Budzet za skolu

Earring

Elita
Banovan
Poruka
21.131
Dragi moji,

ne znam kako vi, ali ja vec danima lupam glavu okop kupovine pribora i svega sto g-djici Misici Mindjusici treba za novu skolsku godinu
Te sveske, te olovke, te pribori, te patike, te oprema za fizicko, te da se ponovi od odece, i tako svasta nesto....

A kknjige?
To i ne racunam
Ove godine mi roditelji petaka imamo srecu da grad Beograd finansira knjige

Inace bismo za to izdvojili jos najmanje 10.000 dinara
Lektire smo srecom kupili.

Novine ovih dana pisu da je za opremanje skolarca potrebno najmanje 20.000 a ako ga opremate i patikama i trenerkom i majicama itd. i mnogo mnogo vise

Koliko se radujete, a koliko vas uistinu boli glava od ove nabavke?
Ja bih tako zarko zelela da mogu ceri da kazem - biraj, prodavacici saberi i da dam karticu....
Ali stvarnost je drugacija....
Kao i za vecuinu roditelja?

Ne morate da pisete cifre,a a ako zelite, mozete....

I kako danas sa ogranicenim primanjima opremiti svoje dete da krene u skolu onako kako bi trebalo?:confused:

mene u celoj priči najviše nervira more izdavača
sin mi je sada 8, on je prva generacija po novom, a ćerka 6 raztrd. Ona ni prošle ni ove godine nije mogla da koristi ni jednu njegovu knjigu jer prosto imam utisak da je namerno sve su im knjige različitih izdavača. Ako je njemu u šestom čitanka bila kreativni centar njoj je eduka i sl. još kad poggledam masu radnih svezaka koje nisu otvorene...ove godine komplet kjiga za njega je bio 13 000 a za nju oko 10 000, kao na više rata. Pukao mi je film, tako da za nju nisam uzela knjige, od prijatelja sam nabavila neke, srećom kjige moga sina njihovom detetu u velikoj meri odgovaraju, ćerine knjige takođe razdelila kome treba tako da se nadam da ću umesto 23 proći sa 10 000 jer samo engleski,nemački i francuski su po 1000 dinara komad.
pribor kupujem u megamarketu, sad na promociji, ne kupujem sveske od 100 dinara po komadu, one šljašteće sa nekim bitnim likovima, no obične i tako...
rančevi su im od prošle godine, gardderoba i oprema nije poseban izdatak jer skoro su im bili rođendani:mrgreen:,
u principu ne trebaju mi čekovi, odloženo plaćanje i sl., ali definitivno se oseti....ne smem da pomislim kako je ljudima sa malom platom

Ja se radujem , pa sta kosta da kosta.
Hvala bogu to je za njen rast , razvoj i napredak.
Koliko mogu dam,
Sta mi je mnogo -mnogo je.
Neke stvari sam kupovala blagovremeno pa sad udarac nije veliki.
Knjige cemo dobiti.
Sitnica nam je odavno puna kuca, ne zna se sto jos nismo otvorili knjizaru il prodavnicu pribora.

Sveske sam pocela da joj kupujem sa tri godine, to je bila neka moja ljubav da kupujem lepe sveske kad naidjem. Sad ne moram imam raznih. A pri tom ne moram da kupujem ni one jeftine jer sam tako tokom godina kupovanja onih lepih i kvalitetnih prosto nakupila znacajan broj.

Ranac smo kupile i ispalo je jeftinije nego sto sam se nadala.
Ostala je lektira ...al gledala sam to i nije strasno.

Sto se opreme i garderobe tice nekako to ne racunam tj ne vezujem za skolu, ona mora da se obuce i obuje pa mora tako da to ne pripisujem faktoru skole.

Sve u svemu ...nisam jos osetila da mi taj njen polazak u skolu bitno utice nakucni budzet.
Nekako za sad to sve tece.

Gledam oko sebe ....iam razne dece i raznih roditelja.
I svi se nekako prostiru onoliko koliko im se moze.
Neko daleko vise nego ja,neki neuporedivo manje al svi to rade nekako sa lakocom i u svojim okvirima.

Tako je bar u mojoj okolini.
Ne znam kako je na drugim mestima.
Gledajuci tv pre neki dan zakljucila sam da je polazak u skolu po nekad jako stresan za roditelje bas zbog kolicine novca koju iziskuje.

