Carski rez bez 'koverte' gde u BGD-u?

Yula**

Primećen član
Poruka
578
Supruga od brata trudna, 9. mesec. Jos ranije joj je ginekolog rekla da je previse sitna i uska da bi je porodili prirodno i uputila je na carski rez u Beograd. Nedavno je bila na na ekspertskom UZ u Visegradksoj i spomenula da joj je receno da treba da se porodi na carski, da bi joj tamo rekli da ako oni odluce da moze prirodno da se porodi, da ih uopste ne zanima sta su rekli ovi iz njenog grada doktori. Veoma sam se uznemirila, a i svi mi u porodici, jer znamo za dosta slucajeva ( bas jedan iz istog grada ) gde su zene upucivali na carski u BGD i da tamo nisu zeleli da ih porode sve dok nisu dale novac! Prosle godine zenu iz Lazarevca, iako je imala regularan uput za porodjaj na CZ, ali nije znala za standardnu 'tarifu', odbili su da je porode na carski, mucili su je satima da bi joj na kraju unistili bebu, mukica je ostala bez kiseonika dugo i ne znam da li je uopste prezivelo, a i ako jeste ostace sa velikim stepenom invaliditeta.

Molim vas, ako neko zna da mi kaze da li postoji porodiliste u Beogradu gde rade savesni doktori gde ce poroditi zenu bez ikakvih dodatnih koverti osim onih koje primaju kao platu. Zaboravih reci da postoje sanse da je prime u Dragise Misovica, i zanima me da li je i tamo uobicajena praksa koverta sa 400 evrica?

nisam isla ali sam cula, da vracaju sa vrata i da nema sanse da se bez veze i cega vec porodis tamo, ako pricamo o istom, ono prosle god renovirano i to?

..bash to.. :) ..vracaju s vrata kada su puni, shto je retko, a ti nisi pred porodjajem..
..ako jesi, porode te, pa tebe i bebu svojim vozilom transportuju u vishegradsku..
..porodila sam se dva puta tamo, bez koverte i bez problema..

Može žena da se porodi u Višegradskoj,carskim rezom i da ne plati....ali samo ako joj zivot u tom trenutku visi o koncu,kao meni...i ja sam se porađala dvanaest sati normalno,(a beba imala 4.500g. i duž. 55cm. i sve vreme bila otvorena samo 4 prsta i presla termin dve nedelje!!!) i kada sam se namucila i kad sam pocela da se gusim i beba takođe,trčeći su me odvezli u operacionu salu i porodili carskim rezom...i sada kada pomislim na to,hvata me jeza i zahvaljujem Bogu i anđelima sto su me sačuvali a dete se rodilo zdravo i normalno....tek kasnije sam saznala,da usled nedostatka kiseonika i teskog porođaja moglo je da bude svakakvo...moj savet:neka ti brat spremi 500 evrica i plati,ima jedan dr.tamo cuven po tome sto nije gadljiv na pare a odlican hirurg...i neka spasi i ženu i dete...jer moze bez oboje da ostane...to je realnost u nasoj drzavi i nemoj kao ja da prođe...isto sam htela po pravilu i bez korupcije,pa zamalo da mi daju parastos...

