BRAZILSKI JIU JITSU

Da, da zgibovi su prava stvar, pa mozda i propadanja, ali sklekovi definitivno nisu.Radio sam intezivno ove vezbe i trenutno iako ne treniram nista mogu da uradima prilican broj, medjutim dok sam praktikovao ovu vrstu vezbe primetio sam da mi misici koji su pogodjeni ovim treniranjem uopste ne rastu.Smatram da je ova vrsta vezbanja pogodna samo za razvoj kondicije i to ogranicene na samo odredjeni deo tela.Ostalo snaga, masa, bas nista.
E sada ako se slazes sa mnom, u cemu je znacaj ove vezbe, recimo za brazilski, mislim da je veoma neracionalno koristiti svoje vreme za postizanje minimalnih rezultata.To isto mislim kada je u pitanju istezanje, kao sto znas trenirao sam jiu jitsu i naravno radio vezbe istezanja i parternu gimnastiku.Iskren da budem nisam primetio da se moja gipkost, a ni gipkost drugih vezbaca znacajno povecala, cak sta vise plasim se da je ostala ista.

Vuce, zanima me gde se nalazi tvoj klub, termini treninga i naravno clanarina.Inace bavim se bjj skoro 1 god i realnim aikido-om 7 god. Bjj sam trenirao kod Jovana Zerjala pa sam prestao zbog povrede ramena ali bi sada opet da se vratim na treninge.

gnjec mi uze rec iz usta.......

Moramo prvo razgraniciti dve stvari: dizanje tegova zbog lepog izgleda ili primena tegova u sportu? Ako ste posmatrali dizace tegova videli ste da oni uopste ne izgledaju tako »lepo« kao bilderi, ali verujem da znate da je dizac tegova neuporedivo snazniji. To u vezi dizanja tegova i nabacivanja mase nije moja tema! Za to je potreban specifican bilderski rezim treniranja i ishrane, a cilj je jedan – izgled! Zato mislim da ne treba ovde govoriti o uvecanju mase, vec o poboljsanju kvaliteta mislica. Nebitno je da li imate nekoliko kg vise, bitno je da mozete svojom tezinom u potpunosti »vladati«. Inace taj visak kilaze je isti kao da ste sebi natovarili na ledja dzak te tezine. Samo vam smeta, nikao koristi!

Dakle vezbe tegovima mogu biti podeljene na puno segmenata: snaga, izdrzljivost, brzina, brzinska snaga, snaga u izdrzljivosti, brzinska izdrzljivost itd... svaka od ovih komponenti se drugacije vezba. Kao i u svemu i snaga moze biti opsta i specificna. Prvo se podize opsta snaga pa se tek onda prelazi na specijalizasiju. Mada se i jedna i druga moraju stalno dopunjavati i uvecavati sinhrono, ali specijalizacija je ipak primarna. Zamislite fudbalera koji pridaje npr. veliki znacaj ramenima i vratu?! Normalno je da njega interesuje razvoj misica nogu, ali jake noge traze i celokupno jako telo. U suprotnom recimo dolazi do stradanja preponskih tetiva...
Inace tegovi se obicno koriste u pocetnim fazama priprema. Kasnije se redukuju, da bi se pred samo takmicenje potpuno izbacili (ne govorim o dizanju tegova). I nesto veoma bitno: vise niko u svetu ne radi »kolektivni« program treniranja. Sve je strogo individualizovano. Svaki covek je »prica« za sebe.

Istezanje je prica za sebe! Ono zahteva dug period za postizanje rezultata (a lako se gubi), dobro zagrevanje pre početka istezanja (i stalno odrzavati toplotu, adekvatnom odecom), istezanje do granice bola tj uvek makismalno istezanje (nikada ne raditi maksimalna istezanja ako su misici zamoreni) itd... Snaga bez fleksibilnosti je »mrtva«!

zeron:
Vuce, zanima me gde se nalazi tvoj klub, termini treninga i naravno clanarina.Inace bavim se bjj skoro 1 god i realnim aikido-om 7 god. Bjj sam trenirao kod Jovana Zerjala pa sam prestao zbog povrede ramena ali bi sada opet da se vratim na treninge.

