buudala
Stara legenda
- Poruka
- 83.863
Hehe, da nema srpskog jezika protobugar i antički makedonac se nikad ne bi sporazumeli. Srpski jezik spaja ljude![]()
-Srpski zboruvaj deka te cel svet razume.......

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hehe, da nema srpskog jezika protobugar i antički makedonac se nikad ne bi sporazumeli. Srpski jezik spaja ljude![]()
Vidis upecao si se klasicno...
Mislim na bugarsko hvalisanje tim tatarima koje stavljate na markice... Izgledaju tako ratnicki i opasno, da ne kazem zlo... To vidim i kod Turaka koji se hvale svojim vladarima koji su napadali Bec...
Nije osvajanje ako od Romejskog carstva uzimas teritorije gde zivi tvoj narod...
Ne znam gde su se to Srbi sirili na bugarske teritorije prosvetli me molim te... Da nije mozda dolina Velike i Juzne Morave, Nis, Skoplje, Ohrid?
Sta su to Srbi uzeli od Bugara u 20. veku?
Управо тако. Где се славила крсна слава као древни породични обичај, живели су Срби. Понекад побугарени под утицајем пропаганде бугарске егзархије, стога бугарско име на које су понеки одазивали, али су своје српске обичаје одржали. Код Бугара од искона никада такав обичај није постојао нити нешто слично.
Обичај слављења славе је такође постојао и у пиринској Македонији чак и у шопском крају околине Видина и Ћустендила. У првој је истиснута и забрањивана насилним путем од 1913. као и 1915. када су због ње насилно прогоњене читаве српске породице од стране бугарске окупаторске војске, док је у данашњој западној Бугарској постепеним путем асимилације од 1878. нестајала као обичај. Постоје радови писани на ту тему. Ради се о бугаризованим етничким Србима што је видно и по народним ношњама и женским плетеницама.
Једна само опаска на Цвијића и његове антрополошке типове Балкана. Када Цвијић помиње присутност туркеског или понекад монголоидног типа на истоку Балкану уз обалу Црног Мора он то не наводи расистички мотивисан нити у томе види неку предност или ману у односу на динарски или централни антрополошки тип Балкана. Ради се једноставно о чистом опису, дескрипцији спољњег изгледа као и опису обичаја, психичком типу.
Сличне злоупотребе таквих истраживања које сам могао прочитати на претходним странама како корисник Сандански инсинуира - обим лобање, леп/ружан физички изглед, расна супериорност/инфериорност, то једнставно не постоји код Цвијића нити је он сам у свом животу био расистички мотивисан према Бугарима.
Помињао је и описивао источнобалкански тип с примесама туркеским и ретко када монголоидним цртама које се срећу поред Бугара и код Гагауза, Печенега, кримских Татара на црноморском приобаљу.
Опет српски легенди о пропаганде бугарске егзархије.
Шта је ова бугарска пропаганда у Григоровић, Густав Ваингард, Ами Буе... ???
Бугарска егзархија имамо од 1870, у време када нема бугарско царство (1878).
Сви ови истраживачи писали су дотада (пре 1870)...
И где су ови монголиднами примесами "на истоку Балкану уз обалу Црног Мора", осим у српски форуми?
Баш у Източноj Бугарскоj становишство je више плавушe него на западу.
Живео сам 18 година у Бургасу и нисам видео неки Бугарин са монголоидни примеси.
Јасно је као бели дан да je теориja Цвијићa нема везе са науком, него je само политичка одлука...
Баш у Източноj Бугарскоj становишство je више плавушe него на западу.
Мени је важно да си ти уверен како са својим форумским клапусањем имаш изузетно везе с науком. Баш се да видети из твојих форумских излагања као и методологије да си изузетно упућен у научне воде.
Мислим да ова изјава представља небески свод твоје научности мада изгледа да је свака даља расправа овог нивоа за мене обично губљење времена...
Заправо супротно.Па свакако креатори научно оправданости идеји о Велике Србије - Цвијић, Новаковић и Белић су објективни,
па цео свет ништа не зна ко je ко, чак и становништва Македоније.![]()
Заправо супротно.
Цвијићу се може замерити што није пропагирао стварање велике Србије, и то онолико велике докле живе Срби.
Уместо тога омануо је у процени психичких особина осталих Балканских народа, и веровао да је могућа шира етнополитичка заједница, наравно на равноправним основама.
