buducnost Kosova

• Začetnik teme Začetnik teme Aaleksandar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Anonymous:
Kosovo i Metohija MORAJU da ostanu u sastavu Srbije, jer bi sve drugo bilo ogroman izuzetak i opasan presedan u medjunarodnim odnosima. Brojke nisu osnov za priznavanje nezavisnosti nekih delova medjunarodno priznatih drzava. Bude li ikad Kosovo i Metohija nezavisni (ili u sastavu Albanije svejedno), bio bi to pocetak stalnog rata i nasilja na granicama sa takvom monstrum-drzavom. Jer ko moze da garantuje da se isto nece ponoviti sa Nisom, Prokupljem, Leskovcem ili Kursumlijom. Opet ce se albanci ustremiti samo ovog puta ka ovim krajevima. Tome mora da se stane na put i valjda je mir u interesu medjunarodne zajednice.

Demografski podaci na Kosovu ne rade u našem interesu!!!!Pa imamo princip,daj što daš!!!!Sa južnom Srbijom je drugačije!!!
Tačno je da su nekada Albanci živjeli sve do predgrađa Niša kao ogromna većina,ali ih tu VIŠE NEMA,kao što ni Srba nema na Kosovu!!! :cry:

U u u u.....
Daj mi kazi kad su to ALBANCI ziveli u OGROMNOJ vecini sve do Nisha? Oni ZELE sve do CRVENE JABUKE(KP Dom NIsh),a da su ziveli u OGROMNOJ VECINI....e to mi kazi kad?

Demografski podaci na Kosovu ne rade u našem interesu!!!!Pa imamo princip,daj što daš!!!!Sa južnom Srbijom je drugačije!!!
Tačno je da su nekada Albanci živjeli sve do predgrađa Niša kao ogromna većina,ali ih tu VIŠE NEMA,kao što ni Srba nema na Kosovu!!! :cry:[/quote]

DON:
U u u u.....
Daj mi kazi kad su to ALBANCI ziveli u OGROMNOJ vecini sve do Nisha? Oni ZELE sve do CRVENE JABUKE(KP Dom NIsh),a da su ziveli u OGROMNOJ VECINI....e to mi kazi kad?

Tačno je da su nekada Albanci živjeli sve do predgrađa Niša kao ogromna većina,ali ih tu VIŠE NEMA,kao što ni Srba nema na Kosovu!!! :cry:
[/quote]

Elem,ni meni se ovo ne sviđa što moram napisati,ali tako je....
Prilikom seobe Albanaca,jedna od struja je prodrla u Topličku kotlinu,i POTPUNO je naselili....Centar te Albanske naseobine bio je grad PROKUPLJE,u čijoj se kazi(prevod srezu)koji se protezao sve do granice sa Srbijom (dolina Južne Morave,predgrađe Niša),OGROMNU većinu su sačinjavali ALBANCI(79%),a ostalo su bili Turci,Cigani,Čerkezi,i nešto poislamljenih Srba....
Pravoslavni Srbi živjeli su tada u okolici Podujeva...Nakon ratova 1878.godine došlo je do protjerivanja muhamedanskoga stanovništva iz okolice Niša,Leskovca,Topličke doline.....Srbi su isto tako protjerani iz Podujeva gdje su nekada činili apsolutnu većinu.Eto,tako se uspostavilo etničko stanje na tim prostorima...
Grad Vranje je bio okružen Albanskim naseobinama sve do 1912 godine,kada su Albanci ustuknuli neki kilometar....brdo Sv.Nikola i Bujanovac!
Tako je to bilo.... :cry:

zlato moja nisi cuo da ce kosovo ostati kosovo za uvijek i da niko nece moci dirat.
vidi se da gledas dovolno tv da bih znao ali nema veze srce moje. :lol:
sta mislis zasto nema vise srba u kosovo, budi pametan i misli 2 seconda
:?:

annabella:
zlato moja nisi cuo da ce kosovo ostati kosovo za uvijek i da niko nece moci dirat.
vidi se da gledas dovolno tv da bih znao ali nema veze srce moje. :lol:
sta mislis zasto nema vise srba u kosovo, budi pametan i misli 2 seconda
:?:

