Broj obrtaja na 1.000; potrosnja goriva 2x

• Začetnik teme Začetnik teme do_ob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

do_ob

Početnik
Poruka
28
Pokusao sam da pronadjem nesto slicno na formumima ali nista ... pa zato objavljujem novu temu.
Ukoliko vec slicno postoji, ja se izvinjavam, zaista nisam pronasao.

Imam Opel Astru 1,7 CDTI, 165.000km, 8 godina stara, 110ks
kupio sam ju pre 3 godine na 115.000 km, provereno u el.knjizi (baza podataka u ovl. sevisu), sve kako treba , poslednji servis tad rdjen na 98,000 km u ovl. servisu i posle toga nema evidencije.

bas nikakvih problema do pre 15 -20 dana, kad sam primetio da mi ponekad znatno vise trosi.
povuce i do 10-12L u gradu, stanem na semafor kad ono ... obrtaji na 1.000 i auto mi se blago trese, dodam gas a ono potrosnja u 1. brzini i na 25L, kasnije se spustila na 10-12L. Stanem sa strane , ugasim auto, ponovo upalim, obrtaji na 800 , a potrosnja od 6-7 L ... ma ne prelazi, auto se ne trese, lagano radi ...
i tako sam pokusao vise puta, svaki put se auto smiri, kao da se nista nije desilo ...

pravila nema, nekad kad je hladan, nekad kad je vruc (90°C), ... radjen servis mali pre 5,000 km... ali mi se ovo desava sad odprilike na svakih 20-30km, ... ovako ne ide .... plasim se da odem do majstora (nemam svog) rece mi "...ovo je cilindar, ovo je ceo motor, ovo je 800-1000€ i sl.... " , a kvar moze biti banalan ...

hvala.

Lambda sonda.
Ona regulise potrosnju goriva.
Kad se ona pokvari onda auto trosi na maksimumu jer radi u rezimu kao da je vani najmanja moguca temperatura za rad.
Ona se menja svakih 90 hiljada kilometara
Evo čovek ti rekao jednu od mogućnosti .. Lamba sonda meri gasove tj smesu i šalje informaciju CPU koji povećava ili smanjuje količinu goriva u komori za sagorevanje.... Tako da loša lamba sonda može da poveća potrošnju goriva..
Kod opela možeš i manuelno da pročitaš greške... drži gas i kočnu okreni kontakt i čekaj da izbaci greške .

hvala vam svima na savetima.

evo proverio sam kod majstora o cemu se radi.

DPF filter zapusen, pa auto pokrece regeneraciju.
moze da se cisti filter, ali smatra moj majstor da ce se isti simptom vratiti u roku od 6 meseci.
Jedini moguci nacin jeste da se on skine. Ostali filteri su u dobrom stanju, auto ne dimi (ne cadi) i smatra da bez problema prolazim na tehnickom. cena skidanja je oko 180€.

savetovao mi je da ponekad izadjem na otvoren put i da ga provezem na recimo 4. brzina na 2800 obrtaja i da ce se problem resiti na odprilike 3-4 nedelje, pre nego se ponovo ponekad pojavi... ovo sam testirao u maju i bogami trajalo sve do negde avgusta (zbog korone sam se slabije vozio , pa sam na trenutak pomislio da je problem resen :( )

dok je meni proveravao, dosao mu taksista sa karavan Astrom J 2014g, ristajl., da mu skine filter.... :think:

Ne znam gde se nalaziš, ali ovde u Novom Sadu sam pitao - cena čišćenja je 90e, a ako oni skidaju onda doplata 30. Jedino što kažu da skidanje ne rade na svakom autu jer je kod nekih suviše zahtevno, tako da se to raspitaj u zavisnosti od toga koji auto voziš. Mislim da sad u svakom većem gradu neko ili više njih radi čišćenje.
Može da pomogne i dekarbonizacija, ali ne toliko. To ovde naplaćuju 4 - 5 hiljada dinara.

Ne znam gde se nalaziš, ali ovde u Novom Sadu sam pitao - cena čišćenja je 90e, a ako oni skidaju onda doplata 30. Jedino što kažu da skidanje ne rade na svakom autu jer je kod nekih suviše zahtevno, tako da se to raspitaj u zavisnosti od toga koji auto voziš. Mislim da sad u svakom većem gradu neko ili više njih radi čišćenje.
Može da pomogne i dekarbonizacija, ali ne toliko. To ovde naplaćuju 4 - 5 hiljada dinara.

u Beogradu.
rekao mi majstor da to zahteva demontazu (fizicki) i softverski deo. Jer ako samo skine, poiskacu po bord kompjuteru kojekakva "crvena" upozorenja, koja mogu da prebace auto u "safe mode". Meni je to malo izgledalo na "hakiranje" softvera, da ga "ubedis" da nema DPF, i da ga nikad nije ni imao ...

sto se tice ciscenja DPF, sigurno da ne bi trebalo bas toliko da kosta (valjda).
raspitacu se malo oko cena ciscenja ...

hvala vam svima na savetima.

evo proverio sam kod majstora o cemu se radi.

