Brak, crkva, ateizam

Priča mi drugarica kako joj je pukla veza od pet godina. Ona neće da se venča u crkvi jer je ateista i sama nije krštena, a on na tome insistira i nema šanse da popusti. Pitam je ja da li su imali nekih problema osim tog, ona kaže da nisu. Šta vi mislite o ovome?

Mslim da je ona trebala da se krsti pro forme, i da uradi to vencanje - ne zato sto njoj nesto znaci, vec zato sto to njemu znaci.

Glupost.

Чињеница је да су неке везе у суштини веома површне. Због тога и долази до каснијих (непријатних) изненађења.
Verovatno si u pravu... mada mi je tesko da neko ne ukapira za 5 godina... ili je neko od njih dvoje nasao izgovor za kraj ili su se nadali da ce se neko promeniti. Volela bih da verujem da je ovo poslednje, a opet mi razum kaze da verovatno nije.

da se krsti pro forme LOL

To bi moglo da je njen stav neutralan, ali ona ima izrazitu odbojnost.
Kako se dogovoriti oko vaspitanja dece, ako nisu mogli da se sloze ni oko vencanja?

Ok.. ako ima izrazitu odbojnost.
Ateistima obicno ne znaci crkva nista... ni dobro , ni lose.
Samo im nije sveto , kao sto vernicima jeste.

I ja se plasim pravoslavnih popova. Ona njihova odora me podsea na smrt. :sad2:

Mslim da je ona trebala da se krsti pro forme, i da uradi to vencanje - ne zato sto njoj nesto znaci, vec zato sto to njemu znaci.

Glupost.
Baš to kršenje pro forme je glupost . Ne samo glupost nego i nemoralno . Dodjem u crkvu i slažem da vjerujem u boga da bi me krstili .
Svi znaju da sam slagao i svi zadovoljni , komedija . Ja koji neću da lažem nemoralan a oni koji pristaju na laž moralni ?

Baš to kršenje pro forme je glupost . Ne samo glupost nego i nemoralno . Dodjem u crkvu i slažem da vjerujem u boga da bi me krstili .
Svi znaju da sam slagao i svi zadovoljni , komedija . Ja koji neću da lažem nemoralan a oni koji pristaju na laž moralni ?

U stvari.... Onda je problem izmedju crkve, i osobe koja je vernik....
Jel se zapita ta osoba - kako to da ja prihvatam ovu osobu, a moja crkva nece da je prihvati ?? U kome je onda problem ??

Brak, i osoba koju zelis , treba da bude iznad ovakvih situacija..... i nema sta tu crkva ili pop da ti govore :evil:

Priča mi drugarica kako joj je pukla veza od pet godina. Ona neće da se venča u crkvi jer je ateista i sama nije krštena, a on na tome insistira i nema šanse da popusti. Pitam je ja da li su imali nekih problema osim tog, ona kaže da nisu. Šta vi mislite o ovome?

mislim da su dvoje levata neozbiljnih i jadno tvrdoglavih čim nisu mogli riješiti takvo nešto. A ko je u krivu, pa ona, ona, šuša obična misli da je pametna ako izjavi da je ateista, pa se razmeće time. Prave ateiste to sve ne zanima, i ne osjećaju se ugroženi kao neki ovdje koji kilometarske postavljaju na religiji, ujedno i najbrojnije. Šta nekog ateistu zanima gdje će biti vjenčan u crkvi il bez crkve, ako ga voli i ako joj znači on, što joj to predstavlja problem, jer ulazak u crkvu je jednom ateisti kao ulazak u bilo koju građevinu, ateistu to sve ne dotiče, i nema se razloga inatiti. zato ja kažem nisu to pravi ateisti, to je samo novi vid pomodarstva koji polako prelazi u neku ekstremnu religiju, kao što vidimo.

- - - - - - - - - -

Pa i meni je sve to glupo oko tih svadbi i tih vjenčanica i sl. ali šta ako mi žena baš hoće to, ako joj baš znači, šta se ja imam praviti majmun i pametnjaković jadni i tjerati neki inat, jer to tobože ugrožava moju inteligenciju

ne bih se ni ja krštavao zarad nečijeg protokola
osim ako nije miradžika
ili ako nisam baš zatelebesen, mada tu nam crkva ni ne treba
ako je nekome religijsko opredeljenje centar života
ja bih automatski otpisao tu osobu kao adekvatnu

- - - - - - - - - -

i onda će neki hrišćanin da priča o ljubavi
ahaha
kao ljubav
al mora da je srpkinja, pravoslavka, da glasa za dveri i nevina!
:lol:

ne bih se ni ja krštavao zarad nečijeg protokola
osim ako nije miradžika
ili ako nisam baš zatelebesen, mada tu nam crkva ni ne treba
ako je nekome religijsko opredeljenje centar života
ja bih automatski otpisao tu osobu kao adekvatnu

