Бугарска историја

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidis upecao si se klasicno...

Mislim na bugarsko hvalisanje tim tatarima koje stavljate na markice... Izgledaju tako ratnicki i opasno, da ne kazem zlo... To vidim i kod Turaka koji se hvale svojim vladarima koji su napadali Bec...

Ко су ови Татари, просветли ме молим те?
Прикажи барем један извор у коме Бугари су Татари? - Нема?
Прикажи барем една миниатиjура из Средњего века, у коja Бугари су азиати? - Нема?
Опет српски легенди...

Nije osvajanje ako od Romejskog carstva uzimas teritorije gde zivi tvoj narod...

Па цар Душан ослободио грци у Ахаja и Пелопонеса од Византиского императора и Бугари у Велбужда од Бугарского цара.
Хвала! :worth:
Исто као Александар коj Персијанци ослободио од Персијски језик, персијски жене и персијски цар...

Ne znam gde su se to Srbi sirili na bugarske teritorije prosvetli me molim te... Da nije mozda dolina Velike i Juzne Morave, Nis, Skoplje, Ohrid?
Sta su to Srbi uzeli od Bugara u 20. veku?

Хаjде да не помињемо Ниш, на пример Охрид...
Охрид био je српски град? Српске становништва?
Прочитај независних истраживача - Григоровић, Густав Ваингард, Ами Буе...
Пишут о бугарско становништво и ви верујете Новаковића, коj написао:

bwy1360964172i.jpg

Објективност? :think:

У Првом светском рату Прва бугарска армија je "освојила" Охрид, челу са генерал Климент Боjаджиев,
родом из... Охрид.
У Прва бугарска армија имало jе 5 генерала из Охрид... Како je у српској војсци? :think:
Сада ми реци да су ови генерали из Охрид осваjaћи Охрида, па Срби су ослободиоце...

Poslednja izmena:

Управо тако. Где се славила крсна слава као древни породични обичај, живели су Срби. Понекад побугарени под утицајем пропаганде бугарске егзархије, стога бугарско име на које су понеки одазивали, али су своје српске обичаје одржали. Код Бугара од искона никада такав обичај није постојао нити нешто слично.

Обичај слављења славе је такође постојао и у пиринској и егејској Македонији чак и у шопском крају околине Видина и Ћустендила. У првој је истиснута и забрањивана насилним путем грцификацијом и бугаризацијом од 1913. као и 1915. када су због ње насилно прогоњене читаве српске породице од стране бугарске окупаторске војске, док је у данашњој западној Бугарској постепеним путем асимилације од 1878. нестајала као обичај. Постоје радови писани на ту тему. Ради се о бугаризованим етничким Србима што је видно и по народним ношњама и женским плетеницама.

Poslednja izmena:
Једна само опаска на Цвијића и његове антрополошке типове Балкана. Када Цвијић помиње присутност туркеског или понекад монголоидног типа на истоку Балкану уз обалу Црног Мора он то не наводи расистички мотивисан нити у томе види неку предност или ману у односу на динарски или централни антрополошки тип Балкана. Ради се једноставно о чистом опису, дескрипцији спољњег изгледа као и опису обичаја, психичком типу.

Сличне злоупотребе таквих истраживања које сам могао прочитати на претходним странама како корисник Сандански инсинуира - обим лобање, леп/ружан физички изглед, расна супериорност/инфериорност, то једнставно не постоји код Цвијића нити је он сам у свом животу био расистички мотивисан према Бугарима.

Помињао је и описивао источнобалкански тип с примесама туркеским и ретко када монголоидним цртама које се срећу поред Бугара и код Гагауза, Печенега, кримских Татара на црноморском приобаљу.

Poslednja izmena:
Управо тако. Где се славила крсна слава као древни породични обичај, живели су Срби. Понекад побугарени под утицајем пропаганде бугарске егзархије, стога бугарско име на које су понеки одазивали, али су своје српске обичаје одржали. Код Бугара од искона никада такав обичај није постојао нити нешто слично.

