BPD (Borderline Personality Disorder) to jest GPL (granični poremećaj ličnosti)

to je teška mentalna bolest, mnogo gora od bipolarnih.

Može da se kontroliše terapijama i delimično lekovima
Bogme teška. Pogotovo za clanove porodice obolelih. Koliko ja znam, poboljšanja su samo povremena i jako kratko traju. U principu, retko ko od obolelih nema bar par hospitalizacija iza sebe.

Cesto borderi potraze pomoc tek nakon pokusaja suicida ili u zatvorskoj bolnici gde dospeju zbog zloupotrebe supstanci ili posledica nasilnicke voznje. U nasoj zemlji psihoterapija kod privatnika je skupa, oko 25e po terminu a potrebno je jednom nedeljno godinama. Oni imaju problem da zadrze posao zbog svoje nestabilnosti i nemaju mogucnost za kvalitetnu terapiju. Drzavno zdravstvo ne daje mogucnost kontinuirane terapije i onda se nista ne resava. Opet i opet u krug.

Cesto borderi potraze pomoc tek nakon pokusaja suicida ili u zatvorskoj bolnici gde dospeju zbog zloupotrebe supstanci ili posledica nasilnicke voznje. U nasoj zemlji psihoterapija kod privatnika je skupa, oko 25e po terminu a potrebno je jednom nedeljno godinama. Oni imaju problem da zadrze posao zbog svoje nestabilnosti i nemaju mogucnost za kvalitetnu terapiju. Drzavno zdravstvo ne daje mogucnost kontinuirane terapije i onda se nista ne resava. Opet i opet u krug.
Oni pre svega vrlo cesto imaju problem sa priznavanjem dijagnoze pa samim tim i sa lecenjem a kada ga ipak prihvate ne istraju baš dugo u uzimanju propisane terapije i samog lecenja.

Šta mislite, što se zovu tako:"Borderline" ili granične osobe? Na kojoj su to oni "granici"?Emotivno i duhovna zrelost im je možda na nivou nekog tinejdžera od 15 ,16 godina.Zato i nemogućnost da prerastu i izađu iz videokruga sra..a u kojima se stalno vrte u krug!Zato naizgled deluju normalno i sasvim ok, dok ne vidite prvo njihovo suočavanje sa realnim problemima (kako reaguju na ljude i pojave,događaje...).Odlikuje ih pre svega, emotivno i duhovno siromaštvo.

Kod tih (svih) poremećaja ličnosti,imate prenaglašenost nečega, ili nedostatak nekih delova koji čine strukturu ličnosti (duhovnost,emocije,telesni integritet).Čovek se razvija kao biće i menja u odnosu na ova tri entiteta.Tamo gde nešto od toga "zataji", ne razvija se ili stagnira, radi se o nekoj (određenoj) vrsti poremećaja.Tako u principu nastaju i sve bolesti( telesne,duševne,mentalne).

Da li imaš uvid u to kako se ponaša prema članovima porodice kad niko ne gleda? Oni znaju da budu vešti glumci, spolja sve izgleda super - a iznutra ukućani na ivici nervnog sloma....
Tek sad vidim ovo pitanje, iskoči mi notifikacija za temu 🙂.
Pa da, pretpostavljam da je ukućanima teško. Mislim, većina stvari koje se ovde opisuje nije svojstvena za nju. Ima stabilan posao i završila je studije sa visokom ocenom, skoro 10, vredna je. Nema ni sexualne ispade, ne pije supstance, alkohol, ne puši,... I duhovna je osoba, emotivna, topla. Međutim, postoji ta neka nestabilnost, potreba za pažnjom drugih, strah od gubitka drugih, meni neverovatna potreba za podrškom, nekad mi se čini da ona i nema svoje mišljenje, provodi se za drugima, ima i potrebu da pored nje budu ljudi sa jakim stavom koji će joj reći šta da radi. A onda ima otpor prema njima. Čini mi se da su deca svašta videla. Često je uplakana, a onda ssutradan jako srećna. Pred drugima i na fejsu uvek nasmejana.... Očekuje kao dete da drugi čitaju njene emocije i duri se ako nije tako. I kad god je teško ima suicidalne ideje. Da, to je teško ispratiti ako si stalno tu... Sad, decu svoju sažaljeva i ima krivicu što su jadni, ovo ono, bez razloga ih sažaljeva kao i sebe.. Projektuje svoje strahove na njih. Nedostatak strukture ličnosti, prosto nije dovoljna samoj sebi.

Da li ste se (samo)dijagnozirali?
Jedno vreme sam razmatrao mogućnost da imam BPD ali kada se sve sumira prilično sam daleko od toga. Zanimljivost - mislio sam da sam imao BPD jer me je nekoliko osoba iz mog okruženja ubeđivalo u to, posle konsultacija sa nekoliko stručnijih ljudi skapirao sam da su ovi narcisi.
Da li znate nekoga za koga mislite da ima GPL?
Kum mi ima BPD i dijagnostikovan je baš davno, generalno ga drži pod kontrolom i nema ispade, mada čini mi se da je non stop na nekim lekovima. Relativno detaljno mi je opisivao kako to izgleda kod njega, tako da mi se nekoliko puta desilo da relativno brzo provalim kada sam u kontaktu sa tako nekim.
Takođe bio sam u vezi sa jednom osobom za koju smatram da ima BPD - bilo je to prilično intenzivno iskustvo, ne pamtim da me je nešto više iscrpelo nego svađe koje smo imali i toplo-hladno momenti.

Back