Buduci izgled Evrope i svijeta

Dionys

Iskusan
Poruka
5.135
Vidim, svi se ovde nesto trte oko nacionalizma, te smeta im engleski jezik, te "danas se radi ovo ili ono", a niko nece da pogleda preko svog nosa, u buducnost, sto i jeste glavni zadatak mudrosti. Svi su se zapetljali u ono cime ih pitaju (hrane) preko medija, a tu ima svega i svacega. I svi su ponosni na ono sto odgovara bas njihovom "identitetu", jer oni i nemaju nista drugo do onog sto im je receno da jesu i da trebaju htjeti.

Ali kako pravi filozof vidi buducnost? On iako je vec odavno mrtav, znao je kako mora izgledati svijet i do nekoliko vijekova unaprijed.

Znao je da Nijemci nece moci da dominiraju Evropom, mada su skoro sve dinastije Evrope u to vrijeme bile Njemacke, znao je da Rusi moraju osvojiti Evropu koja ce biti "kao Grcka u Rimu". Znao je da Evropa mora da se ujedini na ekonomskoj osnovi, tako da ce sve drzave da postanu kantoni i da ce da dodje do "korekcije granica unutar Evrope u korist vecih kantona, ali tako da to koristi ujedno i Evropi kao cjelini". Jos stari Platon je govorio da drusto nastaje usled razvoja ekonomije, i da tek kad se uspostavi trgovina izmedju raznih zanatlija, tek onda dolazi do potrebe zastite tako uspostavljene jedinstvene ekonomije i stvaranja vojske. Sve to uslovljava onda i druge posledice, kao stvaranje jednog jezika ... i KULTURE! Tako je vec prije vise od 100 godina nagovijesteno da ce taj jezik da bude engleski, a da ce o upravljanju svijetom odlucivati Rusi i Amerikanci. Naravno, pod uslovom da Rusi dobiju monopol nad Azijom. Za sada se moze reci da dobro kontrolisu Kineze, a i Indijci su im skloni tu i tamo.
Takodje, znao je filozof da postoji opasnost i od socijalizma i od religije ateistickog altruizma koji je buknuo 60ih. Za socijalizam je bio siguran da ce ga narod prelezati, dok je ovaj altruizam vidio kao sprecavanje nastanka neceg novog.

Dakle, mogu postojati ljudi koji vec unaprijed mogu da predvide ponasanje milijardi mrava na ovoj planeti. I sta je njima stalo da u tome uzmu ucesca? To je kao kad bi odrastao covjek htio ili morao da zivi zivotom djeteta.

Eto, to razlikuje filozofa ili mudraca od tipicnog ucesnika na ovom forumu.

Ili sto bi rekao jedan ucesnik ovog foruma u svom ulicarskom zargonu: "filozofija je za matore mentole, ili znas ili ne znas".

