Cane corso

Da, relativno je nova rasa, mlađa od nemačkih BSL (skraćeno od Breed Specific Legislation), u novijim članicama EU (npr. u Češkoj) ih itekako ima na sličnim listama, zajedno sa DA, pa i nekim nemačkim rasama tipa rotvajlera.

mog cc je ujelo nst veterinar misli da je osa tj njih vise.. primio je deksametazon i kalcijum,rastekao je jer je bio uzasno natecen.sad poslije 10 dana ima otvorenu ranu na rebrima sa desne strane. veterinar kaze da mazem i ispiram , vremenom ce se povuci,od velike kolicine toksina je pukla koza na tom mjestu. Sta mislite , hoce li mu dlaka porasti ponovo ili je unisten korijen dlake??

Pozdrav!
Evo posle nekog vremena neaktivnosti na podforumu, da pitam za savet.

LM, danas kad sam se vratio sa posla, ima šta da čujem,
Klej mi je imao epileptični napad. Roditelji izbezumljeni i u šoku,
nisu mogli da me dobiju na mob. , zvali su veterinara i dobio je dva leka (vitamin+još neki).

Sve se uglavnom smirilo, ja kad sam stigao bio je relativno OK. Veseo, njuška okolo ... ali posle pola sata
je opet nastupila neka dezorijentisanost, pojačano dahtanje,ne reaguje na mene,
samo mu se pogled gubi negde u daljini.(pročitah negde da je to parcijalni napad "gledanje u zvezde" bez gubitka svesti)

E sad ono što me zanima,
koliko je opasno ovo oboljenje kod CC, s obzirom da su podložni epilepsiji, da li je veći procenat težih ili lakših slučajeva?

Znam i ja da je verovatno sve od slučaja do slučaja, ali nešto sam morao da pitam/napišem:(

PS - ima 4 godine
ccc.jpg

Iz nekih mojih iskustava, a vezano za pse uopste, da li ga redovno cistis od glista? Neki crevni paraziti imaju neurotoksicno dejstvo, neki drugi pak migriraju... prvo bih to iskljucila, bez obzira sto pas ima 4 godine. Tek onda bih dalje "cackala".

Hvala na savetu. Eliminisaćemo i tu mogućnost sa parazitima, zadnje čišćenje pre 5 meseci.
Tek sutra idem kod veterinara, pa ću da čujem šta će da kažu (juče su došli na poziv, ali ja nisam bio kod kuće)

Evo da kažem o cc i epilepsiji.
Kao i displazija kuka, kod cane corso rase česta je GENETSKI nasldna bolest i epilepsija.
Do sad sam videla nekoliko slučajeva, od loših krvnih linija i tzv parenja neplanski na "livadicama, u dvorištu" i td da su psi mahom umirali usled sve učesalijih epi napada.
Bolest može ako je genetska da miruje tu do 3 ipo, 4 godine, kad se psu stanje pogoršava, i na kraju kroz par meseci bude učestao toliko da pas od napada ugine.
Žao mi je što vaš pas ima epilepsiju. Kod cc je to tako, ako se o tome ne vodi računa, prilikom parenja...

Bio sam juče i rekli su mi da ne bi hteli odmah da ga stave na lekove,
već da sačekamo i da vidimo da li će se napad ponoviti.
Dao sam mu tablete za čišćenje od parazita, a danas treba da uzmem i kompleks B vitamina.

@Nails and art
Da li se dešava da bolest "preskoči" neku generaciju koja samo prenese gen?

Hvala na odgovorima,
pozdrav

Kod svih naslednih bolesti je tako, ne mora u svakoj generaciji da se ispolji, neka moze da bude i samo nosilac i to je najopasnije, kad se upare dva nosioca, drasticno rastu sanse da se u sledecoj generaciji bolest javi. Postoje i genetski testovi kojima to moze da se utvrdi ali ne znam ni gde se rade niti po kojoj ceni, na zalost.

