Zanimljivo...ali zašto je zabranio izvoz oružja u Bugarsku 1349. kada su Srbija i Bugarska u to vreme bili saveznici?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zanimljivo...ali zašto je zabranio izvoz oružja u Bugarsku 1349. kada su Srbija i Bugarska u to vreme bili saveznici?
Рекло би се да је у питању начелан став. У средњем веку нисмо ратовали ни са "Басарабином земљом" тј. Влашком, па ипак забрањује Дубровчанима да продају оружје тамо. Треба проверити, сада пишем напамет, какви су били тих година односи са Босном и Угарском, рецимо.
Без увреде, проблем са твојим ставовима што полазиш одн оне чувене симетрије по којој су сви исти и сви једнако криви, а онда се ни тога не придржаваш. На оној теми што су ти је укинули тражио си прилоге о домаћој сарадњи са окупатором, а онда си поставио све саме документе о четницима, тврдећи успут да је Д. Михаиловић исто што и Павелић.
Сада објашњаваш да је име Душан универзално словенско, док цркве нису оградиле своје торове. А онда ти је човек рекао да у конкретном примеру имена Душан то важи само за ислам, јер једино код исламизованих Словена нема више Душана, док у случају осталих то није случај. То је ординарна чињеница.
Nisu svi isti. Zlocinci su zlocinci a mi ostali smo sitna boranija.
Opet te mrznja prema islamu zaslijepila jer ni kod katolika juznih slavena nema Dusana.
Dalje, Car Dusan je presao Drinu samo kad je izgubio bitku kod Srebrenika.
E da, jos nesto, nisu bas svi usti, u bh ratu je najvise civila poginulo Bosnjaka, tako da znas da je moje stajaliste da je u srpskom.vodjstvu bilo najvise zlocinaca.
Lijep pozz
Dušan je bilo nekada vrlo često dalmatinsko ime...danas više nema, ali u prošlosti je itekako bilo Dušana rimokatolika. O kojoj je to bici kod Srebrenika riječ?
Ma koješta...Bosna nije bila dio Dušanovog carstva...a svakako nije ni Bugarska. Ideja o vazalnoj Bugarskoj odavno je napuštena...
bitka kod Srebrenika iz 1350. godine, ne kontam zasto pitas za nju, cisto sumnjam da ti nisi cuo za nju.
Na mapi Bugarska nije pod Srbijom (samo mali deo oko Sofije)..Za Bosnu ne znam,samo sam dao kartu koju je naslikao neki Nemac
Па није ни имао надимак велики него силни, мислиш да је због тога и настрадао, јер није довољно водио бриге о себи, мислио је да му нико ништа не може?
Prvensveno sam mislio na nadimak kao nešto što proizilazi iz vladavine.
Na primer Mađarska je najveća u vreme Lajoša I, koji dobija nadimak Veliki, a Srbija je najveća u Dušanovo vreme, ali on nosi nadimak Silni, ne i veliki.
Od srednjevekovnih srpskih vladara nadimak Veliki nosi na primer Stefan Uroš I, koji Srbiju nije proširio ni pedalj, ali je stvorio osnove za kasniji uzlet Srbije.
Стефан Урош I је добио надимак храпави а не велики колико знам.Od srednjevekovnih srpskih vladara nadimak Veliki nosi na primer Stefan Uroš I, koji Srbiju nije proširio ni pedalj, ali je stvorio osnove za kasniji uzlet Srbije.
Dušan je uobičajeno ime kod Slovenaca, a oni su koliko znam katolici. Slaven 77 ti je već rekao da je ime zapravo poreklom iz Dalmacije. Pretpostavka da katolici imaju nešto protiv imena Dušan je fantazmagorija. Što bi bili protiv imena Dušan, a ne bi, na primer, protiv imena Bogdan, ili Rajko?Nisu svi isti. Zlocinci su zlocinci a mi ostali smo sitna boranija.
Opet te mrznja prema islamu zaslijepila jer ni kod katolika juznih slavena nema Dusana.
Dalje, Car Dusan je presao Drinu samo kad je izgubio bitku kod Srebrenika.
E da, jos nesto, nisu bas svi usti, u bh ratu je najvise civila poginulo Bosnjaka, tako da znas da je moje stajaliste da je u srpskom.vodjstvu bilo najvise zlocinaca.