Обичај слављења славе је такође постојао и у пиринској Македонији чак и у шопском крају околине Видина и Ћустендила. У првој је истиснута и забрањивана насилним путем од 1913. као и 1915. када су због ње насилно прогоњене читаве српске породице од стране бугарске окупаторске војске, док је у данашњој западној Бугарској постепеним путем асимилације од 1878. нестајала као обичај. Постоје радови писани на ту тему. Ради се о бугаризованим етничким Србима што је видно и по народним ношњама и женским плетеницама.

Опет српски легенди о пропаганде бугарске егзархије.

Шта је ова бугарска пропаганда у Григоровић, Густав Ваингард, Ами Буе... ???
Бугарска егзархија имамо од 1870, у време када нема бугарско царство (1878).
Сви ови истраживачи писали су дотада (пре 1870)...
Друго питање је да je Екзархиja створена баш углавном из бугарско становништво у Македонии - Миладинови, Прличев, Шапкарев...
као и да све данашни "македонски" хероjи - Делчев, Груев... су лидери и борци ове Екзархиje.

http://4.***************/_jGsf8Lsa1NY/S0JKnjDNMzI/AAAAAAAADfg/uNpCFFKbPqM/s400/srpske.jpg

Како jе можно Екзархиjска пропаганда, у време када није било егзархија?

О крстну славу... постоји нешто слично у Бугарскоj, което се нарича "събор", "сбор", "сбирка"
и слави се на различитим местима целој Бугарске, али ниje исто...

Poslednja izmena:
Једна само опаска на Цвијића и његове антрополошке типове Балкана. Када Цвијић помиње присутност туркеског или понекад монголоидног типа на истоку Балкану уз обалу Црног Мора он то не наводи расистички мотивисан нити у томе види неку предност или ману у односу на динарски или централни антрополошки тип Балкана. Ради се једноставно о чистом опису, дескрипцији спољњег изгледа као и опису обичаја, психичком типу.

Сличне злоупотребе таквих истраживања које сам могао прочитати на претходним странама како корисник Сандански инсинуира - обим лобање, леп/ружан физички изглед, расна супериорност/инфериорност, то једнставно не постоји код Цвијића нити је он сам у свом животу био расистички мотивисан према Бугарима.

Помињао је и описивао источнобалкански тип с примесама туркеским и ретко када монголоидним цртама које се срећу поред Бугара и код Гагауза, Печенега, кримских Татара на црноморском приобаљу.

И где су ови монголиднами примесами "на истоку Балкану уз обалу Црног Мора", осим у српски форуми?
Баш у Източноj Бугарскоj становишство je више плавушe него на западу.
Живео сам 18 година у Бургасу и нисам видео неки Бугарин са монголоидни примеси.

Јасно је као бели дан да je теориja Цвијићa нема везе са науком, него je само политичка одлука...

Опет српски легенди о пропаганде бугарске егзархије.

Шта је ова бугарска пропаганда у Григоровић, Густав Ваингард, Ами Буе... ???
Бугарска егзархија имамо од 1870, у време када нема бугарско царство (1878).
Сви ови истраживачи писали су дотада (пре 1870)...

О Србима у Маћедонији у деветнаестом веку писали су:

1) Група француских штабних офицера 1807-е, дозволом Турака, путује кроз Македонију састављајући статистички преглед популације.Осим Грка,Турака, Албанаца и Арумуна затекли су само Србе.

Slijepchevich, Dj. "The Macedonian Question", The American Institute For Balkan Affairs, Chicago, 1958

2) Преписка чешког филолога Добровског до Словеначког колеге Б.Копитара између 1809-1810-е садржи ово мишљење Добровског Имам мало обзира спрема географским називима.Дубровчани, Македонци и Босанци су ипак Срби

"Die geographischen Benennungen kummern mich wenig. Ragusiner, Macedonier,Bosnien sind doch Serben".