Sto se tice treniranja BJJ to vec prelazi u komercijalu, pa ne znam da li je to ovde zabranjeno? Moja mail adresa je bjjkbeograd@hotmail.com , klub je na Novom Beogradu (kod Studenjeka). Mozes pogledati i sajt www.bavitesesportom.com
(BJJK "Beograd").
Za sve ostalo mi pisi pa cu ti odgovoriti. Inace me verovatno poznajes, ne znam kada si trenirao i prestao sa treninzima.

Ako se odlucis dobro dosao!

Slazem se da su dizaci tegova mnogo jaci od bildera ( to je jasno :) ) i da ne izgledaju tako lepo, ali zato bokseri, tai bokseri, borci u ultimatu izgledaju, a uz to su veoma jaki ljudi.Mislim da kod dizaca tegova pojedine misicne grupe nisu vazne za postizanje vrhunskih rezultata i da zato oni forsiraju samo odredjene delove tela i da zbog toga nisu proporcionalni kao bilderi.Hteo bih narocito da istaknem borce u borbi bez pravila (mislim na trenutno aktuelnu generaciju) koji svi imaju i lepo i veoma snazno telo.

E sada, za ovo o cemu mi pricamo lepota nije vazna, ali snaga svakako jeste, a po meni i jedno i drugo postize se tegovima..Kada govorimo o snazi moramo da kazemo da ona zavisi od dva faktora od misicnje mase (logicno), ali i od sihronizacije nerava koji pokrecu odredjene misice (dva podjednaka misica mogu biti razlicite snage zahvaljujuci delovanju ovog faktora).Mislim da je za uspesno bavljenje sportom potrebno ispuniti oba uslova tako da je koriscenje bilderskih vezbi za razvoj opste snage neophodno.

Takodje smatram da u danasnje vreme brzog zivljenja ljudi nemaju dovoljno vremena za bavljnjem sportom.Ono malo vremena koje imaju treba da sto bolje iskoriste i zato je po meni mnogo bolje raditi na snazi koja se treningom razvija mnogo brze od brzine i ekspolozivnosti.Uopste pitanje je koliko se brzina moze razviti treningom kod coveka jer ona zavisi od crvenih misicnjih vlakana ciji broj po nekima ne moze da se uveca sto znaci da je brzina kao kategorija urodjena stvar(tako kaze jedan moj drug DIF-ovac).

Bodi bilding je veoma pogresan nacin vezbanja i zivljenja, tako da za njega uopste nema mesta u iole ozbiljnijem sportu. Dizaci tegova i te kako imaju jako celokupno telo, jer kao i kod lanca, i ovde najslabija »karika« u telu cini celinu veoma slabom. Drugo izgled nema veze sa snagom i jacinom. Tacno je da su UFC i Pride borci lepo gradjeni, ali koji? Oni iz Amerike. Pogledajmo Ruske borce (Vovchenchin, Fedor, Karitonov itd) kako izgledaju »debeljuskasto«. Vise kao neki »penzionisani« sportisti, ali ko to pomisli i te kako se vara. Trenutno su oni najbolji borci na Pride! Jednostavno kod njih se radi o drugoj koncepciji ishrane i treninga.