Lekari inace izbegavaju da rade carski bez preke potrebe, sto u vecini slucajeva nije bas ispravna odluka.. Ja sam pored visoko rizicne trudnoce upucena na normalan porodjaj i ako su znali da je beba krupna( cak mi je jedan lekar u Frontu procenjivao bebu 5kg 2 dana pred porodjaj) i pored terapije utrogestanom i giniprala koji stezu matericu i u mnogim slucajevima otezavaju normalno i prirodno otvaranje ipak im je odluka bila PRIRODNI.
Koji sam i sama prizeljkivala , plus sam prenela 10 dana termin :D Georgina...
Ni uz indukciju se nisam otvarala na zakazanom prirodnom porodjaju, da bi me dr. posle 5 sati jakih kontrakcija zamolio i preporucio da uzmem epidural da bih se odmorila. tek uz epidural je pocelo otavranje, ali bebac nije hteo da se spusti u porodjajni kanal.. 5 smena lekara sam docekala taj dan. 5 zena se porodilo pored mene i jednu su pripremali za epidural.. kada se pojavio neki pametnjakovic sa namerom da mi uzme ctg jer nije bilo slobodnih jer je boze moj trebao njegovoj pacijentkinji, na sta sam ja popizdela i pocela da placem od muke da me poradjaju jer se bojim da bebi nije dobro.. nije proslo ni 5 minuta pojavio se nacelnik i poslao me na hitan carski.. POSLE 15 SATI PORODJAJA..
Ne znam sta bi bilo da se nije pojavio.. moj oporavak je bio malo tezi, a i beba je bila naduvena od vode i na infuziji 4 dana plus 14 dana antibiotika i bockanja svaki dan radi provere crp-a..
U to vreme mama i tata na TV -u slusaju istog tog nacelnika kako kaze da drzi 30 lekara ginekologa koji NE UMEJU DA RADE SVOJ POSAO ali n emoze da ih otpusti i da pored jednog takvok uvek mora da ima jos barem 2 koja znaju..
Najgore je sto dopadnes saka onome ko je u smeni, a ne tvoj izabrani lekar, pa kako ti Bog da..
U DM se drugarica porodila na CR bez problema , bio je unapred zakazan.. U visegradskoj su drugarici zakazali CR ali je lekar kojeg je platila ipak porodio prirodno(forcepsom)
Msm ovo su sve horor price , mada ima i gorih, ali isto tako ima i u vecini su price koje su prosle bez ikakvih problema..
I ja u opste ne verujem u to njihovo merenje karlice i te gluposti kao mozes bla bla.. bitno je koliko je zena elasticna ..hebalo ih njihovomerenje

Gde ste se vas dve porodile?

ja u noosadskoj betaniji...kod prvog porodjaja tezina nije bila alarmantana ali moje mucenje 13-14 sati..mozda...a drugo dete je bilo tesko 4360, nisam imala pojma kolika mi je beba jer ga nisu merili. elem, bez obzira na tezinu drugi porodjaj je bio brzi :lol:
mada znam za slucaj jedne bliske osobe koja je u predorodjajnoj sali provela izmedju 18-20 sati, a beba (prvi porodjaj) je bila teska 5400..naravno ni ona nije imala pojma kolika joj je beba, i porodila se prirodno.

Gde ste se vas dve porodile?

Narodni Front.
Kod svakog lekara kod kojeg sam bila (setali me samo tako za 9 meseci) beba je imala razlicitu tezinu.. Od 3900g do 5000g
Rodio se sa 4350 mada ne bi ni toliko imao nego se sav naduo od vode, koju je posle danima izbacivao.. Meni nije bio problem ni da se mucim jos 3 dana je i onako nisam spavala ta poslednja 3 meseca zbog kontrakcija ali sam se jako plasila zbog njega.. Znas kada osetis da nesto nije ok..
Tretman osoblja sto se tice ljudskih odnosa je bio sasvim ok.. Nemam zamerki..
Posle isto na odeljenju CR od sestara do doktora.. Jedino su me izludjivali pedijatri i ped. sestre..

Ako neces nista da prepustis slucaju- spremi pare, nema druge. Ne znaci da ne moze da prodje ok i bez toga, ali niko ti nista ne garantuje. Nema garancije ni uz placanje ali su sanse da sve prodje kako treba ipak vece.

Sta ce, pripremice kovertu za svaki slucaj, mada snajka je veoma mlada, preplaseno je dete, ne znam hoce li se u svoj toj frci uopste snaci i kako ce se snaci, a bice prepustena sama sebi!

Sta ce, pripremice kovertu za svaki slucaj, mada snajka je veoma mlada, preplaseno je dete, ne znam hoce li se u svoj toj frci uopste snaci i kako ce se snaci, a bice prepustena sama sebi!

