Brazilska liga u fudbalu - Brasileirao

Све то стоји, има етаблираних клубова и у тим градовима, али су ипак највећи бразилски клубови у ова 4 града, ти клубови су узели највише трофеја, дали највише играча репрезентацији, имају највише навијача, тамо је највећа и насељеност па то и не чуди.Бразилска лига је и раније била хетерогена, дешавало се да и најбољи клубови испадну и таворе у другој лиги годинама као Крузеиро рецимо, ове године је Сантос у другој лиги, али и да бљесну неки од мањих клубова.Од ових клубова које си навео а у првој лиги су једино ми је Кујаба енигма одакле су се они појаивли овако.Свакако ту је и неуспешан покушај ревитализације фудбала у Бразилији.

Све то стоји, има етаблираних клубова и у тим градовима, али су ипак највећи бразилски клубови у ова 4 града, ти клубови су узели највише трофеја, дали највише играча репрезентацији, имају највише навијача, тамо је највећа и насељеност па то и не чуди.Бразилска лига је и раније била хетерогена, дешавало се да и најбољи клубови испадну и таворе у другој лиги годинама као Крузеиро рецимо, ове године је Сантос у другој лиги, али и да бљесну неки од мањих клубова.Од ових клубова које си навео а у првој лиги су једино ми је Кујаба енигма одакле су се они појаивли овако.Свакако ту је и неуспешан покушај ревитализације фудбала у Бразилији.

Pa Kuiaba je jedan mlad klub osnovan početkom ovog veka, tačnije 2001. godine i osnivač tog kluba je bivši legendarni igrač Luis Karlos Tofoli Gaučo koji je najveći trag ostavio igrajući krajem 80-ih i početkom 90-ih za Palmeiras (za koji je na 79 utakmica postigao 31 gol) i Flamengo (za koji je na 200 utakmica postigao čak 98 golova u svim takmičenjima) a igrao je još i za Boku Juniors jedno kratko vreme, Atletiko Mineiro, za Leće u Italiji, Fluminense, bio i u Japanu jedno kratko vreme tokom 80-ih, nažalost preminuo je 2016. u 52. godini života.

Inače klub je svoje prve korake napravio u amaterskoj konkurenciji da bi u svojoj prvoj sezoni u nekoj profesionalnoj konkurenciji osvojili već i svoj prvi trofej, bilo je to 2003. godine u šampionatu savezne države Mato-Groso (Campeonato Mato-Grossense) da bi ja mislim sledeće godine debitovali i u brazilskoj Seriji C, inače nekih 15-ak godina su uglavnom bilo trećeligaši i igrali u Seriji C (mislim da su jedne godine ispali u Seriju D ali su se vratili u Seriju C već dogodine) i po prvi put su mislim 2019. zaigrali u Seriji B da bi već naredne 2020. uspeli da završe sezonu medju prve 4 ekipe i izbore istorijski plasman u elitni rang brazilskog fudbala i od kako su 2021. debitovali u Seriji A dosad nisu još ispadali i evo već 4. godinu zaredom igraju prvoligaški fudbal što ih uz Flamengo i Sao Paulo svrstava medju jedina 3 kluba koja nikad nisu ispadala iz Serije A.

Tako da eto klub je u svojoj kratkoj istoriji već 13 puta bio prvak svoje savezne države (Mato-Groso), 2 puta osvojio i kup te savezne države i bio 2 puta osvajač Copa Verde (iliti "Zeleni Kup") , takmičenja u kojem igraju klubovi iz pretežno centralnog, centralno-zapadnog i severo-zapadnog dela zemlja i tog dela koji naginje ka amazonskoj regiji (pa otud i ime samog takmičenja) , znači klubovi iz država Amazonas, Rondonia, Para, Mato-Groso, Južni Mato-Groso, Goias, Federalni-Distrikt Brazilija, Amapa, Akre, Roraima, Tokantis Espirito Santo (mislim da bi to bilo to) , što je kao neki pandan Copa Nordeste (Kupu Severoistoka) u kome igraju klubovi iz severo-istočnog dela zemlje i onog dela prema Atlantiku, znači savezne države Baija, Parnambuko,Maranjao, Severni Rio Grande, Piaui, Alagoas, Seržipe, Paraiba i Seara.
Takodje Kuiaba je bila i U23 prvak Brazila jednom pre par godina (što znači da očigledno imaju dobru fudbalku školu i dobar omladinski pogon).

