Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sve vere i religije u suštini obraćaju se istom i pridržavaju se približno istih nadzora, pa za čovjeka ne može biti od štete sa bilo kojom se upoznati. Ako je moguće najbolje je upoznati se sa svim i biti u njima aktivan.

imas ljude koji je isijavaju... iz milion razloga. mozda spavaju pored stekera za struju, ili im teku podzemne vode ispod kreveta pa visak iznad njega luduje kao varnice u teslinom akceleratoru.... ali mislim da je to najvise ipak crta karaktera. kada sretnem neku osobu koja je takva a znam ih poprilicno totalno me bace u bedak sa trivijalnim gledanjima na zivot i tripovima svakakve vrste jer misle da se to samo njima desava. zato je najbolje biti ono sto sam rekao-samotnjak. sam sebi si najveci neprijatelj isto toliko koliko si prijatelj. da te ne bi zajebao neki sa takvim negativnim sklonostima bolje to da radis sam sebi pa mozda nesto i naucis.

Ako se distanciras od sveta zbog losih uticaja,propustices i one dobre...Ako vidis samo lose u drugim ljudima,mozda je problem u tebi...Sve sto dopre do svesti,prodje kroz filter podsvesnog...Mozda si ti uplasen,otudjen,zatvoren...za pozitivne uticaje.Mozda...

po mom usko strucnom misljenju um ima veze samo sa pojedincem. religija tu nema sta da trazi. ona samo moze da te duhovno nadgradi ako je njen koren prirodno srastao sa tobom. posebno je pitanje nadrgradjivanje radi mode kao kada na zgradu radjenu pocetkom XIX i pod zastitom drzave veka stavljas npr. staklenu kupolu da bi imitirao onu miteranovu skalameriju ispred luvra. tako je i sa budizmom u srbiji. uostalom manje vise i sa budizmom u americi.

pa i budizam ima veze samo sa pojedincem i njegovim umom. u cemu je onda problem?
u "prirodnom srastanju"?

to je vrlo maglovit pojam. ne mislim da je covek "prirodno srastao" sa bilo kojom religijom kao takvom, vec samo sa dobrotom i istinom koje pronadje u sebi. a sa onim religijama ciji sledbenici na najjasniji nacin ispoljavaju tu dobrotu i istinu smo i mi "prirodno srasli", ma kako se one zvale.
:D

ja sam imao jednog budu
sedeo na zidni sad prekrstio noge
ko avatar od ovog na vise mene
i bio celav ustvari to je bio buda-sat
nije on sedeo na sat
i ako se dobro secam
imao neko bure ustvari bilo bure tu pored njega
mislim da je vinsko bure
bure bilo ko ovi nasi kad na selo
kad pecedu rakiju pa cuvaju u oni burici
e sad kad sam se preselio u novi stan
ostavio sam buda-sat u onaj stari
a bio mnogo ruzan sat
okacio sam ga bio u kujnu
sad sam kupio zidni sat
na gumu ustvari to je guma-sat
unutra skazaljke a spolja guma
ali mala guma kao naprimer za
neki tocak od decju biciklu
one bicikle na tockici e tolko velika guma.

Ali taj prijatelj koji me preobraćuje kaže da želi da deli svoju religiju sa mnom.
Deliti svoju religiju sa drugima je dobro. Ali ono što vam ja sugerišem je da vaš prijatelj ne zna razliku između “deliti” i “nametati”. Ukoliko imam jabuku, ponudim vam pola i vi prihvatite moju ponudu, onda sam podelio jabuku sa vama. Međutim, ukoliko mi kažete “Hvala, ali ja sam već jeo”, a ja nastavim da insistiram da uzmete pola jabuke dok napokon ne popustite pred mojim pritiskom, onda se to teško može nazvati deljenjem. Ljudi kao vaš “prijatelj” pokušavaju da preruše svoje loše ponašanje, nazivajući ga “deljenjem”, “ljubavlju” ili “darežljivošću”, ali kako god da ga zovu, njihovo ponašanje je grubo, nepristojno i sebično.

Onda kako mogu da ga zaustavim?
Jednostavno. Prvo, raščistite sa sobom šta je to što želite. Drugo, kratko i jasno mu to kažite. Treće, kada počne da vam postavlja pitanja kao što su: “Kakva su tvoja verovanja u vezi sa ovom stvari?” ili “Zašto ne pođeš sa mnom na sastanak?”, jasno, učtivo i dosledno mu ponovite svoj prvobitni stav. “Hvala na pozivu, ali ja ne želim da dođem”. “Zašto ne?”. “To je zaista moja privatna stvar. Zaista ne želim da dođem”. “Ali biće puno interesantnih ljudi tamo”. “Siguran sam da će biti, ali ja ne želim da dođem”. “Pozivam te zato što brinem za tebe”. “Drago mi je da se brinaš za mene, ali ja ne želim da dođem”. Ukoliko jasno, strpljivo i dosledno ponavljate svoj stav i odbijete da mu dozvolite da vas uvuče u diskusiju, on će pre ili kasnije odustati. Šteta je što morate ovo da radite, ali je važno da ljudi shvate da ne mogu da nameću svoja verovanja i svoje želje drugima.

