Brucosi na medicinskom fakultetu

Jao, ljudi, vi nemate pojma koliko pomažete!
Ja sam sad završila 3. razred i želim da upišem medicinu, ali ne smem. Brine me što je to vrlo stresan i odgovoran posao, a plata mala. Još mi je i drug preneo strah da ću postati usedelica i završiti sa 3 mačke i 2 kučeta. Šalim se, medicinu bih volela da upišem, stvarno želim, ali postoje neke dosadnije, ali racionalne varijante (kao što je npr. farmacija) na koje me svi ubeđuju. Kad kažem nakome šta želim da studiram, pitaju me "Da li si normalna?" ili "Ti baš voliš da učiš?".
Sad smo u školi iz biologije učili mozak, bubrege, varenje itd i stvarno sam volela to da učim i uopšte mi nije bilo teško. Samo što je to ništa koliko treba da se uči na medicini.
Ja sam dosta neodlučna i, kada bih nekome prepisala lek, pretpostavljam da bih danima razmišljala da li sam pogrešila. Ne plašim se krvi i otvorenih rana, ali imam VEEELIKI strah od povraćanja- To bi bilo to, kada bi mi neko pomogao, bilo bi lepo. Hvala

To cega se ti plasis, to je strah zbog neznanja... No nisi ti za to kriva, prosto nisi upucena u materiju i zbog toga gajis predrasude... Upisi medicinu i cim budes zakoracila malo u celu tu pricu, videces da si se bezveze plasila. Eh da... Ako ti je vec sad plata lekara faktor koji moze da te odvrati ili navede na medicinu, odma' da ti kazem, idi na neki drugi fax! :) Posao jeste stresan i odgovoran ali bas te briga, pa neces sebe leciti, tako da... Prs' u uvo i pevaj! :)

He he
svi smo u istoj frci! :? ;)
I ja zelim da upisem medicinu!A vi svi postavljate ista pitanja koja se i meni vrzmaju po glavi!Ali niko nam ne moze pribliziti fax i studiranje zato sto je to nesto sto sami moramo iskusiti!Moj predlog je da pokusate (ja cu to uraditi :D ),pa sta ispadne!Ako provalim da to nije za mene odustacu i upisati nesto drugo...Zivot nam se nece zavrsiti ako ne zavrsimo medicinu.Znam da to sad tako izgleda :-( (mislim, kao da ce nam se zivot zavrsiti!) ali (nadam se) nije tako... :?

ivvranjkovic

Ja idem u srednju farmaceutsku i znam da se za farmaciju isto streba ko za medicinu ali da je medicina milion puta zanimljivija a isto tako odgovorna!U svakom poslu ces se tripovati da nesto ne zeznes ali sa godinama dolazi i odgovornost! :smile: :roll: Ebiga!
Samo nam preostaje da damo sve od sebe da gresku ne nacinimo!!Znaci ceka nas puno strebanja... :-(
A za to da ces ostati usedelica...ako ti je uteha neces biti jedina.. i mene ceka isto :-D
Pozzz

Hvala vam svima, najverovatnije ću upisati medicinu. Strah mi je bio da ću na pola puta shvatiti da to nije za mene, ali još više bih se kajala da ne upišem, tako da znam šta mi je činiti :)
Moja tetka je završila farmaciju, isto nije smela medicinu. Kaže da nije zadovoljna obimom stečenog znanja. Farmacija mi je bila sigurnija, ali dosadnija varijanta. Ja nekad tako žarko želim da upišem medicinu, da se bavim time, a nekad mi se to uopšte ne sviđa, mada mislim da je to normalno. Pa dobro, malo ste me ohrabrili, HVALA!

ivvranjkovic, bila sam u potpuno istoj situaciji kao ti. Svi su gledali da me odgovore od namere da upisem medicinu, ali nisu uspeli :twisted: Upisala sam, pa sta bude... Videcu u oktobru. Inace, i ja sam imala te tripove, u fazonu "stresan posao, velika odgovornost, bla, bla...", ali, jednostavno, ne bih mogla da zamislim da se bavim nekim drugim poslom :| , pa cak ni slicnim (mislim na stomatologiju ili farmaciju). Svi moji drugovi i drugarice su konkurisali na bar dva fakulteta, ali ja sam bila totalno tvrdoglava i konkurisala samo na medicinskom. I da me nisu primili, opet bih to upisala sledece godine. Ali, kazem, videcu... I, naravno, prenecu ti utiske, ma kakvi bili... :lol: Pozz 8)