Tako je Kosovo i Metohiju niko vise nece moci da dira i zauvek ce ostati u srcu Srbije i biti stub postojanja i davace smisao svem srpstvu! Srba na Kosovu nema zato sto su ih genocidom proterali i poubijali Siptari i zato sto su komunisti branili da se srpske izbeglice vracaju sojim kucama! Tako vise nece moci!

KOSOVO JE SRCE SRBIJE!

Grad Vranje je bio okružen Albanskim naseobinama sve do 1912 godine,kada su Albanci ustuknuli neki kilometar....brdo Sv.Nikola i Bujanovac!
Tako je to bilo.... :cry:[/quote]

Za ovo gore,nisam siguran bash,al bash moram da pogledam malo istoriju.TURAKA je bilo do '912...Shiptara,nikako.Pa ostali bi neki spomenici(doduse,Shiptari i spomenici,ne ide to nikako zajedno,jedino nadgrobni),neki tragovi,zapisi....NEMA NISTA! Bar u Vranju.
A za ovo...Bujanovac je na 19 km od Vranje.Tu je sad pola-pola stanovnistvo.Mnoge ljude znam tamo.I Srbe i Shiptare.Ima zaista dobrih ljudi,na obe strane.A vidi sad:VELIKI TRNOVAC ti je na 3 km od Bujanovca.I tu su iskljucivo Shiptari.U jos nekoliko sela oko Bujanovca ima shiptara.Oko Vranja,a-a.Nikako.Bilo je u tri manja sela preko brda Sv.Nikole(veoma vazna tacka u geoploticko vojnom planu),pa su kao nepozeljne komshije sami otisli."Sami"
Elem,za ove druge gradove ne znam,pogledacu bash,malo mi je to neverovatno,a za Vranje tvrdim da ih je u zadnjih 100 godina bilo 5-6 porodica.Poslasticari,pa i oni odose.Ostali su malobrojne porodice Goranaca i oni sad drze poslasticare.Ni Shiptarima niko nje naredio da odu.Sami su otisli,te 5-6 porodice pred rat.Ne u Vranju,no u okolini od 19 km(znaci do Bujanovca) ZABRANJENO je i nemoguce prodati ni zemlju ma ni drvo jedno Shiptarima.Jer,ako bi im to bilo omoguceno,veoma brzo bi oni dosli do svog cilja,a cilj im je ko sto rekoh CRVENA JABUKA-KRAUSEVAC-BERANE-ZAPADNA MAKEDONIJE-ZAPADNA GRCKA.To je njihova Velika Albanija.

Anonymous:
Bilo je i turaka u Sumadiji sve do polovine 19. veka, pa su svi otisli u Aziju, gde im je mesto. Kakve sve to ima veze sa arbanasima i Kosovom i Metohijom?

Pa to i ja kazem.Turaka je bilo u Vranju,Shiptara NE! Ako ne racunamo one 5-6 porodice.Nit u Vranje niti u okolinu,sve do Bujanovca.Turaka je bilo do '912 i o tom se sve zna.Ostali i spomenici i pisani tragovi,jezik....al Shiptari Boze sacuvaj.Shuptari i Turci nikako nisu isto.Ama bash nikako.