Al i u nase vreme je bilo siromasnih pa se opet nekako svi iskolovasmo. Neko ovako a aneko onako al eto bar smo osnovnu svi zavrsili. Tako ce i ove nove generacije .

oko kupovine knjiga i skolskog pribora nam pomogla opstina sve ukupno 50 000 din tako da smo to rasili:super: ali -12 pari patika neznam kako da resim :hahaha: i trenerke,farmerice,bluzice....neznam :( cekam platu pa u akciju :sad2:

mene u celoj priči najviše nervira more izdavača
sin mi je sada 8, on je prva generacija po novom, a ćerka 6 raztrd. Ona ni prošle ni ove godine nije mogla da koristi ni jednu njegovu knjigu jer prosto imam utisak da je namerno sve su im knjige različitih izdavača. Ako je njemu u šestom čitanka bila kreativni centar njoj je eduka i sl. još kad poggledam masu radnih svezaka koje nisu otvorene...
Problem sa raznovrsnim udžbenicima je u suštini bio taj što ni nastavnici nisu znali koje knjige uopšte postoje za tu prvu generaciju, i recimo u avgustu saznaš koje knjige su uopšte dobile zeleno svetlo za korišćenje. Primer je biologija za 7. razred od Kletta, koju su nastavnici čekali prošle godine do (i posle!) početka septembra i tek onda im je rečeno da nije odobrena (a recimo da su u 5. i 6. razredu radili po Klettovom udžbeniku). Onda recimo počneš da radiš po nekoj knjizi i mučiš se jer ne odgovara tvojim đacima pa je zameniš. Tako da mislim da su te promene u sledećim generacijama uglavnom na bolje (što se tiče samog rada na času, ne cene knjiga, naravno).

A radne sveske su posebna priča. Ja ne znam kako roditelji naručuju komplete knjiga i da li je tamo naročito napomenuto da MORA da se ima ta radna sveska, ali ja recimo nikad nisam direktno koristio radne sveske u radu sa đacima (da kažem "hajde sada za domaći uradite stranu 32 i 33"). Znam da su neki đaci dolazili da im proverim šta su popunili (pošto sam bio na zameni verovatno ih je tako nastavnica uputila da svaki put dođu). Te radne sveske imaju svoju svrhu kod đaka sa slabijim sposobnostima jer je lekcija razbijena u praktično pojedinačne rečenice, ali nekome ko ima 4 ili 5 radna sveska iz biologije nije uopšte stvarno potrebna (sem ako je kao ja pa mu je zabavno da prozuji kroz lekciju za 5 minuta rešavajući je kao enigmatiku)

Ali saveta za uštedu baš i nemam... da li te lektire postoje u školskoj biblioteci?

juce u jednoj prodavnici sportske opreme gledam roditelje koji klincima prvi/drugi razred kupuju patike od 8-9.000 :eek: ebte cemu to, kad ce nogica da im poraste jako brzo? :confused:
u principu, volim da im kupim sve sto im treba, ali ne volim da se razbacuju. pribor smo nabavili, knjige su besplatne, ali mi nije jasno to oko ne znam ni ja kakvog obnavljanja garderobe. msm, zar ne treba od malih nogu da ih ucimo skromnosti? :confused:

ja garderobu i obucu ne vezujem za pocetak skolske godine..
kupujem kad prerastu i kad im treba..

knjige za mladju smo platili preko skole,a tinejdzeru cemo knjige nabaviti kad pocne skola i kad se nastavnici odluce sta im sve treba
prosle godine smo sve udzbenike za njega nasli kod prodavaca polovnih knjiga i to u savrsenom stanju
nadam se da ce tako biti i ove :)

ja garderobu i obucu ne vezujem za pocetak skolske godine..
kupujem kad prerastu i kad im treba..

knjige za mladju smo platili preko skole,a tinejdzeru cemo knjige nabaviti kad pocne skola i kad se nastavnici odluce sta im sve treba
prosle godine smo sve udzbenike za njega nasli kod prodavaca polovnih knjiga i to u savrsenom stanju
nadam se da ce tako biti i ove :)

Naravno da nabavku odece i obuce ne vezujem za skolu, ali je obicaj i da je specijalno ponovimo bar s necim od krpica
Pa je sinoc palo nezaobilazno pitanje - a od garderobe sta cete mi kupiti?