@Sheks
Ovako: polazu se biologija i hemija (to znas :razz: ) kao test: iz biologije ima 4, a iz hemije 5 ponudjenih odgovora, od kojih je samo 1 tacan. Postoji informator, koji se moze naci u Skriptarnici fakulteta, i u njemu imas pitanja iz oba predmeta, s tim sto su ti pitanja iz biologije nepotrebna. Literaturu za spremanje biologije su menjali i mislim da ce jos menjati, da bi mogla da se uklopi sa novim gimnazijskim knjigama. Ali dace vam detaljan spisak literature, gde su nabrojane lekcije i delovi, po stranicama, odakle treba da se uci. I na prijemnom su se striktno drzali tog spiska, tako da nemas brige. Uci samo te lekcije 8-) . Sto se hemije tice, pitanja su slicna kao u informatoru, s tim sto ima i bas lakih zadataka, a ima i nekoliko teskih. Hemiju uci iz knjiga za gimnaziju, mislim da je sasvim dovoljno ;-) A postoji jos jedna zbirka iz hemije, od (samo!) 1200 zadataka i mislim da je ona bolja, tj. slicnija zadacima koji su bili na prijemnom.
Ako treba jos nesto, slobodno pitaj, dok se jos secam detalja vezanih za prijemni... :lol:
Pozdrav :D

Ljudi prijemni je boza,znaci toliko sam se frkao ni oko cega.Mozda je to zato sto sam uvek takav,previse samokritican pa sam mislio da pojma nemam,ali kada sam video pitanja... mislim smesno. 28 pitanja iz biosa sam uradio za 15 minuta.Moj jedini savet ti je da krenes na vreme sa pripremama,napravis raspored ucenja i ne dozvolis sebi da 15 dana pred prijemni shvatis da ima jos toliko mnogo stvari koje nisi prosao.Kazem ti sve ovo da ne bi pogresio kao ja,jer se uopste toga nisam pridrzavao i zato sam se frkao.To bi bio bios,a sad hemija. Imao sam razrednu koja predaje hemiju,sprema 20 godina djake za prijemni i jos nije bilo onih koji nisu polozili hemiju. Hemija je malo komplexnija zbog zadataka,ima dosta stvari van knjige,nekih cakica koje ne mozes bas sam i tu ti iskreno savetujem da odes kod nekog dobrog profe. Budi uveren u sebe i polozices glat.A sto se tice toga kada da krenete da spremate.... ja sam planirao da krenem u januaru....kad ono medjutim... poceo sam u aprilu. Hemiju sam u novembru poceo da idem na casove,ja i jos jedan ortak(Pinturicio),i isli smo laganim tempom,sveukupno smo do prijemnog imali jedno 30 dvocasa.Van casova sam ucio samo pred neke provere koje nam je profesorica davala..Sto se tice knjiga imate sve na sajtu Medicinskoga fakulteta www.med.bg.ac.yu. i tog plana ce se striktno drzati. Imate i informator,svake godine je isti ali nije od neke pomoci jer iz njega NECE biti pitanja.To je samo kao neko pomocno sredstvo.Uz to tu ima i dosta pitanja koja nisu obuhvacena programom koji se nalazi u datim knjigama. Sedite i ucite....I verujte mi..Nema nista lepse nego kad vidite sebe iznad crte. :)

_Look_Of_Expectancy_:
Nina, koliki procenat jedne knjige (za jednu godinu gimnazije) treba da se uci za prijemni? Zanima me za oba predmeta, onako okvirno.
I ja recimo blage veze nemam hemiju, nisam je nikad ni volela ni ucila. Ima li nade za mene?:-(
Pa, sad...Iz biologije se uci i iz knjiga za medicinsku skolu, ali po jedna oblast (iz I razr. samo ekologija i iz III razr. samo genetika ), a iz gimnazijskih knjiga:
I razred- samo prva oblast (citologija, virusi i bakterije)
II razred- nekih 10-ak lekcija, ali nisu povezane, nego iz razlicitih delova knjige
III razred- 2,3 lekcije sa pocetka knjige
IV razred- cela knjiga, sem Ekologije.
Imas detaljnije spisak literature na sajtu faxa.Stranice su po knjigama za prirodni smer, mada sam ja ucila iz mojih knjiga za opsti smer, pa sam ucila po lekcijama, ne po stranama.
Sto se hemije tice, imas nade, samo pocni da se spremas na vreme. Ja sam imala dobru profesorku, pa mi hemija nikada nije bila neki problem, jer sam isla na takmicenja i tako to. Ali sam uvek ucila vise logicki, i retko-kad sam ucila iz knjige, a za prijemni sam ipak morala. To me je jedino nerviralo.

@ivvranjkovic:
Pocela sam da se spremam od septembra, da me ne bi kasnije, u maju i junu, uhvatila frka. Ucila sam polako, svaki dan po malo, mada ipak mislim da sam malo poranila. Sve u svemu, nemojte mnogo da se tripujete oko prijemnog, kao sto sam ja. Iz biologije sam ucila sve, ali bas svaku sitnicu, a na prijemnom sam se iznenadila kako su pitanja bila laka. Mislim, sasvim normalna, nedvosmislena pitanja, bez ikakvih caka i zackoljica.