Jagich, V. "Briefwechsel zwischen Dobrowsky und Kopitar" Berlin,1885 pp.34

3) Изјава Јозефа Милера, Аустријца, медицинског офицера Турске Армије у раном 19-ом веку који је радио у Албанији, о суседним земљама које је посетио.Др. Милер је течно говорио српски језик.
.....Српска племена живе у источним планинама и побрђу око Дебра, у области Струге као и на источној обали Охридског језера, даље у долини Ресена и Преспе, у граду Битољу и његовом северо-источном опкружењу, у долини Сребрница, и по имену у заједницама Опторош, Србица, Махмуша, Мртвућа,широм леве, источне области Белог Дрима у заједницама Кремовик, Мирожиш,Ћупрево,Гребник, Злокуће....

Joseph Muller, “Albanien, Rumelien und die Osterreichisch-Montenegrinische Grenze”, Prague, 1844

4) "Српска сточарска племена су одвојена од бугарског земљорадничког живља Македоније од Грка, који настаљују средишње и приобалне области ове велике земље".

Cyprian Robert, "Les Slaves de Turque" Paris, 1844, Vol. II pp.234

5) "Српски огранак укључује, осим Српског Књежевства, Црну Гору,Босну, такође и много енклава у Албанији и Македонији"

Cyprian Robert, "Die Slaven der Turkei" Stuttgart, vol.II pp.278

6) Коментар Едмунда Спенсера о народима области Македоније коју је посетио средином 19-ог века:
"Становништво је већином саствљено од Раје, мешане расе Грка, Бугара и Срба, који, не може се сумњати, би се придружили до последњег њиховим саплеменицима по вери у Србији и Горњој Мезији.Тиме постаје очевидно да је велика опасност власти Османлија у овим провинцијама, успешан упад српске националности у Македонији.Са овом народом они имају традицију закона, и њихове некадашње величине , придодане моћним везама расе и вере.

"The inhabitants are for the most part composed of Rayahs, a mixed race of Greeks, Bulgarians and Serbians, who, it cannot be doubted, would join to the man their brethren in faith of Serbia and Upper Moesia.It must therefore be evident that the great danger to be apprehended to the rule of the Osmanli in these provinces, is the successful inroad of the Serbian nationality into Macedonia; with this people they have the tradition of right, and their former greatness, aided by the powerful ties of race and creed"

Edmund Spencer, "Travels in European Turkey", vol. II , London,1851, pp. 30

7) "Српска племена су по језику и по пореклу у поседу највећег дела Европске Турске.На истоку су распоређени до Нишаве и Струме, Струмиона старинаца, који иде у Орфејски Залив.Од јужне до северне границе грчког језика, они насељују Босну, Херцеговину, Стару Македонију.Црногорци и Далматинци, иако нису покорени од Турака, српског су племена"

Ruestow, W "Der Krieg in der Tuerkey 1875-1876", Zurich, 1876

И где су ови монголиднами примесами "на истоку Балкану уз обалу Црног Мора", осим у српски форуми?
Живео сам 18 година у Бургасу и нисам видео неки Бугарин са монголоидни примеси.

Јасно је као бели дан да je теориja Цвијићa нема везе са науком, него je само политичка одлука...

Мени је важно да си ти уверен како са својим форумским клапусањем имаш изузетно везе с науком. Баш се да видети из твојих форумских излагања као и методологије да си изузетно упућен у научне воде.

Мислим да ова изјава представља небески свод твоје научности мада изгледа да је свака даља расправа овог нивоа за мене обично губљење времена...

Poslednja izmena:
Мени је важно да си ти уверен како са својим форумским клапусањем имаш изузетно везе с науком. Баш се да видети из твојих форумских излагања као и методологије да си изузетно упућен у научне воде.
Мислим да ова изјава представља небески свод твоје научности мада изгледа да је свака даља расправа овог нивоа за мене обично губљење времена...

Па свакако креатори научно оправданости идеји о Велике Србије - Цвијић, Новаковић и Белић су објективни,
па цео свет ништа не зна ко je ко, чак и становништва Македоније. ;)

Па свакако креатори научно оправданости идеји о Велике Србије - Цвијић, Новаковић и Белић су објективни,
па цео свет ништа не зна ко je ко, чак и становништва Македоније. ;)
Заправо супротно.
Цвијићу се може замерити што није пропагирао стварање велике Србије, и то онолико велике докле живе Срби.
Уместо тога омануо је у процени психичких особина осталих Балканских народа, и веровао да је могућа шира етнополитичка заједница, наравно на равноправним основама.
Срби су скупо платили ослобођење осталих Балканских народа, да би јој у следећем кораку исти ти народи забили нож у леђа.