Sto se tice urodjenih predispozicija to je evidentno, ali u praksi skoro nista ne znaci. Tacnije, ako se ne radi na tom prirodnom daru on ce zakrzljati. Tako se verovalo i da su mozdane celije definisane tokom samog rodjenja pa se ispostavilo da je to netacno. Glavni smisao uopste zivljenja jeste da mi i te kako mozemo svesno da menjamo sebe kako psihicki tako i fizicki. Pa to vazi i u sportu! Inace sadrzaj sporih ili brzih misicnih valkana se koristi cesto, u tom smislu da dete bude istestirano pre pocetka bavljenja sportom pa mu se odrede prioritetni sportovi. To nikao ne znaci da ce neko ici na plivanje jer je genetski dobar za to, a on npr zeli da igra fudbal ili da boksuje. Volja je najbitnija u svemu.

I jos samo ovo da kazem. Sport se sastoji iz tehnicke, fizicke i psiholoske pripreme takmicara. Medjutim u svakom sportu je najbitnija PRAVOVREMENOST! Ako nje nema sve je ovo beskorisno. Da malo pojasnim. Uzmimo recimo neki udaracki sport. Borac je kondiciono spreman, veoma snazan, jako udara, dobre su mu tehnike, ali ne ume da oceni kad da pridje protivniku, kada da eskivira ili se povuce, kad da zada kontra udarac, kada je protivnik u neravnotezi itd. Tacnije on mlatara rukama, pa ako protivnik ne »poklekne od upale pluca zbog promaje«, nikako nece uspeti da zada prave udarce i pobedi. Tako je svuda: u fudbalu i kosarci – osecaj za pravi sut; Judo i rvanje – osetiti kada i kako baciti protivnika; u BJJ kada i kako uraditi neku od finalizacija itd... Sve to se desava u delicu sekunde i taj osecaj »vredi zlata«!

Vuce posto smo apsolvirali temu fizicke pripreme za borbu hteo bih da ti postavim par pitanja vezanih za ishranu i sportske preparate

Kao prvo me zanima koliko po tvom misljenju pravilna ishrana utice na psihofizicku spremnost borca...5%, 10% ili cak vise.

Takodje me zanima da li treba neke namernice izbaciti iz ishrane citao sam negde da porodica grejsi primenjuje posebnu vrstu dijete radi fizicke spremnosti, nema mesa i uglavnom se jede sveze voce, voleo bih da mi kazes nesto vise o tome,

I na kraju da te pitam za sportske preparate tipa kreatin i sl. koliko to pomaze i koliko steti.Postoji jedna tema na forumu gde se raspravlja o tome i gde vlada misljenje da takve supstance ne ostecuju ljudski oraganizam, mdjutim ja sam cuo i drugacija misljenja, pa bih voleo da cujem i tvoj komentar.

Vuce posto smo apsolvirali temu fizicke pripreme za borbu hteo bih da ti postavim par pitanja vezanih za ishranu i sportske preparate

Kao prvo me zanima koliko po tvom misljenju pravilna ishrana utice na psihofizicku spremnost borca...5%, 10% ili cak vise.

Takodje me zanima da li treba neke namernice izbaciti iz ishrane citao sam negde da porodica grejsi primenjuje posebnu vrstu dijete radi fizicke spremnosti, nema mesa i uglavnom se jede sveze voce, voleo bih da mi kazes nesto vise o tome,

I na kraju da te pitam za sportske preparate tipa kreatin i sl. koliko to pomaze i koliko steti.Postoji jedna tema na forumu gde se raspravlja o tome i gde vlada misljenje da takve supstance ne ostecuju ljudski oraganizam, medjutim ja sam cuo i druga misljenja, pa bih voleo da cujem i tvoj komentar.