:manikir:

Da li bi budisti trebalo da dele Dhammu sa drugima?
Naravno da bi trebalo. Ja verujem da većina budista ume da razluči “deliti” od “nametati”. Ako vas ljudi pitaju o budizmu, recite im. Čak im možete reći o Budinom učenju i bez da vas oni pitaju. Ali ukoliko vam oni, bilo svojim rečima ili svojim postupcima, stave do znanja da nisu zainteresovani, prihvatite to i poštujte njihove želje. Takođe je važno da imate na umu da ćete ljudima prenositi Dhammu mnogo efikasnije svojim delima, nego držeći im propovedi. Pokažite ljudima Dhammu tako što ćete uvek biti uviđavni, ljubazni, tolerantni, pravedni i iskreni. Dozvolite da se Dhamma ogleda u vašem govoru i vašim delima. Ukoliko svako od nas, vi i ja, poznaje Dhammu temeljno, praktikuje je u potpunosti i deli je darežljivo sa drugima, možemo biti od velike koristi i sebi samima, a takođe i drugima.

:telefon:

Tragovi u umu

Posto je ptica sletela sa jedne grane na drugu, kakav je trag ostao u vazduhu? Isto tako, kada stojis ispred ogledala, vidis svoj odraz u njemu. Ali ako odes, sta je ostalo u ogledalu? Tvoj um treba da je isto takav; bilo koji dogadjaj da se dogodi, ne treba da ostavi trag u tvom umu. Ne mozemo poreci da ptica jeste preletela odredjeno rastojanje ili da je postojao tvoj odraz u ogledalu, Ali upravo zato sto ptica nije ostavila trag, i druge ptice mogu slobodno da lete istim putem. Upravo zato sto ogledalo ne zadrzava tvoj lik, i drugi ljudi mogu u njemu da vide svoj. Kada bi tragovi ostajali na nebu, da li bi ono izgledalo tako prostrano kao sada? Ako bi ogledalo zadrzavalo likove, da li bi jos uvek moglo da odrazava? Slicno ovome, akumulacija znanja i iskustava samo uvecava prepreke. Na primer, sta god da ste naucili ranije, od drugih ucitelja, jeste nalik tragu ptice ili odrazu koji se zadrzao u ogledalu. Ako te stvari ostanu u vasim umovima i na ovom kursu, necete biti u stanju da apsorbujete moje savete, zato sto ce se odrazi preklapati. Jos prve veceri rekao sam vam da zaboravite sve sto se dogodilo u proslosti; ne pokusavajte da uporedjujete to sto se dogadja na ovom kursu sa prethodnim iskustvima. Ne secati se bilo cega ne znaci da ste poput kamena ili komada drveta. Vas um je i dalje jasno svestan znanja o odredjenim stvarima, ali ne upinje se da te stvari prizove kao kriterijum za poredjenje i presudjivanje. Ptica je letela od jednog do drugog drveta i ogledalo jeste odrazavalo lica, ali oni nemaju nikakve veze sa tobom. Pojave se mogu menjati, ali tvoj um nije time ponesen.

