Bura zbog teksta "Zašto mrzim Austriju": "Kakav je to pokvareni svet"

Motorkotac

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.854
Bura zbog teksta "Zašto mrzim Austriju": "Kakav je to pokvareni svet"

Kolumna urednice portala Vajsu Austriji, Aleksandre Stanić pod naslovom "Zašto mrzim Austriju" izazvao je veliku buru u "alpskoj" državi.

Stanićeva se, naime, našla na meti žestoke kampanje mržnje preko društvenih mreža.
Ona je u tekstu, objavljenom na sajtu Vajsa prenela samo svoja iskustva sa ksenofobijom u Austriji i argumentovala zašto Austriju nikada nije videla kao svoju domovinu.

Inače, roditelji Stanićeve imigrirali su u Austriju iz Bosne i Hercegovine, a Aleksandra je u Austriji rođena.
U kolumni je opisala svoje nezadovljstvo austrijskom politikom i kritikovala "prekomerni patriotizam".
Napisala je da, kada je neko pita odakle je, kaže da je Bečlijka.
"Dragi Austrijanci, niste ništa doprineli tome da se osećam Austrijankom", poručila je Stanićeva.
"Ovde sam rođena, ali i pored toga ovu zemlju nikada neću nazvati domovinom. Austrija je zemlja u kojoj je moja prijateljica iz mladosti N. prestala da bude moja prijateljica, jer njena majka nije želela da se igra sa "detetom strancem". Austrija je zemlja u kojoj su državni službenici ponizili mog oca, zato što loše govori nemački. Drugi đaci u mojoj školi nisu želeli da im jedan "Čuš" pomaže u ispravljanju domaćih zadataka, iako sam bila najbolja u razredu iz nemačkog i činjenice da je predlog došao od nastavnice", napisala je ona u svom tekstu.
Navela je da su se njeni roditelji doselili 70-tih godina u Austriju, i da je ona rođena u ovoj zemlji, ali da nikada nije pripadala Austriji.
Prema njenom mišljenju Austrija pravi radzor među stanovništvom - na jednoj strani su "mi" i na drugoj "oni drugi", a političarima odlično polazi za rukom da šire strah od navodnih "stranaca".
"Ja sada tu mržnju uzvraćam. Mrzim ono što FPO i OVP čini ponosnim na njihovu domovinu. Ja sam od onih "drugih", i kao dete sam već naučila da me većinsko društvo ne prihvata kao Austrijanku", ukazuje Stanićeva.
Ukazala je da će njeni roditelji da kažu da je njima Austrija mnogo toga ponudila, ali dodaje da ona ne oseća nikakvu obavezu za zahvalnost toj zemlji.
"Mržnja koju su Austrijanci ranije imali prema strancima sada je preusmerena pre svega na muslimane, koji su izloženi rasizmu. Ali i pored toga svaki put kada nešto kritički kažem na račun Austrije dobijam poruke mržnje", navela je Stanićeva.
"Austrijanci mi pišu da sam "jugo-komunistkinja" koja nema pravo na političkom mišljenje", dodala je ona.
Istakla je da kada pomisli na Austriju oseća samo frustraciju i bes, te je iznela neprijatan susret sa jednim Austrijancem po imenu "Volfi", koji joj je, kada je imala svega 12 godina, objasnio da, nebitno koliko dobro govori nemački, nikada neće biti prava Austrijanka.
Preko društvenih mreža izložena je porukama mržnje, a desničarski sajt "unzensuriert.t" u njenom tekstu vidi "blaćenje Austrije".
Autorka je preko tvitera odgovorila svima koji su krenuli da je blate.
"Dospela sam na "unzensuriert". Zašto? Zato što kritikujem rasizam. Verovatno ću isključiti mobilni. Desničari pokušavaju žene sa političkim stavom da ućutkaju. Kakav je to pokvareni svet", poručila je ona.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=07&dd=30&nav_category=78&nav_id=1571845

Propala adaptacija kme kme vrati se u Bosnu ba.

Zasto tako negativni komentari?
Zasto ne pomislite da je djevojka, prevarena propagandom o slobodnom svijetu, pomislila da i ona smije iskazati svoje misljenje, bez obzira na to odakle joj poticu roditelji?
Nije se dovoljno asimilirala, razmislja kriticki, zensko...dobre preporuke za napade uskogrudih sovinista i seksista!

Nema šta ona da misli u slobodarskom svetu. Za to služi krstarica, posle posla.

Nista ona novo nije napisala od onoga sta se desava u Zap. Evropi potomcima emigranata sa Balkana...
Ne bi niti mi, Srbi, bili bolji da nam dolaze stranci u tolikoj mjeri i "zauzimaju zivotni prostor, oduzimaju poslove, sire svoje obicaje..."! :)
Sraz kultura i mentaliteta je cudo.

Разбили су нас и нашу државу не емигранти, већ они код којих ми емигрирамо 50 година.

Мултикултуралност, демократ. људ.права и слободе су флоскуле.

То не постоји у стварности, већ на папиру.

Али ми смо најгори шовинисти управо оцрњени од таквих, да не би они постали ауошовинисти, веч ми Срби.

