Broj stanovnika u NDH?

Да би било убијено колико ти мислиш да јесте, уочи рата у НДХ је морало да буде минимум 3 000 000 Срба. :per:

А то би значило да је 1931. на тој истој територији морало да буде пописано барем 2,5 милиона Срба и више, да би тај број за 10 година могао да нарасте на 3 милиона.

А 1931. пописано 1 790 000 Срба на тој територији. :per:

А 1948. 1 830 000.

И сад ти мени, као Србин Србину реци колико је Срба убијено у Јасеновцу и НДХ? :per:

700 000 у Јасеновцу, а више од милион у НДХ? Мда... само што нас је неко масно слагао. Да је толико много људи побијено, након рата би у Хрватској и Босни и Херцеговини остало мање од 500.000 Срба.

А остало их 1 650 000. Плус 150 000 у Срему. Плус 200 000 колонизованих за Војводину. Како је то могуће? :per:

Nekoliko ispravki:

1. Prema računici iz popisa 1931. godine, bilo je 1.860.000 pravoslavnih Srba na tlu tzv. "Nezavisne Države Hrvatske", a ne 1.790.000

2. 1941. godine kada se popis tek počinjao sprovoditi, Srba je bilo na teritoriju NDH najvjerovatnije oko 2.180.000 (pošto ja uvijek smanjim procjene, ja sam zaokružio na 2,1 miliona pravoslavnih Srba).

3. Prema popisu iz 1948. godine (ipak tri godine poslije rata - laici će se smijati ovom mom podvlačenju, stručnjaci podsjetiti statistike), rezultati Srba nisu samo pravoslavni. Imajte to na umu, jer je bilo vrlo mnogo muslimana.

Treba naglasiti da cifra od 1,65 miliona uključuje i dosta muslimana, dok ona od 1,86 predstavlja isključivo pravoslavne hrišćane.

Da preciziram, poslije drugog svjetskog rata, više od 450.000 muslimana u Jugoslaviji se nacionalno izjasnilo Srbima, odnosno oko 3% ukupnog stanovništva. Većina njih su u Sandžaku i istočnoj Bosni i Hercegovini, kao i u čistim srpskim pravoslavnim sredinama gdje je postojala mala muslimanska manjina. Koliko treba stvarno otpisati samo za NDH, nije mi poznato, ali recimo onda da je broj pravoslavnih Srba spao sa 2,1 miliona na na negdje 1,3-1,4 miliona.

Poslednja izmena:
Браво Савин, то је прави одговор. :ok:

Ево мог мишљења на све то. Од 1921. до 1931, српска популација у БиХ је порасла за 24%, са 829 000 на 1 028 000. Са таквим истим растом, до 1941. би порасла на 1 274 000, а са растом од 30% на 1 336 000. Проблем је само у томе што су и католици и муслимани имали исти такав раст.

У Хрватској је ситуација мало другачија. Тамо је 1931. пописано 633 000 Срба, док број из 1921. са којим бих га упоредио немам. Једно је само сигурно, а то је да је природни прираштај Срба у Хрватској морао бити мањи од оног у БиХ јер је он укључивао и оне Србе у приморској зони, градским језгрима и Славонији где је прираштај доста нижи од оног у динарским крајевима. Али опет, ако и ту одемо на раст од чак 20% за 10 година, имали бисмо 1941. 760 000 Срба.

По мом мишљењу, максимално 2 100 000 Срба на територији Хрватске и БиХ уочи рата, а на тај број треба додати и Србе из Срема да би се добио укупан број за НДХ.

Тачно је, након рата се барем 100 000 муслимана писало као Срби. Неки извори говоре да је та бројка била 75 000, али оних 1 136 000 Срба у БиХ пописаних након рата слободно се може умањити за 100 000. А пад Срба у БиХ током наредних деценија није само резултат тог муслиманског оптирања за српство, него и директна последица недостатка оног младог и виталног дела становништва које је погинуло, а које би иначе рађало децу. То су страдали у геноциду, погинули у борбама, али и они исељени за Војводину.

У Војводину је досељено много више од 120 000 Срба са подручја Хрватске и БиХ. Срба је у Војводини 1948. уместо очекиваних 530 000 било 840 000 (плус 30 000 "Црногораца"), а у самој Војводини са 33% скочили на 51% становништва. Један део тих Срба је пореклом из централне Србије, али барем 3/4 српских колониста су са подручја Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Босанске крајине и Херцеговине. Али рецимо да је чак само 120 000 Срба исељено из Хрватске и БиХ за Војводину, то опет даје укупно 1 750 000 Срба након рата са тла Хрватске и БиХ.