Dionys,
Da li su svi "filozofi" iz prošlosti stvarno bili filozofi ili su ih kasnije generacije ugurale medju filozofe budući da čovek svojim mentalnim sklopom ne može znati da postoji išta iznad nivoa uma? Dobar broj tih "filozofa" jesu zagazili iznad same oblasti filozofije, u polje same istine ili svesti odakle su mogli donositi pravo znanje i razumevanje. Takvi su videli razlog postojanja života u nižim svetovima pa i na ovoj planeti. Znali su način razvitka tog života u ovim svetovima... Iz tih pozicija nije teško reći kojim putem će se kretati razvitak čoveka i njegove zajednice. Tačnije, videli su, znali i razumeli puteve, metode i načine razvitka svesti. Kada se to sve zna lako je govoriti o o svemu onome kroz šta i kroz koje transformacije će prolaziti život na ovoj planeti. Čak i ako ne govori o detaljima ili ne baš onako kako se oni stvarno i odviju, uvek će biti tačna glavna linija toka svih promena.
Pojedinaca sa takvim mogućnostima je bilo u svim periodima vremena pa ih ima i danas. Medjutim, danas je čovekova svest prilično nartasla i takvi pojedinci imaju u zadatak da se bave nešto drugačijim pristupom kada govore o istini i samom životu...
Ako bismo se vezali za dogadjaje koji se odvijaju regionalno možemo reći sledeće; Tačno je da ovaj svet postaje sve manji i sve ujednačeniji a to je zbog ekspanzije svesti i prenosa brzine informacija ali i brzine transporta na globalnom nivou. Danas više ne zanima samo šta se dogadja u susednoj ulici ili selu već šta se dogadja u bilo kojoj tački ovog sveta a takve informacije dobijamo brže nego što smo ih ranije dobijali preko glasonoša...
Onima koji hoće i mogu da razumeju shvataju da je nacionalizam nešto što će morati bidi prošlost kao i regionalno zatvaranje u okvire svojih jezika, pisama i još mnogo čega. Namerno ili nasilno zadržavanje na svojim pismima, jezicima, nacijama i još mnogo čega jeste samo agonično nastojanje da se zadrži prošlost koja izmiče. Ne vidi se da takva nastojanja donose bol i patnju i to ne toliko ovim generacijama koliko onim koje će tek doći.
Nova svest koja se radja u čoveku iziskuje od njega brze unutarnje promene koje će imati i spoljašnu realizaciju.
Ako bismo pratili laganu transformaciju društava ili makar samo porodica videli bismo da je taj proces uvek bio prisutan i da mu se čovek uvek odupirao donoseći sebi samo bol i patnju. Jedan od primera kojeg možemo dotaći je da su u jednom trenutku porodice bile masovne i brojale su ponekoliko desetina članova - nekoliko bračnih parova, najčešće sinova poženjenih, koji su tu ostajali sa svojom decom. U tom periodu to je i bilo normalno jer je jedan par sa svojom svešću ali i dosegnutom tehnikom bio u nemogućnosti da se brine o sebi samom. Kasnije, kada je narasla svest ali i tehnika, jedan bračni par je mogao da planira i da održava sebe kao jedinku (sa svojom decom). Uzrok promenama je bila dosegnuta svest. Tada su počeli raspadi tih velikih porodičnih zajednica. Ali, dok je nova pozitivna promena vodila ka cepanju te zajednice, stara struja (inertni um se uvek opire) te promene je videla kao veliki bezbožnički čin i poslednje trenutke postojanja ičeg što je vredno...
No, proces je započeo i završio se u skoro celom svetu a bezbožništvo kojeg su se plašili nije nastupilo već je došlo do većeg stepena samostalnosti čoveka kao jedinke a sa time i do većeg stepena njegove odgovornosti za sve svoje odluke i dela... Hoću reći da se u čoveku odvijao jedan duhovni proces kojeg on nije bio kadar razumeti pa mu se opirao. Ali, to ne znači da ga oni pojedinci nisu razumeli i da nisu videli kuda vode sve te male i naizgled beznačajne promene. (U ovom svetu su jedino promene večita konstanta...)
Čovek je oduvek bio na putu da prepozna sebe za ono što jeste (....) i da prepozna sebe kao jedinku života koja polako uči da voli prvo sebe, pa svoje bližnje, pa svoje sunarodnike, pa da u sledećoj fazi uči voleti i druge narode i nacije.. dok na kraju ne nauči voleti život u celini... Očigledno je da smo pred vratima ovog poslednjeg stupnja kada ćemo morati učiti voleti žiuvot u celini, što znači i ljude koji su drugačiji od nas po svim specifičnostima, ali i da živimo rame uz rame a sa time i da komuniciramo... i to i praktično.
Otuda, život nas vodi ka tome da naučimo ne da dominiramo i vladamo jedni drugima već da budemo svesni, sposobni i iznad svega nesebični. Naučićemo da dajemo drugima slobodu ako je želimo za sebe ili ćemo ostati večiti robovi svojih zabluda da se vladanjem nad drugima ili mržnjom prema drugima ikada može biti srećnim. Jer, nerad i život na tudj račun nikada nikome ne daje nikakvu sreću.
Nažalost, čovek je uvek teško bilo isterati, tačnije nemoguće, iz njegovog zatečenog stanja svesti i uigranog - dedovskog - načina življenja i razmišljanja.
Možemo li nešto učiniti da bude drugačije? Teško, osim da sami počnemo u svoj život prihvatati i zaživljavati dolazeće promene koje diktira svest koja se polako useljava i u nas same. Niko od nas se ne može brže menjati nego što to može dozvoliti unutarn ja svest i normalno je da će uvek biti onih koji će vući napred ali i onih koji će vući unazad. Ipak, ako zanemarimo te trzaje napred nazad čovek se polako pomera ka napred ka višim stanjima svesti. Oh da, veća brzina nije ni dobra ni zdrava... Strpljenje je neophodno.

