Čaj

gigule:
I da li neko oseća neki boljitak kako pije zeleni čaj?

O čaju od koprive mogu reći sve naj naj...
Duža je priča,neću da gnjavim ali verujte mi,kuru čaja od koprive preporučujem svima!
Koliko je trajala kura, za sta si ga koristila i koliko dugo?
Sto se z.caja tice, probala sam i taj na meru iz makrob. centara i ja ljudi nekako u to nemam poverenja.Meni je taj caj bas penio (mozda tako treba :?: ),onda ne znam gde to oni nabavljaju i kako i kog je kvaliteta caj, sto je za njega jako bitno.Ovako mislim da nema greske i znam da ga puno ljudi i kod nas i preko koristi u filter vrecicama.Znam da su cajevi mnogo efektniji slobodni i bez filtera, ali mislim da je ovaj caj sasvim ok i ovako.

Postoji ogromna razlika između onoga što se prodaje pod nazivom "čaj" i ono što treba znati, to je da tkz. "pravi" čaj nije baš jeftin i ima ga mnogo vrsta i kvaliteta.
Probala sam zeleni čaj od nekoliko različitih proizvođača (domaćih), pakovanje košta 20 - 50 dinara i nikako mi se nije dopalo. Onda je kolega na posao sa puta doneo neki uvozni, i reda radi - skuvam ga. Ispostavilo se da su i ukus i miris i boja sasvim različiti od onoga što sam do tada upoznala kao "zeleni čaj".
Kao i kod kafe, i kod čaja postoje renomirane marke kod kojih ne možete promašiti... Istina, takvi čajevi su 3-4 puta skuplji od domaćih, ali to i dalje nije neki veliki izdatak.

Caj je super, ja vise volim konkretne susene ili sveze biljke od kupovnih, uglavnom mesavina, ne svidjaju mi se, mnogo je bolji efekat, cini mi se onaj - u domacoj radinosti, s obzirom da nam zemlja nije bas nesto velika uvek moze da se ode do neke planine i nabere svakakvih cajeva. Dobila sam od prijatelja Muslimana njihov cajnik i kada bilo koji caj skuvam u njemu to je druga prica, neverovatan je, narocito od hibiskusa, navukla sam sve prijatelje. Ako imate sanse obavezno probajte ovako spremljen caj.

Elpida:
Caj je super, ja vise volim konkretne susene ili sveze biljke od kupovnih, uglavnom mesavina, ne svidjaju mi se, mnogo je bolji efekat, cini mi se onaj - u domacoj radinosti, s obzirom da nam zemlja nije bas nesto velika uvek moze da se ode do neke planine i nabere svakakvih cajeva. Dobila sam od prijatelja Muslimana njihov cajnik i kada bilo koji caj skuvam u njemu to je druga prica, neverovatan je, narocito od hibiskusa, navukla sam sve prijatelje. Ako imate sanse obavezno probajte ovako spremljen caj.
Svako leto obavezno berem biljcice.Ovog leta brala hajducku travu, kicicu,koprivu, kantarion, majcinu dusicu....Nista lepse nego kada skuvas sopstveni caj! :wink:

Kura čajem od koprive(po savetu Marije Treben)
4 nedelje pije se čaj od koprive bez šećera,ko ne može da podnese ukus može da doda mentu ili kamilicu,mislim.
Dnevno se mora popiti 3 ili 4 šolje čaja.Jedna šolja obavezno pre doručka. Dalje rasporediti.Ja sam pila posle jela.
Najbolje je ako se beru mlade biljčice i ako se kuva čaj od sveže koprive ali neće svet propasti i ako je kopriva suva.Ako se bere kopriva najbolje je da bude s proleća i u jesen.
Na jednu šolju ide jedna KAŠIČICA sitno seckanog lišća koprive.Vrelom vodom se prelivaju biljke,poklopi se, ali ne držati biljke u vreloj vodi duže od 3 MINUTA.Sveže i manje,minut dva je dovoljno.Čaj mora da ima lepu svetlo zelenu boju i da bude bistar.
Preporučljivo je i da se u čaj stavi kaščica Švedena.

Back