Brzina kuvanja sa ekspres loncem

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.436
Ovo je tabela brzine kuvanja sa ekspres loncem, pritisak je dodatni u odnosu na normalni...

Pritisak unutar loncaTemp. kljucanja vodeBrzina kuvanja u odnosu
na brzinu barenja hrane
bez lonca
0 bar (0 psi)100 °C (212 °F)100%
0.1 bar (1.5 psi)103 °C (217 °F)80%
0.2 bar (2.9 psi)105 °C (221 °F)70%
0.3 bar (4.4 psi)107 °C (225 °F)61%
0.4 bar (5.8 psi)110 °C (230 °F)50%
0.5 bar (7.3 psi)112 °C (234 °F)43%
0.6 bar (8.7 psi)114 °C (237 °F)38%
0.7 bar (10 psi)116 °C (241 °F)33%
0.8 bar (12 psi)117 °C (243 °F)31%
0.9 bar (13 psi)119 °C (246 °F)27%
1.0 bar (15 psi)121 °C (250 °F)23%

Iz tabele se vidi da ako je nadpritisak u loncu samo 1 bar, isto koliko je i atmosferski , temperatura tecnosti i vazduha u loncu je 120C ali brzina spremanja hrane je na 23% od obicnog barenja...

Pri tome para dopire svuda , do svakog delica, tecnost jos vise...tj kod ekspres lonca se kuva i tecnoscu i parom, ali za razliku od rerne gde je temperatura 220C ovde je 120C.

Teoretski je moguce ispeci meso tako sto na dnu stoji voda, a podignuto na resetkama stoji meso koje se kupa u vodenoj pari na pritisku i temperaturi od 120C...sto je mozda nedovoljno da meso zagori , pa se moze probati (nisam probao) da se meso ispece a da uopste ne zagori...

Ko ima vremena i zeli da proba, moze da proba...

Napomena, neka hrana zahteva zagorevanje, ili zapecivanje kako to neki zovu , da bi razvila ukuse koje je gladnica navikla...Tada je potrebno to uciniti naknadno u nekoj serpi ili u istom loncu samo bez zatvaranja i na normalnom pritisku....u rerni ...

Braon bojica se dobija od 140C do 165C , a karamelizacija na jos visim temperaturama

Poslednja izmena:
Ekspres lonac se koristi i kad se kuva na nekoj planini jer tamo voda kljuca na manje od 100C, pa npr na 8000 m kljuca na 70C sto je ocigledno nedovoljno niti da se spremi hrana, ona se sprema temperaturom, niti da se ubiju stetne bakterije ili sta vec treba inace...

Tada se koristi ekspres lonac koji podigne temperaturu kljucanja na normalnih 100C tako da tu kompenzuje nemogucnost kuvanja na normalan nacin...

Neki sadrzaji se radi ukusa mogu pre kuvanja u ekspres loncu proprziti na tiganju , druge ako imaju razlicito vreme kuvanja se mogu prilagoditi zajednickom vremenu kuvanja tako sto se za one materijale koji trebaju manje kuvanja koriste krupnije seceni komadi , dok za one supstance kojima treba vise kuvanja koriste sitnije seceni komadi....

Tako se dobija i ukus i jednako kuvanje svih sastojaka od kojih je sacinjeno jelo...

Kuvanje u ekspres loncu ne razlaze vitamine, cak ni para to ne cini , pa su zgodni za takvo kuvanje...

Ako se kuvaju sastojci koji se naduvaju na pari , kao sto su testenine i pirinac , onda se racuna zapremina koju ce dobiti da ne bi zatvorili put pari i pritisku..

Ukus pecenja se moze dobiti i u ekspres loncu ali za to postoje posebni postupci, jer to je tzv Malardova reakcija.......
https://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction

1728866069698.png

Tipicni turski ekspres lonac....

Mora da pitam, kako to da ja kao musko volim da koristim ekspres lonac, a vi kao zene ne volite...u cemu je fora...?

Ja dobijam ubrzanje kuvanja, dobijam kad zelim prekuvano , npr grasak ja volim prekuvan...sladunjav...
Dobijam odrziva zrna pasulja pod posebnim postupcima...ne raspadnu se nego postaju jos cvrsca a skuvana...

Sta vas to odbija od kuvanja ekspres loncem?

Isto se pere kao i serpa, ja ne vidim razliku, ni u vremenu uh, vidim u tezini lonca...ali nije lonac bas toliko tezak, ima serpi koje su isto teske..

Mora da pitam, kako to da ja kao musko volim da koristim ekspres lonac, a vi kao zene ne volite...u cemu je fora...?

Ja dobijam ubrzanje kuvanja, dobijam kad zelim prekuvano , npr grasak ja volim prekuvan...sladunjav...
Dobijam odrziva zrna pasulja pod posebnim postupcima...ne raspadnu se nego postaju jos cvrsca a skuvana...

