Čak i blagi Covid povezan je sa oštećenjem mozga mesecima nakon infekcije

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.364
Tokom najmanje prvih nekoliko meseci nakon infekcije koronavirusom, čak i blagi slučajevi Covid-19 su povezani sa suptilnim oštećenjem tkiva i ubrzanim gubicima u regionima mozga vezanim za čulo mirisa, kao i sa malim gubitkom ukupne zapremine mozga, otkriva nova britanska studija. Imati blagi Covid takođe je povezan sa deficitom kognitivnih funkcija.

Ovo su upečatljivi nalazi nove studije koju su vodili istraživači Univerziteta u Oksfordu, one koju vodeći istraživači Covida smatraju posebno važnom jer je to prva studija o potencijalnom uticaju bolesti na mozak koja se zasniva na skeniranju mozga napravljenom i pre i posle učesnika. zaražen koronavirusom.

https://www.businessinsider.com/mild-covid-damage-age-brain-uk-biobank-study-finds-2022-3

Poslednja izmena od moderatora:
Studija objavljena u februaru u časopisu Cell otkrila je da infekcija korona virusom različitih ćelija u nosnoj šupljini dovodi do upale koja inhibira funkcionisanje proteina receptora mirisa na nervnim ćelijama, što dovodi do gubitka mirisa.

Kovidova veza sa padom u regionima mozga vezanim za mirise ne odbacuje druge načine na koje bi mogao uticati na mozak u regionima koji nisu povezani sa mirisom. Pokazalo se da je bolest užasno promenljiva od pacijenta do pacijenta, a druge studije su identifikovale različite načine na koje bi teški Covid posebno mogao da ošteti mozak. Studija je otkrila da su promene u regionima u vezi sa mirisom najdosledniji trend u vezi sa mozgom vezan za Covid u studijskoj kohorti.

Ostaje nepoznato da li će ove promene potrajati na duži rok.

„Mozak je plastičan, što znači da može da se reorganizuje i izleči sam sebe. "Ovo važi čak i za starije ljude.", kažu eksperti

Studija objavljena u februaru u časopisu Cell otkrila je da infekcija korona virusom različitih ćelija u nosnoj šupljini dovodi do upale koja inhibira funkcionisanje proteina receptora mirisa na nervnim ćelijama, što dovodi do gubitka mirisa.

Kovidova veza sa padom u regionima mozga vezanim za mirise ne odbacuje druge načine na koje bi mogao uticati na mozak u regionima koji nisu povezani sa mirisom. Pokazalo se da je bolest užasno promenljiva od pacijenta do pacijenta, a druge studije su identifikovale različite načine na koje bi teški Covid posebno mogao da ošteti mozak. Studija je otkrila da su promene u regionima u vezi sa mirisom najdosledniji trend u vezi sa mozgom vezan za Covid u studijskoj kohorti.

Ostaje nepoznato da li će ove promene potrajati na duži rok.

„Mozak je plastičan, što znači da može da se reorganizuje i izleči sam sebe. "Ovo važi čak i za starije ljude.", kažu eksperti
Nije plastičan nego fleksibilan. Razlika? Pa postoji, ne samo u reči, nego i značenju.

supremacy_13.png

Virusu je mogao biti kraj i ovako.

Ako smem ja bih se pohvalio da nisam imao kovid i da sam isao bez maske.

Ali to je neki vanzemaljski level imuniteta, ja gradim taj imunitet i radim na tome nadogradjujem ? ?
Imao si ga, samo eto, nisi se testirao tada. Svi su prelezali isti, svi koji su u civilizaciji.

Nazalost bilo je i vise verzija istih.

Nije plastičan nego fleksibilan. Razlika? Pa postoji, ne samo u reči, nego i značenju.

пластичан - способан да се континуирано и трајно деформише у било ком правцу без пуцања

флексибилан - спремна способност прилагођавања новим, другачијим или променљивим захтевима

Tokom najmanje prvih nekoliko meseci nakon infekcije koronavirusom, čak i blagi slučajevi Covid-19 su povezani sa suptilnim oštećenjem tkiva i ubrzanim gubicima u regionima mozga vezanim za čulo mirisa, kao i sa malim gubitkom ukupne zapremine mozga, otkriva nova britanska studija. Imati blagi Covid takođe je povezan sa deficitom kognitivnih funkcija.

Ovo su upečatljivi nalazi nove studije koju su vodili istraživači Univerziteta u Oksfordu, one koju vodeći istraživači Covida smatraju posebno važnom jer je to prva studija o potencijalnom uticaju bolesti na mozak koja se zasniva na skeniranju mozga napravljenom i pre i posle učesnika. zaražen koronavirusom.
Meni se još nisu potpuno vratila čula mirisa i ukusa, samo delimično .
I neki mirisi koje osećam -drugačiji su nego što su bili .
Ista priča i sa ukusom.

Дакле, ми који смо имали тежи облик сад смо већ претворени у зомбије?

Ista priča i sa ukusom.
Isto kao moja koleginica. Sva hrana joj mirise na przeno meso, a do skoro je sve imalo ukus heljde, priblizno. Sad polako vraca culo ukusa u normalu, ali i dalje su joj pomesani ukusi, bukvalno.

Isto kao moja koleginica. Sva hrana joj mirise na przeno meso, a do skoro je sve imalo ukus heljde, priblizno. Sad polako vraca culo ukusa u normalu, ali i dalje su joj pomesani ukusi, bukvalno.
Imam i ja često to prženo meso kao miris.
A ja nikada nisam tako spremala meso , niti išta pržim ..i vrlo je čudno i neprijatno .
Ni pasta za zube mi nije normalna ..ima neki čudan ukus , izaziva mi mučninu .