DON:

Za ovo gore,nisam siguran bash,al bash moram da pogledam malo istoriju.TURAKA je bilo do '912...Shiptara,nikako.Pa ostali bi neki spomenici(doduse,Shiptari i spomenici,ne ide to nikako zajedno,jedino nadgrobni),neki tragovi,zapisi....NEMA NISTA! Bar u Vranju.
A za ovo...Bujanovac je na 19 km od Vranje.Tu je sad pola-pola stanovnistvo.Mnoge ljude znam tamo.I Srbe i Shiptare.Ima zaista dobrih ljudi,na obe strane.A vidi sad:VELIKI TRNOVAC ti je na 3 km od Bujanovca.I tu su iskljucivo Shiptari.U jos nekoliko sela oko Bujanovca ima shiptara.Oko Vranja,a-a.Nikako.Bilo je u tri manja sela preko brda Sv.Nikole(veoma vazna tacka u geoploticko vojnom planu),pa su kao nepozeljne komshije sami otisli."Sami"
Elem,za ove druge gradove ne znam,pogledacu bash,malo mi je to neverovatno,a za Vranje tvrdim da ih je u zadnjih 100 godina bilo 5-6 porodica.Poslasticari,pa i oni odose.Ostali su malobrojne porodice Goranaca i oni sad drze poslasticare.Ni Shiptarima niko nje naredio da odu.Sami su otisli,te 5-6 porodice pred rat.Ne u Vranju,no u okolini od 19 km(znaci do Bujanovca) ZABRANJENO je i nemoguce prodati ni zemlju ma ni drvo jedno Shiptarima.Jer,ako bi im to bilo omoguceno,veoma brzo bi oni dosli do svog cilja,a cilj im je ko sto rekoh CRVENA JABUKA-KRAUSEVAC-BERANE-ZAPADNA MAKEDONIJE-ZAPADNA GRCKA.To je njihova Velika Albanija.[/quote]

Prijatelju,pod tim TURCIMA podrazumijeva se arbanaško stanovništvo...Nažalost..... :cry: :cry:

Prijatelju,pod tim TURCIMA podrazumijeva se arbanaško stanovništvo...Nažalost..... :cry: :cry:[/quote]

E to nece moci NIKAKO!
Jesu i Shiptari islamske veroispovesti,ali.....
Pitaj nekog Turcina sta misli o Shiptarima i cuces odgovor.Pa i sami Turci su bili na udaru na Kosovu od strane Shiptara.I Goranci i Turci su bili na udaru,kao i Egipcani.Ima ih dosta na Kosovu.I oni su islamske veroispovesti,al Shiptari to ne priznaju.Kao sto ni OVI nikako ne prihvataju da budu Shiptari.

U ovom slucaju,nikako ne mogu da pod Turcima prihvatim tvoje podrazumevanje.

DON:
Prijatelju,pod tim TURCIMA podrazumijeva se arbanaško stanovništvo...Nažalost..... :cry: :cry:

E to nece moci NIKAKO!
Jesu i Shiptari islamske veroispovesti,ali.....
Pitaj nekog Turcina sta misli o Shiptarima i cuces odgovor.Pa i sami Turci su bili na udaru na Kosovu od strane Shiptara.I Goranci i Turci su bili na udaru,kao i Egipcani.Ima ih dosta na Kosovu.I oni su islamske veroispovesti,al Shiptari to ne priznaju.Kao sto ni OVI nikako ne prihvataju da budu Shiptari.

U ovom slucaju,nikako ne mogu da pod Turcima prihvatim tvoje podrazumevanje.[/quote]

Ma siptari su oduvek bili udarna sila otomanske imperije i bili su kod njih zaduzeni za najprljavije poslove ubijanja, masakriranja i izivljavanja! U tom kontekstu su oni turci!