Vidim, svi se ovde nesto trte oko nacionalizma, te smeta im engleski jezik, te "danas se radi ovo ili ono", a niko nece da pogleda preko svog nosa, u buducnost, sto i jeste glavni zadatak mudrosti. Svi su se zapetljali u ono cime ih pitaju (hrane) preko medija, a tu ima svega i svacega. I svi su ponosni na ono sto odgovara bas njihovom "identitetu", jer oni i nemaju nista drugo do onog sto im je receno da jesu i da trebaju htjeti.

Ali kako pravi filozof vidi buducnost? On iako je vec odavno mrtav, znao je kako mora izgledati svijet i do nekoliko vijekova unaprijed.

Znao je da Nijemci nece moci da dominiraju Evropom, mada su skoro sve dinastije Evrope u to vrijeme bile Njemacke, znao je da Rusi moraju osvojiti Evropu koja ce biti "kao Grcka u Rimu". Znao je da Evropa mora da se ujedini na ekonomskoj osnovi, tako da ce sve drzave da postanu kantoni i da ce da dodje do "korekcije granica unutar Evrope u korist vecih kantona, ali tako da to koristi ujedno i Evropi kao cjelini". Jos stari Platon je govorio da drusto nastaje usled razvoja ekonomije, i da tek kad se uspostavi trgovina izmedju raznih zanatlija, tek onda dolazi do potrebe zastite tako uspostavljene jedinstvene ekonomije i stvaranja vojske. Sve to uslovljava onda i druge posledice, kao stvaranje jednog jezika ... i KULTURE! Tako je vec prije vise od 100 godina nagovijesteno da ce taj jezik da bude engleski, a da ce o upravljanju svijetom odlucivati Rusi i Amerikanci. Naravno, pod uslovom da Rusi dobiju monopol nad Azijom. Za sada se moze reci da dobro kontrolisu Kineze, a i Indijci su im skloni tu i tamo.
Takodje, znao je filozof da postoji opasnost i od socijalizma i od religije ateistickog altruizma koji je buknuo 60ih. Za socijalizam je bio siguran da ce ga narod prelezati, dok je ovaj altruizam vidio kao sprecavanje nastanka neceg novog.

Dakle, mogu postojati ljudi koji vec unaprijed mogu da predvide ponasanje milijardi mrava na ovoj planeti. I sta je njima stalo da u tome uzmu ucesca? To je kao kad bi odrastao covjek htio ili morao da zivi zivotom djeteta.

Eto, to razlikuje filozofa ili mudraca od tipicnog ucesnika na ovom forumu.