Julka , bila ona mlada ili ne, 9 meseci je svesna da mora na kraju da se porodi.. 9meseci se sprema za taj dan, bilo prirodno ili CR. Kako mislis prepustena sama sebi?
Mora da ubedi sebe da ce sve biti ok i da tako krene na porodjaj, dodatni stres oko svega toga joj ne treba.. Verujem da ce sve proci kako treba, ja sam ispricala pricu ima nas jos ovde sa slicnom sudbinom, ali ima x puta vise onih koje su prosle sve skolski sto se kaze i nisu imale problema..

Supruga od brata trudna, 9. mesec. Jos ranije joj je ginekolog rekla da je previse sitna i uska da bi je porodili prirodno i uputila je na carski rez u Beograd. Nedavno je bila na na ekspertskom UZ u Visegradksoj i spomenula da joj je receno da treba da se porodi na carski, da bi joj tamo rekli da ako oni odluce da moze prirodno da se porodi, da ih uopste ne zanima sta su rekli ovi iz njenog grada doktori. Veoma sam se uznemirila, a i svi mi u porodici, jer znamo za dosta slucajeva ( bas jedan iz istog grada ) gde su zene upucivali na carski u BGD i da tamo nisu zeleli da ih porode sve dok nisu dale novac! Prosle godine zenu iz Lazarevca, iako je imala regularan uput za porodjaj na CZ, ali nije znala za standardnu 'tarifu', odbili su da je porode na carski, mucili su je satima da bi joj na kraju unistili bebu, mukica je ostala bez kiseonika dugo i ne znam da li je uopste prezivelo, a i ako jeste ostace sa velikim stepenom invaliditeta.

Molim vas, ako neko zna da mi kaze da li postoji porodiliste u Beogradu gde rade savesni doktori gde ce poroditi zenu bez ikakvih dodatnih koverti osim onih koje primaju kao platu. Zaboravih reci da postoje sanse da je prime u Dragise Misovica, i zanima me da li je i tamo uobicajena praksa koverta sa 400 evrica?

Yula, ja sam se porodila CR oktobra ove godine u Misovicu. Trudnocu sam vodila privatno, a u devetom mesecu sam isla jednom nedeljno u Misovic na kontrolu. Imala sam gestacijski dijabetes i hipertenziju. Niko nije pricao o nacinu porodjaja, uredno sam potpisala da zelim epidural i prepustila doktorima da urade sta misle da je najbolje. Tako da mi nije jasno kako neko moze da ima uput za carski rez? U devetom mesecu dobijas samo uput za porodiliste, a na lekarima tamo je da odluce kako ce te poroditi. Ja sam bila par sati u porodjajnoj sali, nisam se mnogo otvorila, a poceli su da gube tonove i uradili mi odmah carski rez. Inace, tokom trudnoce sam lezala na profilu secera u Narodnom Frontu. Svaki dan sam isla u porodjajnu salu na ctg. Prema svakoj porodilji osoblje se ophodilo izuzetno ljubazno i svi su mi delovali veoma strucno i od poverenja.
Tako da mislim da stvarno sve zavisi od slucaja do slucaja i da nema razloga generalizovati. u prinicpi, mislim da je tvoja snaja pogresila kada je rekla da je njena doktorka odlucila da ona treba da se porodi carskim rezom, jer je ne poradja ona nego drugi lekari koji ne vole da im se iko mesa u posao. Znam mnogo slucajeva koji su se porodili carskim rezom i u Frontu i u Visegradskoj, a da nikome nisu dali kovertu. Naravno da ima slucajeva koje si pomenula, ali vise ipak ima pozitivnih ishoda. Srecno!