Naravno pruziceno se onoliko koliko mozemo
Svakako cu se truditi da joj kupim sve sto joj treba i sve lepo, u skladu s mogucnostima
Inace pregovaramo oko novog ranca
Prosle godine je dobila super ranas Minie koji moze da nosi i dalje, ali je ona zapela da kupi torbu koja se nosi na jedno rame. Ja sam protiv iz razloga sto krivi kicmu, tako da vodimo bitku trenutno. A povrh toga ima bar 3 skolska ranca, od prethodnih godina, pa dobro ako je ostale prerasla, ovaj koji smo prosle godine kupili je skroz praktican. Mislim to je za mene obicno bacanje para.

Sto se tice ostalog, s uzivanjem cemo kupovati sve te dzidze i pribor, to i ja obozavam:), nove patike pod obavezno, a sto se tice ostalog videcemo kako stojimo

Naravno da nabavku odece i obuce ne vezujem za skolu, ali je obicaj i da je specijalno ponovimo bar s necim od krpica
Pa je sinoc palo nezaobilazno pitanje - a od garderobe sta cete mi kupiti?

Naravno pruziceno se onoliko koliko mozemo
Svakako cu se truditi da joj kupim sve sto joj treba i sve lepo, u skladu s mogucnostima
Inace pregovaramo oko novog ranca
Prosle godine je dobila super ranas Minie koji moze da nosi i dalje, ali je ona zapela da kupi torbu koja se nosi na jedno rame. Ja sam protiv iz razloga sto krivi kicmu, tako da vodimo bitku trenutno. A povrh toga ima bar 3 skolska ranca, od prethodnih godina, pa dobro ako je ostale prerasla, ovaj koji smo prosle godine kupili je skroz praktican. Mislim to je za mene obicno bacanje para.

Sto se tice ostalog, s uzivanjem cemo kupovati sve te dzidze i pribor, to i ja obozavam:), nove patike pod obavezno, a sto se tice ostalog videcemo kako stojimo

Nas tinejder nije u fazonu da ista mora...bas ga zabole i za skolu i za garderobu
a mala je pocela da smara sa rancem i ja sam bila apsolutno protiv,jer proslogodisnjem a i onom pre njega nista ne fali
a onda je dosao mm i rekao..."pa ni nasem prethodnom autu nista nije falilo pa smo ga za dve godine promenili "
i ostadoh bez argumenata
pa nek idu da kupe ranac,ako bas hoce...jedino sto ni ja necu dozvoliti torbu na rame...bar dok budem mogla da se otimam :lol:

Ne znam kako bi trebalo da se opremaju školarci, ja ih opremam kako mogu.Svanulo mi je od kada je jedan srednjoškolac, jer to znatno umanjuje troškove.

Srednjoškolca, kao i Jeleninog, boli uvo i za školu i za knjige, i za garderobu. Isti ranac nosi već četvrtu godinu, knjige kupimo polovne (prošle godine sam ih platila 1000 din :eek: ), patike je kupio proletos i kao nove su,čak ima prošlogodišnje za fizičko, treba mu eventualno neka sveska i hemijska olovka...Nema blokova, tempera, flomastera, plastelina, pribora za tehničko....i milion drugih stvari koje trebaju osnovcu.

A kod osnovca su mi ubedljivo najveći izdatak knjige. Ove godine su koštale 11000 dinara, i pošto je meni najsigurnije da ih uplatim preko škole, proletos sam ih isplatila. U "gladno proleće", jer mi u to vreme samo ulažemo u poljoprivredu, tako da bez redovnih mesečnih primanja bude baš nezgodno.

Sada mi preostaje da pokupujem sveske, olovke, šestare (bar 3 - 4 za školsku godinu :mrgreen: ), tempere, blokove... i to svašta nešto, što mu je potrebno.

Garderobu im ne obnavljam pred školu, nego kada im treba, ali sam ih naučila da strogo odvajaju stvari koje nose u školu i one koje nose kod kuće, tako da stvarima to znatno produžava vek trajanja.

