Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Subuti, Budin učenik, iznenada je otkrio bogatstvo i plodnost praznine - spoznajom da je sve nestalno, nezadovoljavajuće i lišeno čvrstine. U tom stanju božanske praznine, blaženo je sedeo pod drvetom kada je u jednom trenutku oko njega počelo da pada cveće. Bogovi su šaputali: »Ushićeni smo tvojim savršenim učenjem o praznini«. Subuti je odgovorio: »Ali ja ni reci nisam rekao o praznini.«
»Istina je«, rekli su bogovi. »Ti nisi govorio o praznini, nismo čuli nikakav opis praznine. To je prava praznina.« Za to vreme, kiša cveća nije prestajala.
Kada bih govorio o svojoj praznim, ili bar bio svestan toga, da li bi to zaista bila praznina?

Ukoliko bih ja učinio to što tražite (ispitao Budino učenje) i došao do zaključka da je učenje prihvatljivo, šta bih onda trebalo da uradim da bih postao budista?

Najbolje bi bilo da se priključite nekom budističkom hramu ili budističkoj grupi, da im date podršku, da primite podršku od njih i da nastavite još da proučavate Budino učenje. Onda, kada ste spremni, možete i formalno postali budista prihvatanjem Tri utočišta.

:manikir:
А шта је то? :think:

Utočište je mesto na koje ljudi idu kada su u nevolji ili kada im treba sigurnost i zaštita. Postoji više vrsta utočišta. Kada su ljudi nesretni, oni traže utočište u svojim prijateljima, kada su zabrinuti i uplašeni, neki ljudi traže utočište u lažnim nadama i verovanjima. Kada im se smrt približi, neki ljudi traže utočište u verovanju u večni raj. Ali, kako Buda tvrdi, nijedno od ovih nije pravo, istinsko utočište, jer nijedno od njih ne daje utehu i sigurnost zasnovanu na realnosti.

Zaista ova utočišta nisu bezbedna, nisu uzvišena. Nisu utočišta u kojima je čovek oslobođen svake patnje. Ali uzeti utočište u Budi, Dhammi i Sanghi, videti sa pravim razumevanjem četiri Plemenite istine, patnju, uzrok patnje, prestanak patnje i plemeniti osmostruki put koji vodi ka prestanku patnje, to je zaista bezbedno utočište, to je zaista uzvišeno utočište. To je utočište u kome je čovek oslobođen svake patnje. Dhp. 189-192

Uzeti utočište u Budi znači prihvatiti sa sigurnošću činjenicu da je moguće postati potpuno prosvetljen i savršen, baš kao što je bio Buda. Uzeti utočište u Dhammi znači razumeti četiri Plemenite istine i bazirati svoj život na Plemenitom osmostrukom putu. Uzeti utočište u Sanghi znači potražiti podršku, inspiraciju i vođstvo od svih onih koji hodaju Plemenitim osmostrukim putem. Čineći ovo, osoba postaje budista i na taj način čini prve korake na putu koji vodi prema nibbani.:bye:

Pitaš me šta su tri utočišta (Ti-sarana)?
U budizmu su to tri stvari na koje možeš da se osloniš u svom vežbanju kao na putokaz i inspiraciju i koje ti isto tako pružaju zaštitu od recimo prekomernih sumnji ili malodušnosti ako te obuzmu. A te tri stvari su Buda, njegovo učenje (Dhamma) i zajednica onih koji praktikuju to učenje (Sangha). Kad neko i formalno želi da sebe deklariše budistom, dovoljno je da na paliju tri puta izgovori da prihvata ta tri utočišta:

Buddham saranam gacchami
Dhammam saranam gacchami
Sangham saranam gacchami

Uzimam Dhammu kao utočište
Uzimam Budu kao utočište
Uzimam Sanghu kao utočište

Dutiyampi Buddham saranam gacchami
Dutiyampi Dhammam saranam gacchami
Dutiyampi Sangham saranam gacchami

Po drugi put, uzimam Dhammu kao utočište
Po drugi put, uzimam Budu kao utočište
Po drugi put, uzimam Sanghu kao utočište

Tatiyampi Buddham saranam gacchami
Tatiyampi Dhammam saranam gacchami
Tatiyampi Sangham saranam gacchami

Po treći put, uzimam Dhammu kao utočište
Po treći put, uzimam Budu kao utočište
Po treći put, uzimam Sanghu kao utočište

I to je to.

