Posto ne vidim nijednu temu slicnog sadrzaja, postavio bih pitanje ovde...nije rec o bildovanju ali rekreacija svakako jeste.
Bavim se poslom koji zahteva desetocasovno (minimum) sedenje za pisacim stolom ( pred racunarom uglavnom). Dakle ako ne gledam u monitor, onda citam literaturu, izvestaje, zapisujem kontrolu izlaza itd..
Pre par meseci su se javili prvi problemi, a sada postaju sve jaci. Imam bolve u vratu, ramenima, kicmi (u centralnom i gornjem delu).
Imate li savet koje vezbe bih mogao da praktikujem, jer ovako vise ne ide. Trudim se da sedim pravo, da drzim ramena u pravilnom polozaju, ali vise ne pomaze.
Sta da ojacam i kako?
I da napomenem vaznu konstataciju: fizicki sam veoma neaktivan i vec odavno ne dizem nista teze od kasike!
Molim za konkretan savet!
Mogli ste otvoriti novu temu i postaviti pitanje, ali nije problem prodiskutovati ovde.
Dakle, ja nisam doktor (niti cu ikada biti) ali jednostavno imam svoj koncept misljenja koji me je dodjavola dobro sluzio tokom poslednjih godina.
Ocigledno da je u pitanju manjak aktivnosti u vasem slucaju. Kada ste napomenuli da ODAVNO niste digli nista osim kasike, nekako mi je u roku od sekunde kroz moj um, prosao jedan stari flashback. I setio sam se nivoa udobnosti.
Znate sta je nivo udobnosti?
Vecina nas sigurno zivi poprilicno dobar zivot. Mislim.. frizider je pun, imamo dobar krevet za spavanje, finansijski smo ok (poplatimo racune, imamo za hranu, ustedjevinu itd). Na fitnes nivou, osecamo se ok, mada svake godine nam postaje sve teze i izgled nam je prosecan (zavisi kako kod koga). Ljubavna veza nam je takodje bezbedna. I sve nam je nekako prosecno.
I covek u toj situaciji bi pomislio "zasto da menjam ovo?" ili "svidja mi se kako jeste". Ovo je razlog zasto vecina ljudi ne zeli da vezba. Jednostavno uzivaju ili vole kako TRENUTNO JESU. Oni ne znaju da reklamiraju svoju glupost. Jer u zivotu nista ne stoji na mestu, sve na svetu raste ili umire.
Dakle, ako se nadjete u zivotu da Vam je ok, da ste se smirili - vi umirete. Drugim recima propadate.
Kad god osoba prestane da se forsira, napreze, rizikuje - on prestaje da raste.
I evo kljuc cele price. Kada se zadovoljite sa zivotom bez rizika, forsiranja, istegljivanja vi ste sve sto cete ikada biti.
Dakle, Vi mozda pomislite da Vas boli vrat odjednom ili "u poslednje vreme" kada je aktuelno pocelo da Vas boli momenat kada ste doneli odluku da necete dizati nista teze od kasike. Razlika je sto tada niste osetili bol. Problem je sto ste se javili kad je poceo bol. Mislim na psiholoskom nivou, ljudi kada iskuse bol tek onda preduzimaju nesto. Pijanica ostavlja alkohol kada mu jetra izgori, pusac kada mu doktor kaze da ima rak, covek prestaje da jede rafinisan secer kada dobije dijabetes. Kupujemo voce tek kada se prehladimo i tako dalje....
I ja ne zelim nikog da grdim ovom pricom, jednostavno otvaram oci. Jedini nacin da eliminisete bol jeste ako donesete odluku da cete celog zivota izbegavati nivo udobnosti i aktuelno napredovati.
Kazete da niste odavno nista dizali, ja bih vam preporucio da krenete sa STAROM SKOLOM.
Dakle sa vezbama koji su tu GODINAMA! Sklekovi, trbusnjaci, ledjni, zgibovi, trcanje, cucnjevi BILO STA. Vezbe koje ce vam povecati broj otkucaja, prosiriti vene, nabiti kondiciju, pritom osecati se i funkcionisati bolje!
Bez obzira koliko imate godina, kako trenutno izgledate, vezbe su esencijalne za vas problem. To je melem za ranu u Vasem slucaju. Ja bih vam preporucio da gledate na Youtube vezbe za sklekove, trbusnajke itd ima ih na gomile za rekreativce. Ako vam nesto nije jasno mozete i dalje postaviti pitanje.