Некако ми ти издаци увек иду ,,у рок службе'', нисам размишљала о томе колико ме кошта.
Кад прођоше средњошколске године мог старијег сина, би ми жао новаца за неотворене књиге..али смо бар имали коме да их поклонимо. :)
Млађи није у истој школи коју је његов брат завршио, тако да има своје књиге. Он их бар повремено отвара. :)
А богме, кад се сетим кризних година у којима су се школовали..не сећам се уопште одакле нам новац за све.

Kod mene je ove godine ispalo da baš košta. Ne računajući knjige, sveske i pribor...
A garderoba – katastrofa. Ovaj srednjoškolac je ovoga leta baš porastao, pa se nešto i raskrupnjao. Nije mi čak ni izgledalo da je to toliko, celo leto je u šorcevima i majicama. Ali...
Kada smo pre koji dan zavirili u plakar i isprobali sve sto ima (Kako smaraš! Što baš moram! Sutra ću!), ispalo je da je sve tesno, kratko, steže u ramenima... Sve, baš sve od proletos neupotrebljivo.
Pa htela sam da se ubijem. Ne možeš u školu samo sa jednom trenerkom, treba bar 3. Treba po neka majica, neki duks. A i patike su mu male...
Jedina sreća u celoj priči ispale su rate i sniženja koja još uvek traju.

Кад прођоше средњошколске године мог старијег сина, би ми жао новаца за неотворене књиге..али смо бар имали коме да их поклонимо. :)
Млађи није у истој школи коју је његов брат завршио, тако да има своје књиге. Он их бар повремено отвара. :)
Mi smo svojevremeno imali period kada sam navodno dobijao prošlogodišnje knjige od sina nekog čoveka koji je radio sa tatom (bar su meni stalno govorili da su to njegove knjige). Dođu knjige i među njima neka geografska čitanka, čista i bela, i mama počne da mi pridikuje "vidiš kako su njegove knjige lepo očuvane a tvoje su sve išarane crtežima po ćoškovima". Ja krenem sa "ma ta knjiga nikad nije ni otvarana, nemoguće je da ovako izgleda", mama odgovara "ne, ne, on čuva svoje knjige, tako treba i ti, da budu iste ovakve kad završiš razred pa da damo" (mom bratu od ujaka koji je godinu dana mlađi), i ja krenem da listam i ustanovimo da knjiga na nekoliko mesta ima one slepljene stranice koje nisu isečene kako treba... :hahaha::rotf: e tada je zaćutala i više mi reč nije rekla na tu temu...
(inače ta čitanka je bila jako zanimljiva, sva je bila u nekim putopisima kao što su danas blogovi)

Kod mene je ove godine ispalo da baš košta. Ne računajući knjige, sveske i pribor...
A garderoba – katastrofa. Ovaj srednjoškolac je ovoga leta baš porastao, pa se nešto i raskrupnjao. Nije mi čak ni izgledalo da je to toliko, celo leto je u šorcevima i majicama. Ali...
Kada smo pre koji dan zavirili u plakar i isprobali sve sto ima (Kako smaraš! Što baš moram! Sutra ću!), ispalo je da je sve tesno, kratko, steže u ramenima... Sve, baš sve od proletos neupotrebljivo.
Pa htela sam da se ubijem. Ne možeš u školu samo sa jednom trenerkom, treba bar 3. Treba po neka majica, neki duks. A i patike su mu male...
Jedina sreća u celoj priči ispale su rate i sniženja koja još uvek traju.

Kako su svi isti

još mu juče kažem ajde da pogledamo za patike dok još ima ponešto i na sniženju on mrtav ladan ma daj vruće mi...
inače neće sam dapogleda pa da kupimo gde mu sviđa:dash:

ja to razvlacim tokom citavog leta - u junu pocnem da kupujem garderobu i potrebstine, u julu kupujem najveci deo pa onda u avgustu i pocetkom septembra samo zavrsavam. nije da ne bih mogla sve odjednom ali lakse je i manje osetno kada kupujes malo po malo. tako izbegavam septembarski sok za budzet, tj uspem da ga ublazim delimicno. posle sledi drugi krug troskova; u oktobru - novembru cu poceti da kupujem zimske stvari, jer dete mi ide u drugi razred pa je naravno sve proslogodisnje stvari prerastao, pa onda slede treninzi, knjige, vanskolske aktivnosti... sveske i olovke, pernice i ranci su jos i jeftiniji deo troskova.

