Vec sam pisao, ali evo malo potkrepljeno konkretnim podacima - zasto ja mislim da je kod nas prisutno to odsustvo reakcije na iznose plata/penzija, a u velikoj meri i na to ko vlada Srbijom:
Od doznaka 1,27 mlrd EUR, od investicija upola manje u prvoj polovini 2014. godine
http://www.ekapija.com/website/sr/page/999407
Citiracu samo ono sto mi je bilo najinteresantnije:
Putem doznaka po građaninu Srbije godišnje pristigne između 370 i 430 EUR dodatnog deviznog priliva - rečeno je Tanjugu u NBS.
Recimo moja sira porodica, jedno 30-tak dusa, nema ni cent od tih doznaka. Znaci neki drugi gradjani Srbije imaju (mnogo???) vise od ovog prosecnog iznosa.
Shodno tome, zakljucicu da jedan poveci broj gradjana Srbije sasvim lepo zivi od donacija iz inostranstva, te ih uopste ne zanima kolike su plate ili penzije ovde u Srbiji, kao ni ko ni kako vlada, jer od njih ni ne zive.
I kao sto sam rekao, iako dijaspora salje novac svojima iz najboljih namera, zapravo dugorocno i strateski gladano nam cine medvedju uslugu.
Jer da nema tih dotacija ljudi bukvalno NE BI IMALI od cega da zive. E, onda bi na ulicu izazli u roku od ODMAH! A i lopovska vladajuca garnitura ima te prihode da krpi rupe koje pravi kradjama iz budzeta.
Ovako, jedan deo ljudi ima novac jer ga stvarno zaradi, jedan jer se uvalio na jasle u javni sektor pa prima socijalnu pomoc, pardon platu, jedan deo krade, jedan deo zivi od doznaka, i jedan deo stvarno zivi u bedi i siromastvu.
Za druge i trece me ne moze manje biti briga, kao sto znaju oni koji prate sta pisem, za cetvrte me rapidno sve manje briga i mislim da su prilicno i krivi za situaciju, a zapravo se sve slomi na prvima i poslednjima. Ali njih nema dovoljno da naprave kriticnu masu. Najtuznije je sto na kraju, kada se sve sabere i oduzme, dobro zivi samo mali broj ljudi.
Zato imam poruku, zapravo MOLBU, za nase emigrante:
MOLIM VAS DA NE SALJETE VISE NOVAC U SRBIJU, to ce primorati ljude da konacno prelome i promene nesto, jer ovako samo tonemo sve brze i brze. To ce ih naterati da sami zarade za sebe, pa kada vide kako to (ne) ide, a bez pomoci sa strane, u izuzetno kratkom roku imacemo REVOLUCIJU i to izazvanu ekonomskim razlozima! Uz to ce ici i expresna promena svesti da se mora raditi, a za to treba nesto i znati (raditi), a vala i imati (za uloziti). Jer u Srbiji danas masa ljudi niti radi, niti vise zna da radi (ista pametno), niti ima sta da ulozi u to sto (bi da) radi.