Master Sheng-yen: Faith in Mind
prevod Branislav Kovačević

Tragovi u umu

Posto je ptica sletela sa jedne grane na drugu, kakav je trag ostao u vazduhu? Isto tako, kada stojis ispred ogledala, vidis svoj odraz u njemu. Ali ako odes, sta je ostalo u ogledalu? Tvoj um treba da je isto takav; bilo koji dogadjaj da se dogodi, ne treba da ostavi trag u tvom umu. Ne mozemo poreci da ptica jeste preletela odredjeno rastojanje ili da je postojao tvoj odraz u ogledalu, Ali upravo zato sto ptica nije ostavila trag, i druge ptice mogu slobodno da lete istim putem. Upravo zato sto ogledalo ne zadrzava tvoj lik, i drugi ljudi mogu u njemu da vide svoj. Kada bi tragovi ostajali na nebu, da li bi ono izgledalo tako prostrano kao sada? Ako bi ogledalo zadrzavalo likove, da li bi jos uvek moglo da odrazava? Slicno ovome, akumulacija znanja i iskustava samo uvecava prepreke. Na primer, sta god da ste naucili ranije, od drugih ucitelja, jeste nalik tragu ptice ili odrazu koji se zadrzao u ogledalu. Ako te stvari ostanu u vasim umovima i na ovom kursu, necete biti u stanju da apsorbujete moje savete, zato sto ce se odrazi preklapati. Jos prve veceri rekao sam vam da zaboravite sve sto se dogodilo u proslosti; ne pokusavajte da uporedjujete to sto se dogadja na ovom kursu sa prethodnim iskustvima. Ne secati se bilo cega ne znaci da ste poput kamena ili komada drveta. Vas um je i dalje jasno svestan znanja o odredjenim stvarima, ali ne upinje se da te stvari prizove kao kriterijum za poredjenje i presudjivanje. Ptica je letela od jednog do drugog drveta i ogledalo jeste odrazavalo lica, ali oni nemaju nikakve veze sa tobom. Pojave se mogu menjati, ali tvoj um nije time ponesen.

Master Sheng-yen: Faith in Mind
prevod Branislav Kovačević

Kako bi to bilo kad provedeš noć sa nekim/nekom i ta osoba sutra ujutro počne da se mazi a ti onako budistički kažeš:
"rekao sam vam da zaboravite sve sto se dogodilo u proslosti; ne pokusavajte da uporedjujete to sto se dogadja na ovom kursu sa prethodnim iskustvima."
i još dodaš ovo:
"Ptica je letela od jednog do drugog drveta i ogledalo jeste odrazavalo lica, ali oni nemaju nikakve veze sa tobom."
KAKVU BI TO NEBUDISTIČKU REAKCIJU IZAZVALO!!!:besna::azdaja::rida:

Хм...:think: Можда би могао ово да прочиташ...:D

http://www.yu-budizam.com/texts/munindo/sloboda/08osudjivanje.html

или да кренеш од претходног поглавља - заљубљивање...:mrgreen:

Praktična ljubav povezana sa reinkarnacijom.:lol:
Dođe Mujo kući uveče pijan k'o letva, i zavuče se pored Fate koja je već spavala. Kad se probudio video je čudnog čoveka kako stoji pored kreveta noseći dugu belu haljinu.
• Ko si ti? - upita Mujo.
• Ja sam Sveti Petar!
• Jel' to znači da sam ja mrtav?
• Da!
• Ali, imam još toliko razloga za život, nisam se oprostio od porodice... Moraš me poslati nazad i to odmah.
• Možeš se reinkarnirati, ali postoji kvaka. Mogu te poslati nazad ali samo kao psa ili kao kokošku.
• Onda bolje kao kokošku pošto znam da ima farma odmah blizu moje kuće.
Sv. Petar pljesne rukama, pojavi se svetlost i Mujo se nađe prekriven perjem kako kljuca okolo po dvorištu. Dođe petao do njega i pita Muju:
• Šta, znači, ti si nova ovde, jel' uživaš prvi dan ovde?
• Da, super je, ali imam čudan osećaj iznutra - kao da ću eksplodirati.
• Ma nije to ništa. Nemoj mi reći da nikad nisi snela jaje? Ako nisi, samo se opusti i pusti da sve ide svojim tokom.
I Mujo se opusti i posle par trenutaka izleti jaje. I obuzme Muju milina jer je po prvi put osetio materinstvo. Kad je sneo drugo jaje, obuzeo ga talas emocija i znao je da je reinkarnacija u kokošku nešto najbolje u životu što mu se moglo desiti... Ikada!!! Osećaj je bio fenomenalan i taman kad je hteo da snese i treće jaje oseti udarac u potiljak i čuje Fatu kako viče:
• Probudi se, pi;zda ti materina pijana, sereš po krevetu...:hahaha:

Budisti se pridržavaju pet pravila morala.. a to su...

ne ubijaj
ne kradi
ne lažiđ
ne budi razvratan
i
ne uzimaj droge i ne pij alkohol...

ako te zanima šta to znači, pogledaj ovde:

http://www.yu-budizam.com/texts/tich2.html

A šta fali ovom?:think:
1.Ја сам Господ Бог твој; немој имати других Богова осим Мене.

2.Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.

3.Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.

4.Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.

5.Поштуј оца и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.

6.Не убиј.

7.Не чини прељубе.

8.Не укради.

9.Не сведочи лажно на ближњега свога.

10.Не пожели ништа што је туђе.

(II Mojсијева - Излазак 20, 2-17)

A šta fali ovom?:think:
1.Ја сам Господ Бог твој; немој имати других Богова осим Мене.

2.Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.

3.Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.

4.Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.

