Čakre

Životne situacije i nezdrave navike kao što su: fizička neaktivnost, loša ishrana, ili samoograničavanje sposobnosti, nepovoljno utiču na ravnotežu kretanja čakri. U slučaju nedovoljno aktivne čakre, razvija se osećaj fizičke i emocionalne tromosti u području kojim upravlja određena čakra, a ako je preaktivna njene sile postaju dominantne u životu pojedinca.

Boje i čakre
Crvena
Ovo je boja korenske čakre. Pravi sanskritski naziv za nju je Muladhara, vrlo je ključna za naše biće i nalazi se ispod kičme. Ova čakra predstavlja vezu čoveka i zemlje. Crven boja ove čakre odnosi se na osnovne ljudske potrebe, kao što su egzistencija, hrana, novac, snaga, ljubav, hrabrost i žudnja. Naša disciplina je takođe kontrolisana bojom ove čakre. Jačanjem ove čakre uticaćete na to da se ponovo rodite i ojačate svoje prisustvo.
- Narandžasta
Narandžasta boja predstavlja boju sakralne čakre, koja se na sanskritu naziva Swadhisthana. Sakralna čakra i narandžasta boja su povezane sa elementom vode od koje je sačinjeno naše telo. Narandžasta utiče na nekoliko ključnih emocija kao što su seksualnost, reproduktivni sistem, kreativnost i saosećajnost prema drugima. Utiče i na bešiku, pelvični deo tela, limfu i sposobnost reprodukcije, ali i na osećanja sreće, privlačnosti i entuzijazma.
- Žuta
Na sanskritu se treća čakra naziva Manipura i znači "grad dragulja". Žuta boja je direktno povezana sa suncem koje je toplo i svetlo. Lična moć je emanirana u čarkri solarni pleksus, koja utiče na naš uspeh u privatnom i profesionalnom životu. Doprinosi našem sampouzdanju, hrabrosti, radosti i pojačava ostvarivanje rezultata i snagu intelekta. Povezana je sa našim želucem i adrenalinom u telu.
- Zelena
Zelena boja je povezana sa elementom vazduha u našem telu. Simbol je srčane čakre i utiče na naše veze sa drugim ljudima. Srčana čakra i zelena boje imaju jak uticaj na naše veze sa drugim ljudima, brak, ljubav, prijateljstvo, a slabi kadase pojave zavist, nepoverenje i gubitak vere u sudbinu. Ukolik imate problem sa srčanom čakrom možete da radite joga vežbe za njeno balansiranje.
- Plava
Boja grlene čakre je plava. Sanskritski naziv je Vishuddhi što u prevodu znači glas. Ova čakra, kao i plava boja nas ohrabruju da pažljivo slušamo i bolje komuniciramo sa ljudima oko sebe. Nekoliko delova tela je povezano sa grlenom čakrom, i to: vilica, grlo, zubi, vrat, uši i usne. Možemo kvalitetno da se izražavmo samo onda kada je ova čakra u balansu. Ona utiče i na našu duhovnost i kreativnost, kao i plava boja koja ju predstavlja.
- Indigo
Na sanskritu se "Treće oko" zove Ajna čakra i pruža nam mogućnost da imamo bolji uvid u životu. Indigo boja simbolizuje i predstavlja ovu čakru. Idealno utiče na našu imaginaciju, komunikativne veštine i intuiciju.
- Ljubičasta
Sanskritska reč Sahasrara predstavlja krunsku čakru, a simbolizuje je ljubičasta boja. Zahvaljujući ovoj čakri ostvarujemo jaču duhovnu konekciju sa Univerzumom. Naš nervni sistem i mozak su povezani sa krunskom čakrom.

Spomenuo sam ranije frekvencije, ali pored njih ima i jos nesto sto je dobro za sve, narocito za pocetnike koji su puni blokova i njihovom energetskom telu je potrebno pocetno prociscavanje i razmrdavanje. U pitanju su indijske mantre. Funkcionisu putem zvucnosti, frekvencija ili kako god, ali funkcionicu provereno. Od OM koja prociscava sve cakre, HARI OM koja leci celo energetsko telo deo po deo, pa nadalje. Postoje mantre za svasta, medju njima i one za pojedinacne cakre. Sve ovo je dostupno na youtube-u.

