Bračna prevara - oprostivo ili ne?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
svojevremeno se kamenovalo za tako nesto...
prvo su bili oboje...ondaK, samo bludnica :mrgreen:
danas...je vazno da selo ima da prica o tome.
licni stav,
prevara mi je mnogo gnusna rec, pre bih nazvao...slobodom partnera
ali...to nije u skladu sa (jos) danasnjim pojmom morala
sutra....je neizvesno, mozda se nesto promeni u nekom novom milenijumu :lol:

Zanima me zvaničan stav vaše religije, kao i vaš lični stav povodom prevare u braku.
Da li je tako nešto oprostivo ili ne?

Šta sveštenici savetuju, a šta vi?

Po svim hriscanskim verosipovestima- Prevarenom supruzniku je dozvoljeno da se rastane od supruznika koji je pocinio preljubu, i da bude cist!
Dozvoljeno mu je da se ponovo venca.....

Niko te ne tera da se rastanes- ako zelis da i dalje ostanes u braku- nisi obavezan da se razvodis!

Ja bi se u svakom slucaju razvela.... Ne bi dozvolila da me ta osoba i dalje ima kao zenu.... a i sa religijske tacek mi je cista savest!
Gledala bi da ne gajim losa osecanja prema partneru ako imamo zajednicku decu.... vec da ostanemo u bliskom kontaktu, da bi deca sto manje osetila da su iz rasturenog doma!

Mlada sam da bi rekla za moju generaciju, ali iz generacije mojih roditelja- prevarene zene su ostajale i braku sa supruzima koji imaju ljubavnce...jedino kada finansijski nisu bile samostalne!

Pouka je jasna,moje dame :mrgreen:

crkva je tu da oprosti sve, cak i ubistvo
nekoliko ocenas i prilog u kasicu i zivot se dalje nastavlja bez grize savesti

bas sam htela da otvorim temu, a posle ovoga i hocu - sta je kriterijum da bi neko usao u brak, sta je vas kriterijum
onaj ko udje, da bi brak tretirao kao ugovornu interesnu zajednicu ciji je opstanak prioritet, preci ce preko svega
oni drugi koji sa tom prevarom gube interakciju sa partnerom, izgube ono samo nesto sto ih je povezivalo, taj brak nece prekinuti zbog tamo nekog seksa sa nekim drugim koji se desio, nego ce uzrok prekida da bude izdaja odnosa koji ih je povezivao i prekid istog

svojevremeno se kamenovalo za tako nesto...
prvo su bili oboje...ondaK, samo bludnica :mrgreen:
danas...je vazno da selo ima da prica o tome.
licni stav,
prevara mi je mnogo gnusna rec, pre bih nazvao...slobodom partnera
ali...to nije u skladu sa (jos) danasnjim pojmom morala
sutra....je neizvesno, mozda se nesto promeni u nekom novom milenijumu :lol:

ooo.. kakvo je to kameno doba bilo...

Mada eto, i pod pretnjom kamenovanja prevara se dešavala, što znači da nešto u ljudskoj
prirodi nije u skladu sa zakonima koji se nameću.

Po svim hriscanskim verosipovestima- Prevarenom supruzniku je dozvoljeno da se rastane od supruznika koji je pocinio preljubu, i da bude cist!
Dozvoljeno mu je da se ponovo venca.....

Niko te ne tera da se rastanes- ako zelis da i dalje ostanes u braku- nisi obavezan da se razvodis!

Ja bi se u svakom slucaju razvela.... Ne bi dozvolila da me ta osoba i dalje ima kao zenu.... a i sa religijske tacek mi je cista savest!
Gledala bi da ne gajim losa osecanja prema partneru ako imamo zajednicku decu.... vec da ostanemo u bliskom kontaktu, da bi deca sto manje osetila da su iz rasturenog doma!

Mlada sam da bi rekla za moju generaciju, ali iz generacije mojih roditelja- prevarene zene su ostajale i braku sa supruzima koji imaju ljubavnce...jedino kada finansijski nisu bile samostalne!

Pouka je jasna,moje dame :mrgreen:

Kako to misliš da ostanu čisti?

Mogu li biti čisti ako ne oproste?

bas sam htela da otvorim temu, a posle ovoga i hocu - sta je kriterijum da bi neko usao u brak, sta je vas kriterijum
onaj ko udje, da bi brak tretirao kao ugovornu interesnu zajednicu ciji je opstanak prioritet, preci ce preko svega
oni drugi koji sa tom prevarom gube interakciju sa partnerom, izgube ono samo nesto sto ih je povezivalo, taj brak nece prekinuti zbog tamo nekog seksa sa nekim drugim koji se desio, nego ce uzrok prekida da bude izdaja odnosa koji ih je povezivao i prekid istog

S hriscanstve tacke gleista odnos muskarca i zene simbolise odnos Isusa sa crkvom.... koji je neraskidiv :)

E,sada kako ljudi sve gledaju na to..... i kakva misljenja su zastupnjena :)

Ako neko odbaci svog muza,ili zenu...osim za preljubu- odbacio je i Boga!

Pa ono, sve je oprostivo, hriscansto trazi da oprastamo jedni drugima i da se volimo bez obzira da li nas neko povredio, prevario.

E sad, individualno, sta znam. Mozda ne bih. Mozda bih je zapalio na lomaci. Zavisi od toga kakav je mesec. Ako je pun, ja sam pun svega, pa moze doci do obracuna, ako je mlad, onda sam i ja.
A ti se uzdaš u Mesec.. :lol: Više ti odgovaraju paganska verovanja nego hrišćanska?

S hriscanstve tacke gleista odnos muskarca i zene simbolise odnos Isusa sa crkvom.... koji je neraskidiv :)

E,sada kako ljudi sve gledaju na to..... i kakva misljenja su zastupnjena :)

Ako neko odbaci svog muza,ili zenu...osim za preljubu- odbacio je i Boga!

pa nesto bas nisam primetila da onima koji su razvedeni, svestenici ne dolaze na sahranu da odrze opelo
i uvek ima ono - oprosti grehe tvom rabu i primi u rajsko nebestvo..u ime oca i sina i svetoga duha..amin.

pa nelojalnost....i nepotpunost..ako trazish drugog ili on trazi drugu znachi da je zajednica nepotpuna da joj neshto fali...

- - - - - - - - - -

Ček malo.

Pa jel nije i razvod greh?

nije...

- - - - - - - - - -

ooo.. kakvo je to kameno doba bilo...

Mada eto, i pod pretnjom kamenovanja prevara se dešavala, što znači da nešto u ljudskoj
prirodi nije u skladu sa zakonima koji se nameću.

nishta ti nije nametnuto sama si izabrala da se udash valjda.....il ti konan drzo pistolj na chelu kad si izgovarala sudbonosno da?:lol:

Za zenu je muskarac bog prema tome one slusaju samo njega :mrgreen:

ljude koje zanima glediste Boga i religije oni su spremni da poslusaju savete i zakone

ne navlacite jos veci greh na sebe time sto se segacite sa Bozijim zakonima :hvala:

Prvo prevaris zenu/muza a onda se kao kajes ? zasto si prevario ako verujes u kaznu Boziju ?

Back