Brate necu da imam decu... :eek:

I ja to kazem, dok opremim dete za skolu mogu da odem tri puta na letovanje....:D

Dragi moji,

ne znam kako vi, ali ja vec danima lupam glavu okop kupovine pribora i svega sto g-djici Misici Mindjusici treba za novu skolsku godinu
Te sveske, te olovke, te pribori, te patike, te oprema za fizicko, te da se ponovi od odece, i tako svasta nesto....

A kknjige?
To i ne racunam
Ove godine mi roditelji petaka imamo srecu da grad Beograd finansira knjige

Inace bismo za to izdvojili jos najmanje 10.000 dinara
Lektire smo srecom kupili.

Novine ovih dana pisu da je za opremanje skolarca potrebno najmanje 20.000 a ako ga opremate i patikama i trenerkom i majicama itd. i mnogo mnogo vise

Koliko se radujete, a koliko vas uistinu boli glava od ove nabavke?
Ja bih tako zarko zelela da mogu ceri da kazem - biraj, prodavacici saberi i da dam karticu....
Ali stvarnost je drugacija....
Kao i za vecuinu roditelja?

Ne morate da pisete cifre,a a ako zelite, mozete....

I kako danas sa ogranicenim primanjima opremiti svoje dete da krene u skolu onako kako bi trebalo?:confused:

Ja jos uvek trazim novac od roditelja za nabavku stvari za skolu, i ako sam verovatno stariji od tvog deteta, ali dobro drugacije ne moze, sa obzirom da kako si rekla preko 20 000 je potrebno za pristojan pocetak, ali ako zelis da budes cool treba ti i vise, ja predlazem da roditelji stede tokom cele godine i onda im deca budu cool kad krenu u skolu....:D

Nicolass,
lepo sto si se ukljucio u temu:klap:
Tvoj predlog dobro zvuci, ali preko godine kupujes mu odecu i obucu redovno, a pored toga placas rate za ekskurziju i vanskolske aktivnosti.
Hocu da kazem, u toku godine uvek ima troskova, ali svakako je pametno kao sto Mojrae rece krenuti ranije s kupovinom po malo, pa ne osetiti toliko sok kad svi troskovi padnu u isti momenat
Mi smo postigli dogovor - ranac je na stand by-to cu joj kupiti kad bude plata, znaci malo posle pocetka skole, patike ok, pribor i sve ostalo ok, garderoba koliko bude moguce

Inace, mi smo svake godine do sad uzimali knjige preko skole na rate (savet roditeljima), sem ove jer su ove godine besplatne, i to pocne da se uplacujeu februaru i isplati kroz 4-5 rata, tako da se ne oseti toliko
tako cemo i dogodine
kupovina polovnih udzbenika je specificna u nasem slucaju, jer ne znaam unapred koje udzbenike ce nastavnici izabrati, a oni to i ne zele da kazu

Inace, mi smo svake godine do sad uzimali knjige preko skole na rate (savet roditeljima), sem ove jer su ove godine besplatne, i to pocne da se uplacujeu februaru i isplati kroz 4-5 rata, tako da se ne oseti toliko
tako cemo i dogodine
kupovina polovnih udzbenika je specificna u nasem slucaju, jer ne znaam unapred koje udzbenike ce nastavnici izabrati, a oni to i ne zele da kazu

Da li ovo znači da u februaru uplatiš prvu ratu nekih para i kasnije još 4-5 puta tako, a uoošte ne znaš koje knjige ćeš dobiti dok ne stigne septembar?:eek::sad2:

E pa ovako
Svim djacima prvo da pozelim srecan polazak u skolu

Mi smo do sad ovako prosli

3.600 za pribor
4.900 za patike

ranac je odlucila da nosi od prosle godine
farmerke i majica - 3.500
za vikend jos ocekujemo i da je tetka ponovi sa nekim krpicama

inace, za pribor i sveske smo puno potrosili, ali kriva sam ja sto sam htela da joj kupim sve kvalitetni i lepo, tako da smo kupovali najskuplje sveske i pribor, a nakupovale smo sve sto treba
uopste ne zalim, uzivale smo, a pribor je fantastican

Back