Poštovani učesnici bul terijer (BT) topica,
Slučajno sam saznala za ovaj forum i malo zavirila šta se događa. Moram da priznam da sam bila malo više šokirana kada sam čitala post-ove.

Drago mi je da među vama ima ljubitelja ove rase i to je za pohvalu, ali samo ljubav prema ovoj rasi nažalost nije dovoljna. Vidim da mnogo toga ne znate o ovoj predivnoj pasmini, a upravo to neznanje veoma loše utiče na rasu na našim prostorima. Ne želim nikog ovde da plašim, ali stvarnost što se tiče BT nije tako ružičasta. A to neznanje su drugi već skupo platili.
Pre nego što nastavim, želim da vam se pretstavim.
Zovem se Daniela Đukić i iz Novog Sada sam. Vlasnica sam odgajivačnice BT „Wild Wizard“ i predsedavajuća osoba za rasu bul terijer u
Terijer klubu Novi Sad pri Kinološkom Društvu Novi Sad.
Htela bih da razjasnim neke stvari u samom startu da ne bi došlo do nesporazuma.
Ovaj moj post ne služi promociji moje odgajivačnice, već treba neupućenim ljudima da pomogne da se informišu o situaciji rase BT u Srbiji i o situaciji pasa uopšte na ovim prostorima. Dakle, obraćam vam se kao kinološka institucija koja vodi računa o rasi koju zastupa.
Cilj svakog odgajivača ove jedinstvene pasmine (ili bilo koje druge rase) treba da bude dobrobit rase, ali nažalost mnogi tzv. odgajivači ne mare za dobrobit i zdravlje pasa koje drže, već je njima profit na prvom mestu.
Morate da shvatite da generalno što se tiče uzgoja pasa postoje dve kategorije u kinologiji, a to su: odgajivači i proizvođači štenadi.
Zbog ovih drugih došlo do toga da se u Srbiji kroz određene krvne linije provlače u velikom broji genetske bolesti, dakle, neizlečive su i pas mora biti uspavan.
Nekolicina ozbiljlnih ljubitelja i odgajivača BT zajedno sa mnom su zagovornici uvođenja uzgojnih dozvola kako bi se moglo krenuti sa kontrolisanim suzbijanjem tih opakih oboljenja od kojih BT pati u zabrinjavaćoj meri na našim prostorima.
Da bi neko dobio uzgojnu dozvolu za svog psa, pas mora da prođe obavezne zdravstvene testove. To je na zapadu, gde je kinološka svest odn. svest prema životinjama uopšte izuzetno razvijena (u Srbiji je i dalje kod većine ljudi usađena misao da pas treba da bude na lancu i da živi na hlebu i vodi), već decenijama najnormalnija stvar koja već dugo pokazuje pozitivne rezultate. Tamo su uspeli da suzbiju velik broj tih naslednih oboljenja dok se ona u Srbiji nekontrolisano šire.
Koja su to oboljenja od kojih ova rasa pati?
- kožna
- bubrežna
- srčana
- gluvoća
U Srbiji postoji nažalost još jedan zadravstveni problem koji se upravo zbog tih profitera pojavio a koji na zapadu kod BT uopšte ne postoji, a to je displazija laktova. :mad:
Generalno dok je pas štene koje je staro oko 8 nedelja, golim okom ove bolesti se ne mogu uočiti (osim naravno gluvoće). Tek tamo posle 6 meseci starosti počinju simptomi pojačano da se ispoljavaju. Odvešćete psa kod veterinara koji će pokušati da ga leči da bi kasnije ustanovio da pas mora da bude uspavan. Vaše neznanje o rasi može lako da vas dovede u takvu situaciju kroz koju je mnogo ljudi već prošlo.
Moj dobronamerni savet je:
Kada uopšteno odete kod nekog odgajivača kako biste nabavili štene, obavezno dobro
1.
obratite pažnju kako on drži pse tj. da li su boksovi čisti, svetli i prostrani, (ja sam inače protivnik držanja pasa u boksovima, ali ako ih već neko tako drži, onda to treba da bude tako da životinja ne pati),
2.
pogledajte koliko ima pasa (budite sigurni da neko ko drži nekoliko rasa pasa to ne radi iz ljubavi i zbog napretka rase već zbog profita, primera radi ja koja imam 4 psa (BT) koja sa mnom žive u kući i često ne mogu svima u toku dana u istoj meri da se posvetim i nažalost neko od njih uvek bude uskraćen za igru ili maženje, a svako živo biće želi da ima zdrav kontakt a zdrav kontakt znači i socijalizacija. Recite mi samo kakav kontakt neko može da pruži psima ako ih ima više od 5 i drži ih u boksovima? Kakav je to život za tog psa? Jedini kontakt koji taj pas ima je vizuelni kada neko dođe da ga nahrani i možda svaki drugi ili treći dan kada počisti izmet),
3.
dobro pogledajte kako izgledaju psi tj. da li su oni čisti, uhranjeni, kakva im je dlaka i da li su veseli,
4.
tražite da vidite oba roditelja šteneta ukoliko je to moguće. Ako se otac štenadi nalazi u Srbiji, slobodno kontaktirajte vlasnika i zamolite te ga da ga vidite (tamo ponovite sve što sam navela pod tačkama br.1,2 i 3)
Ukoliko samo jedna stvar iz ovih navdenih tačaka nije uredu, računajte na to da ste naleteli na fabriku štenaca gde nemate garanciju na zdravlje.
