BRAZILSKI JIU JITSU

Imam jednu odlicnu vest. Milan Zerjal je na Grappler Quest-u u Las Vegasu koji je odrzan 9 maja osvojio: Sampionski pojas Grapplers Quest za 2009 u No Gi, Advance welter division. Sve borbe su zavrsene predajom :D . U kimonu ( ne znam kako kod njih idu kategorije za kimono) ZLATO :) i bronza u No Gi Advance Absolute Division. Na kraju takmicenja su Amerikanci i Brazilci cestitali Milanu ;)

Ovi rezultati pokazuju da Zerjal Tim nije dominantan samo u regionu nego i na jakim svetskim takmicenjima. Za one koje ne znaju Grapplers Quest jedno od najjacih grappling takmicenja i spada u rang po tezini kao i World No Gi, Pan American, NAGA.....

Bravo Milane!

Poslednja izmena:
Polako ljudi! Nema potrebe za bilo kakvom svadjom ili tenzijom. Sloboda misljenja je dozvoljena! Druga stvar je koliko smo svi pravilno informisani.
Pokusacu da izbegnem koliko je god to moguce "pljuvanje" pojedinih borilackih vestina i sportova. Dakle da odgovorim ukratko na vasa pitanja:
Najveci problem "ulice" je u tome sto nikada ne znas kada ce i da li ce uopste poceti fizicki obracun! nebitno je da li je to svadja, plajcka, pokusaj silovanja itd... Osnovno pravilo ulicara je da su dobri zato sto prvi udaraju tj napadaju. Ja sam uvek za to da treba izboriti "borbu bez borbe". malo otrcana fraza ali to u prevodu zanci da koristis svoje najjace oruzej MOZAK!. Zivotinje se time rukovode: jedna je brza-pa bezi, druga ima zube-pa kolje, treca kandze-pa grebe itd, itd.. Slozicete se da je covek u prirodi opstao zbog svog razume, a ne brzine, snage itd. Dakle pokusajmo da koristimo svoje nejjace oruzje!
Ali... ali. Zamisli "balvana" od 100 i kusur kg, kome je jedini cilj da tog dana na tebi iskali svoj bes?! Brate ostaces i bez glave a kamo li da pricas sa njim.
Pravila su sledeca:
1- Ultimate Fight ili Vale Tudo su pokazali, bez ikakve dileme da su primenljivi sledeci sportovi: udarci - Tajlandski box (objedinjuje box i kick-box), uvodjenje u parter - Judo ( u odeci) i Rvanje (sa odecom ili bez.. mislim gacice) i Brazilski Jiu-Jitsu ili ti BJJ (borba u parteru sa udarcima). Sve ostalo je jeko diskutabilno. Dakle svi borci kombinuju manje ili vise ovo gore pomenuto.
2-Udarci: Rucni su puno efikasniji na ulici od noznih. Nozni: nikako visoki udarci, vec cevanica, kolena, genitalije, Low-kick (valja napisah dobro?), stomak ili donji deo rebara. Zasto bih nogom udarao u glavu kad mozes rukom? To je slicno kao kad bi pesnicom hteo da udaris nekoga npr u koleno. Klinc ili kratka distanca podrazumevaju ubitacne udarce: koleno, lakat, glava.
3- Mozda vam je cudno ali od krupnog coveka puno je lakse se odbraniti u parteru ili ti na podu, nego ici u razmenu udaraca
4- Bitno je da si uvek mentalno spreman na odbranu. Znaci ako se uspavas i dobije prvi udarac, tesko da ces se oporaviti. Osima ako nisi "borac" koji je spreman na to. Savet je ovaj: ako pocinje tenzija bilo kod tipa, pricaj sa tipom ali na distanci od prilike vecoj od mogucnosti zadavanja udarca nogom. Ako ide ka tebi malo se povlaci. Ako nema sdalje gde, pripremi se na borbu. Banalno receno, pricas a mlataras rukama kao spontano tako da su ti u visini brade. Ovim si obezbedi kakav takav gard za efikasnu odbranu.
Itd.....itd...
Ukratko od mene! Hajde sad da cujem vas. Inace ako ste zainteresovani za treniranje BJJ, ali i Vale Tudo tu sam. Imam svoj klub!
Gde se nalazi tvoj klub?

Najbolje je da pogledas temu na ovom forumu: "MMA SECUTOR TEAM & BJJK BEOGRAD" ili da posetis sajt www.mmabeograd.org.rs

Oba kluba se nalaze na Novom Beogradu, Nehruova 51 C
Sala je u okviru Paintball kluba "Arena" iza zelene pijace u 44 bloku, kod Piramide.