Заправо супротно.
Цвијићу се може замерити што није пропагирао стварање велике Србије, и то онолико велике докле живе Срби.
Уместо тога омануо је у процени психичких особина осталих Балканских народа, и веровао да је могућа шира етнополитичка заједница, наравно на равноправним основама.
Срби су скупо платили ослобођење осталих Балканских народа, да би јој у следећем кораку исти ти народи забили нож у леђа.

Бла-бла-бла, Срби на Изток до Искара, Срби ослободители... српски легенди.

Бла-бла-бла, Срби на Изток до Искара, Срби ослободители... српски легенди.
Не знам, али ако су славили славе, то је д је реч оовољан показатељ да је реч о Србима.
Са друге стране јасно је да су то данас Бугари.

Не знам, али ако су славили славе, то је д је реч оовољан показатељ да је реч о Србима.

Не знам, али ако су на пример Бугарски екзархисти, то jе доволен довољан показатељ да је реч о Бугарима.
Исто као у Ниш и Пирот, где данас су Срби и као у Македониja, где данас су Македонци. ;)

Мало о Нишка буна, нажалост нису српске историчари:

http://www.promacedonia.org/en/mp/index.htm#c1
http://centerforthehumanities.org/s...m Petition to Rebellion in Ottoman Vranje.pdf

И ово ти jе доказ да си дечко и уживаш на цртано?
У Македонији учите историју из поштански марки и цртани филми. Па браво!

Опет шизофренија на делу? Каква македонија?!
Тема је бугарска а ове слике су увези првих бугара које ви признајете да су ТатарскиМонголоиди....

Шта имаш да кажеш на то?

Ај сада ти кажи како су настале Славе,ко их је први славио и због чега...и где је први писани неки траг о томе...

Тема је бугарска а ове слике су увези првих бугара које ви признајете да су ТатарскиМонголоиди....

Признаемо? :hahaha:
ТатарскиМонголоиди мож да има у Македониja, у Бугарскоj их нема. ;)

Шта имаш да кажеш на то?
Ај сада ти кажи како су настале Славе,ко их је први славио и због чега...и где је први писани неки траг о томе...

Увођење крсне славе код Срба се везује за деловање Светог Саве.
Иама сичних обичаја и код неких других народа, али би овде етнолози морали да направе разлику.
Има цела тема о томе.

Не знам, али ако су на пример Бугарски екзархисти, то jе доволен довољан показатељ да је реч о Бугарима.
Исто као у Ниш и Пирот, где данас су Срби и као у Македониja, где данас су Македонци. ;)

Мало о Нишка буна, нажалост нису српске историчари:

http://www.promacedonia.org/en/mp/index.htm#c1
http://centerforthehumanities.org/s...m Petition to Rebellion in Ottoman Vranje.pdf

Значи ипак постоје претензије према Нишу.

Poslednja izmena:
Иама сичних обичаја и код неких других народа, али би овде етнолози морали да направе разлику.
Има цела тема о томе.

rgh1361521119t.jpg

Да ли то значи да ако овоj црнец слави Славу, да jе он прави Србин?
Зар ниje битно шта његово порекло и шта се осећа?

Не постоje бугарске претензиje, овде jе историja и говоримо о историјским чињеницама.
Не треба нам ваших територија, ни смо ми Македонци.

Poslednja izmena:
rgh1361521119t.jpg

Да ли то значи да ако овоj црнец слави Славу, да jе он прави Србин?
Зар ниje битно шта његово порекло и шта се осећа?

Не постоje бугарске претензиje, овде jе историja и говоримо о историјским чињеницама.
Не треба нам ваших територија, ни смо ми Македонци.

