Božur

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
66.884
Još jedno divno, mirišljavo cveće koje mami poglede tokom maja
t1839.gif


Imam ga ali mu nikada nisam posvećivala preterano pažnje. Neki mi cveta, neki ne (verovatno zbog nedostatka sunca).

Evo šta kažu o njemu...

Cveće božur uzgoj, sadnja, razmnožavanje, simbolika

bozur.jpg

Božur cveće uzgoj

Božur je sjajno cveće koje ne zahteva preterano održavanje, a predstavljaju naročito dobar izbor za uzgajivače cveća koji ne vole da presađuju baštu svakog proleća. Božur cveće je sposobno da cveta svake godine već decenijama, bez pauze, ili čak i više od jednog veka.

Gajenje božura je veoma popularno kod uzgajivača cveća, a evo kako to možete i vi da uradite.

Nega i održavanje božura:

Zalivanje​

Zalivajte božur štedljivo. Božuri su biljke koje su tolerantne na sušu, a treba im samo oko 2,5 cm vode tokom leta. Povećati zalivanje samo ako su božuri suvi i usahnu.

Prihrana​

Prihranjujte božur štedljivo. Korišćenje đubriva je opciono, možete koristiti đubrivo siromašno azotom, kao što je miks 5-10-10, ili organski kompost, ne više od jednom na svakih nekoliko godina. Primenite ovo u krugu oko božura, ali ne direktno na bazu biljke.

Mravi se obično mogu naći na ovoj biljci, kako jedu nektar iz cveća, ali to retko prouzrokuje štetu. Božuri su otporni na većinu štetočina, ali ako vidite druge insekte ili gljivice na biljci, potražite savet od iskusnih baštovana šta da uradite u tom slučaju.

Uklonite uvele cvetove. Ako ih ostaviti na biljci, seme će se razviti, što će uzeti značajne hranljive materije iz biljke. Neposredno uklanjanje ovakvih cvetova će omogućiti snažniji rast biljke.

U slučaju drvenastog božura, uklonite lišće u jesen, kako počne hladno vreme i mrazevi. Ostavite golu, drvenu stabljiku na mestu, jer će se novo cveće razviti naredne godine.

Božur je dugotrajna višegodišnja biljka, tako da će njen koren preživeti dugi niz godina, ali će biljka rasti, cvetati i umirati svakog proleća. Kada zelena stabljika zeljastog božura postane braon i mrtva na kraju proleća, smanjite biljku do nivoa zemljišta. Možete da sačekate do prvog jakog mraza da to obavite.

bozur-cvet.jpg

 

Sadnja božura

Božur treba da posadite u dobro dreniranom zemljištu koje je bogato hranljivim materijama, na odgovarajućoj dubini, i u tom slučaju ćete moći da uživate u ovom prelepom cveću, uz minimalnu negu, tokom mnogo godina.

Božuri će napredovati najbolje kada se posade u jesen, pre prvog jakog mraza. Božuri takođe mogu biti posađeni u proleće, ali ove biljke imaju tendenciju da rastu sporije, a ne mogu da cvetaju za godinu ili dve.

Izaberite lokaciju koja prima svakog dana šest do osam sati sunčeve svetlosti. Ako ona nije dostupna, božuri i dalje mogu da rastu u područjima sa manje sunčeve svetlosti, ali njihov rast i cvetanje će se smanjiti.

Prilikom sadnje, ostavite prostor između biljaka oko 0,9 metara.

Izbegavajte mesta sa sadnju gde su ranije bili zasađeni božuri. Božuri mogu razviti probleme ako su zasađeni u oblastima gde su se ranije gajili drugi božuri. Moguće da je to zbog smanjenih hranljivih sastojaka u zemljištu.

Zaštitite biljke od jakih vetrova. Ovo je uglavnom bitno za drvenasti božur, koji raste u obliku malog žbuna.

Božuri dolaze u 2 varijante: zeljasti i drvenasti božur. Zeljasti božuri rastu kada se vrh pupoljka zasadi na dubini od 5 cm.

Drvenasti božuri rastu najbolje kada se kalem zasadi na dubini od 10-15 cm.

Dodajte dobro drenirano i hranljivim materijama bogato zemljište na dno rupe koju ste iskopali za sadnju božura.