Trenutno je upis u toku, tako da pozivamo sve ljubitelje MMA ili BJJ&Grappling da dodju i treniraju. Broj mesta je ogranicen!

Ja treniram MT i sad hocu da se prebacim na BJJ kako bih upotpunio svoju tehniku. Posto zivim u Novom Sadu gledao sam koji BJJ klubovi postoje i video sam da ima samo jedan i da instruktor tamo ima plavi pojas 4. dan. Ne razumem kako neko sa plavim pojasem moze da bude trener. Takodje sam video da od svih klubova samo jedan klub u BG ima trenera sa crnim pojase. Da li neko moze ovo da mi objasni i da mi kaze da li je Bjj u srbiji dovoljno razvijen da ga vredi ozbiljnije trenirati.

Kako idu rangovi u BJJ-u, kad ovaj ima plavi pojas 4. DAN ?

Prvi pojas je plavi i dobijes ga brzo, godina - godina i po , dve.
Onda ide ljubicasti posle cetri, pet, sest, godina nosenja plavog.
Smedji ili braon dobijas za sedam osam godina posle ljubicastog.
A crni moze i polse samo godinu dana ili vise...nema pravila.
Za svo vreme moras da budes aktivan takmicar.
Ali ne mora ni ovako kao sto sam ja napisao.
U BJJ je drugaciji sistem dodeljivanja pojaseva nego u ostalim vestinama.
Do crnog ti treba 12 do 15 godina ukupno. I gomila talmicenja i turnira iza sebe. A mnogi nikad i ne dodju do crnog pojasa.
Neko mozda moze bolje da objasni ovo od mene.

WIKI

Kriteriji za ocjenjivanje i dobivanja pojaseva varira između škola, opće priznata mjerila ranga osobe u BJJ-u su:

1 Količina tehničkog znanja koje može prikazati

2. Njegova performansa u spariranju i natjecanjima

Tehničko znanje se sudi prema broju tehnika koje osoba može izvesti i nivo vještine sa kojim ih primjenjuje u sparingu i natjecanju. To omogućava slabijima i starijima da budu prepoznati za svoje znanje iako nisu najveći ni najsnažniji borci u školi. To je izrazito individualna borilačka vještina i praktikanti su ohrabrivani da prilagode tehniku da može raditi za njihov tjelesni tip, strategiju i razinu atleticizma. Najveći kriterij je sposobnost izvršiti tehniku uspješno, a ne stilistička poslušnost.

Natjecanja igraju važnu ulogu u stupnjevanju Brazilskog Jiu-Jitsua, jer dopuštavaju instruktoru da usporedi nivo svojih učenika protiv drugih istog ranga drugih škola. Dobivanje novog pojasa može se dati nakon uspjeha na natjecanju, osobito među nižim pojasevima. Pojas se isto može dobiti kada osoba može prisiliti na predaju većinu drugih osoba istog pojasa npr. bijeli pojas koji stalno prisiljava na predaju ostale bijele pojaseve i počinje dostizati plave pojaseve.

Visoki nivo natjecanja između škola i njezina važnost u dobivanju pojaseva se isto smatra ključnim faktorom onemogućavajući instruktore da snize standarde ili da dopuste ljudima da novcem kupe pojas. Instruktori mogu isto tako uzeti u obzir karakter osobe i njeno ponašanje izvan dvorane za trening i mogu odbiti promovirati nekoga ako pokazuje antisocijalne i destruktivne tendencije. Po tim i ostalim kriterijima većina instruktora promoviraju svoje studente.

Neke škole mogu koristiti sistem pruga za svaki pojas tj. da moraju proći kroz nekoliko pruga da dođu od slijedećeg pojasa.

Neke škole koriste malo različite sisteme pojaseva, kao npr. veći broj pojaseva prije plavog, ali svi iznad pojasevi su široko prihvaćeni jer su standardi za natjecanja. Postoji minimalna dob. Plavi pojasevi se nikad ne dodaju nekome ispod 16 godina. Za dobivanje crnog pojaseva minimalna je dob 19 godina prema regulirajućem tijelu BJJ-a - Internacionalna Federacija Brazilskog Jiu-Jitsua.

