Budjenje na vreme

Poruka
7.101
Da li vam se desavalo da se recimo probudite 2-3 minuta pre nego sto budilnik zazvoni? Ili da recimo zaboravite da navijete budilnik, ali se ujutru probudite tacno na vreme za posao/faks/skolu?

Meni se to cesto desavalo. Moze neko da mi objasni kako to, na osnovu cega funkcionise? Jel to postoji neki unutrasnji budilnik? :D

Godinama ustajem u 5 ujutru. I nikada jos u svom zivotu nisam namontirala alarm da me probudi. Kao da postoji casovnik u mojoj glavi. Oci se otvore same u isto vreme. Rutina... navika... podesavanje podsvesti na zeljeno vreme ... ko zna?!

Godinama ustajem u 5 ujutru. I nikada jos u svom zivotu nisam namontirala alarm da me probudi. Kao da postoji casovnik u mojoj glavi. Oci se otvore same u isto vreme. Rutina... navika... podesavanje podsvesti na zeljeno vreme ... ko zna?!

E to i mene zanima kako to. Lezim u krevetu, zatvorenih ociju tako da ne mogu da vidim ni sat ni telefon, jos je mrak. Kako onda ta moja podsvest ili taj nesvesni deo, sta znam, vidi koliko je sati? :lol: Postavljam pitanja ko malo dete. :lol:

A jel legnes u krevet u isto vreme?

E to i mene zanima kako to. Lezim u krevetu, zatvorenih ociju tako da ne mogu da vidim ni sat ni telefon, jos je mrak. Kako onda ta moja podsvest ili taj nesvesni deo, sta znam, vidi koliko je sati? :lol: Postavljam pitanja ko malo dete. :lol:

A jel legnes u krevet u isto vreme?

skoro nikad... radim po kuci... vilenim na netu... vreme odlaska u krevet zavisi od neograniceno mnogo cinioca i kad god da legnem da spavam mozak kao da ``zna`` tacno vreme... spavala ja 8 sati, 5 sati, 2 sata - isto.. u 5.00 ja ustajem iz kreveta ... full energy... odmorna ... probudila se prirodnim putem i nema one obamrlosti koja nastane kad te sat mucki iscupa iz dubokog sna

skoro nikad... radim po kuci... vilenim na netu... vreme odlaska u krevet zavisi od neograniceno mnogo cinioca i kad god da legnem da spavam mozak kao da ``zna`` tacno vreme... spavala ja 8 sati, 5 sati, 2 sata - isto.. u 5.00 ja ustajem iz kreveta ... full energy... odmorna ... probudila se prirodnim putem i nema one obamrlosti koja nastane kad te sat mucki iscupa iz dubokog sna

Zanimljivo. Mene recimo mnogo iritira kad se ne naspavam dobro. Uvek gledam da ubodem tacno onih 8-9 sati sna. Mada u poslednje vreme se i ne brinem o tome mnogo, pre sam vise. Vikendom mi se desi da se probudim ujutru u isto vreme, pogledam na sat ono vreme kad treba da ustanem. Onda budem u tripu da ne znam koji je dan. Naravno ne ustanem vec nastavim da spavam :lol:
Mada sam primetio da kad dugo ostanem da lezim i spavam, dan mi bude bez veze, sam sav mlitav i lenj nije mi ni do cega. Nekako kad ustanem ranije, pun sam energije i snage, ne razumem zasto.

No sad mene zanima, nadam se da ima neko ovde psiholoski pametan da mi objasni otkud to, taj unutrasnji casovnik, kako funkcionise i slicno.

Da li vam se desavalo da se recimo probudite 2-3 minuta pre nego sto budilnik zazvoni? Ili da recimo zaboravite da navijete budilnik, ali se ujutru probudite tacno na vreme za posao/faks/skolu?

Meni se to cesto desavalo. Moze neko da mi objasni kako to, na osnovu cega funkcionise? Jel to postoji neki unutrasnji budilnik? :D

Uvek. :D

Da, to je "bioloski sat" koga i nsvesno pre spavanja u svom organizmu navijemo,ma kada da legnemo.;)

Poslednja izmena:

Meni se to svaki dan dešava. Ako si se dovoljno odmorio tokom spavanja probudićeš se i ranije od budilnika. Ipak, bitno je i kada legneš uveče.