Ако натегнемо максимум максимума и минимум минимума за број Срба у Хрватској и БиХ пре и после рата, добијамо 2 100 000 и 1 750 000 и опет се никако не уклапамо у милион жртава. Да би број жртава био милионски, Срба у Хрватској и БиХ је морао да буде минимум 2 800 000.

Odgovor na dva pitanja:

1. 1921. godine je bilo 606.000 Srba u Hrvatskoj. 1931. je preciznija procjena na 636.000.

2. Nije se "barem 100.000" muslimana izjasnilo Srbima u FNRJ, već oko 457.000

Nekoliko ispravki:

1. Prema računici iz popisa 1931. godine, bilo je 1.860.000 pravoslavnih Srba na tlu tzv. "Nezavisne Države Hrvatske", a ne 1.790.000

2. 1941. godine kada se popis tek počinjao sprovoditi, Srba je bilo na teritoriju NDH najvjerovatnije oko 2.180.000 (pošto ja uvijek smanjim procjene, ja sam zaokružio na 2,1 miliona pravoslavnih Srba).

3. Prema popisu iz 1948. godine (ipak tri godine poslije rata - laici će se smijati ovom mom podvlačenju, stručnjaci podsjetiti statistike) ima 1.680.000 Srba (neovisno od vjeroispovijesti). Tako da, recimo, da je '45. bilo 1,65, kako si iznio.

Treba naglasiti da cifra od 1,65 miliona uključuje i dosta muslimana, dok ona od 1,86 predstavlja isključivo pravoslavne hrišćane.

Da preciziram, poslije drugog svjetskog rata, više od 450.000 muslimana u Jugoslaviji se nacionalno izjasnilo Srbima, odnosno oko 3% ukupnog stanovništva. Većina njih su u Sandžaku i istočnoj Bosni i Hercegovini, kao i u čistim srpskim pravoslavnim sredinama gdje je postojala mala muslimanska manjina. Koliko treba stvarno otpisati samo za NDH, nije mi poznato, ali recimo onda da je broj pravoslavnih Srba spao sa 2,1 miliona na na negdje 1,3-1,4 miliona.

Хајдемо овако. Прво једно питање: да ли је 2 100 000 Срба са Сремом или без њега?

А друго, ако је број пао на 1,3-1,4 милиона, шта то значи? Узмимо највећу бројку, 1 400 000. Одбијмо од ње пописане Србе у Хрватској (међу њима сигурно нема муслимана), њих 540 000, што значи да имамо 860 000 Срба за остатак територије НДХ, без СР Хрватске. Чини ми се да овде ниси убројао колонисте из БиХ за Војводину. Да узмемо најминималнији минимум тог броја, цифру коју даје Савин од 70 хиљада људи, остаје нам 790 хиљада Срба. И опет питање Срема, да ли је он рачунат или не, пошто од тога зависи да ли свих 790 000 отпада на БиХ, или је тај број још мањи и износи максимално 640 000? Значи ли то да се 350 хиљада муслимана (или пола милиона, ако Срем није рачунат) Босне и Херцеговине након рата писало као Срби? Чини ми се да је једном негде на овим страницама Урван Хробоатос изнео податак да је број муслимана изјашњених као Срби у БиХ 1948. било мање од 100 хиљада, сада први пут чујем за бројку од 450 хиљада, одакле је она?

И треће, да ли је та процена од 1,3-1,4 милиона са урачунатим колонистима или без њих? Ако је без њих, да извршимо једну калкулацију трећим путем: узмимо опет најминималнију процену броја колониста са територије Хрватске и БиХ на 130 хиљада. То нам у старту даје максимално 1 270 000 Срба на територији Хрватске и БиХ (и Срема?), од које ако одбијемо 540 хиљада Срба у Хрватској, добијемо свега 730 хиљада на БиХ (и Срем?) и 400 хиљада (550 хиљада?) БиХ муслимана изјашњених као Срби. То би значило, шта, да је након рата било (ако додамо оних 788 хиљада неопредељених) било у БиХ 1 200 000 Муслимана или 47%, не рачунајући оне који су се изјаснили као Хрвати, а било је и таквих?

И још је овде реч о доста утегнутим проценама, ако узмемо доњи екстрем од 1,3 милиона за преостале и горњи екстрем за колонисте од барем 200 хиљада, добијамо 550 хиљада православних Срба у БиХ, малтене исто онолико колико их је било и у Хрватској.

