Carski rez bez 'koverte' gde u BGD-u?

22.jula mi je bio termin.
Otisla sam na redovnu CTG kontrolu i pregled posto mi je bio dan termina. Rekli su mi da mi je CTG los i imala sam visok pritisak 150/100 te su me poslali u porodjajnu salu.
Posle vizite u porodjajnoj i jos jednom uradjenog CTGa, spustili su me na odeljenje "da prate stanje"
U ponedeljak 25. jula mi je radjen pregled, porodjaj nije poceo, upucena sam na CTG, UZ..i onda su me pozvali na konzilijum.
Bilo je "prvorotka, los CTG (afikcija), visok pritisak, prebacen termin"..pregledao me je dr Darko Plecas i rekao "nema ovde nista od prirodnog porodjaja, da ne bismo mucili ni tebe ni bebu, carski u cetvrtak, ako ne krene nesto da se desava do tada" ja sam samo rekla "ako Vi tako kazete" i dobila odgovor "ne zato sto tako kazem, nego zato sto mislim da je tako najpametnije, da ne cekamo nista"
Ivan se rodio 28. jula.
Nikome ni dinara nisam dala.
Niti mi je ko trazio, a mnogo cura sa odeljenja me je posle tog konzilijuma pitalo "a ko ti je veza"
E sad, izgleda da sam bila 'vise sretna neg' pametna' (tako govorila moja baka) i da sam skoro usamljen slucaj...al eto...

Sve se desilo u Visegradskoj.
Imala si srece,jer nisi naisla na dr.Glišića.....

ja mislim da ljudi jednostavno nisu dobro shvatili. Niko ne dobija uput za carski rez nego za porodjaj. Poradjas se u bolnici u tvom gradu, inace placas punu cenu porodjaja, ako si u terminu. O nacinu porodjaja odlucuje se kad porodjaj krene, osim ako nemas neku bolest ili stanje. Bar je tako bilo kada sam se ja poradjala pre cetiri meseca. Jos me buni u Yulinom postu, kakav je to expertski UY u 9-om mesecu? Koliko ja znam radi se u 12 i 21 nedelji...

koliko ja znam svaki porođaj ide na teret zdravstvenog osiguranja, ne plaća se ni participacija
mislim da je tako čak i kod pacijentkinja koje nemaju overenu zdravstvenu kjnižicu

msm ni meni nije jasno okakvim se kovartama radi
dva puta sam se porađala, sve je prošlo sasvim ok
osoblje ok, tu i tamo neljubazno,(bila je jedna sestra koja se malo kruto i grubo odnosila prema meni...sreća pa joj je smena bila na kraju.... ali nije bio ugrožen život ni moj ni bebin
naročito kad sam se drugi put porađala imam pohvale
a nisu dobile ništa osim plate
valjda zavisi i na kakvu med. sestru naletiš
doktor u toku trudnoće govorio da je sve u redu, i bilo je sve u redu,porođaj prošao ok

Problem je u tome sto zenama najcesce trudnocu vodi jedan dr a poradja ih neko sasvim deseti. Onaj ko vodi trudnocu daje uput za porodiliste i moze iz raznoraznih razloga smatrati da treba porodjaj zavrsiti carskim rezom. E sad, to ni na koji nacin ne obavezuje one u porodilistu da dele misljenje pa se onda pominje da im eventualno treba dati pare da ne bi zatezali oko carskog nego odmah to i sproveli. Ja licno ne mogu da verujem da ako stvarno postoje opravdane indikacije da se zena poradja carskim rezom da neko u Bg to nece da uradi nego ce ostaviti zenu i dete da se muce i rizikovati ko zna sta dok im se ne ponudi koverta. Predpostavljam da su lekari u porodilistima makar toliko savesni i strucni da ako mora cs mora i sa tim se krece. E sad druga je stvar ako postoje razlozi i za i protiv jer koliko shvatam uvek ce pokusati prvo prirodno pa ako ne ide onda u salu.

Red je da javim kako je sve proslo, mozda ce nekome koristiti.

