But, butkica - pečenje

bitno je kod mesa da je dobro bilo usalamureno a dim je samo za miris i ukus, smek
kafedzije "odime" vesalice iznad rostilja, bitno je samo da je dim sto ladniji i ako su vesalice, znaci mali i relativno tanki komadi pola dana dan je dosta dimljenja :))

Pa kad je stos u salamurenju,daj postupak za to.Kako ti salamuris.Stvar je u tome da se ovde malo zabavimo,ali i nesto naucimo od onih koji imaju vise iskustva u nekim stvarima.z:poz:

Pa kad je stos u salamurenju,daj postupak za to.Kako ti salamuris.Stvar je u tome da se ovde malo zabavimo,ali i nesto naucimo od onih koji imaju vise iskustva u nekim stvarima.z:poz:

Mogu ja, mogu ja ?! :zskace:

Nije to nikakva mudrost, čak je vrlo jednostavno.
Potreno je za salamuru: plastično bure, meso i so. Ja preferiram morsku so.

Punu šaku soli baciš na komad mesa i onda trljaš i utrljavaš da se što više upije. Najviše se mora soliti oko kostiju, ako su u pitanju rebarca ili butić s koskom. Tu prosto treba nagurati što više soli. Usoljen komad ubaciš u burence i soliš sledeće parče. Kad se usoli sva potrebna količina mesa pritisne se sa nečim teškim odozgo, prekrije nekom krpom i samo poklopi poklopcem. Sledećeg dana se proverava stanje. Salamura mora prekriti meso po vrhu. Ako je slučajno nema dovoljno slobodno dodati čašu-dve hladne vode i prekriti. Posle 4,5 dana meso se vadi iz posude i obrnutim redom vraća u bure. Salamura,ona tečnost, se pretače kao kod kupusa. Komadi koji su bili gore sad idu na dnu bureta, a ono što je bilo dole,sad ide gore na vrh i prelije sa salamurom. Opet se pritisne s nečim i tako stoji sledećih 4,5 dana kada se ceo postupak ponavlja. Penu sa salamure skinem. Najbolje je da meso u salamuri stoji 21 dan, mada sam ja jednom držala ceo mesec i meso je bilo neuporedivo ukusnije.
Kad dodje vreme da se meso dimi, komade mesa prvo ocedim dan,dva, pa tek onda ide na dim. Od svih varijanti dimljenja ubedljivo mi je najbolji onaj starinski od 14 dana, jedan dan dimljenje, jedan dan provetravanje.

Inače, Proka je u pravu . Najbitnija je salamura a dim je tu da mesu da samo onaj omamljujući šmek. Setite se da dalmatinski i njeguški pršut ne idu na dim nego samo na burin i zato su tako meki. I slasni.

Poslednja izmena:
Dimljenu curecu butkicu nisam punila ovakvim filom i neznam dali odgovara.Punila sam curku sa suvim vocem ( smokve, sljive, grozdje, kajsije ) i dimljenim kobasicama ( iseckanih i proprzenih ), a odozgo slanina na lente.

Mogu ja, mogu ja ?! :zskace:

Nije to nikakva mudrost, čak je vrlo jednostavno.
Potreno je za salamuru: plastično bure, meso i so. Ja preferiram morsku so.

Punu šaku soli baciš na komad mesa i onda trljaš i utrljavaš da se što više upije. Najviše se mora soliti oko kostiju, ako su u pitanju rebarca ili butić s koskom. Tu prosto treba nagurati što više soli. Usoljen komad ubaciš u burence i soliš sledeće parče. Kad se usoli sva potrebna količina mesa pritisne se sa nečim teškim odozgo, prekrije nekom krpom i samo poklopi poklopcem. Sledećeg dana se proverava stanje. Salamura mora prekriti meso po vrhu. Ako je slučajno nema dovoljno slobodno dodati čašu-dve hladne vode i prekriti. Posle 4,5 dana meso se vadi iz posude i obrnutim redom vraća u bure. Salamura,ona tečnost, se pretače kao kod kupusa. Komadi koji su bili gore sad idu na dnu bureta, a ono što je bilo dole,sad ide gore na vrh i prelije sa salamurom. Opet se pritisne s nečim i tako stoji sledećih 4,5 dana kada se ceo postupak ponavlja. Penu sa salamure skinem. Najbolje je da meso u salamuri stoji 21 dan, mada sam ja jednom držala ceo mesec i meso je bilo neuporedivo ukusnije.
Kad dodje vreme da se meso dimi, komade mesa prvo ocedim dan,dva, pa tek onda ide na dim. Od svih varijanti dimljenja ubedljivo mi je najbolji onaj starinski od 14 dana, jedan dan dimljenje, jedan dan provetravanje.

