But, butkica - pečenje

nemate pojam svi vi gore z:lol:z:lol:

evo kako

moze da mu se nareze kozica kao sah tabla premaze maslinovim uljem i utrlja morska so
pa u tepsiju stavite cetiri polovine veceg crnog luka u komadu i na njih postavite but. nema masnoce dodatne
onda u rernu na 150 stepeni 3 sata ne dirati !!!!!

vic je u slaboj vatri /zato je 150 stepeni/
i dugo pecenje
ipak naravno pratiti pecenje kako se ne bi prepeklo , kako bi ostalo socno :))
prijatno :)))

ja kad kuci u hlebnoj peci pecenm pecenje na drva, kozica bude tako hrskava i meso tako socno i peceno da pecenje secem tanjirom !!!!!

udarim ivicom tanjira po pecenju i secem ga u komade kao nozem !!!!
tako je hrskava kozica a unutra socno !!!!!!!!

sretna nova godina :zjelka2:

i pesma prigodna :

Proko, hvala na savetu. Pečenica , odnosno butkica pečena po tvom savetu i bila je mmmmmm------------- ja sam je prvo prekrila folijom , a na kraju otkrila da kora bude hrskava. Evo kako izgleda

picture.php

nemate pojam svi vi gore z:lol:z:lol:

evo kako

moze da mu se nareze kozica kao sah tabla premaze maslinovim uljem i utrlja morska so
pa u tepsiju stavite cetiri polovine veceg crnog luka u komadu i na njih postavite but. nema masnoce dodatne
onda u rernu na 150 stepeni 3 sata ne dirati !!!!!

vic je u slaboj vatri /zato je 150 stepeni/
i dugo pecenje
ipak naravno pratiti pecenje kako se ne bi prepeklo , kako bi ostalo socno :))
prijatno :)))

ja kad kuci u hlebnoj peci pecenm pecenje na drva, kozica bude tako hrskava i meso tako socno i peceno da pecenje secem tanjirom !!!!!

udarim ivicom tanjira po pecenju i secem ga u komade kao nozem !!!!
tako je hrskava kozica a unutra socno !!!!!!!!

sretna nova godina :zjelka2:

i pesma prigodna :

Gazda Proko,
ljubim te, pojasni mi kako pečeš pečenje u toj peći? Jel to misliš na krušnu peć?

Gazda Proko,
ljubim te, pojasni mi kako pečeš pečenje u toj peći? Jel to misliš na krušnu peć?

da, krusna pec,, samo sto je moja i malo vise nalik na pizza pec
bitno je da se dobro nalozi, da akumulira dovoljno toplote, i u gusanu ili serpu od crnog lima stavite meso, zatvorium vrata i ne otvaram ih 3 sata i to je to
peci u takvoj pecnici treba iskustvo, jer ne postoje dve iste peci na drva
manipulisati vatrom je kljuc uspeha a to se moze samo kroz praksu
ukus i hrskava kozica je zasluga te peci a ne otvarati precesto je bitno kao i drvo koje ne sme da dimi i baca varnice. ja koristim grab i bukvu
nikad bagrem, hrast i slicno----

recept je jako jednostavan i zahvalan, iskoristite ideju i dodajte nesto svoje :zimag:

Nemate pojma kako ste oboje u pravu za to loženje.
Mi naložili jednom vatru i sva je popucala sa spoljne strane ! Udesili smo je! E, kad je zakrpi i popravi majstor znači moram da kupujem gusane posude iako veze nemam na šta to liči. Jel može to da zameni onaj crni pekač sa poklopcem ,Metalac što pravi? To imam.

Hvala na objašnjenju,Proko

Nemate pojma kako ste oboje u pravu za to loženje.
Mi naložili jednom vatru i sva je popucala sa spoljne strane ! Udesili smo je! E, kad je zakrpi i popravi majstor znači moram da kupujem gusane posude iako veze nemam na šta to liči. Jel može to da zameni onaj crni pekač sa poklopcem ,Metalac što pravi? To imam.