Crni pojasevi mogu dobivati stupnjeve do 9. stupnja sve dok prakticiraju i uče BJJ. Pri osmom crni pojas je zamijenjen sa crveno crnim pojasom. Pri 9. i 10. stupnju nastupa crveni pojas. Samo osnivači Carlos i Hélio će jedini imati 10. pojas. Članovi Gracie obitelji koji imaju 9. stupanj su Carlson Gracie, Reylson Gracie i Rorion Gracie.

BJJ se razlikuje u nekim aspektima od drugih borilačkih vještina u kriterijima da dobivanje pojaseva, koji su skoro uvije temeljeni na praktičnoj ekspertizi u randoriju i natjecateljskim rezultatima. Očekivano je, iako nije baš svaki slučaj, da svaki crni pojas je izrazito sposoban u svakom primijenjenom aspektu BJJ-a i da dobro prolazi na natjecanjima. Manji naglasak je stavljen na teoretsko znanje. Rijetko koji formalni test se izvršava za dobivanje pojaseva. Za prikaz suprotnosti npr. u Judu praktično znanje i iskustvo u shiai-u (natjecanje) i/ili randoriju će teško nekome dati crni pojas, jer znanje imena tehnika i demonstracije kata su važne za nekoga koji ima crni pojas. Ali to nije uvijek svaki slučaj jer neke škole, osobito tradicionalne japanske, imaju uvjet da judaš pobijedi određen broj protivnika višeg stupnja prije napredovanja.

Ja treniram MT i sad hocu da se prebacim na BJJ kako bih upotpunio svoju tehniku. Posto zivim u Novom Sadu gledao sam koji BJJ klubovi postoje i video sam da ima samo jedan i da instruktor tamo ima plavi pojas 4. dan. Ne razumem kako neko sa plavim pojasem moze da bude trener. Takodje sam video da od svih klubova samo jedan klub u BG ima trenera sa crnim pojase. Da li neko moze ovo da mi objasni i da mi kaze da li je Bjj u srbiji dovoljno razvijen da ga vredi ozbiljnije trenirati.

Evo da ti precizno odgovorim ;)

U Zerjal timu se veoma tesko dobijaju pojasevi i moras da ih stvarno zasluzis kroz borbe i tehnicko znanje. Nasi plavi pojasevi su zavrsavali u USA ljubicaste, braon i cak po nekog crnog. Na Evropskom prvenstvu od 13 ljudi imali smo 10 medalja, tako da mislim da smo dosta razvijeni. Mi smo najjaci tim u Srbiji. Imas sve rezultate i ostale info na www.zerjalteam.com
Ako te zanima jos nesto slobodno pitaj ;)

V Open Brazilian Jiu Jitsu Hungary 2009

Results:

White belt:

Juvenil:
1- Galambos István (Gracie Barra Hungary)
2- Jakub Rogel (Gracie Barra Pitbull Slovakia)
57kg:
1- Bogdan Spasojevic (Zerjal Team)
2- Aurel Rastean (Absoluto Bjj Romenia)
3- Varga Zsolt (Gracie Barra Hungary)
64kg:
1- Kmegy Dániel (Gracie Barra Hungary)
2- Szabo Dávid (Gracie Barra Hungary)
3- Petka Roland (Gracie Barra Hungary)
3- Nemáth Orsi (Gracie Barra Hungary)
70kg:
1- Burján László (Gracie Barra Hungary)
2- Mario Kragic
3- Molnar Balázs (Gracie Barra Hungary)
3- Oliver Zöhrer (Gracie Barra Austria)
76kg:
1- Tatar Vasile (Nevem Gross Frigyes)
2- Alexander Mikus (Jungle Bjj)
3- Rirsch Michael (Gracie Barra Austria)
3- Varga Tamás (Gracie Barra Hungary)
82kg:
1- Dusan Mijuskovic (Zerjal Team)
2- Zarko Vasilijevic (Zerjal Team)
3- Alexander Gallauner (HSV Großmittel)
3- Babickovic Jugoslav(Family Figth team Subotica)
88kg:
1- Tobel Szebolcs (Ronin Figth Club)
2- Surlas Liviu (Guerilla Bjj Timisoara)
3- Anton Alilovic (Roger Gracie Academy)
3- Fúsle Vasile (C.S. Füse security)
94kg:
1- Kárászi Balázs (Gracie Barra Hungary)
2- Gaal Dávid (Gracie Barra Hungary)
3- Ivica Tadijanov (Neves Bjj Croacia)
3- Marko Kultesa (Neves Bjj Croacia)
-100kg:
1- Sasa Milinkovic (Neves Bjj Croacia)
2- Mihai Georgescu (Soul Figthers Romenia)
+ 100kg:
1- Camil Moldoveanu (Absoluto Bjj Romenia)
2- Gross Frigyes (Gracie Barra Romenia)
3- Aleksandar Pavlov (Zerjal Team)
3- Flagea Adrian (Guerilla Bjj Timisoara)