Prvo zdravo svima a onda moram reci i ja nesto.
Lako je vama pisati svoje misljenje iz daleka i predvidjati sudbinu Kosova po vasoj licnoj zelji i standardima ALI na Kosovu je jedna sasvim druga prica.Treba doci i videti ( ko ima petlju )pa onda donositi neka predvidjanja.Ja zivim na Kosovu od uvek.Bila sam tu i tokom rata a i jos uvek sam ovde.Kako je bilo, nemoze se opisati trebalo je to doziveti( mada se nemoze porediti sa ratom u Bosni).Mi smo to doziveli i preziveli - kako ko -.Ja sam muslimanka,Albanka nisam.Nije ni u mom interesu da Kosovo dobije nezavisnost ali sve govori tome u prilog.To je politika.Mnogo u prilog tome radi i sama Srbija mada u javnosti iznosi sasvim druge teze.Svakodnevna stvarnost je sasvim nesto drugo. Uostalom cinjenica je da je za svadju potrebno dvoje.Krivu Drinu niko nemoze ispraviti.Zato prestanite da mastate sta ce biti.Sudbinu nam kroje drugi hteli mi to da priznamo ili ne a mi cemo je nositi bila nam po meri ili ne.

ISTINA I PRAVDA:
DON:

Elem,za ove druge gradove ne znam,pogledacu bash,malo mi je to neverovatno,a za Vranje tvrdim da ih je u zadnjih 100 godina bilo 5-6 porodica.Poslasticari,pa i oni odose.Ostali su malobrojne porodice Goranaca i oni sad drze poslasticare.Ni Shiptarima niko nje naredio da odu.Sami su otisli,te 5-6 porodice pred rat.Ne u Vranju,no u okolini od 19 km(znaci do Bujanovca) ZABRANJENO je i nemoguce prodati ni zemlju ma ni drvo jedno Shiptarima.Jer,ako bi im to bilo omoguceno,veoma brzo bi oni dosli do svog cilja,a cilj im je ko sto rekoh CRVENA JABUKA-KRAUSEVAC-BERANE-ZAPADNA MAKEDONIJE-ZAPADNA GRCKA.To je njihova Velika Albanija.

Prijatelju,pod tim TURCIMA podrazumijeva se arbanaško stanovništvo...Nažalost..... :cry: :cry:[/quote]

Iako nisam sa Kosova ni Srbije, zelim samo da kazem da to sto ti kazes da se ostaci nekog naroda gledaju po spomenicima ne vrijedi ni komentarisati.Slusaj sada dobro i stidi se (ako znas sta je stid):
ISTOCNA BOSNA I KRAJINA SU NEKAD IMALE NA HILJADE DZAMIJA, HAREMA, MEZARA, I KATOLISKIH CRKAVA I KATEDRALA, PA DANAS NEMA NIJEDNA !!!! TO PO TVOM BOLESNOM UMU (A STA DRUGO OCEKIVATI OD LJUDI KOJI PRAVDAJU MASAKRE I ETNICKA CISCENJA) ZNACI DA BOSNJAKA MUSLIMANA NIKAD NIJE BILO NI U FOCI, NI VISEGRADU, NI ZVORNIKU, NI RUDOM, NI BANJA LUCI, NI PRIJEDORU I DA NE NABRAJAM DALJE SVA MJESTA (JER JE LISTA NAZALOST BESKONACNA). To sto kazes, "ostali bi spomenici" danas ih nema, a tebi i slicnima ce se mozda jednog dana mozda sami Bog smilovati pa ces zastidjeti, ne radi nas koji smo prezivjeli, nego radi hiljade zaklanih i masakriranih zena i djece, srusenih dzamija, i crkava, izoranih grobalja, i DO TEMELJA SRUSENOG SVE STO JE IMALO MUSLIMANSKE SIMBOLE !!!!!

Fuj, ti si sramota i bruka civilizovanog covjeka (da ne kazem Srbina) jer to svakako nisi!

Kako bi bilo da sam usao sa nickom: JASENOVAC, ili Stara Gradiska ili Cele kula ili Hercegovacke jame !!! Kako bi se ti osjecao, da sam ja rekao u Jasenovcu nije bilo nikad Srba, sto se vidjelo po racunu za plin. Ali ja nikad ne bih rekao takve gluposti i uvrede. A ti si .........daj Boze da progledas!