Naravno da imamo unutrasnji sat a imaju ga i zivotinje .Imao sam psa kojeg sam vodio na trcanje
svakoga dana u isto vrijeme . Naravno , ponekad se u to vrijeme imaju neke obaveze i ne moze se
trcati svaki dan . Ako nisam dosao do njega , obavezno je lajao u to naviknuto vrijeme .

Нећеш устајати увек у исто време ако промениш ритам спавања, што значи да је тај хронометар врло прецизна справа код оних који тачно у одр, време иду на спавање. Што не значи да, ако једном заглаве, или периодично промене в. одласка у креветм, да ће се променити и време устајања.
Огранизму увек треба времена да се прилагоди.

Мени је премного 8-9 сати, уопште не капирам оне који могу тако дуго да леже, као трутови.
У ту постоји индивидуално време потребно за сан и одмор.

Poslednja izmena:
Нећеш устајати увек у исто време ако промениш ритам спавања, што значи да је тај хронометар врло прецизна справа код оних који тачно у одр, време иду на спавање. Што не значи да, ако једном заглаве, или периодично промене в. одласка у креветм, да ће се променити и време устајања.
Огранизму увек треба времена да се прилагоди.

Мени је премного 8-9 сати, уопште не капирам оне који могу тако дуго да леже, као трутови.
У ту постоји индивидуално време потребно за сан и одмор.

Tacno.

I meni je 8 sati mnogo, uglavnom mi je oko 6 sati dovoljno...kad predugo spavam obavezno me posle boli glava.

unutrasnji ritam....javlja se ako imas ujednacen ritam ustajanja duze vreme. ja sma to pre imala, ali mi se poremetio ritam spavanja i od tada nisma vise uspostavila ni ritam, ni budjenje. ja sad jedva cujem i sat i telefon, i sve strepim da ne pruzim ruku i ne iskljucim ih, cak i ustanem da ih iskljucim i nastavim da spavam. posle se ne secam da sma to uradila.

- - - - - - - - - -

spavam inace sedam do sedam ipo sati, ako mi nista ne zvoni i ne budi me.

ja mislim da to funkcionise kod vecine ljudi koji ustaju svako jutro u isto vreme, cak sam primjetila da funkcionise i kod moje djece, ustaju svako jutro u isto vreme u obdaniste, malo bude problema jedno 7 dana kada se promjeni sat ali brzo se sve vrati u normalu

Meni se dešava nevezano za ustaljeni ritam. Naročito onda kada mi je naročito bitno da ustanem na vreme.
Pretpostavljam da se više puta u toku spavanja naš mozak delimično budi, tj. da postaje donekle svestan dešavanja, i kada proceni da će skoro vreme ustajanju - wake up, bitch! Tim pre što svakom više prija kad se sam probudi, nego kad ga alarm nabode.

Uvijek se probudim na vrijeme. Mada je moje vrijeme buđenja krizno. :lol:
PM0yT5Q.gif
:pop3:

Tokom osnovne škole imali smo takvu jutarnju smenu uvek bih se budila u 07h, kasnije sama bih se budila u to vreme, i posle škole. Mislim da je organizam, ne samo podsvest, programiran da radi sve do tančine - disaj, ritam srca, krvotok, sve automatski - prelazi u naviku. Ako spavam duže od 7- 8 sati ne bih se baš dobro osećala, stižu mi zevanje i glavobolja. :lol: Pošto sam zapošljena i radim po evropskom vremenu sebi odredim kada spavam, legnem oko ponoći i budim se u 07h toliko taman da se organizujem i krenem na posao.

Postoji navika i postoji podsvest, navika je kad svako jutro ustajesh u 6 pa posle 10 godina ti ne treba budilnik, podsvest je kad ja znam da treba da ustanem u 5 da idem na pecanje i probudim se u 5, dok drugom prilikom znam da imam muchnu obavezu u 8 a probudim se u 9.

Back