Ista priča i sa ukusom.
Tako je i meni bilo, izgubio miris, vratio mi se posle par meseci, nista mi nije mirisalo isto, parefemi koje sam voleo mirisali mi ono, beah, dok neki mirisi koje nisam voleo su mi bili kao da mi je neko otvorio oci.... Primio drugu dozu vakcine i sve se resetovalo kako je bilo...

Mislim da je ovo samo koincidencija.... ali je dobro da se sve vratilo na svoje.
Nije, posle prve doze je pocelo polako da se vraca al posle druge, nakon par dana, ustao usao u kupatilo, krenuo da se tusiram i ono, kao preporodjen, sve na svom mestu ( sto se tice mirisa )...

A nisam jedini koji je imao takvo iskustvo. Brat recimo, drugar, kum.... Svima se nakon prve ili druge, par dana kasnije vratio miris na normalu

Nije, posle prve doze je pocelo polako da se vraca al posle druge, nakon par dana, ustao usao u kupatilo, krenuo da se tusiram i ono, kao preporodjen, sve na svom mestu ( sto se tice mirisa )...

A nisam jedini koji je imao takvo iskustvo. Brat recimo, drugar, kum.... Svima se nakon prve ili druge, par dana kasnije vratio miris na normalu
Zanimljivo da antitela imaju takvu reakciju, ja sam mislio da imaju funkciju samo zastite. :think:
Sto samo dokazuje koliko mi ustvari jos ne znamo o nasem organizmu i sistemima na kojim radi...

Zanimljivo da antitela imaju takvu reakciju, ja sam mislio da imaju funkciju samo zastite. :think:
Sto samo dokazuje koliko mi ustvari jos ne znamo o nasem organizmu i sistemima na kojim radi...
Pazi mozda je samo ubrzala "oporavak", znam par njih kojima se tek delimicno vratio a primili su tri doze dok je bratov komsija skoro 2god bez miris a, tj oseti samo jake mirise tipa benzin, aceton...

Pazi mozda je samo ubrzala "oporavak", znam par njih kojima se tek delimicno vratio a primili su tri doze dok je bratov komsija skoro 2god bez miris a, tj oseti samo jake mirise tipa benzin, aceton...
Moja sestra evo više od dve godine ne oseća mirise .Samo te jake ..

benzin, aceton...
lakovi...

mnogo se tupi

plućna opstrukcija bilo koje vrste od bronhitisa preko kovida do kancera znači - MANJE KISEONIKA U KRVOTOKU samim tim i za organe poput srca i mozga.

1/3 udahnutog vazduha direktno ide u mozak

šta kad zafali?

tu su "vajber stručnjaci od brzih informacija", kojima ne treba medicinski fakultet iako su jedva završili geodetsku. Šofer pickup-a zna da "kovid ide na srce a da je onaj aparat kraj" kao i da "socijalno daje 450€ koje će dobro dodju". Baš sam citirao jednog galamdžiju iz provincije po BG prevozu, koji tako nekom nešto objasnio preko telefona, da povratiš.

Koja vakcina ?

Dokazano je da virus izaziva mikro trombove u celom telu tako da naknadni simptomi su samo utecaj isti na određene organe.
Sve zavisi od brzine imuniteta prilikom eliminacije virusa !
30% se povećala smrtnost od srčane i moždane isuficijencije širom sveta!
Niko ne može biti siguran da mu neki tromb ne kola po telu.
Nije bitna samo starosna dob , nego i pridružene bolesti, genetika, nagli pad imuniteta itd...

Dokazano je da virus izaziva mikro trombove u celom telu tako da naknadni simptomi su samo utecaj isti na određene organe.
Sve zavisi od brzine imuniteta prilikom eliminacije virusa !
30% se povećala smrtnost od srčane i moždane isuficijencije širom sveta!
Niko ne može biti siguran da mu neki tromb ne kola po telu.
Nije bitna samo starosna dob , nego i pridružene bolesti, genetika, nagli pad imuniteta itd...

Neki ljudi su izgubili cula mirisa i ukusa a neki uopste ne. Sta bi to moglo da znaci, da oni koji jesu su imali slabiji imunitet?

Neki ljudi su izgubili cula mirisa i ukusa a neki uopste ne. Sta bi to moglo da znaci, da oni koji jesu su imali slabiji imunitet?
Nije u pitanju samo imunitet, nego i sklonost krvi ka zgrušnjavanju !
Kako da objasnim ?
Znaš kada neko ima grip ? Nekome udari na sinuse pa plače i slini , a isti ukućan nema to nego recimo povećan bol u mišićima i visoku temper.
Ali kod kovida svi imaju mikro trombove manje-više , sve zavisi koliko im je imunitet brzo pobedio virusni napad.

Nije u pitanju samo imunitet, nego i sklonost krvi ka zgrušnjavanju !
Kako da objasnim ?
Znaš kada neko ima grip ? Nekome udari na sinuse pa plače i slini , a isti ukućan nema to nego recimo povećan bol u mišićima i visoku temper.
Ali kod kovida svi imaju mikro trombove manje-više , sve zavisi koliko im je imunitet brzo pobedio virusni napad.

Da li to znaci da oni koji su izgubili cula se dobili vise trombova i tezih posledica ?

Back