Au, sunce ti, kakve su ovo priče :sad2:
Da sam sad pred porodjajem, tresla bih se, verovatno, od straha, treme i ostalog... :sad2:
Ja sam htela pošto-poto u DM-u da se poradjam i drugi put, ali nije moglo, nisu hteli da mi daju uput. Na kraju sam morala u smederevskom porodilištu, pa šta mi Bog da. Kada je krenulo, nisam baš rado otišla tamo, nisam bila puna poverenja i opuštena, kao za prvi porodjaj kada me je muž vozio u Mišović ( isto sam primljena redovno, bez koverte, bez veze - došla sa bolovima i primljena sasvim regularno ), strepela sam dosta i pribojavala se. Medjutim, prošla sam da nije moglo bolje! :ok:
Elem, porodila sam se u sredu, rano ujutru, tj. u sred noći. U četvrtak nije bilo ni jednog porodjaja, a u petak, za dan i noć, čak 11!!! Od toga je 5 žena na carski rez porodjeno, a ostale prirodno ( bem mu miša, i onaj ko je projektovao porodilište - jedna jedina staklena vrata izmedju porodilišta i odeljenja, pa i ona uglavnom otvorena ili pritvorena :sad2: Sve se čuje, breeee, odjekuje celo odeljenje :sad2: ). Dan pre, znači u četvrtak, sam pila kafu sa dve žene koje su u petak porodjene CR-om i obe su išle na planirani CR. Za ostale - ne znam. Mislim, valjda je normalno, kada prirodno ne ide, poroditi onako kako je bolje za dete i za majku. 15-16...20 sati mučiti ženu, kao i bebu - meni je van pameti! Ne razumem, ne shvatam. I onda imamo ovakve horor priče, a ti lekari koji su te horor priče omogućili i dozvolili i čak su i ne znajući, glavni akteri u njijma - i dalje rade i muče neke nove porodilje... strašno!!! :(

22.jula mi je bio termin.
Otisla sam na redovnu CTG kontrolu i pregled posto mi je bio dan termina. Rekli su mi da mi je CTG los i imala sam visok pritisak 150/100 te su me poslali u porodjajnu salu.
Posle vizite u porodjajnoj i jos jednom uradjenog CTGa, spustili su me na odeljenje "da prate stanje"
U ponedeljak 25. jula mi je radjen pregled, porodjaj nije poceo, upucena sam na CTG, UZ..i onda su me pozvali na konzilijum.
Bilo je "prvorotka, los CTG (afikcija), visok pritisak, prebacen termin"..pregledao me je dr Darko Plecas i rekao "nema ovde nista od prirodnog porodjaja, da ne bismo mucili ni tebe ni bebu, carski u cetvrtak, ako ne krene nesto da se desava do tada" ja sam samo rekla "ako Vi tako kazete" i dobila odgovor "ne zato sto tako kazem, nego zato sto mislim da je tako najpametnije, da ne cekamo nista"
Ivan se rodio 28. jula.
Nikome ni dinara nisam dala.
Niti mi je ko trazio, a mnogo cura sa odeljenja me je posle tog konzilijuma pitalo "a ko ti je veza"
E sad, izgleda da sam bila 'vise sretna neg' pametna' (tako govorila moja baka) i da sam skoro usamljen slucaj...al eto...

Sve se desilo u Visegradskoj.

ja sam se pre ohoho godina porodila carskim rezom u jednom bas bas malom gradicu.
ovo sam rekla iz razloga sto se cudim da sada upucuju na carski rez u bg.

ja mislim da ljudi jednostavno nisu dobro shvatili. Niko ne dobija uput za carski rez nego za porodjaj. Poradjas se u bolnici u tvom gradu, inace placas punu cenu porodjaja, ako si u terminu. O nacinu porodjaja odlucuje se kad porodjaj krene, osim ako nemas neku bolest ili stanje. Bar je tako bilo kada sam se ja poradjala pre cetiri meseca. Jos me buni u Yulinom postu, kakav je to expertski UY u 9-om mesecu? Koliko ja znam radi se u 12 i 21 nedelji...

Back