Ili sto bi rekao jedan ucesnik ovog foruma u svom ulicarskom zargonu: "filozofija je za matore mentole, ili znas ili ne znas".
Pa ja sam matori mentol kog si citirao i čekam da kažeš kako će izgledati Europa i Svet kroz...hajde-dvadeset godina-jer ne misliš valjda da si ravan
piscu Also sprache...
Hajde tebe da vidimo mudrače!
Nije valjda da si samo naduvenko koji kao mali ćopica sve kritikuje i sve mu ne valja,ali on i ne zna bolje,a i NEĆE jer mu treba nešto što je gore od te njegove
ćope na koju je kivan kao i na celi svet...
Ja ,eto nisam kivan i ne smeta mi što su ljudi polupani,blesavi i tupavi...Tim je veće zadovoljstvo kad sretnem nekog mudrog i veselog spremnog na vrhunsku
zajebanciju!Nekad sam sretao i takve žemske,ali sad mi to već previše...A tebi?....No tema je Jevropa...Izvoli!

citirah nekoliko puta naseg najpoznatijeg muzikologa pokojnog gdina gostuskog....rece coek kratko i jasno pre dvadesetak godina ...svet a to znaci i evropa, zapasce u vreme cistog varvarstva a mi srbi ako budemo pametni u tom svetu mozemo odigrati vodecu ulogu.

gde bi nam samo bio kraj da nismo imali ovih 12 godina lazi prevare i licemerja i gde smo ortodoksnom pljuvacinom iz redova te oligarhije obelezeni na nacin kako nas je gostuski opisao a sustinski gledano od nas su ostali osakaceni mentoli bez v od varvarstva koje je neophodno za spas nacije u ovim vremenima kad sva pravila i zakoni prestaju da vaze.

kolega dionys, a mozda postoji grupa ljudi koji se bas igraju stvaranja nove istorije sveta oslanjajuci se bas na ta predvidjanja da bi se ljudima kompletno isprala svest i svela na nivo elementarne rulje.... nesto tipa kao sto obavestajci dobijaju zadatak kad procitaju odredjeni oglas u odredjenim novinama na odredjeni dan... a to bi impliciralo da nismo sami sto bi vodilo jos dubljoj analizi zasto nam se to ne sme reci jer za nekoga sa visim nivoom tehnologije imamo odredjenu svrhu postojanja ovakvih kakvih smo danas... rulje maskirane u finocu ili rulje bez mogucnosti da se maskira.

kolega dionys, a mozda postoji grupa ljudi koji se bas igraju stvaranja nove istorije sveta oslanjajuci se bas na ta predvidjanja da bi se ljudima kompletno isprala svest i svela na nivo elementarne rulje.... nesto tipa kao sto obavestajci dobijaju zadatak kad procitaju odredjeni oglas u odredjenim novinama na odredjeni dan... a to bi impliciralo da nismo sami sto bi vodilo jos dubljoj analizi zasto nam se to ne sme reci jer za nekoga sa visim nivoom tehnologije imamo odredjenu svrhu postojanja ovakvih kakvih smo danas... rulje maskirane u finocu ili rulje bez mogucnosti da se maskira.
Hočeš reći,između ostalog,pametniji i od Ničea-ne samo da znaju,već i kreiraju i ostvaruju...A šta misliš:valja to ili ne za ljudsku civilizaciju i za koga to,u stvari, ne valja-ako ne valja...
O tome nismo nikad razmenili mišljenja:Šta je dobro,a šta loše u ciljevima i sredstvima masonerije...

Hočeš reći,između ostalog,pametniji i od Ničea-ne samo da znaju,već i kreiraju i ostvaruju...A šta misliš:valja to ili ne za ljudsku civilizaciju i za koga to,u stvari, ne valja-ako ne valja...
O tome nismo nikad razmenili mišljenja:Šta je dobro,a šta loše u ciljevima i sredstvima masonerije...

znas za pismo maziniju od pike-a? sta sve u njemu ima i kad je napisano i kako je naprasno nestalo.... cudo jedno kako se sve poklapa sa wwII i sa ovim danas... da znam ne bi bio zatecen kako je to moguce, samo sam dao jedan vid objasnjenja...zlocinci uvek ostave trag ranije sta ce da urade ili naprave... evo ti onaj sto je pobio one ljude u bisokopu, mesec dana ranije sve do detalja opisao i poslao al niko mu nije verovao... tako i ova masonerija, bilo da su stepenovani na keca il tliestli :lol:

a mozda su svi oni vidoviti a mi amebe....