Lijep pozz
Dušan je uobičajeno ime kod Slovenaca, a oni su koliko znam katolici. Slaven 77 ti je već rekao da je ime zapravo poreklom iz Dalmacije. Pretpostavka da katolici imaju nešto protiv imena Dušan je fantazmagorija. Što bi bili protiv imena Dušan, a ne bi, na primer, protiv imena Bogdan, ili Rajko?
Što se zaslepljenosti tiče, možda sam zaslepljen, ali nisam izmislio bitku kod Srebrenika u kojoj je Dušan poražen.
U vezi s ostalim, načelno ne učestvujem u diskusijama koje su na nivou komada "Šovinistička farsa".
Slovenci da, ali oni su vise srednjeevropski Slaveni, koliko god ih vi Srbi vukli sebi, kod Hrvata katolika Dusana nema...Dusan je napao Bosnu 1350/1351 godine te je porazen kod Srebrenika 1352 godine, nakon cega se povlaci.
I da, opet ponavljam, mrznja prema Islamu kod nekih me sagovornika zaista zadivljuje, mrznja nastala na mitu o turskom zulumu, turskom zulumu za koji su im se preci tako srcano borili...
Стефан Урош I је добио надимак храпави а не велики колико знам.
Да, али телесно, као и Стеван Лазаревић Високи. Храпави је можда зато што је преживео Велике Богиње. које су харале у његово време. А кад је Урош V прозват Нејаки?Hrapavi je možda najpoznatiji, ali bio je i Veliki.
Ovo sa Bugarskom mi je najčudnije zato što ne samo što nismo ratovali sa njima, nego smo za Dušanovo vreme bili u odličnim odnosima...štaviše, i Dušan i bugarski car Ivan su ratovali protiv Jovana Kantakuzena. Tako da bi ispalo da sprečava izvoz oružja koje bi bilo upotrebljeno protiv zajedničkog neprijatelja...
Колико памтим, Душан је свом шураку, Јовану Александру, дао Трново на управљање, мислим да је тако и записивано у повељама 14.века, да је Јован Александар трновски цар, а не бугарски,посебно не у смислу данашње територије. У време пре Душановог брака, био је властелин у граду Ловечу, то је место између Никопоља и Старе планине
Започва кариерата си като деспот, управител на град Ловеч и неговата област. След преврата срещу цар Иван Стефан, Александър постепенно се налага в столицата Търново и е избран за нов цар.http://bnr.bg/radiobulgaria/post/10...aleksandar-posleden-podem-v-epohata-na-zaleza
У два рукописа, које је сам наручио да се израде тако како су израђена (преписана и илустрована у Трнову) , сам је себи дао титулу "цара Блгаром и Грком".Трново је описано као "нови Цариград"
http://books.google.rs/books?id=f1r...catHmgMgH&ved=0CG4Q6AEwCQ#v=onepage&q&f=false
У бугарској историографји, под управом Јована Александра су само насеља источно од Трнова ,напр:
Скоро след като заема престола през 1331 г., цар Иван Александър нахлува в Тракия и освобождава заетите от ромеите Ямбол, Ктения, Русокастро, Айтос и Анхиало. Под византийска власт остава само Месемврия. [1] (Управлението на цар Иван Александър)
На одећи Јована Александра су извезени двоглави орлови, колико се сећам, имали смо те фотке на некој теми овде раније.
Prvi put čujem da je Dušan dao Jovanu Aleksandru presto i da je nazivan samo "Trnovskim" carem; možda si u pravu, ali neke stvari bacaju senku na tu mogućnost.
Iz Dubrovačkih dokumenata znamo da se Dušan oženio u leto 1332. godine; što bi bilo godinu dana nakon dolaska Aleksandra na vlast.
Ti gradovi koje je, kako kažu, "oslobodio" od Romeja su istočno od Trnova, ali npr. sam Loveč je zapadno.
Dvoglavih orlova zaista ima, npr. ovde, mada su na malo čudnom mestu.
Hajde neka neko opise kako su Dusana OTROVALI POPOVI, jer crkvi nisu dragi jaki i silni kojima nista ne treba, vec ubogi i jadni koji od popova traze pomoc i spasenje.....
Dvoglavih orlova zaista ima, npr. ovde, mada su na malo čudnom mestu.
To ne može niko da "opiše" jer toga nema ni u jednom jedinom istorijskom izvoru...bukvalno niko pre '90ih nije verovao u to, a ni pre ni posle niko nije imao nikakve dokaze. Tako da sve ostaje na LDP mitologiji i teorijama zavere u stilu "kum mog brata od tetke je Iluminat pa mi je rekao".