Odgovor na dva pitanja:

1. 1921. godine je bilo 606.000 Srba u Hrvatskoj. 1931. je preciznija procjena na 636.000.

2. Nije se "barem 100.000" muslimana izjasnilo Srbima u FNRJ, već oko 457.000

1. Хвала на овоме. Значи, ако узимамо раст од 1921. до 1931. са 606 хиљада на 636 хиљада, а који је раст од 5% у периоду од 10 година, до 1941. можемо дати паушалну процену на 670 хиљада. Отприлике је и неко моје мишљење било да се онолики раст какав је забележен у БиХ не може применити на Хрватску. У Срему је раст сигурно био ништаван, када је на нивоу целе Војводине за период од 10 година број Срба остајао непромењен. Имаш ли тачне податке за Срем као Срем пре рата и након њега? Ја имам једино податке о колонизацији Срема, али не на нивоу појединаца, него на нивоу домаћинстава: у Срему је насељено 18% од укупног броја домаћинстава којима је колонизована Војводина.

2. Мислио сам на муслимане на нивоу БиХ, а не целе Југославије. Реч је о некој мојој интуитивној убоди-па-покушај методи, а не о нечему за шта имам поткрепу. Више о томе сам писао у претходном упису.

Хајдемо овако. Прво једно питање: да ли је 2 100 000 Срба са Сремом или без њега?

А друго, ако је број пао на 1,3-1,4 милиона, шта то значи? Узмимо највећу бројку, 1 400 000. Одбијмо од ње пописане Србе у Хрватској (међу њима сигурно нема муслимана), њих 540 000, што значи да имамо 860 000 Срба за остатак територије НДХ, без СР Хрватске. Чини ми се да овде ниси убројао колонисте из БиХ за Војводину. Да узмемо најминималнији минимум тог броја, цифру коју даје Савин од 70 хиљада људи, остаје нам 790 хиљада Срба. И опет питање Срема, да ли је он рачунат или не, пошто од тога зависи да ли свих 790 000 отпада на БиХ, или је тај број још мањи и износи максимално 640 000? Значи ли то да се 350 хиљада муслимана (или пола милиона, ако Срем није рачунат) Босне и Херцеговине након рата писало као Срби? Чини ми се да је једном негде на овим страницама Урван Хробоатос изнео податак да је број муслимана изјашњених као Срби у БиХ 1948. било мање од 100 хиљада, сада први пут чујем за бројку од 450 хиљада, одакле је она?

И треће, да ли је та процена од 1,3-1,4 милиона са урачунатим колонистима или без њих? Ако је без њих, да извршимо једну калкулацију трећим путем: узмимо опет најминималнију процену броја колониста са територије Хрватске и БиХ на 130 хиљада. То нам у старту даје максимално 1 270 000 Срба на територији Хрватске и БиХ (и Срема?), од које ако одбијемо 540 хиљада Срба у Хрватској, добијемо свега 730 хиљада на БиХ (и Срем?) и 400 хиљада (550 хиљада?) БиХ муслимана изјашњених као Срби. То би значило, шта, да је након рата било (ако додамо оних 788 хиљада неопредељених) било у БиХ 1 200 000 Муслимана или 47%, не рачунајући оне који су се изјаснили као Хрвати, а било је и таквих?

И још је овде реч о доста утегнутим проценама, ако узмемо доњи екстрем од 1,3 милиона за преостале и горњи екстрем за колонисте од барем 200 хиљада, добијамо 550 хиљада православних Срба у БиХ, малтене исто онолико колико их је било и у Хрватској.

2,1 miliona pravoslavnih Srba je za granice NDH precizno, kao što sam rekao.

Lazo Markov Kostić je radio razne statističke podatke, gledajući i onda kada je i vjeroispovijest dodavana u popise. Prema tome, 7% od ukupnog srpskog stanovništva u Jugoslaviji je bilo islamske vjeroispovijesti. Naravno, treba imati na umu da to nije kao danas i da su tada postojale gigantske mase ateista, tako da se je realna procjena najvjerovatnije i veća, jer je bilo mnogo "nevjernih" slovenskih muslimana (pardon, srpskih). Ali, na osnovu one zaokružene cifre od 7%, nešto više od 450 hiljada Srba su bili muslimani.

Ukupno je 70.000 emigriralo Srba iz teritorije BiH kao kolonisti za Vojvodinu.

Menjam.se, pa pogledaj i sam popise stanovništva. Sandžak je bio jedan od najgušće naseljenih srpskih etničkih prostora u cijeloj Jugi prema popisima poslije Drugog svjetskog rata. :hahaha:

Tamo je, prema popisu konkretno iz 1948. godine, bilo 154.183 Srbina. To je ukupno 97,87% stanovništva Sandžaka.