znas za pismo maziniju od pike-a? sta sve u njemu ima i kad je napisano i kako je naprasno nestalo.... cudo jedno kako se sve poklapa sa wwII i sa ovim danas... da znam ne bi bio zatecen kako je to moguce, samo sam dao jedan vid objasnjenja...zlocinci uvek ostave trag ranije sta ce da urade ili naprave... evo ti onaj sto je pobio one ljude u bisokopu, mesec dana ranije sve do detalja opisao i poslao al niko mu nije verovao... tako i ova masonerija, bilo da su stepenovani na keca il tliestli :lol:

a mozda su svi oni vidoviti a mi amebe....
Nismo amebe,ali ti se praviš da si delom kojim mi nisi na pitanje o masoneriji i opravdanosti ili neopravdanosti njihovih ciljeva...

Nismo amebe,ali ti se praviš da si delom kojim mi nisi na pitanje o masoneriji i opravdanosti ili neopravdanosti njihovih ciljeva...

price o tajnim drustvima su uvek golucljive i secam se jedne rasprave sa nekoliko ljudi povodom ekovog klatna... svi su bili saglasni da je poenta romana jasna i da se on kako kazu salio sam sa sobom i izvrgao na neki nacin podsmehu sve tajne organizacije koje menjaju tokove istorije... a ja opet pitam a zasto je morao sa takvom analitikom to da radi na 700 i kolko strana.. mogao je i sazetije i da ih ne secira tako tendenciozno smisljeno :lol:

znaci gde ima dima ima i vatre...a bogme i nekog vl dima koji mi ne vidimo jer smo omedjeni definicijom prostora onakom kako smo naucili

Ova ti poslednja rečenica OK...Već petu dimenziju ne osećamo-nemamo senzore-izostaju senzacije...
Nisu u pitanju tajna društv-masoni beogradske lože su javni i svi koji žele ih znaju.međutim postoje poslovi koji su konspirativni...
Da ti i ja nabavljamo neku robu u Turkamenistanu ,a iz Kine pa da je triput jevtinija-da li bismo trubili o tom?
A u pitanju su često ozbiljni poslovi...Važno je reči da se poslovi među masonima odvijaju s manje zastoja...
Mnogima je to dovoljan razlog bio da prihvate inicijaciju...
(Uzgred,ja nisam jer više volim manje grupe kerova i to avlijanera...:mrgreen:)

sigurno....drustvo koje je spojeno na bazi koristoljublja, casti malko tradicije i porodicnog morala koje je osnov prijema u tu ako mogu da kzem sektu. nista lose da nije odmetnuh koji su inkorporirani u trilateral bildeberg i jos neke manje poznate grupe koje se bave stvarima koje nisu za razmisljanje jer svakome ko analizira sta rade mora da pripadne muka gde zivi zasto se usavrsava ili ima bilo kaku ambiciju kad shvati da je sve sto ga okruzuje trulez i zlo kakog nikad nije bilo jer ljudi nisu za njega znali kao danas sto pretpostavljaju da znaju....

A ja sam ignorant istorije...Koliko mogu...To je hronika polupanih varvara,neznalica i primitivaca...
Zbog primitivizama Biblije,mi je ne razumemo dobro...Moramo se transponovati u ONO VREME i biti
primitivci koji su je pisali...

bas zato sto znam koliko ima manipulacija, lazi, pogresnih podataka, namernog iskrivljivanja istine i slicnih podlosti u njoj mislim da je to ona lepota u citanju izmedju redova... sta mi vredi da se bavim nuklearnom fizikom kad ne znam da resim jednacinu sa dve nepoznate...ali mogu da sagledam sustinu iz perspektive nekoga ko misli da li je to sto se radi lose ili dobro bas znajuci iz istorije dokle su slicne stvari dovodile...

