Briga o roditeljima

gost 254524

Iskusan
Poruka
5.974

evo ovaj spot me bacio na razmisljanje...
briga dece o roditeljima??
u ovom slucaju mislim na decu koja su jos mala ili tinejdzeri, ne znaju ni o sebi da se brinu lepo, kamo li o roditeljima?

sta je sa takvom decom? postaju li bolji ljudi zbog toga? ili ih to na neki nacin obelezi za ceo zivot?

mene video odusevio.
pa me bacilo u razmisljanje koliko ima takve dece. koja se brinu o roditeljima iz raznih razloga.
ja imampoznanicuu, koja kuva i sredjuje kuci od 12 godine, jer joj je majka bila na specijalicaciji a otac alkoholicar.
sad i ona ide ocevim stopama i nekako nema ni osnovno vaspitanje.
mozda to i od deteta zavisi.

u ovom slucaju mislim na decu koja su jos mala ili tinejdzeri, ne znaju ni o sebi da se brinu lepo, kamo li o roditeljima?

sta je sa takvom decom? postaju li bolji ljudi zbog toga? ili ih to na neki nacin obelezi za ceo zivot?

U mom slucaju, postanu magistri, rade sa decom u skoli i trude se da isprave sta god mogu, kad vide slicnu situaciju. Snimak necu da gledam, nagledala sam se situacija kad sam imala 15...

Tacno, ali ne dobije svako dete "detinjstvo". Prelomila sam preko glave do 15. godine zivota vise nego sto ce mnogo njih ikad. I hvala Bogu, ziva, zdrava. Poenta moje price je da mozes sve, ako hoces.

Tacno, ali ne dobije svako dete "detinjstvo". Prelomila sam preko glave do 15. godine zivota vise nego sto ce mnogo njih ikad. I hvala Bogu, ziva, zdrava. Poenta moje price je da mozes sve, ako hoces.

Tacno tako,i mene zivot nije bas mazio i jos uvek me ne mazi,i neko mi jednom rece da sam toliko jaka da bi retko ko na mom mestu i trecinu mogao izdrzati.A ja bih cesto volela da sam slaba,jer mislim da nezne i osetljive zivot tako neiskusava!
Sve valjda zavisi od karaktera deteta!Imate primere divni roditelji,skolovani,radni,a dete lencuga i probisvet.Imam poznanike blizanci su,jedan je zavrsio faks,drugi se drogir!Rasli u istoj sredini.pod istim uslovima,od istih roditelja.Kao i za sve u zivotu,tako ni za ovo pitanje ne postoji nekakav sablon.A da je tuzno sto neko odraste pre vremena,jeste!Ali zivot nije prema svakom blagonaklonan!
Kaze stara poslovica:
Rodi me majko srecnu,pa me na djubre baci!

Video je vrlo potresan, ali i realan.
i ja sam imala (mada ne tako radikalnu) sličnu situaciju dok sam još bila maloletna. Dakle, tinejdžer.
Kakvog je traga ostavilo?
Pa, često mi ljudi kažu da razmišljam dosta starije (u odnosu na moje godine).. sigurno je to ostavilo neki pečat ozbiljnosti na meni.
No poenta je da nisu sva deca jaka.

Mnoga skliznu u isto to stanje protiv koga se bore kada je u pitanju član porodice.
Brine me to što obično nema ko da se nađe takvoj deci, prepuštena su sebi. Posebno u ovoj našoj nepravnoj državi.

pa o tome sam i ja razmisljala, ovde socijalno ne radi sa takvom decom, i retko koga zainteresuje uopste da se pozabavi time.
bukvalno su prepusteni sami sebi.
mada i roditelji koji to urade svojoj deci meni nisu jasni.
meni nije jasna majka moje poznanice o kojoj sam pisala gore, svesno ostaviti dete od 12 god, sa ocem alkoholicarem. nije mi jasno. za to po meni nema izgovora.

pa o tome sam i ja razmisljala, ovde socijalno ne radi sa takvom decom, i retko koga zainteresuje uopste da se pozabavi time.
bukvalno su prepusteni sami sebi.
mada i roditelji koji to urade svojoj deci meni nisu jasni.
meni nije jasna majka moje poznanice o kojoj sam pisala gore, svesno ostaviti dete od 12 god, sa ocem alkoholicarem. nije mi jasno. za to po meni nema izgovora.

Često su takvi roditelji nesposobniji od same dece. Jednom rečju, treba im stručna pomoć. Tako da često i nije do njihove odluke to - da padnu na teret svojoj deci.
Sve u svemu, problem je što ni traga od pomoći ni roditeljima...a još manje deci :(.

po meni ta zena ili previse voli sebe ili joj je materinski instinkt na 0.
ja sam dobar deo zivota provela samo sa mamom, ali sam postala dobra osoba, i ona je radila sve samo da meni i mojim sestrama bude dobro.
znaci da se moze ako se zeli.
ali suludo je staviti svoje potrebe ispred potreba svog deteta.