Znači klub je u svojoj kratkoj istoriji krenuo od amaterske konkurencije, krčio sebi put, peo se stepenik po stepenik da bi na kraju došli i do Serije A i greota što njihov osnivač Tofoli Gaučo nije dočekao to da vidi i da se poraduje tome.

Inače mislim da iza kluba stoji porodica Dreš, porodica nemačkog porekla koja se bavi proizvodnjom i podajom traktora i poljoprivredne mehanizacije (nešto kao što je ovde bio IMT ili Rakovica, samo što "Dreš" nije državna već privatna kompanija).

A što se tiče Brazilije mislim da je onaj Braziliense igrao u Seriji A ali je to baš dosta davno bilo (možda pre 20-ak godina), otprilike u isto vreme su osnovani kao i Kuiaba (mislim 2000.) , onako silovito su krenuli, u početku bili baš uspešni, svake godine se peli po jedan rang, već 2002. su bili finalisti Kupa Brazila (smo 2 godine nakon svog osnovanja) da bi već 2004.već bili prvaci Serije B i izborili plasman u Seriju A ali već 2005. u svojoj debitanstkoj sezoni u prvoligaškom društvu su završili sezonu kao poslednji na tabeli, ispali i od tad se nisu više vraćali i od tad uglavnom su se samo srozavali rang po rang nadole, da bi sad igrali u Seriji D (mada ove godine kao da opet malo pokazuju znake života i naznake da bi možda opet mogli da krenu malo ka nekom višem rangu) ali sve u svemu u početku su krenuli baš uspešno i silovito ali nisu baš potrajali i deluje kao da je to neki projekat koji je propao i od kog su digli ruke ali eto ove sezone kao da pokazuju malo znake života i vrlo moguće da će ove godine izboriti plasman u Seriju C.

Poslednja izmena:
Ботафого синоћ демолирао Пењарола петардом у другом полувремену, док је Атлетико дан раније саврадао Ривер са 3-0, и тако имамо виђено финале Купа Либертадорес на Монументалу ова два бразилска великана и поред тога што реванши тек треба да се одиграју.

Večeras pravi spektakl finale Copa Libertadores (iskreno meni mnogo zanimljivije i gotivnije takmičenje od Lige šampiona) , Atleico Mineiro vs Botafogo ,brazilsko finale usled Buenos Ajresa, ono ko god da osvoji titula ide u prave ruke, dva gotivna kluba skroz , iskreno meni je Atletiko Mineiro uz Boku Juniors omiljeni klub posle Partizana , ali svakako i ako Botafogo osvoji svakako mi neće biti krivo, ono ko god da osvoji titula ide u crno-beli tabor. ;)

Screenshot_2024-12-08-22-26-06-801_com.android.chrome.jpg

Ботафого је првак Бразила пошто је у последњем колу савладао Сао Паоло са 2-1, док је Вердао изгубио од Флуа који се тако спасио могућег испадања.
Испао је на моју жалост Атлетико Параненсе јер је изгубио од Атлетико Минеира, док је остао Брагантино такође на моју жалост.

Вечерас почиње ново првенство Бразила.
Ово су клубови за ову сезону:
Screenshot 2025-03-29 at 12-32-59 Serie A Betano 2025 live scores results Football Brazil - Fl...png

Очерупани Ботафого брани титулу док су фаворити опет Фламенго и Палмеирас уз можда коначно Коринтијанс.
Такође се и Сантос појачао доласком Неимара па не би требало да игра епизодну улогу као годинама раније.
Парови првог кола:
Screenshot 2025-03-29 at 12-36-38 Serie A Betano 2025 live scores results Football Brazil - Fl...png

Screenshot 2025-03-29 at 12-37-04 Serie A Betano 2025 live scores results Football Brazil - Fl...png

Back