Posle uvoda da li dolazi i ...nesto konkretnije:kafa: ili se nastavlja sa tapkanjem u mesto.

Ne nastavlja se tapkanje u mjestu. Da sam tapkao u mjestu, sad bih na ovoj temi pisao o reptilima koji upravljaju svijetom i tome kako reptili pisu istoriju vec od sumerskog carstva.

Nego, sta te konkretno zanima? Svi bi htjeli jos, a ne smiju da pokazu koliko znaju. Zato se i pojavljuju provokatori koji zele da isprovociraju odgovor, a da njihovo neznanje ostane netaknuto.

Jer nije meni cilj da sebe reklamiram. Onaj ko ide za istinom i saznanjem, on je otvoren i voli da pokaze koliko ne zna, da bi mu se bilo u stanju smisleno pomoci.

Najzad, nisam ni ja 100% siguran odakle ova tudja predvidjanja, ali znam da bez klasicne filologije i filozofije nema nista. Sta god da sam do sada procitao da valja imalo je svoje korijene u staroj Grckoj, pa prema tome, nema potrebe za naklapanjima. Starim Grcima je istina bila od posebnog znacaja, jer su bili okruzeni velikim brojem Negrka, prije svega robova koji su bili Mongoli, i gdje god da je jedna jaka rasa dosla u slican polozaj, proizvodila bi mnostvo intelektualne imovine, kako bi se svijescu odrzala u moru stranog elementa. Isto tako Indijci u Indiji.

Tako da mislim da je potrebno imati prije svega visoko misljenje o sebi da bi se htjelo baviti bilo kakvim predvidjanjima. A oni malodusni i ponizni ce uvijek svuda vidjeti samo zavjere i u nevjerici odbacivati svaki intelektualni oslonac. Nastojace takodje da ponize one koji nisu kao i oni, jer nisu u stanju da vjeruju da neko moze bolje od njih.

Dakle, da bi se do temelja saznalo kako je neko dosao na uvodna predvidjanja, potrebno je pronaci paralelne procese u staroj Grckoj, a pretpostavljam da je Atina tu najvaznija.
Samo sto se to ne moze dobiti servirano. Nesto mozemo procitati kod Platona u Drzavi, a ostalo moramo da sakupljamo kod mnostva raznih autora. Ne znam ni sam gdje bih jos trebao zaviriti. Zato kazem da je tesko napraviti pogacu od mnostva mrvica. Nije to zagrabi brasno, umijesi i ispeci...

Dakle, samo ko vec ima dobro predznanje u poznavanju antike ili ima ogromnu zelju da se bavi njome, pozvan je na diskusiju.

Ne nastavlja se tapkanje u mjestu. Da sam tapkao u mjestu, sad bih na ovoj temi pisao o reptilima koji upravljaju svijetom i tome kako reptili pisu istoriju vec od sumerskog carstva.

Nego, sta te konkretno zanima? Svi bi htjeli jos, a ne smiju da pokazu koliko znaju. Zato se i pojavljuju provokatori koji zele da isprovociraju odgovor, a da njihovo neznanje ostane netaknuto.

Jer nije meni cilj da sebe reklamiram. Onaj ko ide za istinom i saznanjem, on je otvoren i voli da pokaze koliko ne zna, da bi mu se bilo u stanju smisleno pomoci.

Najzad, nisam ni ja 100% siguran odakle ova tudja predvidjanja, ali znam da bez klasicne filologije i filozofije nema nista. Sta god da sam do sada procitao da valja imalo je svoje korijene u staroj Grckoj, pa prema tome, nema potrebe za naklapanjima. Starim Grcima je istina bila od posebnog znacaja, jer su bili okruzeni velikim brojem Negrka, prije svega robova koji su bili Mongoli, i gdje god da je jedna jaka rasa dosla u slican polozaj, proizvodila bi mnostvo intelektualne imovine, kako bi se svijescu odrzala u moru stranog elementa. Isto tako Indijci u Indiji.

