Све то стоји, има етаблираних клубова и у тим градовима, али су ипак највећи бразилски клубови у ова 4 града, ти клубови су узели највише трофеја, дали највише играча репрезентацији, имају највише навијача, тамо је највећа и насељеност па то и не чуди.Бразилска лига је и раније била хетерогена, дешавало се да и најбољи клубови испадну и таворе у другој лиги годинама као Крузеиро рецимо, ове године је Сантос у другој лиги, али и да бљесну неки од мањих клубова.Од ових клубова које си навео а у првој лиги су једино ми је Кујаба енигма одакле су се они појаивли овако.Свакако ту је и неуспешан покушај ревитализације фудбала у Бразилији.
Pa Kuiaba je jedan mlad klub osnovan početkom ovog veka, tačnije 2001. godine i osnivač tog kluba je bivši legendarni igrač Luis Karlos Tofoli Gaučo koji je najveći trag ostavio igrajući krajem 80-ih i početkom 90-ih za Palmeiras (za koji je na 79 utakmica postigao 31 gol) i Flamengo (za koji je na 200 utakmica postigao čak 98 golova u svim takmičenjima) a igrao je još i za Boku Juniors jedno kratko vreme, Atletiko Mineiro, za Leće u Italiji, Fluminense, bio i u Japanu jedno kratko vreme tokom 80-ih, nažalost preminuo je 2016. u 52. godini života.
Inače klub je svoje prve korake napravio u amaterskoj konkurenciji da bi u svojoj prvoj sezoni u nekoj profesionalnoj konkurenciji osvojili već i svoj prvi trofej, bilo je to 2003. godine u šampionatu savezne države Mato-Groso (Campeonato Mato-Grossense) da bi ja mislim sledeće godine debitovali i u brazilskoj Seriji C, inače nekih 15-ak godina su uglavnom bilo trećeligaši i igrali u Seriji C (mislim da su jedne godine ispali u Seriju D ali su se vratili u Seriju C već dogodine) i po prvi put su mislim 2019. zaigrali u Seriji B da bi već naredne 2020. uspeli da završe sezonu medju prve 4 ekipe i izbore istorijski plasman u elitni rang brazilskog fudbala i od kako su 2021. debitovali u Seriji A dosad nisu još ispadali i evo već 4. godinu zaredom igraju prvoligaški fudbal što ih uz Flamengo i Sao Paulo svrstava medju jedina 3 kluba koja nikad nisu ispadala iz Serije A.
Tako da eto klub je u svojoj kratkoj istoriji već 13 puta bio prvak svoje savezne države (Mato-Groso), 2 puta osvojio i kup te savezne države i bio 2 puta osvajač Copa Verde (iliti "Zeleni Kup") , takmičenja u kojem igraju klubovi iz pretežno centralnog, centralno-zapadnog i severo-zapadnog dela zemlja i tog dela koji naginje ka amazonskoj regiji (pa otud i ime samog takmičenja) , znači klubovi iz država Amazonas, Rondonia, Para, Mato-Groso, Južni Mato-Groso, Goias, Federalni-Distrikt Brazilija, Amapa, Akre, Roraima, Tokantis Espirito Santo (mislim da bi to bilo to) , što je kao neki pandan Copa Nordeste (Kupu Severoistoka) u kome igraju klubovi iz severo-istočnog dela zemlje i onog dela prema Atlantiku, znači savezne države Baija, Parnambuko,Maranjao, Severni Rio Grande, Piaui, Alagoas, Seržipe, Paraiba i Seara.
Takodje Kuiaba je bila i U23 prvak Brazila jednom pre par godina (što znači da očigledno imaju dobru fudbalku školu i dobar omladinski pogon).
Znači klub je u svojoj kratkoj istoriji krenuo od amaterske konkurencije, krčio sebi put, peo se stepenik po stepenik da bi na kraju došli i do Serije A i greota što njihov osnivač Tofoli Gaučo nije dočekao to da vidi i da se poraduje tome.
Inače mislim da iza kluba stoji porodica Dreš, porodica nemačkog porekla koja se bavi proizvodnjom i podajom traktora i poljoprivredne mehanizacije (nešto kao što je ovde bio IMT ili Rakovica, samo što "Dreš" nije državna već privatna kompanija).
A što se tiče Brazilije mislim da je onaj Braziliense igrao u Seriji A ali je to baš dosta davno bilo (možda pre 20-ak godina), otprilike u isto vreme su osnovani kao i Kuiaba (mislim 2000.) , onako silovito su krenuli, u početku bili baš uspešni, svake godine se peli po jedan rang, već 2002. su bili finalisti Kupa Brazila (smo 2 godine nakon svog osnovanja) da bi već 2004.već bili prvaci Serije B i izborili plasman u Seriju A ali već 2005. u svojoj debitanstkoj sezoni u prvoligaškom društvu su završili sezonu kao poslednji na tabeli, ispali i od tad se nisu više vraćali i od tad uglavnom su se samo srozavali rang po rang nadole, da bi sad igrali u Seriji D (mada ove godine kao da opet malo pokazuju znake života i naznake da bi možda opet mogli da krenu malo ka nekom višem rangu) ali sve u svemu u početku su krenuli baš uspešno i silovito ali nisu baš potrajali i deluje kao da je to neki projekat koji je propao i od kog su digli ruke ali eto ove sezone kao da pokazuju malo znake života i vrlo moguće da će ove godine izboriti plasman u Seriju C.