И шта кажу Нишлије из 1840, да ли су Срби или Бугари?

И није реч само о слави. Када се поклопе етнографија, филологија, антропологија, генералогија, антопологија, археологија и историјски извори, онда се добија јасан одговор.
И најважније, сам народ каже да су Срби.
Ако идемо дубље у историју Бугари су настали делимичном бугаризавијом Ромејаца, Трачана и Срба. 150 година су ратовали Срби и Бугари, када су Бугари дошли на балкан. На крају су Бугари срушили Српску раносредњовековну државу, да би је, после пар деценија, Срби поново обновили уз помоћ Ромејаца.
Но многи многи народи су проистакли из Срба, и ако се осећају да нису Срби, то је њихов избор који је бесмислено оспоравати.
И шта каже бискуп Никета, у IV веку о српским Словенима из доњег Подунавља?

Poslednja izmena:
И шта кажу Нишлије из 1840, да ли су Срби или Бугари?

Шта каже Нишлиje и где?

И није реч само о слави. Када се поклопе етнографија, филологија, антропологија, генералогија, антопологија, археологија и историјски извори, онда се добија јасан одговор.

Бла-бла-бла... Немаш баш ништа из ово.

И најважније, сам народ каже да су Срби.

Где каже? У књигама Новаковића? :hahaha:

150 година су ратовали Срби и Бугари, када су Бугари дошли на балкан. На крају су Бугари срушили Српску раносредњовековну државу, да би је, после пар деценија, Срби поново обновили уз помоћ Ромејаца

Ово са неки српски легенди? Светски историчари нису свесни таквог стања...

И шта каже бискуп Никета, у IV веку о српским Словенима из доњег Подунавља?

LOL! И шта каже? :think:

Где каже? У књигама Новаковића? :hahaha:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/432630-Сербски-времеплов/page13
http://forum.krstarica.com/showthread.php/432630-Сербски-времеплов/page12?p=20331684#post20331684
"Комитет од Бугара у Софији преко Алабина јавио главној руској команди једну не само лаж, него и клевету о Трну и Знепољу. Наиме да су подписе под морање дали, а у ствари су они чисти Срби и неће нипошто, у истини, ни под кога него хоће под Србина"
"Комитет од Бугара у Софији преко Алабина јавио главној руској команди једну не само лаж, него и клевету о Трну и Знепољу. Наиме да су подписе под морање дали, а у ствари су они чисти Срби и неће нипошто, у истини, ни под кога него хоће под Србина"
"ако напр. неки добровољци (а они су најжешћи Срби) на добровољну изјаву Костурске општине већ одавно сваке недеље и празника излазе на вежбање војничко, уче се кретањима и пуцању и то им је најмилија забава; још у неким општинама то сами млади људи раде. Ја сам послао ону изјаву од седам села, и ону од она два села. Ево још од истога села Брезја изјава, а биће их стотинама."
"Земља од старина на којој живимо старих је Срба наших Дедова, Прадедова и Чукун Дедова били су Срби а и ми смо Срби као њихови. Потомци и као такови умрећемо. "
"Берлински конгрес је, речима В. Ћоровића, „био велико разочарење за Србе”, јер је „руска дипломатија стварала на њему Велику Бугарску на чисту штету српских интереса”..".Руски добици испали су несразмерно мали према жртвама, а Србима је задат крвав ударац .."
"Наша земља то је Стара Србија, свети наши Владаоци Немањићи понајвише међу нама живише.
Нас су Турци као Србе покорили. Наш језик Србски је језик, наши обичаји и народни и религиозни то су прави Србски обичаји.
Гусле и Славе Крсних имена уздржале су у нама непрекидно свежу и будну Српску свест кроз наше дуго петстолетно робовање.

ГЛАС ХИЉАДУ ТРНСКИХ СРБА
против припојења Бугарској

Прилог бр.79
Представници трнске нахијe цару Александру:
Молба да Русија не дозволи да Трн са нахијом уђе у састав Бугарске"
"Проф. д-р Аксиния Джурова е български учен, специалист в историята на изкуството, филологията и кодикологията.
Тя е член-кореспондент на Българската академия на науките от 2008 г.