P. S. SRECNA NOVA GODINA :) :) :)

Prvo, pozdrav svima i zelim vam dobar trening u novoj godini.
Odmah na startu, Grejsi dijeta nije vegeterijanska, vec ne konzumira svinjsko meso, dok su ostale vrste dozvoljene. Ona se zasniva na specificnom kombinovanju namirnica po njihovom hamijskom sastavu na pricipu kiselo/bazno, a u cilju lakseg varenja i bolje apsorpcije hranljivih sastojaka u organizam.
Jos samo jedan komenatar (za pocetak) na prirodnu gimnastiku. Iako je Stepski Vuk u najopstikim crtama u pravu kada kaze da se tu oponasaju pokreti pojedinih zivotinja i parterne vezbe, ipak treba reci da je kljucni uticaj na ovaj vid vezbi imala joga (zato neki umesto ginastica natural koriste termin brazilska joga), tako da postoje i vezbe u stojecem stavu, ako i one koje kombinuju razlicite "visinske nivoe". Inace, specificno je za ovaj metod da nasuprot nekim drugim, dalekoistocnim metodima, krece sa vezbama koje su prevashodno bavljenje telom, pa kasnije, na malo naprednijem stupnju vezbanja obraca paznju na disanje.

Uzgred budi receno, osnove prirodne gimnastike je postavio Orlando Cani, ciji je svakako najpoznatiji ucenik u toj sferi legendarni Rickson Gracie, koji je i takoreci proslavio ovaj vid vezbanja u sceni na plazi, ovekovecenoj u dokumentarnom filmu CHOKE.
No, za razvoj i popularnost medju BJJ borcime je svakako najzasluzniji Alvaro Romano, koji je asortiman vezbi donekle prosirio i sistematizovao, a neki od njegovih najpoznatijih vezbaca medju borcima su Vitor Belfort, braca Machado, Liborio i drugi.

Ishrana sportista je veoma kompleksna tema i o tome se moze nasiroko raspravljati. Iznecu samo neke moje stavove o ovome.
Treba znati da u vrhunskom sportu strucnjaci obracaju veliku paznju oporavku posle treninga. Ovo je podjednako vazno kao i sam trening. Bez brzog oporavka organizma izmedju dva treninga nema ni adekvatnog napretka. Jedna od bitnih komponenti oporavka je i ishrana.
Po meni je najbitnije izbegavati sledece: »crvena« mesa (narocito svinjetinu), secer, belo brasno, so (u vecim kolicinama). Licno smatram da ne treba uzimati bilo sta sto je vestackog porekla. Sve to treba obezbediti prirodnom ishranom. Hemija je hemija, a priroda je priroda! Medjutim tu se javlja drugi problem, a to je novac. Za pravilnu ishranu i te kako treba izdvojiti mozda za vecinu nas, veliku sumu novca.
Dakle treba jesti »sve«: riba, belo meso, povrce, voce, zitarice, prirodni zasladjivaci itd... Bitno je da ne preterujemo ni u cemu i da ishrana bude sto raznovrsnija. Kvalitetna voda za pice je takodje veoma bitna (ne preterivati sa mineralnom vodom!). Obroke tokom dana podeliti na vise (5-6) manjih... itd... itd

To bi bilo ukratko o ishrani. Pretpostavljam nista novo za sve vas...

Sto se tice Brazilske Yoge ili "Prirodne gimnastike", tacno je da je u svetu BJJ najzasluzniji za njen razvoj Alvaro Romano, a da je Rickson Gracie veliki i u tom aspektu, kao sto je i veliki borac. Inace ovaj vid Yoge se prvenstveno zasniva na Hata Yogi, ali je i te kako modifikovan i izmenjen. Po meni veoma prilagodjen potrebama pripreme boraca BJJ. Princip je jednostavan: ni jedna zivotinja ne koristi tegove ili vestacko opterecenje!

StepskiVuk:
Po meni veoma prilagodjen potrebama pripreme boraca BJJ.
Samo da se razumemo, nije to namenski prilagodjavano direktno za BJJ, vec se ispostavilo da se dobro uklapa u taj tip treninga. Ja se bavim BJJ-om kad god imam priliku, sto nazalost nije dovoljno cesto/redovno, te zbog nedostatka kontinuiteta ni moj ucinak u sparingu nije bas neki, ali dobro... vazno je da se uci i da mi je pri tome lepo. Gimnastiku, s druge strane, upraznjavam redovno buduci da mi ne trebaju partneri za to, i nekolicina ljudi kojima sam pokazivao bila je vrlo zadovoljna tim pristupom vezbanju.
Sustina jeste u tome da se ne koristi nikakva dodatna oprema, ali je najvaznija stavka sto se razvija specivicna pokretljivost i dinamicka gipkost koja je vrlo vazna sa sportove grappling tipa.

