- Poruka
- 5.946
znaci ipakneka vrsta rituala, ili krstenja?
U kontextu da je krstenje ritual, sto i jeste, kao i ostali pravoslavni obredi, prizivanja andjela i Boze i Isusa i Isusove mame.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
znaci ipakneka vrsta rituala, ili krstenja?

U kontextu da je krstenje ritual, sto i jeste, kao i ostali pravoslavni obredi, prizivanja andjela i Boze i Isusa i Isusove mame.![]()

bolje reci sveta tajna, ali necemo ovde o tome, moze buda da se naljuti![]()

Zovi to kako hoces.
Btw. Buda nije Boza pa da se naljuti, pa da sevnu munje i gromovi i otvore se bezdani....., ali necemo ovde o tome![]()

tacno je da nije, jer je bio obican covek, smrtik,![]()

On je postojao, ali dokazi o Bozinom postojanju su vrlo diskutabilni i sumnjivi.![]()

Nego nisam to htela reci, vec ako pratis budizam ti ne moras da pristupis i zvanicno budistima da bi se reinkarnirao ako covek, vec je dovoljno da postujes par pravila.
Ali neka ti @ukupno to objasni, on je budista, nisam ja.
Inace hata joga su fizicke vezbe joge, prvi nivo joge.
Pokušao bi Ukupno da objasni kad bi shvatao kakve veze bičevi i joga imaju sa budizmom.![]()

Ето... како мислимо да је лако поставити питање... а није...Pokušao bi Ukupno da objasni kad bi shvatao kakve veze bičevi i joga imaju sa budizmom.![]()

Ето... како мислимо да је лако поставити питање... а није...![]()

Мислим да би било корисније да отвориш тему о зен будизму и јоги...Ne bih da dosađujem ali Budizam je potekao iz Joge.
A istina je da majstori Zen budizma tuku učenike ko volove u kupusu. Istina ne znam da li baš bič koriste,ali štap sigurno.Mrzi me da kucam duge postove,ako nađem na gugletu pa ću da kopiram.![]()

Pa, ne tuku ih bas kao volove u kupusu.Kyosaku, stap od bambusovine, koristi se za blag udarac po korenu vrata ili u plecke, ako ucitelj primeti da je neki od ucenika zaspao na meditaciji.

Мислим да би било корисније да отвориш тему о зен будизму и јоги...
![]()

Čitao sam u knjigama da je neki majstor ubio učenika tukući ga i kad su pitali zašto je to učinio rekao je:
-Ja u grupi imam 15 učenika,od svake grupe satori (prosvetljenje) doživi 2-3 u proseku,u ovoj grupi jedan je umro a 14 se prosvetlilo. šta je smrt jednog beskorisnog učenika,ako smo dobili 14 probuđenih (Buda). Parafraziram po sećenju.![]()

;epo je to, jednog uspavati , da bi 14. probudio![]()

Ne bih da dosađujem ali Budizam je potekao iz Joge.![]()

Olake reči možda nekome dobro zvuče, ali imaju jedan mali problem - nisu tačne. Ili u najboljem slučaju nisu precizne, pa stvaraju više zbrke nego što razjašnjavaju.
Zato prvo molim te objasni šta podrazumevaš pod terminom joga. U onom smislu kako je danas najčešće razumemo, joga je jedna od šest filozofskih škola hinduizma, takozvanih astika ("ortodoksno"), a to su: nyaya, vaisheshika, samkhya, joga, purva mimamsa i vedanta.
Nasuprot njima stoje nastika ("heterodoksne") škole kakve su đainizam i budizam. Glavna razlika između astika i nastika škola jeste da jedne, ove prve, priznaju autoritet Veda, a ove druge ne. Itd. itd. Uzmi neku istoriju indijske filozofije i samo će ti se kaz'ti![]()

Budizam nastaje kao heterodoksni hinduizam, mada se na hinduizam ne moze gledati kao na kompaktni sistem. Naime, u vreme Bude je tipicno indijsko selo imalo na stotine bogova. Iznad svakog kucnog oltara su se nalazile figurice na desetine bozanstava. Svaki, i najmanji detalj postojanja je imao boga zastitnika, demona i slicno. To je dovodilo do besmisla. Tada se pojavljuje Buda i, izmedju ostalog, reformise tadasnju religiju tako sto taj problem ne resava direktno vec ga na neki nacin izbegava. On se jasno ne odredjuje prema postojanju Boga, vec akcenat stavlja na prosvetljenje za koje Bog nije nuzan. Buda i mnogi kasniji budisti se odredjuju kao neko ko nema odgovore na teoloska pitanja koja se listom mogu naci u drugim religijama. Njegov odnos spram Boga je, u danasnjim terminima oznacen, najblizi agnosticizmu. Kasnije, kako se budizam razvijao, razlicite skole su razlicito gledale na to, a da veliki buidsta moze biti teista je sjajno pokazano na primeru Milarepe. Generalno, ceo koncept Boga u istocnjackoj misli je po mnogo cemu razlicit od onog koji nam namecu na prvom mestu tri jerusalimske religije . Jedna od boljih definicija tog koncepta se nalazi u stihovima Mandukja upanisade::
), ali to još uvek ne znači da je takva tvrdnja i tačna.
.Prvo, lepo bi bilo da navedeš izvor ovog citata, pa da nastavimo.
Naime, nije novost da hinduistički mislioci svojataju budizam (a ko ne bi), ali to još uvek ne znači da je takva tvrdnja i tačna.
Kad navedeš citat kazaću ti i zašto, sem ovoga što sam već naveo.

Цитирао си лика, који има ник Зен, са неког другог форума.Ne znam tačan citat našao sam na netu,ali znam da je budizam potekao iz hinduizma,ako hoćeš naći ću ti još hrpu citata.![]()

Možda ne znam,ali i on je od nekud kopirao.Evo još:Цитирао си лика, који има ник Зен, са неког другог форума.
То ли су докази бре?![]()