Hvala na objašnjenju,Proko
Nije problem u loženju. Cigle ne mogu da se vezuju ni blatom ni malterom! Vezivo mora da bude od "šamotnog brašna", kako su to zvali stari majstori koji su pravili kaljeve peći koje nikad nisu pucale. Šamot odlično trpi visoke temperature i ne PUCA kako god ložio peć. I ne trebaju ti gusane posude, samo gusani poklopci. A gus je onaj najprostiji materijal koji zovu još i "sivi liv", materijal kao ploče od kojih su pravljene gornje površine starih šporeta na drva. Tehnički otpad neupotrebljiv za bilo kakve ozbiljnije konstrukcije i težak kao "tuč". z:lol:

Nije problem u loženju. Cigle ne mogu da se vezuju ni blatom ni malterom! Vezivo mora da bude od "šamotnog brašna", kako su to zvali stari majstori koji su pravili kaljeve peći koje nikad nisu pucale. Šamot odlično trpi visoke temperature i ne PUCA kako god ložio peć. I ne trebaju ti gusane posude, samo gusani poklopci. A gus je onaj najprostiji materijal koji zovu još i "sivi liv", materijal kao ploče od kojih su pravljene gornje površine starih šporeta na drva. Tehnički otpad neupotrebljiv za bilo kakve ozbiljnije konstrukcije i težak kao "tuč". z:lol:

Da ne mesamo pojmove.
Kad koristis pec potrebno je veliko iskustvo u pecenju,treba da "pogodis"temperaturu,a nema prekidac kao rerna.z:lol:
Za samotno brasno si u pravu,ali za njega je potrebno kupiti i staklenu vodu i sa njom zamesiti brasno,veoma se lako sa tim radi,bude kao malter.Nekada je toga bilo lako da se kupi u prodavnicama boja,ne znam sada kako je.
Takodje,bitno je i koje drvo koristis,utice na ukus i miris onoga sto peces.Treba dosta iskustva,inace ode mast u propast.:zskace:

Nikakav problem, ima i brašna i vode u prodaji. A i od drveta ne treba praviti famu. Lepo je kad imaš hrast ili grab, bukvu, ali kad uhvatiš praksu može svako koje ti je pri ruci. Izgoriš ga lepo dok se izdimi i zažari, zagreje peć kako treba i vozi Miško.

Da ne mesamo pojmove.
Kad koristis pec potrebno je veliko iskustvo u pecenju,treba da "pogodis"temperaturu,a nema prekidac kao rerna.z:lol:
Za samotno brasno si u pravu,ali za njega je potrebno kupiti i staklenu vodu i sa njom zamesiti brasno,veoma se lako sa tim radi,bude kao malter.Nekada je toga bilo lako da se kupi u prodavnicama boja,ne znam sada kako je.
Takodje,bitno je i koje drvo koristis,utice na ukus i miris onoga sto peces.Treba dosta iskustva,inace ode mast u propast.:zskace:

Nema prekidačz:)
Mi nismo znali šta je ta izbočina u sobi i odmah smo hteli da srušimo taj "zid" koji mnogo smeta. Tek kad nam je objasnio novi komšija da to nije nikakav zid nego ovakva peć, shvatili smo šta imamo. Al nam nije rekao da peć nije gooodinama ložena i da prvi put treba pažljivo da je založimo. Mi je založili muški, ona se sva usijala, brekće, i popucaše zidovi .
Jest, to je rekao majstor da kupimo pa će on da zakrpi pukotine.

Nikakav problem, ima i brašna i vode u prodaji. A i od drveta ne treba praviti famu. Lepo je kad imaš hrast ili grab, bukvu, ali kad uhvatiš praksu može svako koje ti je pri ruci. Izgoriš ga lepo dok se izdimi i zažari, zagreje peć kako treba i vozi Miško.
Zvala sam Tehnohemiju, oni imaju al na veliko. Moraću da pogledam po farbarama.

Za izbor drveta znam da je problem kod sušenja mesa,veliki problem.

Bacam se u poteru za tučenim poklopcem, loncem......nešto će nadjem valjda za Prokinu butkicu. z:)

Kad Vam dosadi da pecete butkicu 3 sata evo Vam nesto drugacije

PUNJENA PUSENA BUTKICA

Pusenu butkicu ( 1,2 do 1,5 kg.) stavite u serpu sa vodom da se kuva.
Iseckate pola praziluka na tanke kolutice i przite sa dosta ulja.Oko 100 gr. mariniranih sampinjona iseckate na pola i dodajete praziluku, malo belog luka, soli i mlevenog bibera. Przite dok ne ispari tecnost u tavi.Sklonite sa vatre i dodajete jedno kuvano seckano jaje i 1 sveze jaje i promesate.
Kad meso od butkice omekne, sklonite sa vatre, izvadite kosti, zasecet da dobijete ravnu povrsinu, filujete, urolate i vezete koncem, metnete u tavu za pecenje, dodajete vode u koju se kuvala butkica.Okolo rasporedite kolutice od pola praziluka.Pece se u rerni na 225 stepeni oko 40 minuta.

Ukusno je boli glava, jos i ako preterate sa vinom duplo boli glava.

Back