СРПСКИ РУКОПИСИ У САМОКОВУ

Istoričar i direktor Centra za vizantijsko-slovenska istraživanja 'Ivan Dujčev' u Sofiji Aksinija Džurova prilikom istraživanja na terenu u Samokovu i Samokovskoj eparhiji, zajedno sa svojim studentima, pronašla je srpske rukopise. Ta zbirka je još nedovoljna poznata nauci. Po Džurovoj, pronadjeni spisi su čuvani na različitim mestima - u manastirima i muzejima, u crkvama, pa čak i kod privatnih lica.
Džurova takođe priča kako se u istom Samokovu, osim moštiju Svetog Pantelejmona, danas čuva i delić moštiju Svetog Save! To je deo njegovog prsta koji je tu, po istraživanju Džurove, dospeo zahvaljujući monahu Serafimu koji ga je doneo iz Hilandara 1838.g., 'da bi svoju braću u Samokovu spasao od kuge koja je u to vreme harala tim krajem'.
Ističući da je i sama rodom iz Samokova, Džurova smatra da je 'u toj regiji, kao i drugde na Balkanu, stanovništvo veoma izmešano, te u tom smislu sigurno da među njima ima i onih koji su poreklom Srbi'. "

"Neverovatna je uloga Nemaca u rasparčavanju teritorija sa mnoštvom slovenskih toponima u toku "proterivanja Turaka" "
http://forum.krstarica.com/showthre...o-(Google-maps)/page6?p=20248937#post20248937

Има цела тема о томе.

CEKAJ oces da kazes da Krsnu slavu je uveo Sveti Sava tj posle njega i da pre toga nije bilo ili sam pogresno shvatio?
I koi je prvi datiran spisak gde se pominje za slave?

Ovo drugo naravno da imaju i to bas na tim sajtovima koje reklamira doticno HAN Asparuh tj njegov potomak.

Признаемо?
ТатарскиМонголоиди мож да има у Македониja, у Бугарскоj их нема.

Ja vidim da si ti neko napaljeno dete koje samo sedi na vodenici,krstarici negirajuci sopstvene slike,istoricare i knjige...

A ovo je u Makedoniji? Ovim TatarskimMongoloidima se mi ponosimo?
Ili je opet neka "Srpska propaganda"?

f07x8p.jpg

ГЛАС ХИЉАДУ ТРНСКИХ СРБА
против припојења Бугарској

Прилог бр.79
Представници трнске нахијe цару Александру:
Молба да Русија не дозволи да Трн са нахијом уђе у састав Бугарске

:hahaha:

Анонимно писмо од "трнчани", написано у Београду, ти je доказ и извор о Нишка буна од 1841? :ok:

СРПСКИ РУКОПИСИ У САМОКОВУ

Па грчки рукописи од Самоков су доказ о грчко становништво у Самокова. :worth:
И Турски рукописи, Грчки и Србски у Софиjи су доказ о турско, грчко и србско становништво у Софии.

Poslednja izmena:
CEKAJ oces da kazes da Krsnu slavu je uveo Sveti Sava tj posle njega i da pre toga nije bilo ili sam pogresno shvatio?
I koi je prvi datiran spisak gde se pominje za slave?

Ovo drugo naravno da imaju i to bas na tim sajtovima koje reklamira doticno HAN Asparuh tj njegov potomak.

Ja vidim da si ti neko napaljeno dete koje samo sedi na vodenici,krstarici negirajuci sopstvene slike,istoricare i knjige...

A ovo je u Makedoniji? Ovim TatarskimMongoloidima se mi ponosimo?
Ili je opet neka "Srpska propaganda"?

f07x8p.jpg

Постојали су слични пагански обичаји, Свети Сава их је увео у хришћанство да би се изборио са "старосрпском религијом".
http://forum.krstarica.com/showthread.php/448006-SRPSKA-KRSNA-SLAVA-odakle-odkada

Ja vidim da si ti neko napaljeno dete ...

У праву си.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back