c++

miXed:
E,ja sma pre par meseca kupio knjigu jos na prosli bozic! Ajde sada ste me nekako navukli na taj C++ idem sebi skuvam caj, i pocinjem sa radom :) imam Dev-C++ kompajler.
Kod tebe vreme baš brzo prolazi kada ti je Božič bio pre par meseci. Samo polako sa učenjem, kreni od početka i ne bi trebalo da bude problema.

Ja ne znam C++ ali sam radio na Turbo Paskalu. Kompajler Turbo Paskala je imao mogucnost izvrsavanja naredbe za naredbom pritiskom na odredjeni taster. Ne verujem da kompajler C++-a to nema. Izvrsavanje instrukcije za instrukcijom pritiskom na taster, uz pracenje rezultata izvrsenja instrukcije, je najbolji nacin da se otkriju i najskrivenije greske.

bojan p:
Jednom rečju, ma da engleskom... debugger.
za mene je debugger stvarno bio otkrice :)

tek kad sam krenuo da radim na poslu sa njim , upoznao sam njegove blagodeti , u kombinaciji sa proverom curenja memorije + unit testing-a ( sto je cesto smor , ali opet cesto koristan smor )

miXed:
E,ja sma pre par meseca kupio knjigu jos na prosli bozic! Ajde sada ste me nekako navukli na taj C++ idem sebi skuvam caj, i pocinjem sa radom :) imam Dev-C++ kompajler.
Sta bi Mixed? Jos ucis ili si batalio? :)
Evo jednog pitanjceta, tek da se zagrejes do pocetka tuluma za NG:

Kod:
#include <iostream.h>
int main()
{
	unsigned int i;
	i = 10;
	while ( i > -1)
	{
		cout << i << " * " << i << " = " << i * i << endl;
		i--;
	}
        cout << "konacno zavrsih.." << endl;
	return 1;
}
Imas li ideju zbog cega ce ovaj program raditi i nece prikazati "konacno zavrsih", sve dok racunar ne precrkne ii nestane struje? :)
Cisto da proverim da nisi zaspao nad knjigom :)

Nema ga?

Jel da da nece ni jednom? Valjda zato što će -1 da se konvertuje u tip "unsigned int" pa pošto je -1 negativan ima da se dobije neki bezveze broj... Jesam li u pravu?

PS: Ja se izvinjavam što sam odg.na pitanje koje nije meni upućeno ali očito Mixed-a nema da se javi...

Naravno!
Tip unsigned, nece nikada biti manji od 0
Primer sam naveo jer je verovao ili ne, mnogo cest slucaj greske. Za iskusne programere i nije neki problem, jer potraga za problemom obicno i pocinje na ovakvim definicijama, ali za pocetnike moze predstavljati nocnu moru.

Izgleda da je Mixed preterao sa slavljem.. :)
Nema veze kome je pitanje upuceno, vazno je da pomogne da se lakse nadje problem i nastavi sa programiranjem.. :)

toxi:
Jel da da nece ni jednom? Valjda zato što će -1 da se konvertuje u tip "unsigned int" pa pošto je -1 negativan ima da se dobije neki bezveze broj... Jesam li u pravu?
Vratit ce ga na maksimalan broj koji moze da se dobije tim brojem bitova, a koji je 2x veci od broja istog tipa oznacen kao signed, zbog toga sto se kod signed vrijednosti prvi bit koristi za predznak.

codemaker:
U pravu si.
Samo da jos preciziramo:
Moze taj poziv system() funkcije da ima ILI u Power() funkciji ILI u Main() funkciji. Nema NIKAKVE potrebe da ga ima u OBE.

ali on je stavio u Power funkciju pa mu nije radilo?

juznivetar:
Vratit ce ga na maksimalan broj koji moze da se dobije tim brojem bitova, a koji je 2x veci od broja istog tipa oznacen kao signed, zbog toga sto se kod signed vrijednosti prvi bit koristi za predznak.

to je u stvari komplement dvojke tako se pisu negativni brojevi alimeni to us tvari nikad nije jasno...morala bih d apogledam
je l tako...signed je komplent dvojke... 111111 je -1

?:
to je u stvari komplement dvojke tako se pisu negativni brojevi alimeni to us tvari nikad nije jasno...morala bih d apogledam
je l tako...signed je komplent dvojke... 111111 je -1
Tacno.
Prvi bit se kod signed-a uzima za odredjivanje predznaka, i dakle 1 - negativan, 0 - pozitivan broj.

Inace sve racunske operacije u procesoru se rade sabiranjem. Posto je ovo veoma bitno programerima da znaju, a i u mnogome pomaze da se shvati sav taj rad sa bitovima, objasnit cu ukratko za one koji neznaju.

Recimo 10 - 4.

To je binarno 1010 - 0100. Prvi broj se ne dira, dakle 1010 ostaje isti, od drugog se pravi komplement (B-1), dakle 1011, i dodaje se jos 1 na sve to. Saberimo.
1010
1011
0001
-------
(1)0110
Krajnja lijeva cifra se zanemaruje. I ostaje dakle 0110 = 6.

A evo i primjer kako je (1)1111111, u jednobajtnom zapisu -1.
Vadi se komplement ovog broja:
0000000+
0000001
---------------
0000001 = 1, a onaj 1 u zagradi (osmi bit u ovom slucaju) nam govori da je broj negativan.

Back