Све су то јефтине и проваљене форе

Istakla je da kada pomisli na Austriju oseća samo frustraciju i bes, te je iznela neprijatan susret sa jednim Austrijancem po imenu "Volfi", koji joj je, kada je imala svega 12 godina, objasnio da, nebitno koliko dobro govori nemački, nikada neće biti prava Austrijanka.

Stanićka je samo jedna iskrena izopštenica koja za razliku od drugih otvoreno govori o svojim frustracijama . A ti drugi potlačenjaci tako isfrustrirani i popišani dođu na ovaj forum i onda oni pišaju po svemu. Kompezacioni psihološki mehanizmi.

Zasto tako negativni komentari?
Zasto ne pomislite da je djevojka, prevarena propagandom o slobodnom svijetu, pomislila da i ona smije iskazati svoje misljenje, bez obzira na to odakle joj poticu roditelji?
Nije se dovoljno asimilirala, razmislja kriticki, zensko...dobre preporuke za napade uskogrudih sovinista i seksista!
sto se ne ugleda na crnogorce...............ima ih milion u Srbiji al ajd reci im da nisu srbi..........ako smes..........u najmanju ruku dok im traje Mandat.

Разбили су нас и нашу државу не емигранти, већ они код којих ми емигрирамо 50 година.

Мултикултуралност, демократ. људ.права и слободе су флоскуле.

То не постоји у стварности, већ на папиру.

Али ми смо најгори шовинисти управо оцрњени од таквих, да не би они постали ауошовинисти, веч ми Срби.

Све су то јефтине и проваљене форе
Sve mi to znamo, ali ona, ocigledno, ne!
Zanijela se mogucnoscu da iskaze svoj stav.
Floskule, magla za prodaju proizvoda, zaglupljivanje radne mase..nazovi to kako hoces...slobodan je samo onaj jedan postotak bogatih...dokle ce, zavisi mnogo od ostatka...sudeci po reakcijama i na ovoj temi...dovijeka.

Уредница Вајса.

Тиме је све речено и сва дискриминација објашњена.
Ja citam i stampu iz Austrije ( odlicna im je stampa, nemaju dlake po jezicima), ali je ovaj "Vajs" nesto kao
Krstarica, ona nije urednica, pise samo neke kolumne, uglavnom o menstruaciji :D
Obozavateljke su jos uglavnom neke muslimanke iz arapskog sveta , ziv covek nju ne poznaje
jer je ona u prvoj liniji fotograf, onda feministkinja, usput i kolumnistkinja.

Volfika je u pravu a nju ne treba da je sramota sto je Bosanka.

Не него Волфика не капира да је само у ЈУ могло тако што смо ми Срби дозвољавали сваком да нам приђу без провере и задњих напера, те се она понадала у Аустријском Царству, АУ, или Републици Аустрији да је то свугде тако.

Политичко незнање !

Ja citam i stampu iz Austrije ( odlicna im je stampa, nemaju dlake po jezicima), ali je ovaj "Vajs" nesto kao
Krstarica, ona nije urednica, pise samo neke kolumne, uglavnom o menstruaciji :D
Obozavateljke su jos uglavnom neke muslimanke iz arapskog sveta , ziv covek nju ne poznaje

Такви код нас пролазе, али у Аустрији не !

Ad Hominem. Pa kakve to veze ima sa onime što je napisala.

Nista ona novo nije napisala od onoga sta se desava u Zap. Evropi potomcima emigranata sa Balkana...
Ne bi niti mi, Srbi, bili bolji da nam dolaze stranci u tolikoj mjeri i "zauzimaju zivotni prostor, oduzimaju poslove, sire svoje obicaje..."! :)
Sraz kultura i mentaliteta je cudo.

pa hajde pogledaj nas. Kakva je stoka preplavila nase gradove. Na sta lice ulice BGD, parkovi, stanice........?
A kad ides u nemacku udju u neku zgradi (iako nasi zive uglavnom po podrumima i tavanima) i pogledaj pred ulaz u svaki stan. Odmah ce da prepoznas di zivi nas zemo............pred vratima u hodniku 15 pari blatnjavih cizama, patika, papuca, kolica, biciklova, sanki, mesalica za beton....(i ostalih pokradenih stvari)...........i to samo pred vratima di stanuje "zemo". U Becu zivi 50 nacija iz celog sveta al ces samo na srpskom da vidis natpis po gradskim parkovima "ne bacaj djubre van korpe za otpad", "koristi javni WC a ne drvo u parku", "ne gazi travu", " ne pljuj po plocniku"..............a mi od nemaca zahtevamo da nas tretiraju ko da smo pravi nemci.................

Dakle, niti na jednom tako anonimnom portalu ne moze se iskazati drugacije misljenje?

Ad Hominem. Pa kakve to veze ima sa onime što je napisala.
Ona iskljucivo pise o zenama koje bi trebalo da zive svoj zivot, zenskim problemima,
a kad je shvatila da svaka treca zena po medijima tako pise udarila je u pricu kako ne voli Austriju,
a ta zemlja joj nista skrivila, cak u jednom svom tekstu i kaze da su danas na udaru muslimanske zene.
Ja pojma nemam o cemu mi ovde i diskutujemo. Kad pogledas prezimena po austrijskom parlamentu,
ima Popovica, Petrovica, Stanisavljevica, sve su zene, sve iz partije Zelenih, znaci da Austrija nije zemlja
u kojoj ljudi sa prezimenom na vic imaju neki problem.

Back