Inače, Proka je u pravu . Najbitnija je salamura a dim je tu da mesu da samo onaj omamljujući šmek. Setite se da dalmatinski i njeguški pršut ne idu na dim nego samo na burin i zato su tako meki. I slasni.

Veoma si lepo obijasnila salamurenje.prakticno i jasno.Mislim ipak da je za dimljenu vesalicu,koja ide u tiganj,dovoljno kratko dimljenje,mozda je cak i bolje da dim bude topao.Cekamo iskusne da potvrde ili opovrgnu.Nisam siguran.z:poz:

Ja samo znam da u Bosni moras da se nacekas dok se meso ne skine jer je fazon u promaji i po nekom dimu,da meso visi visoko iznad dima i ne moze bilo koje drvo,a kod muzevih vazi ona krilatica dodji na suvo meso juce smo klali.

U pravu si. Razlikuje se od kraja do kraja. U centralnoj Srbiji meso se drži na dimu i u salamuri po par dana, sedam dana najviše.Po nekom pravilu kad se meso odimi ono se ne jede odmah, nego se ostavi da se vetri i dalje a jede se tek na jesen.

Meni ubedljivo najbolje suve svinjarije su iz Slavonije i Banije.

Treba znati prepoznati drvo za sušenje..Znam da ide grab, šljiva, bukva.,cerovina ( cer je valjda grab?) al da ih prepoznam nema šanse.

U pravu si. Razlikuje se od kraja do kraja. U centralnoj Srbiji meso se drži na dimu i u salamuri po par dana, sedam dana najviše.Po nekom pravilu kad se meso odimi ono se ne jede odmah, nego se ostavi da se vetri i dalje a jede se tek na jesen.

Meni ubedljivo najbolje suve svinjarije su iz Slavonije i Banije.

Treba znati prepoznati drvo za sušenje..Znam da ide grab, šljiva, bukva.,cerovina ( cer je valjda grab?) al da ih prepoznam nema šanse.

Koliko je meni poznato,najbolje drvo za dimljenje je bukva.
Cer je divlji hrast i puno se razlikuje od graba,grab je jako tvrdo drvo.
To sa maramicom i kajmakom nisam probao,ali kad razmislim mora da je bozanstveno,ne moze da omane.z:p

Koliko je meni poznato,najbolje drvo za dimljenje je bukva.
Cer je divlji hrast i puno se razlikuje od graba,grab je jako tvrdo drvo.
To sa maramicom i kajmakom nisam probao,ali kad razmislim mora da je bozanstveno,ne moze da omane.z:p

Uuuu ne znaš šta si propustio Pa, to se lepi za dušu.
Veška se namaže kajmakom i umota u jagnjeću maramicu pa tako spakovana baci na roštilj.

Znam da se kesten ne sme koristiti ni pod tačkom razno ! Total, al total upropasti meso.Postane kiselo, užeglo Samo za baciti

Ja dimljeno meso ne volim, svi kazu da propustam lepotu, ali stvar ukusa, kako se dimi i salamuri nemam pojma, to najbolje radi moj tata.Jedino znam da skuplja ljuske od oraha i kad zapali pusnicu, prvo zapali ljuske od oraha da nadime meso i onda pali vatru, a drvo je bukva.

Zanimljivo,ljuske od oraha.Aj pitaj tatu zasto to radi.Da li mu ljuske sluze za potpalu zato sto lepo gore ili imaju uticaj i na susenje mesa.Pitaj pa napisi ovde.z:poz:
Slobodan da se uključim sa svojim saznanjima. Čuo sam za ljuske od oraha. Ne gore baš lako, teško se pale i sporo ali lepo gore. Štos je u tome da sadrže masnoću, ne tipa mirišljavih smola iz četinara, već neutralnog mirisa. Taj prvi "masni" dim stvori skramicu koja ne dozvoljava da dalji dim iz drveta ulazi dublje u meso, samo mu daje "šmek" i lako suši. Po meni, ima u svemu neke logike. Sam nisam nikad probao pa ne smem ništa da tvrdim.