Poslednja izmena:
1. Хвала на овоме. Значи, ако узимамо раст од 1921. до 1931. са 606 хиљада на 636 хиљада, а који је раст од 5% у периоду од 10 година, до 1941. можемо дати паушалну процену на 670 хиљада. Отприлике је и неко моје мишљење било да се онолики раст какав је забележен у БиХ не може применити на Хрватску. У Срему је раст сигурно био ништаван, када је на нивоу целе Војводине за период од 10 година број Срба остајао непромењен. Имаш ли тачне податке за Срем као Срем пре рата и након њега? Ја имам једино податке о колонизацији Срема, али не на нивоу појединаца, него на нивоу домаћинстава: у Срему је насељено 18% од укупног броја домаћинстава којима је колонизована Војводина.

2. Мислио сам на муслимане на нивоу БиХ, а не целе Југославије. Реч је о некој мојој интуитивној убоди-па-покушај методи, а не о нечему за шта имам поткрепу. Више о томе сам писао у претходном упису.

Ne baš, Sr(ij)em je zapazio pad Srba, a ne rast. 1931. godine je bilo oko 165.000 pravoslavnih Srba u današnjem srbijanskom dijelu Srijema. Nemam za 1921. tako da ne mogu procijeniti rast koji bi eventualno prikazao koliko bi bilo pravoslavnih Srba u vrijeme okupacije 1941. godine. Prema popisu iz 1948. godine, bilo je oko 140.000 Srba po narodnosti u Sremu.

Тата ти је усташа. :per:

Тата ти није Србин. :per:

А ниси ми одговорио на питање:

Како је то могуће? :per:

Како је могуће да од два милиона побијеш милион, а да их остане два милиона? :per:

Колико је ту Срба било 1931? Колико их је пописано 1948?

Знаш ли уопште? :per:

Бројећи мртве, заборавили сте на живе. Објасни ти мени, ако си Србин уопште, а не неко ко се лажно представља као Србин, како је могуће побити половину Срба на једном подручју, а да пре рата буде 44,25% Срба и БиХ, а после рата 44,3%? А у Хрватској, пре рата 18,5%, а после рата 14,38%? И још из СР Хрватске пресељено 14 000 српских породица у Војводину, рачунај колико је ту људи исељено.

Како то објашњаваш? Ако си Србин, имаћеш објашњење, а ако ниси, наставићеш да бесниш, јер сам те разоткрио да ниси Србин. :per:

nisi odgovorio na pitanje,zasto yad vashem kaze da je u jasenovcu ubijeno 600 000 ljudi po njihovim podacima?? plus na drugim mestima u ndh? ti si hrvat to je ocigledno,a glavni zadatak ti je da branis ustase i prikrivas genocid nad srbima:rtfm:

Ne baš, Sr(ij)em je zapazio pad Srba, a ne rast. 1931. godine je bilo oko 165.000 pravoslavnih Srba u današnjem srbijanskom dijelu Srijema. Nemam za 1921. tako da ne mogu procijeniti rast koji bi eventualno prikazao koliko bi bilo pravoslavnih Srba u vrijeme okupacije 1941. godine. Prema popisu iz 1948. godine, bilo je oko 140.000 Srba po narodnosti u Sremu.

nisi mi odgovorio,koliko je po tebi ubijeno srba u NDH?

] Syrmia

1910 census population by language:

* Serbian = 183,109 (44.20%)
* Croatian = 106,198 (25.64%)
* German = 68,086 (16.44%)
* Hungarian = 29,522
* Slovakian = 13,841
* Russniak = 4,642
----------------------------------------
Ovo je popis Srema 1910..
Broj Srba je bio 183 000..
Tesko je odrediti broj Srba u Sremu 1941-Srem je podeljen u vise Banovina i Upravu Grada Beograda-ali je realna procena da je bilo vise od 250 000..
U clanku o demografiji BiH pise da je preseljeno 70 000 Srba u Vojvodinu iz BiH posle II svetskog Rata..
Iz Hrvatske je preseljeno manje i ukupna cifra je oko 120 000..