Da, može da se desi. Ali za taj slučaj nisam čula. Pas koji je imao jedan napad, je na žalost posle nekoliko narednih (nevezano za vremenski period) stradao od napada.
Vitamin B je jako važan, i može da pomogne u oldaganju napada...
Ali će se on svakako dogoditi, ali možda pomogne da ne bude tog intenziteta. U slučaju napada, psa umiriti, i ako padne, izvaditi jezik sa strane. Pazi da mu se vilica ne stegne, jer te može mnogo povrediti tim nesvesnim ujedom!
Svakako, sa srećom, i pazi šta psu daješ da jede, neka hrana bude što kvalitetnija srazmerno dubini tvog džepa.
Najbolje Royal, ako ti je skupo, uzmi Trainer za velike rase. Ukoliko u tvom mestu negde možeš da nabaviš Cibau za velike rase, savetujem isto na prvom mestu ruku pod ruku sa Royalom. Cena je duplo manja (oko 30ak eura džak - mislim 15 ili 20kg.)

cao svima... nov sam na forumu i ovde sam zbog bas ove teme... moj pas je star 12 meseci i ima oko 63kg, i oko 72cm je visok. Pa gledam sad vase slike i postove, moj pas mi se cini dosta sitniji od nekih ovde na slikama, pa mi nije jasno sad nista... inace ne znam kako da postavim slike mog psa posto vam pisem sa i-ped- a...? svakao koliko bi hrane on trebao da jede dnevno, ja ga hranim jednom dnevno, uvece i dajem mu oko 1600gr granula... inace on je prakticno odrastao na njima, mada cesto ima dijereju i to me nervira...? Zahvalan na odogovorima... ;)

Prvo, pas ti je izvan standarda. Cane coso je pas srednje veličine. Za mužjake standard je od 64 do 68 centimetara. Za ženke od 60 do 64. Dozvoljeno odstupanje je za ± 2 centimetra, a tvoj pas odstupa 4cm, prema standardu.
Ako je mršav, a ne bih rekla ako su podaci tačni, čisti ga od parazita, na tu kilažu ti je potrebno 6 ipo DRONTAL tableta, nemam pojma jel smem da kažem ime na forumu, ali je za dobrobit psa i vlasnika, Cestal ne radi posao već maltene godinu dana. Iz mog iskustva.
kiloipo granula je JAKO mnogo! To ni slonu ne možeš da daješ! Zavisi koje granule jede!
Kila ipo suvih granula, nabubri na 5-6k u stomaku psa! Pa kko misliš da nema proliv kad sve to nabubri, pa optereti želudac, creva, sve!? Pa jadan, samo đto ne pukne..
Kupi tvom psu Cibau granule, hrani ga ujutru i uveče, po 300g - 320g po obroku, i biće sve u redu. prvo i osnovno čišćenje od parazita. To je prečesti uzrok proliva kod pasa i mačaka.

cao svima... nov sam na forumu i ovde sam zbog bas ove teme... moj pas je star 12 meseci i ima oko 63kg, i oko 72cm je visok. Pa gledam sad vase slike i postove, moj pas mi se cini dosta sitniji od nekih ovde na slikama, pa mi nije jasno sad nista... inace ne znam kako da postavim slike mog psa posto vam pisem sa i-ped- a...? svakao koliko bi hrane on trebao da jede dnevno, ja ga hranim jednom dnevno, uvece i dajem mu oko 1600gr granula... inace on je prakticno odrastao na njima, mada cesto ima dijereju i to me nervira...? Zahvalan na odogovorima... ;)

Za njega je dovoljno u vrh glave 500 grama. Ko bre psu daje kiloipo granula? Na pakovanjijma lepo stoji ( za mog psa = 56 cm, visine i oko 30 k tezine) 350 grama
granula. On je mlad, hrani ga dva outa dnevno, mesaj 200 grama granula sa posnim sirom ( moze i jogurt), dve visrle, a sve to dva puta dnevno.

Back