Tako da mislim da je potrebno imati prije svega visoko misljenje o sebi da bi se htjelo baviti bilo kakvim predvidjanjima. A oni malodusni i ponizni ce uvijek svuda vidjeti samo zavjere i u nevjerici odbacivati svaki intelektualni oslonac. Nastojace takodje da ponize one koji nisu kao i oni, jer nisu u stanju da vjeruju da neko moze bolje od njih.

Dakle, da bi se do temelja saznalo kako je neko dosao na uvodna predvidjanja, potrebno je pronaci paralelne procese u staroj Grckoj, a pretpostavljam da je Atina tu najvaznija.
Samo sto se to ne moze dobiti servirano. Nesto mozemo procitati kod Platona u Drzavi, a ostalo moramo da sakupljamo kod mnostva raznih autora. Ne znam ni sam gdje bih jos trebao zaviriti. Zato kazem da je tesko napraviti pogacu od mnostva mrvica. Nije to zagrabi brasno, umijesi i ispeci...

Dakle, samo ko vec ima dobro predznanje u poznavanju antike ili ima ogromnu zelju da se bavi njome, pozvan je na diskusiju.

Za tebe je i to previše-filozofske jaslice...:hahaha:
De malo postmoderne...Pa Niče je bio sa svojim pametnim i lepim metaforama i negiranjem klasike među prvim postmodernistima ! ! !
Naime,Also sprache Zaratustra možemo sagledati i kao postmoderni ep! ! !

U skladu sa politikom koju vode svetski moćnici izgled je sasvim izvestan. Samo vreme nije.

images

U svojim brojnim prognozama u vezi 20-og vijeka Nietzsche iznosi, izmedju ostalog, i sledece:

und die kaufmännische kalte Klugheit wird ihre Reaktion haben in einer absoluten Verachtung der Klugheit und des Respektabeln: folglich sehr viel Narrheit. 1880

Prevod: "a trgovacka hladna pamet imace reakciju u apsolutnom preziranju pameti i onog sto se postuje: prema tome, mnogo ludosti." Ovo je takodje vezano za pojavu socijalizma koji je borba protiv trgovackog mentaliteta.

Na jednom drugom mjestu on kaze da ce 20 vijek dozvoliti neku vrstu siromasnog mudraca.

Njegov ucitelj Burckhardt opet kaze da je bez trgovine i grckog polisa pojava duha, pa samim tim i filozofije u Grckoj nezamisliv.

Takodje N rece da su zene po prirodi socijalistkinje, pa su prema tome predodredjene za mrznju prema trgovini i filozofiji u proslom i vjerovatno ovom vijeku. Sem ako im je neko u porodici trgovac?

U svojim brojnim prognozama u vezi 20-og vijeka Nietzsche iznosi, izmedju ostalog, i sledece:

Prevod: "a trgovacka hladna pamet imace reakciju u apsolutnom preziranju pameti i onog sto se postuje: prema tome, mnogo ludosti." Ovo je takodje vezano za pojavu socijalizma koji je borba protiv trgovackog mentaliteta.

Na jednom drugom mjestu on kaze da ce 20 vijek dozvoliti neku vrstu siromasnog mudraca.

Njegov ucitelj Burckhardt opet kaze da je bez trgovine i grckog polisa pojava duha, pa samim tim i filozofije u Grckoj nezamisliv.

Takodje N rece da su zene po prirodi socijalistkinje, pa su prema tome predodredjene za mrznju prema trgovini i filozofiji u proslom i vjerovatno ovom vijeku. Sem ako im je neko u porodici trgovac?

A ja četkam da ti kao novi N kažeš nešto o narednih 20 leta Jevrope...
Mani šta je on kazo-to znademo...:lol:

Back