Slobodan da se uključim sa svojim saznanjima. Čuo sam za ljuske od oraha. Ne gore baš lako, teško se pale i sporo ali lepo gore. Štos je u tome da sadrže masnoću, ne tipa mirišljavih smola iz četinara, već neutralnog mirisa. Taj prvi "masni" dim stvori skramicu koja ne dozvoljava da dalji dim iz drveta ulazi dublje u meso, samo mu daje "šmek" i lako suši. Po meni, ima u svemu neke logike. Sam nisam nikad probao pa ne smem ništa da tvrdim.

Ma i ja sam nesto cuo,ali bolje da zena pita oca koji vec dimi meso na taj nacin.Nije to nikakva tajna,niti cemo mi da mu prisvojim patent.Interensantno je da se zna iz prve ruke.

Dim od ljuski oraha stvara filter koji ne propusta duboko u meso otrovne materije koje se stvaraju kad se dimi meso, a i daje mu posebnu mekocu.Tata kaze da strucno nezna da objasni ali da je naucio od svojih roditelja da prvo gore ljuske od oraha, a posle drugo drvo.
Tata je strucnjak za metal, ali dimi najbolje meso jer postuje tradiciju.

Za jos jedan baknez saznala sam od mog doktora, on je pulmolog i torokalni hirurg i dao mi je savet da pijem caj od ljuski oraha kad sam bila bolesna i na ovo vase pitanje dao mi je odgovor.U pitanju su omega 3 masne kiseline i elaginska kiselina koje su sastavni deo ljuski oraha i one razgradjuju slobodne radikale koji bi mogli u mesu prilikom dimljenja da stvore otrovne materije.Valjda sam dobro prenela, a moj doktor kaze da je i njegov deda radio isto iako nije znao pravi razlog. :zpozdrav:

Ma i ja sam nesto cuo,ali bolje da zena pita oca koji vec dimi meso na taj nacin.Nije to nikakva tajna,niti cemo mi da mu prisvojim patent.Interensantno je da se zna iz prve ruke.

Ja hoću da prisvojim patent z:)

Dim od ljuski oraha stvara filter koji ne propusta duboko u meso otrovne materije koje se stvaraju kad se dimi meso, a i daje mu posebnu mekocu.Tata kaze da strucno nezna da objasni ali da je naucio od svojih roditelja da prvo gore ljuske od oraha, a posle drugo drvo.
Tata je strucnjak za metal, ali dimi najbolje meso jer postuje tradiciju.

Za jos jedan baknez saznala sam od mog doktora, on je pulmolog i torokalni hirurg i dao mi je savet da pijem caj od ljuski oraha kad sam bila bolesna i na ovo vase pitanje dao mi je odgovor.U pitanju su omega 3 masne kiseline i elaginska kiselina koje su sastavni deo ljuski oraha i one razgradjuju slobodne radikale koji bi mogli u mesu prilikom dimljenja da stvore otrovne materije.Valjda sam dobro prenela, a moj doktor kaze da je i njegov deda radio isto iako nije znao pravi razlog. :zpozdrav:

Uuu taj čaj od ljuski oraha je stari lek protiv kašlja. Kontam zbog izvesne količine joda u njima.. U lonac sa vodom se ubaci šaka ljuski od oraha i kuva se, kuvaa Procedi i piješ umesto vode. Zaista lekovit čaj.

Da,daaa dobro kaže tvoj doktor
Ja sam čak čula da je dimljeno meso kancegoreno pa sam pomislila na prvu loptu da je to zbog velike količine kuhinjske soli i otrovnog hlora, ili, ako je u pitanju kupovno dimljeno meso, ništa me ne bi čudilo kad gosn. Matijević kaže da od klanja gica do gotovog dimljenog proizvoda u prodavnici njemu treba celih 24 sata :eek:
Nisam imala pojma da je to problem bilo kakvog dimljenog mesa.

Hoćeš li samo da pitaš tatu koliko dugo se dimi meso sa tim ljuskama? Dan,dva, pa tek onda predje na drvo, ili kako, samo prvi dim?
Veliko ti hvala ovo je zaista jako vredna informacija. Ljubi tatu od nas

Back