Spomenuo sam ranije frekvencije, ali pored njih ima i jos nesto sto je dobro za sve, narocito za pocetnike koji su puni blokova i njihovom energetskom telu je potrebno pocetno prociscavanje i razmrdavanje. U pitanju su indijske mantre. Funkcionisu putem zvucnosti, frekvencija ili kako god, ali funkcionicu provereno. Od OM koja prociscava sve cakre, HARI OM koja leci celo energetsko telo deo po deo, pa nadalje. Postoje mantre za svasta, medju njima i one za pojedinacne cakre. Sve ovo je dostupno na youtube-u.
Svaka čakra ima svoj slog koji je korespondentan i elementu koji se povezuje sa čakrom.
Za Vatru je Ram, za Zemlju Lam itd...
Obično se ti slogovi izgovaraju
Mada je OM kao zvuk stvaranja Univerzuma, univerzalan kao i Gorski kristal

Svaka čakra ima svoj slog koji je korespondentan i elementu koji se povezuje sa čakrom.
Za Vatru je Ram, za Zemlju Lam itd...
Obično se ti slogovi izgovaraju
Mada je OM kao zvuk stvaranja Univerzuma, univerzalan kao i Gorski kristal
Mantre mogu da se izgovaraju, a mogu i samo da se slusaju. Ja licno nikad nisam isao na izgovaranje, jer mi je zgodnije da se samo opustim sa slusalicama i slusam, i po potrebi sredjujem dotican deo sebe / svog energetskog tela / svoje podsvesti..

Mantre mogu da se izgovaraju, a mogu i samo da se slusaju. Ja licno nikad nisam isao na izgovaranje, jer mi je zgodnije da se samo opustim sa slusalicama i slusam, i po potrebi sredjujem dotican deo sebe / svog energetskog tela / svoje podsvesti..
Da,svako ima svoj način
No pevanje nisam ja izmislila
Glas je energija i jači je efekat kad se te vibracije šire
Puno pevam mantre i između ostalog me baš pevanje oslobađa tenzije u stomaku
I izuzetno je za Vishudu- grlenu čakru

Kako kad
Povezana je sa psihom
Obično se smiri posle meditacije
Naravno i vežbe disanja su tu veoma korisne
4 sekunde na udah,4 za držanje daha i 4 za izdah
Ako zelis, mozes toga i trajno da se oslobodis. Treba te stavove koje drzis duboko unutra i koji ti to uzrokuju da postepeno izvlacis na povrsinu i da ih adekvatno promenis. Kako izvuci te stavove na povrsinu? Prakticno, treba da probas moj nacin rada. Za pocetak mozda da poslusas HARI OM, a zatim mozda i frekvencije i / ili mantre za cakru 3 (mozda i 1 i 2, jer problematicni stavovi mogu da se prozimaju kroz vise cakri). I to mozda nece moci da se resi odjednom, nego ce trebati ici postupno. Ali bi definitivno trebalo odmah da se oseti dobar pomak i olaksanje.

Ako zelis, mozes toga i trajno da se oslobodis. Treba te stavove koje drzis duboko unutra i koji ti to uzrokuju da postepeno izvlacis na povrsinu i da ih adekvatno promenis. Kako izvuci te stavove na povrsinu? Prakticno, treba da probas moj nacin rada. Za pocetak mozda da poslusas HARI OM, a zatim mozda i frekvencije i / ili mantre za cakru 3 (mozda i 1 i 2, jer problematicni stavovi mogu da se prozimaju kroz vise cakri). I to mozda nece moci da se resi odjednom, nego ce trebati ici postupno. Ali bi definitivno trebalo odmah da se oseti dobar pomak i olaksanje.
Hvala

Mislim da je kod mene poremećaj bazične čakre
A u mom Vadžrajana sistemu najviše radimo sa Tri Dragulja, Om A i Hum koji se nalaze u tri gornje čakre
Ako osetis strah, osecaj krivice ili ljutnju, onda je definitivno potreban rad sa cakrom 1. Cakra 2 moze da uzrokuje osecaj sramote i da pridoda na neizvesnosti, a cakra 3 manjak samopouzdanja odnosno vere u sebe i svoje sposobnosti. Mislim da tenzija u stomaku moze biti kompozitna stvar od bilo cega navedenog (osim mozda ljutnje). Na tebi je da ustanovis kako tacno stoje stvari.

Ja slabo stojim sa teorijom, skroz sam okrenut praksi, tako da ne znam sta da kazem u vezi tvoje druge recenice.

Ako osetis strah, osecaj krivice ili ljutnju, onda je definitivno potreban rad sa cakrom 1. Cakra 2 moze da uzrokuje osecaj sramote i da pridoda na neizvesnosti, a cakra 3 manjak samopouzdanja odnosno vere u sebe i svoje sposobnosti. Mislim da tenzija u stomaku moze biti kompozitna stvar od bilo cega navedenog (osim mozda ljutnje). Na tebi je da ustanovis kako tacno stoje stvari.