Verujem da takva deca,kada odrastu postaju mnogo bolji ljudi - pazljiviji prema drugima i produktivniji. :)

Ne mogu da kazem za sebe da sam se direktno brinuo o roditeljima kada sam bio mali jer su moji roditelji oduvek bili odgovorni i prema sebi i prema meni,ali sam se uvek trudio da im pomazem oko svega ... pocev od kucnih poslova pa do nekih krupnijih stvari.Rezultat se isplatio,jer smo zajednickim zalaganjima stvorili neverovatno mnogo. :)

Verujem da takva deca,kada odrastu postaju mnogo bolji ljudi - pazljiviji prema drugima i produktivniji. :)

Ne mogu da kazem za sebe da sam se direktno brinuo o roditeljima kada sam bio mali jer su moji roditelji oduvek bili odgovorni i prema sebi i prema meni,ali sam se uvek trudio da im pomazem oko svega ... pocev od kucnih poslova pa do nekih krupnijih stvari.Rezultat se isplatio,jer smo zajednickim zalaganjima stvorili neverovatno mnogo. :)

To je druga stvar... to što ti opisuješ je pravilno obrazovanje i vaspitanje deteta - stvaranje od njega odgovorne ličnosti (pošto kažeš da su ti roditelji uvek bili odgovorni i prema sebi i prema tebi).. dok je ovde u temi više naglasak na - zameni uloga... kad dete postane roditelj, a roditelj dete. To drugo je već patologija.

To je druga stvar... to što ti opisuješ je pravilno obrazovanje i vaspitanje deteta - stvaranje od njega odgovorne ličnosti (pošto kažeš da su ti roditelji uvek bili odgovorni i prema sebi i prema tebi).. dok je ovde u temi više naglasak na - zameni uloga... kad dete postane roditelj, a roditelj dete. To drugo je već patologija.

O tome i govorim.Hteo sam da kazem to da sam i ja prema njima bio odgovoran sto im je mnogo olaksalo zivot. :)

Prosto si srecan covek, i neka si. Ali da si rastao sa ocem alkoholicarem koji ti je tukao majku 10 godina, zamalo je zadavio kad si imao 5, pitanje je na koju stranu bi se okrenuo i kako bi zavrsio u zivotu. Ne znam ko napisa, ali slazem se, neka deca mogu da se izbore sa tim, a neka se okrenu, i urade sve protiv sebe.

takve stvari su tuzne i nista vise. najmanje od svega treba da budu primer neceg pravilnog. mislim da to cesce izaziva kasnije frustracije, jer jer jedan deo ostaje neispunjen. to dete kada odraste shvati koliko mu je oduzeto. naravno, postoje i oni koji prezive to, iako i dalje ostaje praznina usled svesnosti da nikada nece imati ono sto su tada trebali da imaju. ovih drugih je manji broj.

Prerano odrastu,ostaju uskraćeni za bezbrižno detinjstvo i to ih prati kroz ceo život.

Ne mogu da pogledam video, ne znam zašto, no svedno, odgovorila bih na temu.
Moja bratanica - sada 37.g. je kao beba doneta mojoj majci, svojoj baki, kad su joj se roditelji razveli. Oni žive u Nemačkoj, kad su se razveli, mnogo su se gložili oko male i na kraju rešili da je za nju najbolje da bude sa bakom u Srbiji. Lepo su njih dve bitisale skoro 15 godina, a tada se baka razbolela, baš razbolela. Bila je u krevetu punih godinu dana. Sestra i ja smo dolazile svake nedelje po tri dana, imamo svoje porodice, posao, decu, kuću, ali smo ipak odvajale po tri dana u nedelji da majku negujemo. Stvarno nije bilo lako, meni je trebalo da proputujem svake nedelje 130km tamo i nazad, sestri skoro isto toliko. Samo Nedeljom su njih dve bile same, ali je bilo interesantno da je moja majka uvek, ali baš uvek i dok sam ja bila sa njom i maksimalno se brinula o njoj i njenim potrebama, a isto tako i kad je sestra bila u "smeni" stalno zvala unuku kad god joj je trebalo da ode na WC, da pije vode, da pije lekove.....
Ma koliko da smo se nas dve trudile da bratanici olakšamo, ipak je ona bila ta koja je baku ustvari najviše negovala. Dok su njene drugarice ludovale po diskotekama, ona je sedela pored bake, čitala joj knjige, gledala TV sapunice sa njom, pričala joj kako je provela dan.
Posle bakine smrti, mala je otišla u Nemačku kod roditelja, tamo-vamo, završila srednju medicinsku školu i počela da radi. Udala se kada je imala 25.g. Ima veoma lep i stabilan brak, muž je načisto obožava, ali ona NIJE HTELA DECU. Nikad to nije umela ili nije želela da objasni nikome, jednostavno nije htela da zatrudni. Kada je napunila 32.g. jedna prijateljica, u isto vreme i koleginica sa posla se razvela i ostala sama sa dvoje malene dece. Moja mala devojka se tada potpuno promenila. Pomagala je koleginici, čuvala joj klince kada zatreba i odjedared zatrudnela. Rodila je prvo dečaka, a posle godinu ipo i devojčicu, i nije se premišljala da li da zadrži trudnoću ili ne.
Sada su njih četvoro jedna divna i skladna mala porodica.
Prošle godine su mi bili u poseti, pitala sam je šta se to desilo da je tako rezonovala, prvo nikako nije htela da ima decu, pa odjedared dvoje, jedno za drugim, Odgovorila mi je jednostavno: - Znaš teto, sa bakom sam bila kao da je ona bila moje bolesno dete i strašno sam se uplašila kako će to biti kada jednom zaista budem imala svoje dete, kako će to izgledati kada se jednom razboli, i nisam imala hrabrosti da to još jedared proživim, ali kada sam pomagala mojoj prijateljici, shvatila sam da je dete nešto sasvim drugo, ja sam konačno odrasla, desilo mi se nešto što sam trebala da proživim kao dete a nisam imala priliku za to, desilo mi se da decu gledam kao decu, a ne kao starce. Strašno, po meni, deca koja su u takvoj situaciji da svoje roditelje (ili baku u ovom slučaju), moraju da dvore, neguju, paze, u mladim godinama, mislim da skoro nikada ne uspeju da odrastu u potpunosti, ili vrlo retko.

Poslednja izmena:

Back