Izvinjavam se ukoliko sam nešto pogrešio ali koristio sam knjigu ISTORIJA KOSOVA od Dimitrija Bogdanovića,što je predstavljalo i doktorsku tjezu pomenutoga autora,a do smrti i akademika SANU!!! :D
A o divljini Albanaca,i odsutnosti bilo kakve čovječnosti u svijesti ovoga naroda ne treba ni komentarisati.Pozdrav svim ljudima dobre volje!!!!! :D :wink:

Banja Luka:
ISTINA I PRAVDA:
DON:

Iako nisam sa Kosova ni Srbije, zelim samo da kazem da to sto ti kazes da se ostaci nekog naroda gledaju po spomenicima ne vrijedi ni komentarisati.Slusaj sada dobro i stidi se (ako znas sta je stid):
ISTOCNA BOSNA I KRAJINA SU NEKAD IMALE NA HILJADE DZAMIJA, HAREMA, MEZARA, I KATOLISKIH CRKAVA I KATEDRALA, PA DANAS NEMA NIJEDNA !!!! TO PO TVOM BOLESNOM UMU (A STA DRUGO OCEKIVATI OD LJUDI KOJI PRAVDAJU MASAKRE I ETNICKA CISCENJA) ZNACI DA BOSNJAKA MUSLIMANA NIKAD NIJE BILO NI U FOCI, NI VISEGRADU, NI ZVORNIKU, NI RUDOM, NI BANJA LUCI, NI PRIJEDORU I DA NE NABRAJAM DALJE SVA MJESTA (JER JE LISTA NAZALOST BESKONACNA). To sto kazes, "ostali bi spomenici" danas ih nema, a tebi i slicnima ce se mozda jednog dana mozda sami Bog smilovati pa ces zastidjeti, ne radi nas koji smo prezivjeli, nego radi hiljade zaklanih i masakriranih zena i djece, srusenih dzamija, i crkava, izoranih grobalja, i DO TEMELJA SRUSENOG SVE STO JE IMALO MUSLIMANSKE SIMBOLE !!!!!

Fuj, ti si sramota i bruka civilizovanog covjeka (da ne kazem Srbina) jer to svakako nisi!

Kako bi bilo da sam usao sa nickom: JASENOVAC, ili Stara Gradiska ili Cele kula ili Hercegovacke jame !!! Kako bi se ti osjecao, da sam ja rekao u Jasenovcu nije bilo nikad Srba, sto se vidjelo po racunu za plin. Ali ja nikad ne bih rekao takve gluposti i uvrede. A ti si .........daj Boze da progledas![/quote]"zemljak" , mislim da si malo pretjerao u poredjenju. za ove spomenike ne kazem nista ali za poredjenje Jasenovca i drugih navedenih mjesta, mislim da nema nikakvog osnova, ni po cemu. a za gradove bey dzamija koji su u RS, otidji u Kozarac - mislima da ih je 7! u ostalim gradovima ne znam ali mislim po broju povratnika da ih isto ima. a sad druga strana, provjeri broj povtratnika u Krajinu. vratilo ih se onoliko koliko je prije bilo crkvi, a o obnovljenim crkvama da se i ne prica. svidja mi se tvoj nacin razmisljanja, zato ti i odgovaram, ali nemoj biti na sredini izmedju polovi;ne istine i trenutne situacije. budi iskren ptrema sebi i reci ovdje gdje se ne zna niciji identitet svoje misljenje!!! nadam se odgovoru?

