Burek ili ćevapi?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Šta bi ste prije uzeli tj konzumirali?
I jedno i drugo su specifični, dakle ne mogu se uporedjivati. Teško je odoljeti kad ćevapi zamirišu.. sa lukom ili drugim prilozima, prstima (originalno) ili nožem i viljuškom, čak i čačkalicom, ćevapi su neizostavni u ponudi i potražnji. Ne znam da li postoji turista koji nas posjeti a da maksuz ne naruči naše čuvene ćevape.
Travnička petica ili desetka (ima i sedmica :)) u somunu tj pljeskavici, sarajevski od čiste junetine u somunu sa lukom ili kajmakom, ili oni čuveni banjalučki ćevapi, uglavnom ponuda je poprilično bogata a recepti se čuvaju kao da se pravi coca cola.
Najsladji su kad se tradicionalno jedu prstima. Sam kvalitet ćevapa zavisi od mnogo toga.. od kvalitzeta sastojaka pa sve do majstora ćevabdžije.
Zbog toga su negdje ćevabdžinice redovno pune (pre)zadovoljnih gostiju, dok neke druge jedva sastavljaju kraj sa krajem. Niko ne može zamaskirati pravi miris svježih i ukusnih ćevapa, niti ga poboljšati sa uobičajenim prilozima. A tek šiš ćevap koji po svom receptu mora biti prilično ljut, nije nešto što se ne smije probati, naprotiv.

Ali, šta tek reći za čuveni burek, koji po svom sastavu ima popriličan izbor?
Burek, koji je tradicionalno samo sa mesom ili onih bez mesa a svi se ubrajaju kao domaće pite.. (burek pitac :mrgreen:)
Za razliku od ćevapa koji moraju biti svježe ispečeni, bureci pak ne moraju. Ipak, veliki izbor i način pripreme im omogućava da se prodaju i mogu jesti skoro hladni.
Odmah iza bureka, najčešće se konzumira sirnica iliti burek sa sirom.. :roll:.
Ćevape, bez dvoumljenja.
Ali ne kod svakoga.
Zna se gde su najbolji, a zna se i gde stavljaju u mleveno meso i salame kojima je prošao rok trajanja :roll:
A za burek slagani (sve su pite pitice, samo je burek pita pitac. :lol:) imam odličan recept, al ako ti kažem, morala bih te ubiti (pu, pu, pu, gluvoićoravobilo :roll:)
Za slatki burek nikad nisam čula a ni za taj sa čvarcima. Može da bude pita od sira ( slatka i slana), višanja, jabuka, ali u principu mak, orasi, itd. idu u dizano testo. Nije teško za pravljenje.
Dobro, sad sam gladna. :lol:
Naručiću 10 upola slukom. :D, I šiš (miš) ćevape.
Loše kuham, al dobro naručujem.:lol:
Ne zamerite šta.
#volemšalu.

Nikada ne jedem ćevape pre podne, nikada ne jedem burek popodne.

Uopšte nema sukoba interesa kod mene.

Inače mi draži burek sa sirom, tako da dodatno nema sukoba interesa, tj kada mi se jede meso burek uglavnom ne razmatram.
Cecily Strong Snl GIF by Saturday Night Live

Ja sam jeo burek kao mali ali zato sto je majstor za burek bio stvarno majstor za burek...posle sam naleteo samo u cacku da je fin bez kostiju, ne volim kosti kod bureka..

A u BG me navukose jedno vreme u maxi na onu savijacu sa spanacem , taman velicina 190g, lep i ukus, a volim i tezinu obroka..uopste ne osecam ni glad ni tezinu pojedenog...
Da kupujem van kuce , verovatno bih bio stalna musterija tih pitica...

Не зна свако да прави бурек и више има тзв.него правих, укусних..
Исто и ћевапи када су у питању.
Пице такође.. Пре неки дан имали рођендан и наручили три велике пице фи 50цм а укус као поквашени картон.

Šta bi ste prije uzeli tj konzumirali?
I jedno i drugo su specifični, dakle ne mogu se uporedjivati. Teško je odoljeti kad ćevapi zamirišu.. sa lukom ili drugim prilozima, prstima (originalno) ili nožem i viljuškom, čak i čačkalicom, ćevapi su neizostavni u ponudi i potražnji. Ne znam da li postoji turista koji nas posjeti a da maksuz ne naruči naše čuvene ćevape.
Travnička petica ili desetka (ima i sedmica :)) u somunu tj pljeskavici, sarajevski od čiste junetine u somunu sa lukom ili kajmakom, ili oni čuveni banjalučki ćevapi, uglavnom ponuda je poprilično bogata a recepti se čuvaju kao da se pravi coca cola.
Najsladji su kad se tradicionalno jedu prstima. Sam kvalitet ćevapa zavisi od mnogo toga.. od kvalitzeta sastojaka pa sve do majstora ćevabdžije.
Zbog toga su negdje ćevabdžinice redovno pune (pre)zadovoljnih gostiju, dok neke druge jedva sastavljaju kraj sa krajem. Niko ne može zamaskirati pravi miris svježih i ukusnih ćevapa, niti ga poboljšati sa uobičajenim prilozima. A tek šiš ćevap koji po svom receptu mora biti prilično ljut, nije nešto što se ne smije probati, naprotiv.

Ali, šta tek reći za čuveni burek, koji po svom sastavu ima popriličan izbor?
Burek, koji je tradicionalno samo sa mesom ili onih bez mesa a svi se ubrajaju kao domaće pite.. (burek pitac :mrgreen:)
Za razliku od ćevapa koji moraju biti svježe ispečeni, bureci pak ne moraju. Ipak, veliki izbor i način pripreme im omogućava da se prodaju i mogu jesti skoro hladni.
Odmah iza bureka, najčešće se konzumira sirnica iliti burek sa sirom.. :roll: za posni period, neizostavna je krompiruša, zeljanica (špinat bez sira), sa tikvama (bundevara)..
Tu je i tzv šareni burek tj krompir i meso a tu je i čista maslenica, pa burek (pita) sa čvarcima..
Da ne izostavim i slatku stranu bureka tj pita.. sa jabukama, višnjama, trešnjama, slatka sa makom i orasima.. sve to je na našem tradicionalnom jelovniku.

Šta prije uzeti? Stvar ukusa, naravno. Ako nam se žuri, s,nogu mogu bureci, sirnice.. ali za ćevape se mora ipak zasjesti. LIčno, više volim dobre bureke, sirnice.. ali sam zato vrlo probirljiv i osjetljiv kad su u pitanju ćevapi.. naravno, ni bureci se u tome ne izuzimaju.
Šta bi vi prije uzelui i kakak je naposletku vaš izbor - ćevapi ili ipak bureci?

Cevapi su cesce boljeg kvaliteta, dok 90% bureka po pekara je 0

Back