Ajde bre, sta pravite i dizete neku frku oko prijemnog.... :roll: Ja sam hemiju spremao od septembra jer je nikada nisam gotivio pa sam trebao da nadoknadim ono sto sam coolirao na casovima 3 god 8-) .... biologija je laganicaaaaa.... nju sam samo iscitavao jer mi je dosta stvari logicnih (pricam za sebe, kako ste vi komponovani ne'am pojma...),.... ali ok, neke stvari sam, naravno, trebao da nabubam.... :mad: intenzivno sam poceo da je spremam krajem aprila t.j. da obnavljam gradivo...

sto se tice samog polaganja.... treba da kazem da si mogao da prepisujes u PM!!! Ja sam polagao u amfiteatru SILOS, tako da ne znam kakvo je bilo stanje po drugim amfiteatrima po tom pitanju.... na SILOSu je bilo tako....

@_Look_Of_Expectancy_:

Nisam isla na pripreme, jer nisam iz Beograda, pa mi se nije isplatilo, s obzirom da traju nekoliko meseci :shock: Mislim, svake subote od kraja januara do juna... Ali dosta ljudi koje sam srela na prijemnom je islo. Nadam se da ce se naci neko od njih na forumu, da ti odgovori. :-D

Iz hemje bi valjalo da ides na casove (ako je ne znas dobro), jer ima dosta stvari, a ne treba sve, pa bi valjalo da se postedis nepotrebnog ucenja... U svakom gradu ima neki profesor hemije koji daje casove i koji se specijalizovao za pripremu studenata za medicinu, farmaciju i sl... :)
Ne potcenjuj biologiju... 4 godine srednjoskolskog gradiva nije malo! Da je lako svi bi na prijemnom imali po 25 bodova i vise... Daleko od toga da se ne moze nauciti, ali ako pre nego sto sednes da spremas predmet, u glavi stvoris sliku da je lagan, tesko da ces uspeti da ga naucis kako treba... Citaj, razmisljaj sta je pisac hteo da kaze, hvataj sustinu, piskaraj sa strane neke bitne sitnice pa ih posle ponovo citaj i ima da polozis! Lako ce ti biti tek kad budes videla da si polozila! :)

Pozz

Ne, taman posla da je za potcenjivanje...Doduse, nase gradivo je dosta skraceno, u odnosu na gradivo pretprosle godine po kome je sastavljena zbirka. :lol: Moj savet (koji, naravno, mozete, ali i ne morate da prihvatite :lol: ) : izvucite sadrzaj svih lekcija u jednu svesku i ucite samo odatle, jer kad se uci iz knjiga (posebno iz novih gimnazijskih,koje lice na casopis) moze se desiti da propustite neke bitne cinjenice, jer vam se sve cini poznatim :!: .

_Look_Of_Expectancy_:
Po meni je bios lako nauciti, a za hemiju ipak mislim da bi trebalo da imas kliker. Ili makar dobrog profesora, koji zna sta se na medicinskom fakultetu trazi i tacno to da ti pokaze. Jel ste isli na pripreme na njihovom faxu i ako jeste, kakve su?

Ja sam bila na pripremama,na bios nema potrebe da ideš,bukvalno ti kažu sve što ima u kjizi,a iz hemije smo uradili svaki mogući zadatak,hemiju pojma nisam imala do maja,tada sam krenula ozbiljno da je učim,uradila sam 2/3 zadataka iz zbirke samostalno,izašla na prijemni i imala 18 poena.

Ne podcenjujem biologiju rekla da sam je lako u smislu nema sta da mi bude nejasno, treba je samo nauciti. Dok hemiju neko treba i da mi objasni a posle treba i da popamtim sve forumule.
Nina, ja i inace ucim takve predmete kao sto je biologija tako sto pisem u svesku. Al hvala na savetu;-)
caticka, nisam razumela ovo sto si napisala za hemiju. Kako nisi znala do maja ako si isla na pripreme? Koliko ta zbirka o kojoj pricas ima zadataka i da li su to oni zadaci koji ce biti na prijemnom ili slicni?

Ja znam samo za 2 zbirke: 1.Zbirka (informator) sa fakulteta od 300 zadataka
2.Zbirka od 1200 zadataka (650 iz neorganske i 550 iz organske), ne znam tacno ko su autori, jer imam fotokopiju.Ova druga je bolja, jer ima bas dosta zadataka svih tipova, a i zadaci su slicni kao na prijemnom, ali samo "slicni", ne isti. ;-)
Ne znam iz koje vezbaju na pripremama.

Moj ortak je bio na tim pripremama ja ne... mislim da je za pripreme iz hemije i biologije ukupno platio negde oko 35.000 din. Posle se pokajao da je isao na pripreme iz biosa jer ti bukvalno predaju ono sto ces i sam da naucis iz knjiga, nista novo... iz hemije mu je bilo ok, mnogo bolje nego na biosu....

meni je, dok sam se spremao, dobro dosla zbirka "banka pitanja". To je jedna knjiga koja ima 1200 zadataka iz biosa i 1200 iz hemije.... poslednji put se je mogla kupiti 2002 god, posle se vise nije mogla... iz te tkzv. banke su uzeli 10 pitanja iz biosa i 8 iz hemije....

Back