DON:
Da,
I mnogo pre 88 godine.1981,pred prve demonstracije na Kosovu,na njivi,ne secam se kog sela,al okolina Gnjilana je u pitanju,Dusanu Markovicu su siptari nabili pivsku flasu u tur.I onda je pocelo........
Kako se zavrsilo i sta je bilo svi znamo.
Ruda koja se gore spominje je nijedna druga do URANUJUM i to je javna tajna. Dalje,kroz Kosovo treba Uralski gasovod za Afriku da prodje.Velika se ,ogromna para tu vrti.Ima nesto,danas bas gledam na TV Velju Ilica.Ne gledam politicare,al ovo nekako pogledah.I kaze covek( ne ulazim kakav je on covek,politicar,jer kao coveka ga ne znam,politicar nikad nisam bio): " ALBANSKI LOBI i te kako radi na zapadu.Zato nema niti jednod Shiptara u Hag! Mi nazalost,radimo tek kad nam stignu optuznice.Onda se busamo,kao nije fer.Nije fer,tek mi smo potpisali sporazum o saradjivanju sa Hagom.Shiptari nisu,niti ce ga potpisati." To rece izmedju ostalog Velja...Nije vise Milosevic vazan,igra se sasvim druga igra.Osudice Milosevica(a nesto do sad traljavo im ide to sa dokazima,al ce ga osuditi),kad ga osude onda je SRBIJA kriva za ratove.Kad je Srbija kriva,onda ima i RATNU STETU da placamo svima.Da se IZVINIMO MI Amerima i NATO-u...jer je Srbija kriva.A onda ce veliki nam prijatelji,koji su sejali osiromaseni uranijum,umesto da PLATE za zlocine,oni ce nam davati KREDITE,jer nas pobogu,mnogo vole.Ok je.Ja se slazem,ne mozes bre protiv celog sveta,al pa da i zaboravis tek tako sta je bilo,to pomalo vredja sve one koji su nekog izgubili u ratu,sve one koji su bili u ratu. Ja za samo jednu stvar mrzim Milosevica:Kad god je trebalo da idemo do kraja(primer planina Cicevica),kad god bi ih proterali preko Prokletija,uvek je bilo STOJ! E to "stoj"...uhhhhhh.....
Kosovo nazalost nikad vise nece Srbsko(ako je bila SERBIJA,onda je SRBSKO) biti.Nece biti ni enklava. Izgubljeno je za vek i vekova.Jedno su zelje,drugo realnost.Na kraju svih krajeva,ako se stvarno dogodi da se Evropa ujedini,da se granice brisu,onda nek se tesimo da cemo opet ici nesmetano u Gracanicu,Pecku Patrijarsiju....samo...ja ih veoma dobro poznajem,niti ja volim Shiptare,oni mene josh i manje.Ima ljudi i medju njima,necu da kazem da nema,ali omladina njihova je toliko zatrovana mrznjom prema Srbima da to nije normalno.
Iskreno,kao chovek,samo jedno Boga molim:DA NIKAD VISE RATA NE BUDE!!! Nek se politicari bore,al cek prvo da dobijemo vladu.I predsednika(cuj:VD predsednik????) Sramota je sto na danasnji dan nemamo ni drzavu,nit vladu,nit predsednika.Sramota...ne ulazim ko je za to kriv.To samo okoreli nece da priznaju. Afere,afere...u svim aferama se pominju ili Ministri ili Podpredsenici vlade?! I aj sad,ovi prete da ce hapsiti,ovi ne daju vlast jer ce biti hapsenja?! Pa cega da se ja plasim ako znam da nista nisam ukrao? Al vlast je opasna slast...i osiguranje.Bolje osiguranje no Lojdovo.

...a i mnogo pre 88....znaci, mnogo pre Milosevica...u knjizi PISMA SRPSKIH KONZULA IZ PRISTINE 1899-1900 mozemo procitati kojim su sve metodama sluzili Shqipetari...
ucene, otmice, silovanja, ubijanja...Srba...izgon...naravno, sve su ovo radili i pre 1900...a nastavljaju i danas...
...a Djordje Martinovic ( umro je pre nekoliko godina u jednom selu pokraj KS) je taj mucenik kome su (verovatno neka satanska simbolika...) 1.maja 1985.god.Shqipetari uradili to...
...i evo opet ubijena devojka iz Starog Grackog, sela u kome je u julu 1999.ubijeno 14 zetelaca, medju njima i decak od 14 god...dal' su Gurke tada nekog pronasle...ne, nisu ni trazile...kao sto ni ove sad' KFOR nece pronaci....
...ali, zato ce biti pregovora...razgovora....pregovora...zvanih i trla baba lan...
...a cuvena " taktika" kreni - stani...nas je mozda i dovela dovde...tu smo pokazali sklonost ka popustanju, i...pregovaranju...i, dalje je bilo lako sa Srbima...