Više možeš pročitati ovde
Tri utočišta

:bye:

Pozdravljam sveže snage :D

U to ime jedan citat:

Miss Praznina

Ukoliko ne pogledamo u same sebe, um nam ostaje mračan i neproziran.
A kada kroz čula naidje neki podražaj, on lako uznemiri i uzbudi takav
um. Zato vam savetujem da uložite napor, da pažljivo sami sebe
posmatrate i vidite šta se nalazi u tom vašem umu, da vidite kako u
njemu stvari nastaju, kako mentalne konstrukcije i iluzije nastaju. Na
taj način bićete u stanju da ih odbacite, da ih uništite, ostavljajući
samo čist i jednostavan um, bez ikakvih konstrukcija i vezivanja. Time
ste ga oslobodili nečistoća. Možete takav um nazvati svojom
unutrašnjom lepoticom, Miss Prazninom, koja ne mora da ostari, ne mora
da se razboli, ne mora da umre -- izvornom prirodom koja se ne menja.
To je nešto što jedino možete da osetite u sopstvenom umu. To nije sam
um, ali vam je potreban spokojan um da biste došli u dodir sa time.

Upasika Kee Nanayon: Pure & Simple

BUDISTIČKA MONAHINJA RJONEN
Čuvena monahinja Rjonen rođena je 1779. godine. Bila je unuka slavnog japanskog vojskovođe Šingena i smatrana je za jednu od najlepših žena u čitavom Japanu. Izuzetno talentovana, pisala je poeziju, tako da je u sedamnaestoj godini izabrana za dvorsku damu i postala veoma privržena carici.
Kada je carica umrla, Rjonen je duboko potresena njenom smrću, doživela duhovni preokret. Postala je bolno svesna nepostojne prirode sveta i okrenula se proučavanju Zen-a, japanske škole budizma.
Međutim, njena porodica nije se složila s tim i naterala ju je da se uda. Ipak, uspela je da od porodice i budućeg muža dobije obećanje da će biti slobodna da se zamonaši čim bude rodila troje dece. To se i ostvarilo kada je napunila dvadeset pet godina. Tada je obrijala glavu, uzela ime Rjonen, što znači »jasnog uma«, i otpočela svoje hodočašće.
Kada je stigla u grad Edo, zamolila je učitelja Te-cugjua daje uzme za učenicu. Ovome je, međutim, bilo dovoljno da je pogleda. Nije pristao, uz izgovor da je previše lepa. Rjonen je tada otišla kod drugog učitelja po imenu Hakuo, koji ju je odbio iz istog razloga - njena lepota stvarala bi samo nevolje.
Rjonen je zato resila da unakazi svoje lice usijanim gvoždem, i tako je jednom zauvek uništila svoju fizičku lepotu. Kada se vratila kod Hakuotf, jn ju je prihvatio za učenicu.
Rjonen je napisala jednu pesmu na pozadini malog ogledala:
Kad sam bila u caričinoj službi
palila sam štapiće
da namirišem svoju lepu odeću.
Sada kad lutam i prosjačim
palim svoje lice
da uđem u svet Zen-a.

Pred smrt, napisala je ovu pesmu:
Šezdeset šest puta su ove oči upijale lepotu jeseni.
Ne pitaj ništa.
Oslušni drhtaj borova kad utihne vetar.
:hvala:

Šta su “Tri utočišta”?
Utočište je mesto na koje ljudi idu kada su u nevolji ili kada im treba sigurnost i zaštita. Postoji više vrsta utočišta. Kada su ljudi nesretni, oni traže utočište u svojim prijateljima, kada su zabrinuti i uplašeni, neki ljudi traže utočište u lažnim nadama i verovanjima. Kada im se smrt približi, neki ljudi traže utočište u verovanju u večni raj. Ali, kako Buda tvrdi, nijedno od ovih nije pravo, istinsko utočište, jer nijedno od njih ne daje utehu i sigurnost zasnovanu na realnosti.

Zaista ova utočišta nisu bezbedna, nisu uzvišena. Nisu utočišta u kojima je čovek oslobođen svake patnje. Ali uzeti utočište u Budi, Dhammi i Sanghi, videti sa pravim razumevanjem četiri Plemenite istine, patnju, uzrok patnje, prestanak patnje i plemeniti osmostruki put koji vodi ka prestanku patnje, to je zaista bezbedno utočište, to je zaista uzvišeno utočište. To je utočište u kome je čovek oslobođen svake patnje. Dhp. 189-192

Uzeti utočište u Budi znači prihvatiti sa sigurnošću činjenicu da je moguće postati potpuno prosvetljen i savršen, baš kao što je bio Buda. Uzeti utočište u Dhammi znači razumeti četiri Plemenite istine i bazirati svoj život na Plemenitom osmostrukom putu. Uzeti utočište u Sanghi znači potražiti podršku, inspiraciju i vođstvo od svih onih koji hodaju Plemenitim osmostrukim putem. Čineći ovo, osoba postaje budista i na taj način čini prve korake na putu koji vodi prema nibbani.

Koje promene su se desile u vašem životu od kada ste uzeli tri utočišta?
Kao i milioni drugih tokom poslednjih 2500 godina, i ja sam došao do zaključka da je Budino učenje razjasnilo ovaj zamršeni svet, dalo smisao besmislenom životu, dalo humanu i saosećajnu etiku da mi bude vodilja u životu i pokazalo mi kako mogu da ostvarim stanje čistoće i savršenstva u sledećem životu. Jedan pesnik u drevnoj Indiji je napisao o Budi:

"Ići njemu po utočište, pevati njemu hvalospeve, ukazati njemu poštovanje i boraviti u njegovom učenju (Dhammi), to znači delati sa razumevanjem."

