina nije ishao u bolnicu da se porodi..
..ali to je vec druga tema.. :)

Ја имам фобију од раскреченог положаја на леђима када ти свако ко наиђе трпа ручерду у интимни предео.

ja nemam fobiju bas ali isto ne volim da mi ceprkaju po intimnoj regiji
al mi je to manji problem nego da potpuno gola lezim na operacionom stolu i da me seku i ceprkaju mi po organima....

zato mi nije jasno zasto neke zene radije idu pod noz nego da se porode ...

- - - - - - - - - -

ja dpok sam se poradjala, bila je noc....studenti nisu bili tu :lol:
imala sam ogromnu srecu tu

Back