Ja slabo stojim sa teorijom, skroz sam okrenut praksi, tako da ne znam sta da kazem u vezi tvoje druge recenice.
Ništa
I ja sam praktičar
Nije kod mene problem svest nego volja

A meni baš trebaju prakse. Šta su za vas te prakse,mislim,šta pod tim podrazumevate? Meditacije,mantre? Neki rituali?
Pišite,treba mi što više delanja.
Praksa je aktivan rad na sebi i svom energetskom telu, odnosno bavljenje sobom / svojim stavovima i podizanje nivoa energije i funkcionisanja (razmisljanje, svesnost itd.). Nacina za to ima raznih, a moj nacin ukljucuje razmisljanje, samo-analiziranje, ucestao dijalog sa svojom podsvescu koliko se to moze, bolji kontakt i rad sa podsvescu koriscenjem frekvencija i mantri, kao i generalan uticaj na podsvest koriscenjem afirmacija i aformacija.

7 ma čakra_Krunska
Krunska čakra obuhvaća energiju svih čakri i daje mogućnost sagledati cijelu sliku sa svim detaljima u svemiru.
Kao kada bi sklopili energiju svih čakri zajedno u mikser i povezali ih.
Poput miješanja salate svih sastojaka koje imate.
Odnosi se na povezivanje vaše svijesti s višim nivoima sebe i znanjem koje nam je dostupno.
To je sposobnost saznati sve informacije, dovesti ih u našu svjesnost i staviti u praksu.
Više ne morate govoriti svijetu tko ste, jer pokazujete primjerom.
I što više ojačate tu vezu, koju svi imamo, s našim višim ja, veće uvide možete donijeti u ovu dimenziju.
Tjelesna manifestacija krunske čakre je imati unutarnje znanje što raditi u životu.
To je sposobnost vidjeti sve mogućnosti prije nego što se ostvare i vidjeti kako su svi detalji međusobno povezani i čine ovaj svijet.
Kada možemo praktično primijeniti lekcije koje svaka čakra nosi, povezat ćemo duh i znanje.
Vidljivo je kroz opipljive, konkretne činjenice koliko možemo kanalizirati svaku energiju u ovaj tjelesni svijet.
A jednom kad možemo povezati sve čakre i iskustva koja dolaze iz svake u cjelinu, tada smo uistinu povezani sami sa sobom.

Jedna jako vitalna pojava u nama, tj. vitalan deo nase podsvesti, je tzv. unutrasnje dete.

Do ne tako davno nisam znao sta da mislim u vezi tog pojma, mislio sam da je obican rad sa cakrama i pomenutom "mrezom stavova" dovoljan, a u neko zadnje vreme vidim da je unutrasnje dete nesto ne samo pravo, nego i jako mocno - od unutrasnjeg deteta nam mnogo zavisi u kakvom smo stanju i sta privlacimo u zivotu, ono objedinjuje nase celo bice, ali bice kakvo je bilo u razlicitim delovima nase proslosti, sve do najranijeg detinjstva. I ima bolji / dublji domet unutar nase podsvesti.

Nase unutrasnje dete treba argumentima da "lecimo" i poravnamo sa sadasnjim / zeljenim nama i nasim sadasnjim stavovima. I tako polako, deo po deo nas, i npr. deo po deo nase unutrasnje tuge se tako pretvori u unutrasnju vedrinu i radost. Tako polako postajemo kompletniji, i iznutra zdraviji, pozitivniji i sa visom vibracijom.

Rekao bih da se komunikacija sa unutrasnjim detetom odvija preko dosluha sa srcem (iako mogu da se dotaknu i stvari koje su van domena cakre 4, to je tako valjda zato sto se u cakri 4 sastavljaju gornji i donji deo nas / donje i gornje cakre / telo i dusa). Tako da je srce jedan jako znacajan deo nas.

Preporucujem svakome ko hoce da uzme sebe i svoj zivot u svoje ruke (a vec nije) da se polako, strpljivo i dobro pozabavi ovom temom.

Kao i obicno, pravi odgovori i resenja se ne nalaze "negde tamo", nego direktno u nama samima / unutar nas i naseg bica.

Kad uvazim postojanje Boga / Kreatora kao objektivnu cinjenicu, cakra 7 (tzv. kruna - na vrhu glave) mi nedvosmisleno i znacajno bude aktivnija i osecaj kompletniji, bolji i prijatniji. Ovo nije rezultat nekih pogresnih unutrasnjih stavova i sl. nego je nesto sto je direktno i duboko usadjeno u nase bice i nase funkcionisanje.

Back