Šta se posle dešava kada dostigneš probuđenje,i isprazniš se od misli?
Probaj, pa ćeš saznati.
I... nigdje nisam rekao da tad doživiš buđenje, već sam rekao da je to početak buđenja.
Šta se dešava kad isprazniš um od misli?
Samo ti se kaže; um ti je prazan.
Htio si valjda pitati kakva je svrha pražnjenja uma?
Kad je um prazan, onda smo totalno odvojeni od emocija. Nemamo emocije. Emocije dakle odatle ne mogu da utiču na izbor
misli, emocije nam ne zarobljavaju fokus na onim mislima koje ih opravdavaju. U stanju bez emocija prepoznaješ prvu
misao koja uđe u tvoj um kad si spreman da to dopustiš. Ta prva misao je od vitalne vrijednosti. Ona dolazi direktno iz duše
i u harmoniji je stoga sa tvojim iskonskim namjerama. Tu misao treba slijediti, ali ne vezivati se za nju, već dopustiti i drugoj
misli da bez upravljanja emocijom uđe u razum i da ostvari niz. Dopustiš li da bez uplitanja intelekta proslijediš rečenicu
(dobra je praksa imati olovku i papir i zapisivati te misli u slijedu kako se one same od sebe pojavljuju), shvatit' ćeš veoma
ubrzo da dok još prosleđuješ riječi, sve te riječi u sebi već imaju jasnu sliku onoga što žele da ti predstave. To što će ti predstaviti,
otkriti, uvijek će biti neka apsolutna istina, nepobitna, a tebi će to pri tom biti kristalno jasno, kao da si se probudio u nju.
U takvim 'izletima' pažnje u prazninu i dopuštanjem i praćenjem tih 'nenaelektrisanih' misli, svijest će ti kroz njih uvijek servirati
adekvatnu apsolutnu istinu, adekvatnu tvom trenutnom nivou svjesnosti, sve dok se ne stvori kritična masa koja će sobom
prevagnuti fokus pažnje. Fokus će se tek tad iz projekcije iskustva, iz materijalnog svijeta okrenuti u tvoje Ja. Tvoje Ja će postati
portal kroz koji će se pažnja vratiti u ono-što-jesi, u ono što je svo vrijeme dok sanjaš skriveno iza njega. Kada se to desi,
kada se pažnja vrati na ono-što-jesi, tad ćeš doživjeti prosvjetljenje.