5.Поштуј оца и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.

6.Не убиј.

7.Не чини прељубе.

8.Не укради.

9.Не сведочи лажно на ближњега свога.

10.Не пожели ништа што је туђе.

(II Mojсијева - Излазак 20, 2-17)
Pa.. ako obratiš pažnju, primetićeš da se prva četiri pravila ne podudaraju...:D
Ostalih šest pravila ne obuhvataju sve što i pet budistiških pravila.

Šta fali? Objašnjenje...
ali naravno na nekoj drugoj temi....:D

Onda kako mogu da ga zaustavim?
Jednostavno. Prvo, raščistite sa sobom šta je to što želite. Drugo, kratko i jasno mu to kažite. Treće, kada počne da vam postavlja pitanja kao što su: “Kakva su tvoja verovanja u vezi sa ovom stvari?” ili “Zašto ne pođeš sa mnom na sastanak?”, jasno, učtivo i dosledno mu ponovite svoj prvobitni stav. “Hvala na pozivu, ali ja ne želim da dođem”. “Zašto ne?”. “To je zaista moja privatna stvar. Zaista ne želim da dođem”. “Ali biće puno interesantnih ljudi tamo”. “Siguran sam da će biti, ali ja ne želim da dođem”. “Pozivam te zato što brinem za tebe”. “Drago mi je da se brinaš za mene, ali ja ne želim da dođem”. Ukoliko jasno, strpljivo i dosledno ponavljate svoj stav i odbijete da mu dozvolite da vas uvuče u diskusiju, on će pre ili kasnije odustati. Šteta je što morate ovo da radite, ali je važno da ljudi shvate da ne mogu da nameću svoja verovanja i svoje želje drugima.

:manikir:

A mozda je ipak bolja ideja zalupiti vrata pred nosem i ne raspravljati uopste? :lol: :lol: :lol:

(Nikada od mene valjano bice da bude)

Budisti se pridržavaju pet pravila morala.. a to su...

ne ubijaj

Ako ih neko napadne sa ciljem da ih ubije, šta onda rade ?
Da li ubijaju iako nisu životno ugroženi, ali imaju takvo naređenje ?

Da li kradu da bi opstali ?

Da li lažu, ako je to uslov da prežive ?

ne budi razvratan

Ako je neko bio razvratan da li može da postane budista ?

ne uzimaj droge i ne pij alkohol...

Ako je neko na drogama i ne može da se "skine" sa njih, da li može da postane budista ?
Isto pitanje i za alkohol.

ako te zanima šta to znači, pogledaj ovde:

http://www.yu-budizam.com/texts/tich2.html

Ako ih neko napadne sa ciljem da ih ubije, šta onda rade ?
Da li ubijaju iako nisu životno ugroženi, ali imaju takvo naređenje ?
Da li kradu da bi opstali ?
Da li lažu, ako je to uslov da prežive ?
Ako je neko bio razvratan da li može da postane budista ?
Ako je neko na drogama i ne može da se "skine" sa njih, da li može da postane budista ?
Isto pitanje i za alkohol.
Kako ja mogu znati ko će šta uraditi u datoj situaciji. Nisam sigurna ni za sebe.

Ovo nisu zapovesti već saveti. Nešto što se uči čitavog života.
Šta će ko učiniti u datoj situaciji zavisi od toga koliko je budan.

Čudi me da jedan hinduista postavlja ovakva pitanja. Pogledaj link koji sam postavila, možda će ti biti jasnije. :D

Kako ja mogu znati ko će šta uraditi u datoj situaciji. Nisam sigurna ni za sebe.

Ovo nisu zapovesti već saveti. Nešto što se uči čitavog života.
Šta će ko učiniti u datoj situaciji zavisi od toga koliko je budan.

Čudi me da jedan hinduista postavlja ovakva pitanja. Pogledaj link koji sam postavila, možda će ti biti jasnije. :D

Šta je po tebi onda bolje, hrišćanstvo koje ima direktna pravila u vidu zapovesti
ili Budizam koji ima savete ?

Pod budnošću misliš na mentalnu, stepen prosvetljenja, percepciju svijeta oko sebe ili na nešto drugo?
Ja sam hinduista kome je Borac guru i trenutno sam na najnižem stupnju razvoja, na stupnju patnje :sad2:

Ma neću link, da sam to htio mogao sam knjižurinu neku koja je studiozna po tom pitanju da uzmem, pa sve polako i detaljno da razlažem i preko knjiige ili knjiga da učim, a to neću.
Interesira me samo tvoje mišljenje po ovim pitanjima, direktno tvoje, ne šablonsko iz knjiga i drugih izvora, ako nije problem :D

Back