DPF filter zapusen, pa auto pokrece regeneraciju.
moze da se cisti filter, ali smatra moj majstor da ce se isti simptom vratiti u roku od 6 meseci.
Jedini moguci nacin jeste da se on skine. Ostali filteri su u dobrom stanju, auto ne dimi (ne cadi) i smatra da bez problema prolazim na tehnickom. cena skidanja je oko 180€.

savetovao mi je da ponekad izadjem na otvoren put i da ga provezem na recimo 4. brzina na 2800 obrtaja i da ce se problem resiti na odprilike 3-4 nedelje, pre nego se ponovo ponekad pojavi... ovo sam testirao u maju i bogami trajalo sve do negde avgusta (zbog korone sam se slabije vozio , pa sam na trenutak pomislio da je problem resen :( )

dok je meni proveravao, dosao mu taksista sa karavan Astrom J 2014g, ristajl., da mu skine filter.... :think:
Ja na tvom mjestu ne bi gasio taj dpf. Može se desiti da za koju godinu budeš imao problema sa tehničkim.

Ako ti se tako cesto zapusava DPF znaci da nesto sa diznama nije u redu ili sa EGR ventilom.
Ja sam evo vozio skoro dve godine BMW 116d skoro stalno po gradu i nijednom se nije zacepio DPF tj nije usao u regeneraciju.
Sad imam Astru H koja je prijavila DPF i treba da idem da je izvozam na otvorenom da uradi regeneraciju.

Auu mnogo, i posle kao dizelasi su jeftiniji manje trose, a ono zamajac i dpf.... i jos dizel gorivo skuplje.
Pa morace ljudi da ukalkulisu i 1200e za dpf ako je neispravan ili da kupuju benzince ako su kratki sa kintom, ustvari jel imaju i benzinci dpf?
Benzinci imaju GPF koji je slabije zapušava i to su kola od 2015. na ovamo.

DPF je na ovim izvozanim krševima problem, recimo kod mene piše u knjižici da se menja na 200k za BMW 118D stariji.
More i to 1200e ako nađeš da valja :D U ovlašćenom je mrtvi airbag 700e

u Beogradu.
rekao mi majstor da to zahteva demontazu (fizicki) i softverski deo. Jer ako samo skine, poiskacu po bord kompjuteru kojekakva "crvena" upozorenja, koja mogu da prebace auto u "safe mode". Meni je to malo izgledalo na "hakiranje" softvera, da ga "ubedis" da nema DPF, i da ga nikad nije ni imao ...

sto se tice ciscenja DPF, sigurno da ne bi trebalo bas toliko da kosta (valjda).
raspitacu se malo oko cena ciscenja ...
Uzmi ti lepo prodaj to dok ti ne iscedi i poslednji dinar.

Benzinci imaju GPF koji je slabije zapušava i to su kola od 2015. na ovamo.

DPF je na ovim izvozanim krševima problem, recimo kod mene piše u knjižici da se menja na 200k za BMW 118D stariji.
More i to 1200e ako nađeš da valja :D U ovlašćenom je mrtvi airbag 700e
Znaci ako kupe auto sa 179.000 ;) dizlo, ljudi ce morati da racunaju na trosak za promenu dpf-a posle godinu dana ili na 200.000.
Ko nece da daje na pare na dpf neka kupi benzinca <2015.

Znaci ako kupe auto sa 179.000 ;) dizlo, ljudi ce morati da racunaju na trosak za promenu dpf-a posle godinu dana ili na 200.000.
Ko nece da daje na pare na dpf neka kupi benzinca <2015.
Za Alfe vidin da su bas dzabe. Za moj E87 na Siluxu je 80k din. Ruke racunajte 50-80€, jos ponesto da se zameni, izadje to lagano vise. Ovlasceni jedini imaju originalan deo, pa je to dranje.
Ne znam kakvi su aftermarket DPF, al kako rece Dule, ako je sve ispravno, 200k km je sasvim ok cifra za taj deo.
Problem je gradska voznja koja ga ubija, ne mozes da odradis regeneraciju jer se ne zagreje dovoljno.

Dalje, moze se desiti da isti auto ima dpf a i da nema u zavisbosti od trzista gde se prodavao.

Ulje je jako bitno - ako stavlja se losije oce da se zacepi.

Takodje, neki imaju pasicnu regeneraciju, a neki aktivnu (svakih 300-500km).

Milsim sa je najbolje resenje za mlada auta onaj Turbo Servis Uzice za detaljano skidanje i ciscenje. Za starija kola bojim se da je skidanje i gasenje jedina opcija.

Posto moj BMW1 je iz prve serije sa M47 motorom, negde je imao negde nije (posle 2007. imaju svi, moj je 2006). Kako sam mnogo prelazio po gradu, stalno je lampicu za refeneraciju palio. Posle malo gasa na autoputu, regenerise se to. Ali, nerviralo me i ukolnio sa ga. Rezultat - trujem sebe i druge, auto ima drasticbo bolji odaziv na gasu, potrosnja goriva neznatno manja.

Evo ja sad pogledah na netu. Za moj auto u jednoj prodavnici je od nekih 160 evra do jedno 500. Neki prosjek je oko 350-400 evra.
Za tebe je ona varijanta sa čišćenjem najbolja jer se sa tvog auta lako skida igračka. Znači ovde kod mene 120 sve zajedno sa rukama za skidanje. i vraćanje. Ako ti bude trebalo javi. Doduše, na to ide još softversko podešavanje, ali to ne bi trebalo da bude skupo. Uostalom, i nov da kupiš neko mora da ti ugradi i isto softverski uvede.

Back