- - - - - - - - - -

i onda će neki hrišćanin da priča o ljubavi
ahaha
kao ljubav
al mora da je srpkinja, pravoslavka, da glasa za dveri i nevina!
:lol:

:D ovo je u redu ... ali pet godina biti zajedno i onda se inatiti oko crkve, ****** je crkva ode vjenča se vidi one srećne face punice i punca zakoluta očima ode našmrče se neke gotive i boli je *****,

:D ovo je u redu ... ali pet godina biti zajedno i onda se inatiti oko crkve, ****** je crkva ode vjenča se vidi one srećne face punice i punca zakoluta očima ode našmrče se neke gotive i boli je *****,

Не бих могла да будем са неким ко сматра венчање јако битним. Одело, хаљина, црква, кафанчина, неки људи...Хорор!

Za raskid nije teško naći izgovor. Jedino što posle 5 godina to mora da bude neki ozbiljniji izgovor, koji ima težinu, smisao. Da ljudi razumeju.
Mislim, ne mogu reći ljudima da su dosadili jedno drugom, to tako otrcano zvuči. Ali nesporazum oko religije je već ozbiljna stvar, molim lepo.

To je kao kada bi on nju nagovarao da pređe iz DS-a u SNS ili iz Partizana u Zvezdu. Ne biva to nikako. Religija je religija, stranka je stranka, klub je klub. Jednom rečju - politika. A ljudi koji imaju stavove ne mogu tek tako da pređu u tuđi tabor. Nije to isto, nisu to sve samo ljudi, treba nas sve rasporediti u različite boksove, svako da ima svog vođu. Pa nismo valjda svi isti, samo zrno peska na planeti. Treba uvek naći razlog za raspravu, svađu, ratovanje, makar za zavist i ljubomoru ako ništa drugo.

I tako...odoh da spavam, vreme mi je...

Ok.. ako ima izrazitu odbojnost.
Ateistima obicno ne znaci crkva nista... ni dobro , ni lose.
Samo im nije sveto , kao sto vernicima jeste.

I ja se plasim pravoslavnih popova. Ona njihova odora me podsea na smrt. :sad2:
Ne nego nije htela da se krsti. Kaže da bi se osećala kao da ju je neko žigosao. Msm ja je totalno razumem, pošto smo u istoj situaciji što se toga tiče.

- - - - - - - - - -
.....

- - - - - - - - - -

Не бих могла да будем са неким ко сматра венчање јако битним. Одело, хаљина, црква, кафанчина, неки људи...Хорор!
Ma sam taj dan i ceremonije su jos i najmanji problem, ali rec je o dva potpuno razlicita pogleda na zivot, a treba decu krstiti ili ne krstiti, vaspitavati ovako ili onako...

Previse komplikujete to sa vernicima. Valjda zamisljajuci vernike kao ljude koji ispunjavaju protokole koje nalaze crkva da ih ne bi udario grom ili tako nesto. Nesto kao Petrijin venac, ne smes da okopavas bastu na crveno slovo...

Meni je znacilo vecanje u crkvi, iako svadbu, koje nikako ne volim, nismo ni pravili i bilo je u najuzem mogucem krugu obelezeno. Opstinsko vencanje mi je simpaticno, nekako romanticna mi je ta odlucnost u tom trenutku da sa nekim provedes ceo zivot, osnujes porodicu, bez obzira sto se kasnije svasta moze iskomlokovati i izjaloviti, ali mi samo to vencanje mnogo ne znaci. Ali mi znaci to vencanje u crkvi, znala sam i u kojoj crkvi i kod kog svestenika, bez bilo kakve ceremonije, vencanice, trista gostiju, i to ne ide kako to ljudi zamisljaju zato sto crkva to zahteva... Ali muz nije to hteo, vise sto ga je smaralo sve to, nego sto je neki deklarisani ateista koji nadmeno intelektualise o veri, crvki, vernicima. I crkvenog vencanja nije ni bilo, bilo bi bezveze da, kada je vencanje u pitanju, neko radi nesto sto mu ne prija. Dogovor je bio da se mozda jednog dana vencamo u crkvi, kada i ako za to dodje trenutak.

U vezi vaspitanja dece, opet ne vidim cemu komplikacije. Svakako nisam za to da se deci namece vera ili ateizam. Ni meni niko nista nije nametao, nisam bila krstena kao dete, vec onda kada sam ja to htela i odlicno znam da se vrlo lepo moze ziveti iako su svi u kuci razlicitih shvatanja. Problem je kada su ljudi iskljucivi, zadrti i kada omalovazavaju drugaciji nacin misljenja i opredeljenja, svejedno kojoj veroispovesti pripadaju ili se deklarisu kao ateisti, agnostici...

Back