Da bi se ubrzao rast božura, možete dodati ¼ šolje (60 ml) izbalansiranog (10-10-10) đubriva na dno rupe. Neki baštovani takođe umešaju u to i ½ šolje (120 ml) koštanog brašna ili superfosfat za dodatne hranljive materije.

Ako testiranje pH vrednosti pokazuje da je vaše zemljište za sadnju božura kiselo (pH ispod 6.0), onda treba dodati kreč da se uspostavi ravnoteža.

Ostatak rupe popunite sa zemljištem koje je bogato hranljivim materijama i dobro drenirano, a nakon sađenja biljke, dobro zalijte zemljište. Koristite malč za zaštitu biljke od jakih mrazeva.

bozur-sadnja.jpg
 

Razmnožavanje božura​

Razmnožavanje božura se obavlja deobom bokora, reznicama od stabla ili kalemljenjem.

Kada je deoba bokora u pitanju, to se obavlja u jesen. Potrebno je s puno pažnje ukloniti zemlju, isprati bokor i potom izvršiti deobu odgovarajućim oštrim nožem, gledajući da svaki deo ima minimalno tri vegetaciona vrha – ako ima samo jedan, biljka će cvetati tek za 2-3 godine. Ovim načinom razmnožavanja dobijamo biljku iste sorte.

Kada su reznice u pitanju, one se prave po precvetavanju biljke.

Kalemljenje božura se obavlja u mesecu avgustu, kod drvenastih vrsta.

Božur se može razmnožiti i iz semena, takođe. U tom slučaju će novonastala biljka biti različite sorte u odnosu na roditeljsku, stoga se ova metoda koristi za dobijanje novih sorti, a biljke će u tom slučaju cvetati tek posle 5. godine od setve.

bozur-razmnozavanje.jpg


Vrsta drvenasti božur​

Kao što smo rekli, pored zeljastog božura, postoji i vrsta drvenasti božur (latinski naziv: Peonia suffruticosa, Paeonia lutea). Ovaj uspravan, slabo razgranat, drveni žbun dostiže visinu od 1.2 do 3 metra. Biljka se lako uzgaja, ali sporo raste. Ima tamno-zelene listove koji su plavo-zeleni na naličju, a veliki svileni cvetovi se pojavljuju krajem proleća i početkom leta. Biljka održava strukturu elegantnog grananja i tokom zime.

Cveće dolazi u velikom broju oblika, boja i mirisa.
 
Drvenasti božur najbolje cveta u hladu, sa tri do četiri sata sunčeve svetlosti.

Božur simbolika​

Zbog svoje crvene boje, koja je inače boja života i bogatstva, božur simboliše lepotu, bogatstvo i čast. Samo ime ove biljke potiče od kineske reči ”sho yu” – najlepši, i upućuje na to da je simbolika božura upućena na nešto što je lepo. U Kini je božur simbol bogatstva i lepote.

bozur-simbolika.jpg

Buketi od božura su čest izbor za venčanja jer simbolišu dobru sreću kod ulaska u brak.

Čuveni su kosovski božuri, a legenda kaže da božur nigde nije tako intenzivno crven kao onaj na Kosovu. Po srpskom predanju, nakon čuvene Kosovske bitke 1389. godine, počeli su da niču crveni kosovski božuri, koji su dobili tu vatreno-crvenu boju od krvlju natopljene zemlje kosovskih junaka.

Božur se smatra biljkom koja štiti duh i telo. Uopšteno govoreći, božuri simbolišu pozitivne stvari.
 
Prelepo bastensko cvece za koje ja na zalost nemam uslova da gajim i uzivam u njemu

Pogledajte prilog 1312605
Nisu ni jeftini...Drvenasti se prodaju za oko 2000 dinara...i to treba mislim dve godine da cveta...
Mogu se kupiti i neki jeftiniji, za oko 400 dinara...samo što meni tako upakovano iz agro cenatara nikada nije ništa izraslo...
Sve u svemu meni su :heart: ali pipavi za održavanje (meni lično, možda je drugima lako)
 
Reč je o raskošnom cvetnom grmu koji raste visine i do 1 do 2 metra. Cvetanje traje od sredine maja do sredine juna, u ljubičastim, crvenim, belim, rozem i žutim bojama.

