ЋАО КЕШУ ОД МАРКИЦЕ ЗА ПРЕВОЗ ?!

Ne. Znaš zašto? Ja nisam moler. Moja gajba ne znači da sam ja i električar i moler i fasader...
Ne kažem da vozač autobusa treba da naplaćuje karte, njegovo je da vozi. Ali GSP kao velika firma treba da naplaćuje svoje usluge bez posredovanja.

Не кречиш своју кућу ?
Знаш колико би ти било јевтиније !?

Гарантујем да не садиш ни кромпир који једеш,
салату нити грашак и боранију.

Шијеш ли себи одећу ?

Ауууу, 'де те нађо' ...

Ал' друге умеш да саветујеш шта би им било боље ! :thumbdown:

Da li sam ja tebe pitao da li si sam pravio pivo koje piješ ili mesio hleb koji jedeš? I kakve to veze ima sa prevozom?
Lupaš kao m*da po samaru i misliš da si pametan?

Вратићу се на моје почетно закљученије - ти си незапослен
и самим тим неупућен !

Код мене на градилишту и последњем неписменом копачу
је јасан појам подизвођача.
И јасно му је зашто архитекта није узео да ископа темељ,
излије плоче,
озида и окречи зидове,
уведе струју, воду, грејање,
уреди травњаке и прилазе.

Све то раде подизвођачи !

Знаш незапослени суграђанине,
постоји нешто што се зове друштвена подела рада.
Чак постоји и планетарна подела,
па тако Шкоти производе виски за цео свет,
Ескими лед,
а ми само пијемо.

И сад дођеш ти и кажеш све смо могли то сами ...
Ама не иде тако !
Еј Србине !!!

Ja licno nikad nisam shvatio zasto se stalno odvaja taj famozni prevoz i topli obrok.

Radnik (osoba koja radi, ne mislim da kvalifikaciju) dobija platu - i od nje neka placa sebi sve sto hoce, i prevoz i stan i hranu. Sta ima meni da placa prevoz firma? Ili hranu? Pa daje mi platu, a ja se onda vozim kako hocu, ili uzmem stan blizu pa idem pesice, i jedem sta hocu, a firma moze - ako zeli - da organizuje neku menzu pa ko hoce moze tu da jede ali da plati to. Ako je firma bas dobrotojeca neka placa hranu zaposlenima, to su vec varijante.

Ali cemu to izdvajanje prevoza i toplog obroka (cuj, TOPLI obrok!)? Imas platu - tu ti je sve pa radi sta hoces sa svojim parama, nije na firmi da ti placa prevoz i hranu.

Ja dobijam samo platu, valjda je tu i taj prevoz i topli obrok.

Ne znam ni je li to zakonska obaveza ili pravo firme da to tako radi? Jel' to mora tako - da se dobija odvojeno topli obrok i prevoz?
Превоз репроматеријала до фабрике је трошак и не опорезује се. Превоз радне снаге до фабрике је у истој равни као и материјал. па претставља трошак фирме, те се и он не опорезује. Зато се одваја од плате која се опорезује.

Топли оброк није могуће исто посматрати. Радник би свакако јео и кући да није на послу. Послодавац је само дужан да обезбеди услове за оброк у време паузе. Велике фирме могу имати комерцијални ресторан, а мање чајну кухињу и фрижидер где би радници чували оброк који су понели од куће.

Глупост је и плаћена пауза за топли оброк. Пауза мора да постоји, али 1 час и да не улази у радно време.

Превоз репроматеријала до фабрике је трошак и не опорезује се. Превоз радне снаге до фабрике је у истој равни као и материјал. па претставља трошак фирме, те се и он не опорезује. Зато се одваја од плате која се опорезује.

Топли оброк није могуће исто посматрати. Радник би свакако јео и кући да није на послу. Послодавац је само дужан да обезбеди услове за оброк у време паузе. Велике фирме могу имати комерцијални ресторан, а мање чајну кухињу и фрижидер где би радници чували оброк који су понели од куће.

Глупост је и плаћена пауза за топли оброк. Пауза мора да постоји, али 1 час и да не улази у радно време.

Za topli obrok se potpuno slazemo, glupost.

A za prevoz ispada da je sva zavrzlama da se izbegne neki dinar poreza - bedno. Osim toga, prevoz radne snage je mozda "pio vodu" dok se radilo u nekim fabrikama ili objektima koji su daleko od mesta stanovanja/centra naselja. Danas je to potpuno besmisleno u vecini slucajeva, tako da i to spada u glupost, kako sam i napisao.

Drugim recima te kategorije treba ukinuti, dati ljudima normalno platu a oni onda od toga neka se voze ili pesace, neka jedu ovo ili ono, ili nista ako bas nece - njihova stvari i nikoga se ne tice. A moze da se stvar koriguje i smanjenjem poreza na plate, recimo sa 20% (lupio sam, ne znam koliko je) na 19% i da se time ostavi deo plate (to smanjenje se moze i tako posmatrati) neoporezovan ali nema vise toplog obroka i prevoza koji su samo komplikovali zivot racunovodjama i obracunu plata i poreza.

Stalno izmisljamo budalastine umesto da sistem maksimalno uprostimo.

Za topli obrok se potpuno slazemo, glupost.

A za prevoz ispada da je sva zavrzlama da se izbegne neki dinar poreza - bedno. Osim toga, prevoz radne snage je mozda "pio vodu" dok se radilo u nekim fabrikama ili objektima koji su daleko od mesta stanovanja/centra naselja. Danas je to potpuno besmisleno u vecini slucajeva, tako da i to spada u glupost, kako sam i napisao.

Drugim recima te kategorije treba ukinuti, dati ljudima normalno platu a oni onda od toga neka se voze ili pesace, neka jedu ovo ili ono, ili nista ako bas nece - njihova stvari i nikoga se ne tice. A moze da se stvar koriguje i smanjenjem poreza na plate, recimo sa 20% (lupio sam, ne znam koliko je) na 19% i da se time ostavi deo plate (to smanjenje se moze i tako posmatrati) neoporezovan ali nema vise toplog obroka i prevoza koji su samo komplikovali zivot racunovodjama i obracunu plata i poreza.

Stalno izmisljamo budalastine umesto da sistem maksimalno uprostimo.
Систем треба упростити, али не по цену штете некој страни.

Слобода избора становања не може бити условљена, јер онда није слобода.

Трошкови превоза ради обављања производње или пружања услуга се не опорезују. При томе је све једно да ли се превози цемент или радници. Питање је само како технички то спровести.

Гледао сам пореску пријаву колеге који ради у Аустралији. Он прима бруто плату, и на крају године подноси пореску пријаву. Постоји низ ставки које му умањују пореску основицу (куповина аута, рачунара и слично), али и трошкови путаовања до посла и назад.

Наш порески систем није такав, држава не може да чека годину дана, па измишља свашта.

Све је добро функционисало, постојале су зоне у односу на радно место, референтна је била цена градског превоза, и постојао је лимит до којег се може дати накнада за путовање до радног места и назад. Онда је неки недоучени подминистар умислио да ако се превоз цемента правда фактуром, па да тако треба и превоз радника.

Будала.

Back