Kao ilustraciju navedenog poslužiću se slikama koje je neko na ovom forumu iz neznanja postavio i pohvalio. Ja ne vidim šta je na tim slikama za pohvalu.
Vidim samo jad i bedu.
1. Kakav je ovo boks? Gde ovi jadni psi psi žive? Na vlažnoj betončini? Gde je travnjak? Gde je svetlost? 
2. Ovaj pas ima ozbiljan problem sa kožom (vidi zaokružena mesta),
3. On nosi ogrlicu protiv buva. Kakvi su to boksovi kada pas to mora da nosi? Vlažni i mračni ... idealno za razne parazite. Ne smem da pomislim kakvih još parazita pas ima. :-x
4. Onaj drugi pas u pozadini koji živi u onom mračnom ćošku je veoma prljav i takođe ne izgleda zdravo jer mu mnogo probija „roze“ boja kroz krzno. :x
Kako to da niko ovde ne vidi ovakve stvari?
Btw, oni tigrasti psi sa slika nisu iz u post-u navedene odgajivačnice.
Sledeća slika:
Ova slika je dorađivana u photoshop-u. Ovaj pas nema takvu glavu. Pogledajte sliku malo bolje tj. uvećajte je pa ćete i sami videti da je toj ženki dodat downface. Ovo je između ostalog još jedan razlog zašto treba videti roditelje uživo. Kada vidite ovu glavu, odmah su vam očekivanja veća da će i potomak tako izgledati. A pošto pas nema takvu glavu, ni njegov potomak neće tako izgledati, a vama neće biti jasno zašto.
Elem, kada želite da kupite štene a vidite da mu roditelji imaju problema sa kožom, budite sigurni da će i vaš pas imati taj problem. Nemojte slušati razna opravdanja jer ih za ovo nema. Dlaka mora da bude zdrava i tačka. Ako nije, to je problem, pogotovo kod BT.
Dosta sam napisala a pokušavala sam da budem što kraća kako ne bih smarala.
Molim buduće vlasnike BT da dobro obrate pažnju pri kupovini šteneta kako i sami sebi ne biste napravili problem.
Za sva pitanja u vezi sa rasom BT, Terijer Klub Novi Sad pri KD Novi Sad uvek vam je na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte i dobićete odgovore na vaša pitanja.
www.ns-terrierclub.com (tema/subject: „za Danielu“) ili me direktno kontaktirajte pod
wild_wizard_bt@hotmail.com (imam i MSN) .
Nema potrebe da sami nagađate ili da slučajno nasednete na nutkanje osobe koja vam se na forumu pretstavila kao "stručnjak" pa onda pri prvom upitu nestanala sa površine kada imate registrovano tj. leglano i ozbiljno mesto tj. kinološku instituciju koja između ostalog pruža informacije o rasama koje zastupa i gde možete uputiti vaša pitanja.
Nadam se da ćete ovaj moj post shvatiti poučnim i dobronamernim, nije mi namera da kritikujem bilo koga, želim samo da pomognem rasi koju toliko volim i kojoj toliko zahvaljujem tako što ću otvorenim razgovorom i pružanjem informacija pokušati neupućene da uputim gde treba i da im pomognem da vide i ostale stvari koje se u prvi mah ne mogu uočiti jer fali dosta znanja. A klub je tu da prenese znanje i da poduči.
A sada nešto veselije:
Želim da pozovem sve ljubitelje BT na ovogodišnju specijalizovanu izložbu - PANNONIA TERRIER SHOW - u Novom Sadu 01.06.2008. na predivnom Salašu 137 pri KD Novi Sad.
Tamo imate priliku da vidite buliće iz Srbije i iz inostranstva. Sudija je poznati odgajivač BT koji je svojim uzgojom ostavio dubok trag u istoriji razvoja rase, g-din Bill Leslie, odg. Billmaris (IRL).
Sve informacije u vezi sa izložbom i sa lokacijom možete naći na zvaničnom sajtu Terijer kluba Novi Sad pri KD NS (www.ns-terrierclub.com) kao i u sledećem broju časopisa ZOV.
S poštovanjem,
Daniela Đukić
Terijer Klub Novi Sad
KD Novi Sad
www.ns-terrierclub.com