Sta vas to odbija od kuvanja ekspres loncem?

Isto se pere kao i serpa, ja ne vidim razliku, ni u vremenu uh, vidim u tezini lonca...ali nije lonac bas toliko tezak, ima serpi koje su isto teske..
Kuvam u Zepter posudju, dovoljno brzo.

Mada... mislim da se bojim ekspres lonca.

Kuvam u Zepter posudju, dovoljno brzo.

Mada... mislim da se bojim ekspres lonca.
Najjeftiniji celicni , turski je onaj koji moze 5 bara da izdrzi , a sama lelujava konstrukcija poklopca, ko ne zna kako je savitljiv, nece izdrzati toliko da ne izbije ka plafonu....guma ne moze da drzi toliki pritisak,
Ekspres lonac narocito nekvalitetniji su bar sa 5 mera zastite zasticeni a da nije ventil...
Guma ima da propusta, poklopac savitljiv, jos ima dva ventila koje uopste ne racunam, celicni je izdrzava vece pritiske nego aluminijum...
Hladi se brzo sa strane, ne mozes da ga oteras u visok pritisak pa da imas ringlu 2kw, a mozes ako imas 4kw ringlu...

Pritisak rada ekspres lonca je jedva 1 bar iznad...nacin upotrebe je ljudi kad cuju da susti, oni smanje jacinu ringle...na minimalno dok susti, sad kod mene je to optimalno pa mogu da mi ekspres radi na 200W, zavisi sta je unutra, to jeste...iako je cudno to reci, ali zavisi i od toga..

Ја га и не пакујем , стално је у употреби. Додуше сад имам мању шерпу , раније сам користила велики лонац.
Не знам који је произвођач, оба су из немачке, одличан квалитет.
Буквално све што се дуже кува припремам у екскпрес шерпи. Све припремим, ако треба пропржим, зачиним и закључам. Смањим на 1 или 1/2 степена, након 30-40 минута искључим ( зависи од меса које се кува, јунетина и суво најдуже) и када се притисак смањи отворим, јело још увек кључа, довршим и може да се клопа.

Иначе сам један одличан лонац поклонила јер нисам смела ни умела да користим, други је стајао годинама док нисам добила пацку како као еманципована жена треба да штедим време а не да кувам сатима.
И тако сам пробала и заљубила се.

A ništa free of charge? Za dobrobit kulinarskog umeća i slobodnog duha? Prihvatićemo i neki podkast.
Pa sta ces da kuvas, prazno?
Mora uvek da se osmisli budzet, mora to da odradi posao , a bez budzeta i para se ne odradjuje nijedan posao kod Srba danas...ispasce jadno , a jadno ne ulazi u glavu , kao fino , prestizno , ugodno , fensi..

Sve cu ja vas u klub ekspresa....ima vidis i za suvo kuvanje...

Pa sta ces da kuvas, prazno?
Mora uvek da se osmisli budzet, mora to da odradi posao , a bez budzeta i para se ne odradjuje nijedan posao kod Srba danas...ispasce jadno , a jadno ne ulazi u glavu , kao fino , prestizno , ugodno , fensi..
Ne ne, pogrešno si me razumeo.

Ti uradi podkast, video prezentaciju... šta god i podeli to sa nama besplatno. Zarad opšteg dobra. :flert:

Sve je to u redu ali što baš na moju štetu? :ljutko:

Vremenska razlika između kuvanja u ekspres loncu i u Zepter posuđu je mala. Iako Zepter ima poklopac za ekspresno kuvanje, neka hvala, ni to ne želim da probam.

Kuvam sarmu na plinu koristeći najmanju ringlu, onu malu kao za džezvu. Na nju stavim šerpu od 5,5 litara punu sarme i skuvam za sat vremena.
Šta će meni ekspres lonac kog se plašim? :sad2:

Joj probao sam svinjski but kuvan , pa przen....bre slatko i meko , a nije vlaknasto kao kad je skroz kuvano , izgleda da moras da ubodes vreme parenja, i posle przenja, ali je bas slatko onako dubinski i cini mi se treba manje soli ili je u mesu bilo vec dovoljno soli....

Samo treba da provalim koliko se kuva...i na kojoj temperaturi , jer ja vrlo kratko kuvan na 1400W , odmah predjem na 800 , ali i to posle spustim na 400w, za ovu posudu, za neku drugu mi je i 200W previse, eto primer gde dosta zavisi od posude...imam jednu gde mi treba 600W za optimalno kuvanje....przenje obicno trazi 200W vise od kuvanja..

Koristim W jer to mislim da je objektivnije nego da kazem 1,5, 2 ili 2,5 ....
Ali eto zavisi i od suda koja Wataza...

Back