Neka poznanica im je preporucila dr Antic iz Narodnog Fronta. Otisli su tamo, uradjen joj je pregled i dogovorili su se da ako porodjaj ne krene do odredjenog dana, da dodje tamo da lezi i da je prate. Rekli su da ce oni odluciti da li ce biti prirodan porodjaj ili carski rez. Par dana je tamo lezala, svakodnevno su joj radili CTG i sve ostale potrebne preglede... Kako je proslo par dana a ona nije imala nikakvih kontrakcija niti je otvaranje krenulo, doneli su odluku da je porode na CR. Rodila je zdravog i divnog decaka, 53cm visokog i 3kg700 i nesto grama teskog ( zaboravila sam tacnu cifru :) ).

Nikome nista nije platila, niko joj nista nije ni trazio. Svi su koliko sam razumela, bili veoma ljubazni.

Ja ne znak ko je ovde glup a ko sa samo pravi glup? Zna se kako stvari u Bg-u funkcionisu kada je rec o porodjaju. Nadje se lakr koji radi istovremeno i privatno i u nekom porodilistu. Gubljenje je vremena voiti trudnocu sa nekim ko ne radi u nekom od porodilista. Pred kraj trudnoce se lepo ugovori porodjaj, prirodno ili carskim, kako ko zeli. Dr se casti koliko hoces i ako hoces. Ne znam sta ove zene ovde zamisljaju da udju na vrata i da sa vrata kazu da hoce na carski, pa da li je neko zaista toliko glup?

Ja ne znak ko je ovde glup a ko sa samo pravi glup? Zna se kako stvari u Bg-u funkcionisu kada je rec o porodjaju. Nadje se lakr koji radi istovremeno i privatno i u nekom porodilistu. Gubljenje je vremena voiti trudnocu sa nekim ko ne radi u nekom od porodilista. Pred kraj trudnoce se lepo ugovori porodjaj, prirodno ili carskim, kako ko zeli. Dr se casti koliko hoces i ako hoces. Ne znam sta ove zene ovde zamisljaju da udju na vrata i da sa vrata kazu da hoce na carski, pa da li je neko zaista toliko glup?

Aj popusti malo
ja nisam uradila nista od navedenog pa sam se porodila bez problema.

Da, da :roll: Tako je moja kuma uradila pa kada je trebalo da se porodi, taj doktor koji joj je 9 meseci privatno vodio trudnocu i trebalo da je porodi, otisao je na put u inostranstvo i bila je opet prepustena sama sebi... Toliko o tome! :roll:

Veza i koverta same po sebi ne moraju da znace siguran porodjaj.. U vecini slucajeva bolje prodju zene bez veze.. opet je sve stvar srece..
Drugarica je imala zakazani CR vezu doca koji joj je vodio trudnocu, trazio bez blama novac.. i predomislio se kada je porodjaj krenuo , prirodno je porodio focepsom bebu vukao namucio je..jos bez blama njenom muzu trazio kintu..
naravno dobro je prosao pa batine nije dobio a ne lovu...
Veza znaci ali nije presudna.. meni je bitnija veza babica ili sestra neko ko ce biti tu pored tebe stalno ..a doktor te i onako vidi jednom dnevno kada si u porodilistu..

u dragise misovic i da te prime ti treba kovertica.......

nisam isla ali sam cula, da vracaju sa vrata i da nema sanse da se bez veze i cega vec porodis tamo, ako pricamo o istom, ono prosle god renovirano i to?

mozda sam lose ili cula ili razumela, a i ljudi svasta pricaju, a i sad prvi put evo pricam sa zenom koja se tamo porodila, a oko mene je bas mnogo mladih mama, mozda je neki drugi razlog sto ne idu tamo........

Vidiš kako ti napreduješ, od tvrdnje da ni prijem nije moguć bez koverte,
pa sve do vađenja ..., možda ovo, možda ono ....

Ne valja nam to što radimo ...

Pa nije to bas narucivanje torte pa kako ko zeli.Zavisi da li postoje indikacije za carski rez.Ipak je to operacija koja naravno nosi rizike.To sto je nasa drzava izopacena u svakom pogledu pa se rade stvari koje ne bi trebalo je druga tema...Svaki savestan lekar ce uraditi ono sto treba

Back