] Syrmia

1910 census population by language:

* Serbian = 183,109 (44.20%)
* Croatian = 106,198 (25.64%)
* German = 68,086 (16.44%)
* Hungarian = 29,522
* Slovakian = 13,841
* Russniak = 4,642
----------------------------------------
Ovo je popis Srema 1910..
Broj Srba je bio 183 000..
Tesko je odrediti broj Srba u Sremu 1941-Srem je podeljen u vise Banovina i Upravu Grada Beograda-ali je realna procena da je bilo vise od 250 000..
U clanku o demografiji BiH pise da je preseljeno 70 000 Srba u Vojvodinu iz BiH posle II svetskog Rata..
Iz Hrvatske je preseljeno manje i ukupna cifra je oko 120 000..

To je popis za mađarsku županiju Srijem. Ovdje govorimo o srbijanskom dijelu, znači bez hrvatskog.

Значи да је Срем доживео страхотан пад у броју Срба, с обзиром да је Срем примио најмање 30 хиљада колониста.

Или је проблем у томе што се подаци из 1931. односе на цео Срем, а подаци из 1948. се односе на Срем без сремске територије града Београда? Размере геноцида у Срему нису биле ни приближне онима у Хрватској и БиХ, а по овоме испада да је овде српско становништво највише пало?

nisi odgovorio na pitanje,zasto yad vashem kaze da je u jasenovcu ubijeno 600 000 ljudi po njihovim podacima?? plus na drugim mestima u ndh? ti si hrvat to je ocigledno,a glavni zadatak ti je da branis ustase i prikrivas genocid nad srbima:rtfm:

Јад Вашем нема своје податке, него податке узима из прокламоване цифре из СФРЈ. Ниједно озбиљно истраживање броја погинулих било у Јасеновцу било на територији НДХ није никада спроведено, ни у СФРЈ, нити касније у Србији и Хрватској, већ се све прокламоване бројке заснивају на непотврђеним изјавама нациста, фашиста и усташа. Једина озбиљна истраживања, барем на пољу статистике, спровели су Кочовић и Жерјавић и по њима нема шансе да су жртве биле толико многобројне, него је број значајно увеличан. Па реци и сам колико Срба може да остане ако их од 2 милиона побијеш милион?

А Хрват ти је тата. И тата ти брани усташе. :bye:

Или је проблем у томе што се подаци из 1931. односе на цео Срем, а подаци из 1948. се односе на Срем без сремске територије града Београда?

Ne. Podaci su za srbijanski dio, prema oba popisa.

Сигурно си хтео да кажеш, мађарску жупанију Szerém, а не "Сријем". :)

Svejedno. Bila je i dio Kraljevstva Hrvatske i Slavonije.

Poslednja izmena:
Ne. Podaci su za srbijanski dio, prema oba popisa.

Ниси ме разумео. "Србијански" део Срема обухвата и Земун, Батајницу и та села у околини која су географски у Срему, али административно нису у Војводини, него су део територије града Београда. Да ли је, на пример, Земун урачунат у тим резултатима из 1931. и из 1948? Или је урачунат 1931, а изостављен 1948, пошто се мени чини да је тако. Имаш ли укупне податке за Срем, а не само за Србе у Срему па да упоредимо?

(Свугде под "Сремом" подразумевам само део Срема који је у Србији).

Ниси ме разумео. "Србијански" део Срема обухвата и Земун, Батајницу и та села у околини која су географски у Срему, али административно нису у Војводини, него су део територије града Београда. Да ли је, на пример, Земун урачунат у тим резултатима из 1931. и из 1948? Или је урачунат 1931, а изостављен 1948, пошто се мени чини да је тако. Имаш ли укупне податке за Срем, а не само за Србе у Срему па да упоредимо?

Dosta podataka o Sremu..

http://en.wikipedia.org/wiki/Syrmia

Popis iz 1931 najverovatnije nije obuhvatio Zemun..

O Zemunu..

http://en.wikipedia.org/wiki/Zemun

P kažem ti srbijanski, znači cijeli Srijem u granicama današnje Srbije.

Isti rezultati su korišteni u oba popisa, jer je u pitanju zbrajanje rezultata po naseljima.

Јад Вашем нема своје податке, него податке узима из прокламоване цифре из СФРЈ. Ниједно озбиљно истраживање броја погинулих било у Јасеновцу било на територији НДХ није никада спроведено, ни у СФРЈ, нити касније у Србији и Хрватској, већ се све прокламоване бројке заснивају на непотврђеним изјавама нациста, фашиста и усташа. Једина озбиљна истраживања, барем на пољу статистике, спровели су Кочовић и Жерјавић и по њима нема шансе да су жртве биле толико многобројне, него је број значајно увеличан. Па реци и сам колико Срба може да остане ако их од 2 милиона побијеш милион?

koliko te placaju hrvati da tako lazes?:think: jel se isplati?

koliko je srba ubijeno u NDH?

Back