...u ratu 1999.god. je bilo i neceg satanskog...Srbe, srbske zene i decu njihove "zle masine" su ubijale na praznike Crkve...Lazarevu subotu, Cveti, Blagovesti, Veliki petak, Spasovdan, Duhove...na Zadusnice, kada su i groblje u Pristini gadjali...

...a Kosovo i Metohija...(ponavljam se...)...zalosno je sto mnogi nisu svesni sta smo izgubili...
...kao sto nisu svesni ni koliko smo propali...

...i opet se ponavljam ( sa jedne druge teme...)...Mica Popovic je davno uradio sliku koja nosi naziv OVAJ NAROD SPAVA...
...a mi, izgleda, i nemamo nameru da se budimo.

Што се овог,пре 1900 тиче не верујем да је то било националистички настројено ,већ чисто индивидуално.Ту малко претерујете...

Kako bi bilo da sam usao sa nickom: JASENOVAC, ili Stara Gradiska ili Cele kula ili Hercegovacke jame !!! Kako bi se ti osjecao, da sam ja rekao u Jasenovcu nije bilo nikad Srba, sto se vidjelo po racunu za plin. Ali ja nikad ne bih rekao takve gluposti i uvrede. A ti si .........daj Boze da progledas![/quote]

Imas li ti pojma o cemu sam ja pisao? Nemas izgleda.JA SAM SAMO REKO,DA JE BILO SHIPTARA U VRANJU,NEKAD UOPSTE,VALJDA BI OSTALI NEKI TRAGOVI.Ako nista drugo bar neka Dzamija.NEMA! Alo,NEMA! A ovo za bolesni um i da se stidim valjda,pa sad ne znam ko treba da se stidi.Ja nikog nisam vredjao.I da:Gde ti to majke ti,procita da ja opravdavam masakre?Hm...

????????:
??? ?? ????,??? 1900 ???? ?? ??????? ?? ?? ?? ???? ??????????????? ?????????? ,??? ????? ????????????.?? ????? ???????????...[/quot

...CAR DUSAN...hm...
...uopste ne preterujem...
...ni malko...

...16. Na osnovu sklopljene bese mi, predstavnici nepobedivih heroja Albanije, Epira i Bosne, onih junaka koji od rodjenja ne poznaju nijednu drugu igru sem oruzja i koji su spremni da daju svoju krv za Carstvo, za naciju i za otadzbinu, odabrali smo Prizren kao srediste nase lige i necemo dozvoliti nikako da nas od sada onespokoji kakav osvajac i da ugnjetava gradjane nase zemlje. Ova Liga ce se[b preneti od nas na nasu decu i na nase sinovce i ko bude izasao iz nje smatrace se kao iskljucen iz islama i na njega neka pada prokletstvo i nipodastavanje od svih nas[/b]

...iz Programa Prizrenske lige (u 16 tacaka), objavljenog 1.juna 1878.
...pa ne da nisu radili sve i svasta, nego su to i institucionalizovali...

...a postoje i pisma Srba iz tih godina sa opisom arnautskih zuluma i molbama da im se pomogne

Da slazem se, ovi koji ostavljaju postove, kao na pr. Kosovo je izgubljeno, ne zasluzuju Kosovo. Koliko je samo ljudi poginulo, koliko je samo ljudi moralo da bezi, koliko je svetinja poruseno pa obnavljano, da bi se mi danas tako olako odricali od Kosova i Metohije. Ja u tome ne zelim da ucestvujem! Ukoliko ostanemo bez Kosova i Metohije, nema vise svrhe da sebe nazivamo Srbima!

Back