Urwald
Aktivan član
- Poruka
- 1.694
Ćevapi bre!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da ga omlatim u 2 poteza - puf puf! Kao mače muškatlu!nekog hajvana za veceru?![]()
Nije poenta u mljevenju.. mljeti zna svako.Ćevapi, al ja da meljem.
Ćevape, bez dvoumljenja.Šta bi ste prije uzeli tj konzumirali?
I jedno i drugo su specifični, dakle ne mogu se uporedjivati. Teško je odoljeti kad ćevapi zamirišu.. sa lukom ili drugim prilozima, prstima (originalno) ili nožem i viljuškom, čak i čačkalicom, ćevapi su neizostavni u ponudi i potražnji. Ne znam da li postoji turista koji nas posjeti a da maksuz ne naruči naše čuvene ćevape.
Travnička petica ili desetka (ima i sedmica) u somunu tj pljeskavici, sarajevski od čiste junetine u somunu sa lukom ili kajmakom, ili oni čuveni banjalučki ćevapi, uglavnom ponuda je poprilično bogata a recepti se čuvaju kao da se pravi coca cola.
Najsladji su kad se tradicionalno jedu prstima. Sam kvalitet ćevapa zavisi od mnogo toga.. od kvalitzeta sastojaka pa sve do majstora ćevabdžije.
Zbog toga su negdje ćevabdžinice redovno pune (pre)zadovoljnih gostiju, dok neke druge jedva sastavljaju kraj sa krajem. Niko ne može zamaskirati pravi miris svježih i ukusnih ćevapa, niti ga poboljšati sa uobičajenim prilozima. A tek šiš ćevap koji po svom receptu mora biti prilično ljut, nije nešto što se ne smije probati, naprotiv.
Ali, šta tek reći za čuveni burek, koji po svom sastavu ima popriličan izbor?
Burek, koji je tradicionalno samo sa mesom ili onih bez mesa a svi se ubrajaju kao domaće pite.. (burek pitac)
Za razliku od ćevapa koji moraju biti svježe ispečeni, bureci pak ne moraju. Ipak, veliki izbor i način pripreme im omogućava da se prodaju i mogu jesti skoro hladni.
Odmah iza bureka, najčešće se konzumira sirnica iliti burek sa sirom...
Nije.Nije poenta u mljevenju.. mljeti zna svako.![]()
Boraniju ne jedem, al najbolji burekAli ćevap samo novopazarski.
Ostalo je sve boranija.
Burek i ne jedem....cevape u Nisu kad sam skoro pa obaveznoCevapi manje goje
Zeljanica je moj favorit, a i tvoj, priznajМи избосне, ја и Кћерка директора, више волимо сирницу него бурек![]()
Nikada ne jedem ćevape pre podne, nikada ne jedem burek popodne.
Uopšte nema sukoba interesa kod mene.
Inače mi draži burek sa sirom, tako da dodatno nema sukoba interesa, tj kada mi se jede meso burek uglavnom ne razmatram.
Zašto je krompirusa zapostavljena?Ми избосне, ја и Кћерка директора, више волимо сирницу него бурек![]()
Жао ми је али пита кромпируша је мој фаворит.Zeljanica je moj favorit, a i tvoj, priznaj![]()
S puno bibera??Жао ми је али пита кромпируша је мој фаворит.
Наравно.S puno bibera??
Šta bi ste prije uzeli tj konzumirali?
I jedno i drugo su specifični, dakle ne mogu se uporedjivati. Teško je odoljeti kad ćevapi zamirišu.. sa lukom ili drugim prilozima, prstima (originalno) ili nožem i viljuškom, čak i čačkalicom, ćevapi su neizostavni u ponudi i potražnji. Ne znam da li postoji turista koji nas posjeti a da maksuz ne naruči naše čuvene ćevape.
Travnička petica ili desetka (ima i sedmica) u somunu tj pljeskavici, sarajevski od čiste junetine u somunu sa lukom ili kajmakom, ili oni čuveni banjalučki ćevapi, uglavnom ponuda je poprilično bogata a recepti se čuvaju kao da se pravi coca cola.
Najsladji su kad se tradicionalno jedu prstima. Sam kvalitet ćevapa zavisi od mnogo toga.. od kvalitzeta sastojaka pa sve do majstora ćevabdžije.
Zbog toga su negdje ćevabdžinice redovno pune (pre)zadovoljnih gostiju, dok neke druge jedva sastavljaju kraj sa krajem. Niko ne može zamaskirati pravi miris svježih i ukusnih ćevapa, niti ga poboljšati sa uobičajenim prilozima. A tek šiš ćevap koji po svom receptu mora biti prilično ljut, nije nešto što se ne smije probati, naprotiv.
Ali, šta tek reći za čuveni burek, koji po svom sastavu ima popriličan izbor?
Burek, koji je tradicionalno samo sa mesom ili onih bez mesa a svi se ubrajaju kao domaće pite.. (burek pitac)
Za razliku od ćevapa koji moraju biti svježe ispečeni, bureci pak ne moraju. Ipak, veliki izbor i način pripreme im omogućava da se prodaju i mogu jesti skoro hladni.
Odmah iza bureka, najčešće se konzumira sirnica iliti burek sa sirom..za posni period, neizostavna je krompiruša, zeljanica (špinat bez sira), sa tikvama (bundevara)..
Tu je i tzv šareni burek tj krompir i meso a tu je i čista maslenica, pa burek (pita) sa čvarcima..
Da ne izostavim i slatku stranu bureka tj pita.. sa jabukama, višnjama, trešnjama, slatka sa makom i orasima.. sve to je na našem tradicionalnom jelovniku.
Šta prije uzeti? Stvar ukusa, naravno. Ako nam se žuri, s,nogu mogu bureci, sirnice.. ali za ćevape se mora ipak zasjesti. LIčno, više volim dobre bureke, sirnice.. ali sam zato vrlo probirljiv i osjetljiv kad su u pitanju ćevapi.. naravno, ni bureci se u tome ne izuzimaju.
Šta bi vi prije uzelui i kakak je naposletku vaš izbor - ćevapi ili ipak bureci?
ovo je kulinarstvo..da ga omletesDa ga omlatim u 2 poteza - puf puf! Kao mače muškatlu!