Срби су скупо платили ослобођење осталих Балканских народа, да би јој у следећем кораку исти ти народи забили нож у леђа.
Srpska propaganda u sred Sofije a?
Han Asparuh sa bugarskim kvazi istoricarima u muzeju - Sofija
![]()
Не знам, али ако су славили славе, то је д је реч оовољан показатељ да је реч о Србима.Бла-бла-бла, Срби на Изток до Искара, Срби ослободители... српски легенди.
Не знам, али ако су славили славе, то је д је реч оовољан показатељ да је реч о Србима.
Са друге стране јасно је да су то данас Бугари.
И ово ти jе доказ да си дечко и уживаш на цртано?
У Македонији учите историју из поштански марки и цртани филми. Па браво!
Не знам, али ако су славили славе, то је д је реч оовољан показатељ да је реч о Србима.
Са друге стране јасно је да су то данас Бугари.
Опет шизофренија на делу? Каква македонија?!
Тема је бугарска а ове слике су увези првих бугара које ви признајете да су ТатарскиМонголоиди....
Опет шизофренија на делу? Каква македонија?!
Тема је бугарска а ове слике су увези првих бугара које ви признајете да су ТатарскиМонголоиди....
Шта имаш да кажеш на то?
Ај сада ти кажи како су настале Славе,ко их је први славио и због чега...и где је први писани неки траг о томе...
Не знам, али ако су на пример Бугарски екзархисти, то jе доволен довољан показатељ да је реч о Бугарима.
Исто као у Ниш и Пирот, где данас су Срби и као у Македониja, где данас су Македонци.
Мало о Нишка буна, нажалост нису српске историчари:
http://www.promacedonia.org/en/mp/index.htm#c1
http://centerforthehumanities.org/s...m Petition to Rebellion in Ottoman Vranje.pdf
Увођење крсне славе код Срба се везује за деловање Светог Саве.
Иама сичних обичаја и код неких других народа, али би овде етнолози морали да направе разлику.
Има цела тема о томе.
Значи ипак постоје претензије према Нишу.
![]()
Да ли то значи да ако овоj црнец слави Славу, да jе он прави Србин?
Зар ниje битно шта његово порекло и шта се осећа?
Не постоje бугарске претензиje, овде jе историja и говоримо о историјским чињеницама.
Не треба нам ваших територија, ни смо ми Македонци.
И шта кажу Нишлије из 1840, да ли су Срби или Бугари?
И није реч само о слави. Када се поклопе етнографија, филологија, антропологија, генералогија, антопологија, археологија и историјски извори, онда се добија јасан одговор.
И најважније, сам народ каже да су Срби.
150 година су ратовали Срби и Бугари, када су Бугари дошли на балкан. На крају су Бугари срушили Српску раносредњовековну државу, да би је, после пар деценија, Срби поново обновили уз помоћ Ромејаца
И шта каже бискуп Никета, у IV веку о српским Словенима из доњег Подунавља?
Где каже? У књигама Новаковића?![]()
Увођење крсне славе код Срба се везује за деловање Светог Саве.
Иама сичних обичаја и код неких других народа, али би овде етнолози морали да направе разлику.
Има цела тема о томе.
Значи ипак постоје претензије према Нишу.
Признаемо?
ТатарскиМонголоиди мож да има у Македониja, у Бугарскоj их нема.
ГЛАС ХИЉАДУ ТРНСКИХ СРБА
против припојења Бугарској
Прилог бр.79
Представници трнске нахијe цару Александру:
Молба да Русија не дозволи да Трн са нахијом уђе у састав Бугарске
СРПСКИ РУКОПИСИ У САМОКОВУ
CEKAJ oces da kazes da Krsnu slavu je uveo Sveti Sava tj posle njega i da pre toga nije bilo ili sam pogresno shvatio?
I koi je prvi datiran spisak gde se pominje za slave?
Ovo drugo naravno da imaju i to bas na tim sajtovima koje reklamira doticno HAN Asparuh tj njegov potomak.
Ja vidim da si ti neko napaljeno dete koje samo sedi na vodenici,krstarici negirajuci sopstvene slike,istoricare i knjige...
A ovo je u Makedoniji? Ovim TatarskimMongoloidima se mi ponosimo?
Ili je opet neka "Srpska propaganda"?
![]()
Ja vidim da si ti neko napaljeno dete ...