Ja se sa ovim rečima potpuno slažem.

Imam prijatelja koji se stalno trudi da me preobrati u svoju veroispovest. Ja zaista nisam zainteresovan za njegovu veroispovest, što sam mu i rekao, ali on neće da me ostavi na miru. Šta mogu da uradim?
Prvo što treba da razumete je da ta osoba nije zaista vaš prijatelj. Pravi prijatelj vas prihvati onakvog kakvi jeste i poštuje vaše želje. Pretpostavljam da se ova osoba samo pretvara da je vaš prijatelj da bi vas preobratila u svoju veru. Ljudi koji pokušavaju da vam nametnu svoju volju definitivno nisu vaši prijatelji.

budizam je utopija za srbe. ne znam kako bilo ko moze da se jos przi na taj trip.

Zašto stavljaš znak jednakosti između naroda i religije? To mi nikad nije bilo jasno.
Kao da se radi o klonovima kojima svima savršeno pristaje samo jedan šešir. Znači li to da svi treba da nosimo istu odeću, da jedemo istu hranu, da kličemo istom vođi itd.
Ako nas inspirišu različite umetnosti, ne vidim racionalan razlog zašto nas ne bi mogle inspirisati i različite filozofije ili religije. Iako smo možda tako učeni, ne treba stvari podrazumevati, već s vremena na vreme o njima svojom glavom razmisliti.

:bye:

budizam sa srbijom ima veze koliko i maldivi sa zemunskim lidom.... jedan milioniti deo promila budista u srbiji nije osnova za ovoliko razglabanje o tome kako se on prima na slovenski duh. nikako znaci.

Svako ima pravo da razgovara o čemu god hoće...a tebi ako se ne sviđa zaobiđi temu u širokom luku pa neka tvoja sužena svest razglaba negde do mile volje:rtfm:

budizam sa srbijom ima veze koliko i maldivi sa zemunskim lidom.... jedan milioniti deo promila budista u srbiji nije osnova za ovoliko razglabanje o tome kako se on prima na slovenski duh. nikako znaci.
Ти си очигледно неке лончиће побркао. :lol:

Не видим нигде толико разглабања о томе како се будизам прима на словенски дух...
заправо.. чини ми се да си ти једини који би о томе разглабао...:D

Poslednja izmena od moderatora:
Naravno da može, svašta ćeš još čuti hteo ti to ili ne...

Ne razumem pitanje ...zašto se praviš da te interesuje nešto što te očigledno ne interesuje
Pa ako nemaš neki pametni argument vezano za temu ...:bye:

ti ih imas jer si lucidno iskrena pa mi odgovori. koliko ima budista u srbiji? koliko su bliski koreni budizma sa korenom srpskog bica? da li je sada in biti sve drugo samo ne pravoslavac? sta je to sto privlaci neopredeljenog adolescenta da uz transcedentalnu muziku i miris indijskih stapica masta o katmanduu?

Ти си очигледно неке лончиће побркао. :lol:

Не видим нигде толико разглабања о томе како се будизам прима на словенски дух...
заправо.. чини ми се да си ти једини ко би о томе разглабао...:D

da sam na novom zelandu pricao bi o merino vuni sa vama...

Deset budistickih svetova

1. Pakao (nama upravlja poriv da uništimo i sebe i druge)
2. Glad (nama vlada neutoljiva želja za bogatstvom, slavom, zadovoljstvima itd.)
3.Animalnost (sledimo iskljucivo svoje želje i instinkte)
4.Ljutnja (vodjeni smo zudnjom da dominiramo,cesto uz gazenje dostojanstva drugih)
5.Ljudskost(u stanju smo da uz pomoc razuma kontrolišemo svoje želje i impulse)
6.Ushicenje(stanje radosti koje osecamo usled privremenog izbavljenja od
patnje, ispunjenja želje ili postizanja cilja)
7.Ucenje (pokusavamo da shvatimo istinu života kroz ucenja drugih)
8.Ostvarenje (pokusavamo da shvatimo istinu života kroz sopstvena posmatranja)
9.Bodhisattva (posvecujemo se delima milosrdja i druge stavljamo ispred sebe)
10.Budinstvo (ostvarujemo sustinu sopstvenog zivota i umakli smo patnji)

po mom usko strucnom misljenju um ima veze samo sa pojedincem. religija tu nema sta da trazi. ona samo moze da te duhovno nadgradi ako je njen koren prirodno srastao sa tobom. posebno je pitanje nadrgradjivanje radi mode kao kada na zgradu radjenu pocetkom XIX i pod zastitom drzave veka stavljas npr. staklenu kupolu da bi imitirao onu miteranovu skalameriju ispred luvra. tako je i sa budizmom u srbiji. uostalom manje vise i sa budizmom u americi.

Back