But, butkica - pečenje

:confused:

Znam da postoje razne vrste bibera, crveni, beli. Za caen nisam znala da je crveni.
Hvala za info
Da ne ostavim priču nedovršenu. I kajenski biber ima samo crveni omotač, samleven dobija nešto svetliju boju od crnog sa lakim primesama crvene korice. Onda se neki prevarant dosetio da u tako mleveni dodaje papriku zbog boje? Rezultat je što se tiče ukusa katastrofa, ali većina onih koji prvi put probaju misle da je to to. Inače da ponovim, pa makar bio i dosadan. Ne kupujte i ne koristite mleveni biber (ako baš ne morate). Biber i u zrnu kako god ga čuvali puno gubi stajanjem. Mleveni je već posle nekoliko dana za bacanje, a oni koji u kesicama stoje u rafovima mesecima samo kvare ukus hrani. Ne budite lenji, meljite sami pred upotrebu.

Nista od ovog Espanola,ne postizava.:))
Teška vremena kolega, ne pratiš druge postove? Zorom kukuriči budi, ceo dan rmbaj...Uostalom prouči malo materiju o teškim ženskim stradanjima tokom dana. Naježio sam se prosto, samo što mi suze ne grunuše. Eno jedna od kokica tek malopre uspela da se rastane od kompa, valjda kraj leđa utrnuo od celodnevnog rmbanja. Užas!!! :per:

Evo ovako ....
Imam samo još jednu svinjsku dimljenu butkicu ,. cca 1,5-2 kg.
Kiseli kupus je poprilično slan , operem ga ali nije to to. Finta je što mi meso kasnije iz pretisa bude drveno a kupus , ne bljutav ali đe je tu je ......
Pomagajte ..
.

Ako tražiš pomoć šta sa butkicom i kupusom evo ti jedan savet ili recept.
Operi butkicu, skini nekoliko listova sa glavice kupusa 5 do 8 ne vieše i uvi butkicu u te listove. Poulju posudu koja može da ide u rernu, stavi uvijenu butlici, okolo poredjaj par oljuštenih krompira (nemoj ih seći nek ostavu celi) nali vode, poklopi i stavi u rernu koja je zagrejana do 240 stepeni. Smanji pemperaturu i neka ti se krčka, to znači da ne bude pretopla rerna oko 150-180 stepeni. Potrebno je oko 4-5 sati da se tako krčka dok voda ne uvri i dok se meso ne skuva.
Ako si gurman ovo ti je prava stvar. Pa javi šta je bilo.

Operi butkicu, skini nekoliko listova sa glavice kupusa 5 do 8 ne vieše i uvi butkicu u te listove. Poulju posudu koja može da ide u rernu, stavi uvijenu butlici, okolo poredjaj par oljuštenih krompira (nemoj ih seći nek ostavu celi) nali vode, poklopi i stavi u rernu koja je zagrejana do 240 stepeni. Smanji pemperaturu i neka ti se krčka, to znači da ne bude pretopla rerna oko 150-180 stepeni. Potrebno je oko 4-5 sati da se tako krčka dok voda ne uvri i dok se meso ne skuva.

Pretpostavljam da si mislila na neku vatrostalnu posudu , nažalost ja sam svoju staklenu posudu razbio ( smotan ko sajla , al eto ) pa ću pokušati sa običnom šerpom sa poklopcem , pa šta god bude ....... Mada , ja ipak mislim da je svinjska mast , bolja podloga od ulja , ali probat ću ovaj tvoj način .... U svakom slučaju , hvala ti i podnijet ću izvještaj .....

Sajtarija, mozes i sa obicnom serpom ili nekom djuvecarom ( tepsijom) umesto vatrostalne cinije, samo umesto poklopca serpu zatvori aluminijumskom folijom i mozes cackalicom izbusiti foliju na dva-tri mesta. Mada, ako si gurman, kupi na pijaci tavu i spremaj u njoj, ukus je neprevazidjen.

Rekoh da ću podnijeti izvještaj , pa onda ovako ....
Meso je bilo dobro ( dobra Ti je ova finta sa umotavanjem butkice) , ali je kupus bio posan i drvenast ......
Krompir je uzeo svu masnoću ( znao sam da ulje ne može biti primar )
Dalje , paradajz( iz zamrzivača) je dao notu slatkoće koju djeca nisu mogla da ne primjete..
Elem , upropastih ovogodišnju posljednju butkicu ....
Finta je kupus , meso je posljedica , nisi mi pomogla , ali hvala svakako na savjetu ...

Rekoh da ću podnijeti izvještaj , pa onda ovako ....
Meso je bilo dobro ( dobra Ti je ova finta sa umotavanjem butkice) , ali je kupus bio posan i drvenast ......
Krompir je uzeo svu masnoću ( znao sam da ulje ne može biti primar )
Dalje , paradajz( iz zamrzivača) je dao notu slatkoće koju djeca nisu mogla da ne primjete..
Elem , upropastih ovogodišnju posljednju butkicu ....
Finta je kupus , meso je posljedica , nisi mi pomogla , ali hvala svakako na savjetu ...

Prvo žao mi je što ti nije uspelo, da baš tako nije ti uspelo.
Kupus je ostao žilav jer nije bilo dovoljno vode u kojoj bi se skuvao, i sarama kad se kuva sipa se voda da ogrezne, pa se pusti da se krčka poklopljeno i na tiho u rerni. Ako je tvrdji kupus (to zavisi od vrste kupusa) doda se još malo vode i pusti da krčka. Naravno i butkici treba vode da se najpre skuva a potom da se zapeči kako bi bilo sve to gurmanski.
Krompir ovde ima ulogu da pokupi masnosću koja se cedi iz butkice ali i da upije so iz kiselog kupusa ( a napisano je da ti je kupus slan). Ovako skuvan krompir je vrlo ukusan jer poprimi mirise i kupusa i mesa.
Na kraju zašto je dodat paradajž??? U kiseli kupus se ne dodaje paradajz (koliko ja znam) jer i on ima svoju kiselinu a i domonantan ukus. Odakle slatkoća u paradjzu??? Kod paradajz sosa se uvek dodaje malo šećera da ubije kiselinu paradajza.
Još jednom stvarno mi se žao, jedino da ja skuvam pa da te zovem na ručak, a ti se prethodno dobro naklopaj jer postoji mogućnost da ti se gurmanski načun spremanja ne dopadne....:rotf:

Back