Jasno je da je Prirodna Gimnastika takva kakva jeste, ali je u pripremama za BJJ ne koriste svi u celini (na to sam mislio), jer je ona veoma kompleksna. Ako treniras BJJ (ako nije tajna kod koga treniras?) onda si primetio koliko »formi tela« tokom zagrevanja ima, a koje su iz Gimnastike. Vidim da si dosta upoznat a to je retkost kod nas. Drago mi je zbog toga. Inace Brazilska Yoga je trenutno hit u Americi. Zanima me odakle znas vezbe ili ti pokrete iz Prirodne Gimnastike? Odakle ucis to?

Inace spomenuo si nesto sto vecina ljudi ne zeli da shvati. Kazem ne zeli jer svi vecinom rade na snazi, koristeci opterecenja, a malo ko posvecuje paznju gipkosti i razgibanosti. Ukocen covek je veoma ogranicen i limitiran u bilo kom sportu, pa i u snazi. Inace u svakodnevici kazu, covek je mlad onoliko koliko je gibak! Tako da postoje »starci« koji nemaju vise od 20 – 25 godina, da ne spominjem starije....

E drugari, posto vidim da ste se raspisali aj da mi neko da misljenje i o kapoeri posto ste svakako upuceniji i strucniji od mene:
naime, imam 20 god, trenirao sam sve i svasta (karate 3god, fudbal 3god, plivanje 2god, veslanje pola god, a poslednjih godinu dana samo rekreativno fudbal, basket, teretana, plivanje i to...) a capoeira mi se ucinila zanimljivom pa bih voleo da mi neko strucniji kaze nesto vise o njoj....?
Ne treba mi klasican borilacki sport, hteo bih da (jos malo) ocvrstnem, ali i da postanem dosta gipkiji sto mi se cini da kroz ovu brazilsku vestinu mogu, gresim?
Unapred hvala za sve savete

@Stepski Vuk
Prvi put sam cuo za GN pre nesto vise od godinu ipo dana u Francuskoj, gde su mi i pokazali neke najbazicnije stvari, mada po Orlando Cani pristupu. Nesto kasnije sam dobio i Alvarove snimke, a imao sam i kracu prepisku sa jednim brazilskim trenerom (u stvari trenerkom ) te sam zapoceo njegovu metodu. Najzad, prilikom poslednjeg boravka u Fra, pre dva meseca, pokazali su mi jos neke detalje po pitanju disanja i nekih naprednijih vezbi.
BJJ treniram povremeno kod Igora (hehehe, bas me zanima da li pocinje da ti se javlja moj lik, buduci da sam ja odavno skontao ko si ti), gde sam letos i drzao zagrevanja sastavljena najvecim delom od GN. Kako je to delovalo mozes da pitas Budu Neunistivog Davljenjem.
@Spartanac
Sto se tice kapuere, meni je to OK ako trazis tu vrstu rekreacije, no vodi racuna da tu neces ocvrsnuti u smislu telesnog kontakta, jer tamo toga prosto nema. No, rekao bih da imaj udobru atmosferu na treninzima, sto je vazno da bi covek imao motiva da vezba.

evo opet i mene sa mojim pitanjima... ;)

interesuje me koliko su ceste povrede u sambo-u...?

znam da je to dosta relativna stvar, ali negde sam cuo da su, na primer, ameri proglasili judo za jednu od najbezbednijih vestina... pa kontam da se o tome moze diskutovati...

Back