Cvetovi božura i njihova sposobnost da nam se svako proleće vraćaju i to 100 godina ili čak i duže, samo su jedna od neverojatnih činjenica o ovoj Božuru.

Poznat i po latinskom nazivu Paeonia, ime je dobio po grčkom bogu Peonu, a koji je izlečio Plutona baš ovom biljkom. Zevs je morao da preobrazi učenika u prekrasan cvet kad je pokazao da ovaj više obećava od učitelja.

Među prvim narodima na svetu koji su prepoznali njegovu lepotu bili su Kinezi. Njihovo strpljenje zaslužno je za odnegovani prvi kultivisani božur.

U Kini je božur poznat kao kralj cveća. Tradicionalno, postoji određeni cvet povezan sa svakim od četiri godišnja doba. Božur je povezan sa prolećem jer je to vreme kada cveta. Leto je povezano sa lotosom, jesen sa hrizantemom, a zima sa cvetom šljive, piše The Spruce.

Božuri takođe mogu da označavaju romantičnu sreću i želju u tradicionalnoj kineskoj kulturi. Njihovo puno, raskošno cvetanje oličava strast, pa može da bude povoljno da postavite božure na mesta poput dnevne sobe sa namerom da pozovete ljubav.

282099_pexels-evgeniya-kirsikova-8637284_iff.jpg
 
Značenje ovog cveća je višestruko, a predstavlja sledeće vrednosti:

-Čast, pogotovo za ljude koji donose čast celoj svojoj porodici kroz uspeh i bogatstvo
-Romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubav između dvoje stranaca
-Kada mlada bira cveće za svoj buket, savetuje se da obavezno u njega uvrsti i božure jer simbolizuju srećan brak i sklad bračnog para.
-Lepotu u svim oblicima.
-Negde ga ipak smatraju nesrećnim i cvećem koji simbolizuje sramotu i sram.
 
Šta znače pojedine boje božura
Značenje koje cvet ima se malo menja zbog nijanse ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje menjaju ono što božur znači, a to su:

-Ružičasta – najromantičnija boja božura, idealna za venčane bukete i uređenje stola. Roze boja se odnosi na ljubav i polje partnerstva.
-Bela ili svetloružičasta – prikazuje sramežljivi aspekat značenja, te može da znači žaljenje ili izvinjenje zbog neke neprijatnosti.
-Jarko crvena – ova boja se najviše ceni u Kini i Japanu i povezuje se poštovanjem. Ujedno je i najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama. -Crvena se smatra najpovoljnijom bojom za božure jer je boja vitalnosti. Ona takođe predstavlja element vatre, koji je povezan sa strašću. Zbog gordog držanja, boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, crveni božur cvet simboliše čast i bogatstvo. Kod nas je božur poznati simbol Kosova.
-Žuti božuri – takođe su povoljni jer je žuta carska boja u Kini. Prema feng šuiju, žuta se takođe povezuje sa elementom zemlje, koji ima kvalitete stabilnosti, uzemljenja i ishrane.
 
Tera zle duhove
Određeni oblik božura, poznat i kao „biljka Paeonia“ vekovima je deo istočne tradicionalne medicine, te se smatra biljkom koja tera negativnu energiju
i zle duhove. Lekari tradicionalne medicine veruju da je odličan i za bolove u stomaku i probleme s mokrenjem.
Nedavna naučna ispitivanja spojeva u ovom cvetu pokazuju veliki napredak u otkrivanju leka protiv nakupljanja mastocita, teških infekcija otpornih na antibiotike i upalnih reakcija bez uzroka.

Poruka božura
Pamtite kako se vaša dela odražavaju na vas i druge, te uvek postupajte časno i s poštovanjem.
Ne bojte se se da se izvinite ako pogrešite i podelite svoju ljubav s drugima.
link
 
Imam jedan božur i očekujem da će sledeće godine da procveta. Stvarno
me bacaju u bedak te biljke koje moram da čekam tri godine.

Nego, neki rasad mi je dala komšinicia i to je procvetalo pre petnaestak dana.
Cveta od avgusta do zime.
Mnogo lepa cvećka i ima sličan list kao božur. Ovde ga i zovu zimski božur.
 

Back
Top