to nisam ni dovodio u pitanje. Svako ima pravo na svoju realnost.
Nikakav problem. Samo sam izneo svoje cudjenje da
ljudi ne razmisljaju o situaciji u kojoj su. Zasto SADA recimo ubijam, a nije mi ugrozen ni zivot ni egzistencija. meni je to mnogo zanimljiviji put istrazivanja, nego sistem: sta bi bilo kad bi bilo. Ali kao sto rekoh, moje misljenje tebe ne obavezuje ni na sta. Pitaj sta ti drago, pa ce se naci neko i da odgovori
Slažem se potpuno sa tobom Ukupno, i razmišljao sam o tome, ali sam i došao do zaključka da su ljudi takvi kakvi jesu zbog svoje suštine koja je izuzetno licemerna i izuzetno egocentrična i samoživa.
Možemo za primer uzeti administraciju S.A.D-a, koja će učiniti sve što može, pa čak i vojno napasti zbog oružja za masovno uništenje Irak, a u suštini zbog Iračkih rezervi nafte.
Ni jedan građanin S.A.D-a kada tankira svoj automobil ne pita se nikada otkuda ta nafta u njegovom autu i da li je neko zbog toga ubijen ili ne. Bitno je da je ima i da je jeftina, da je njemu ugodno i dobro, samo je to bitno. A licemerje im se ogleda upravo u činjenici da čak i kada znaju otkuda im nafta i da njihova vojska ubija ljude i ruši jednu državu zbog toga i uništava jedan narod, tada će ćutati i pretvarati se da se ništa nikada nije desilo.
Kada neko spomene ubijanje negde drugde, ti isti će biti "zgroženi", "zapanjeni", "užasnuti" i prvi će deliti lekcije o "moralu" i životnim vrednostima. Licemerje im je bezgranično. Moj je utisak barem takav. I sada kada su prošle godine i kada se zna da Irak nije imao i da nema oružje za masovno uništenje, sada se ćuti i ne priča se više o tome. Kao što neko reče : Što nije prikazano na CNN-u, to se nikada nije ni desilo.
I samo jedna metodska napomena. tesko da ce ti neko odgovoriti na 20 pitanja postvaljenih odjednom. Mozda bi korisnije bilo razmatrati ih jedno po jedno. Em se to onda moze uraditi u vise od jedne recenice, em postovi nisu kilometarski. Naravno, i ovde se verovatno necemo sloziti, ali i to je OK
Napomena prihvaćena u potpunosti

Pitanja sam postavio bez nekog velikog razmišljanja o njihovom broju, jednostavno sam napisao sve što me interesiralo vezano za Budizam na osnovu dela prethodnog posta koji je bio naveden. Slažem se potpuno da ih je najbolje razmatrati jedno po jedno, jer će odgovori biti ili kraći ili opširniji, ali će se držati samo jedne tematike, što je odlično
Jedno pitanje i predlog, da li postoji negde literatura ili web prezentacija koja govori detaljnije o Budizmu i odgovara na neka najčešće pstavljana pitanja vezana za Budizam?
Nešto što bi se moglo smatrati "priručnikom" za Budizam kao religiju, mada priručnik nije adekvatna reč. Kada sam čitao i pregledavao literaturu vezanu za Islam, nalazio sam dosta takvih knjiga koje su dosta detaljne po jako velikom broju pitanja, kao što je uzimanje abdesta, gde je u pojedinim knjigama to čak jako tačno i grafički prikazano.
Kod Hrišćanstva, bez obzira da li je Pravoslavno ili Katoličko u pitanju, takvih knjiga skoro da i nema, ili barem ja nisam imao sreću da na njih naiđem. Sve se svodi na ono čuveno, ako imaš pitanja idi pa pitaj popa, neka ti on odgovori. Po pitanju Budizma, Hinduzima i raznih pravaca navedenih religija ili po pitanju nenavedenih religija, kao što je Zoroastrizam, ne postoje takve knjige, posebno ne na ovim Balkanskim prostorima.
Takva knjiga bi poštedela one koji govore o datim religijama da po hiljadu puta odgovaraju na ista pitanja, što je stvarno teško i dosadi ljudima. Zato pitam da li postoji takva ili slična literatura ?
Pretpostavke su često pogrešne, kao što je to ovde slučaj

Slažemo se po ovom pitanju potpuno i ponovo ja napisah "kilometarski" odgovor