Blue belt:

64kg:
1- Akimitsu Ogura (Gracie Barra Austria)
2- Stefan Serafim (Doshin Bjj Ramnicu Valcea)
3- Claudio Roberto (Gracie Barra Hungary)
3- Marton Tamás
70kg:
1- Horatiu Foca (Absoluto Bjj Romenia)
2- Romanek Bence (Gracie Barra Hungary)
3- Magyari Máté (Gracie Barra Hungary)
3- Jerry Jerries (Jungle Bjj)
76kg:
1- Mateja Valjarevic (Zerjal Team)
2- Tevz Erzen (Gracie Barra Ljubljana SLO)
3- Marin Matulic (Black Dragon)
3- Stefan Manojlovic(Zerjal Team)
82kg:
1- Andrej Spike (Jungle Bjj)
2- Dean Gracak (Werdum Team Croacia)
3- Peter Cakic (Gracie Barra Ljubljana SLO)
3- Varsányi Tamás (Gracie Barra Hungary)
88kg:
1- Csámpár János (Gracie Barra Hungary)
2- Roman Cedik(Jungle Bjj)
3- Hrvoje Miocevic(Iguana Bjj Croacia)
3- Igor Trifunovic(Black Dragon)
94kg:
1- Horváth Imre (Gracie Barra Hungary)
2- Andrej Ocenás (Gracie Barra Pitbull Slovakia)
3- Bence Gyuri (Gracie Barra Hungary)
3- David Stenet (Jungle Bjj)
-100kg:
1- Uros Culic (Zerjal Team)
2- Toni Kliskic (Black Dragon)
3- Vaclav Panacek (Jungle Bjj)
3- Fejéregyházi Zsolt (Gracie Barra Hungary)

+ 100kg:
1- Jon Tkach (Jungle Bjj)
2- Alioja Stojcevski (Gracie Barra Ljubljana SLO))
3- Catalin Vlad (Absoluto Bjj Romenia)

ABSOLUTO White belt:
1- Camil Moldoveanu (Absoluto Bjj Romenia)
2- Ivica Tadijanov (Neves Bjj Croacia)
3- Alex Popa (Guerilla Bjj Timisoara)
3- Dusan Mijuskovic (Zerjal Team)

ABSOLUTO Blue belt:
1- Urós Culic (Zerjal Team)
2- Szekeres Ákos (Gracie Barra Hungary
3- Jon Tkach (Jungle Bjj)
3- Mladen Krstic (Zerjal Team)

ABSOLUTO Purple belt:
1- Halmi Victor (Gracie Barra Hungary)
2- Guillaume Huni (Zerjal Team)
3- Pajor Ferenc (Cralson Gracie Hungary)
3- Tudor Mihaita (Absoluto Bjj Romenia)

Academy Results:

1- Gracie Barra Hungary
2- Zerjal Team
3- Absoluto BJJ Romenia

Malo su pogresili imena, pa sam popravio Wink

Aleksandar Rajacic je osvojio 3 medalje na FILA svetskom prvenstvu: bronzanu medelju u kimonu do 74kg, bronzu u apspolutnoj NO GI kategoriji i srebro u apsolutnoj u kimonu. Ovim rezultatima Zerjal tim je opet pokazao svoje kvalitete, kako za evropski tako i za svetski nivo. Proteklih mesec dana ceo Zerjal tim je ucestvovao u spremanju Rajacica za FILA svetsko i svi treninzi su bili orijentisani ka tome da postigne sto bolje rezultate, sto se na kraju isplatilio. Ovi rezultati takodje pokazuju da je majstor Jovan Zerjal jedan od najboljih evropskih trenera. Do sada Zerjal Tim iako malobrojan ima sampione na nekim od najjacih turnira u svetu:
- 15 Evropskih medalja
- 5 sampiona Evrope
- Srebro na Svetskom Kupu
- Grapplers Quest Advance sampion
- Naga Advance sampion

Cestitke za Acu :D

grapplingworldchampions.jpg

grapplingworldchampionsy.jpg

Rajacic u akciji :D. Koliki crnac :o