Božije lice

DedaStojan

Veoma poznat
Poruka
12.678
U biblijskom Izlasku 33:20; Gospodin upozorava Mojsija na opasnost od viđenja Njegovog Lice: "Ne možete vidjeti moje lice, jer me nitko ne smije vidjeti i preživjeti."

Polemična situacija se, međutim, radikalno mijenja kad se prijeđe na slavensku apokalipsu. Duža revizija 2. Henokove 22:1–2 prikazuje susret s božanskim Licem u sljedećim terminima: Vidio sam pogled na lice Gospodnje, poput željeza užarenog u vatri izvađen, ispušta iskre i žari. Tako sam čak i ja vidio lice Gospodara Ali o licu Gospodnjem ne treba govoriti, toliko je divno i krajnje strašno . Tko sam ja da polažem račune neshvatljivog bića Gospodnjeg i njegovog lica, tako krajnje čudnog i neopisivo?

Ovdje vidioc nedvosmisleno kaže da je vidio Lice Gospodnje. Ova teofanijska promjena paradigme izričito dovodi u pitanje spomenuti Mojsijev iskaz i njegova junaka; u Bibliji je viđenje Lica otvoreno zanijekano samim Božanstvom.

Još jedan opis Lica koji se nalazi u 2 Enoch 39 dalje proširuje ovo eksplicitno osporavanje Mojsijevskog junaka isticanjem da je patrijarh vidio ne samo Lice Božanstva nego i specifične značajke ovog Lica, naime oči i usne Božanstva: A sada, djeco moja, danas vam ne javljam sa svojih usta, nego s usana Gospodina koji me posla k vama. Što se tebe tiče, čuješ moje riječi, s mojih usana, ljudsko biće stvoreno vama jednakim; ali ja sam čuo riječi s vatrenih usana Gospodnjih. Jer su usne Gospodnje peć ognjena, a njegove su riječi ognjeni plamenovi koji izlaze.Vi moja djeco, vidite moje lice, ljudsko biće stvoreno kao i vi; Ja, ja sam jedan koji je vidio lice Gospodnje, poput željeza užarenog ognjem, izljeva iskre. Jer vi gledate u (moje) oči, ljudsko biće stvoreno kao i vi; ali Gledao sam u oči Gospodnje, poput zraka blistavog sunca i zastrašujuće oči ljudskog bića.

Bibliju su smišljali mnogi autori tokom više stotina godina...Dešavalo se da novi autori ne znaju baš sve šta su raniji autori napisali..nisu bili svesni da su njihove priče ili mistična iskustva u suprotnosti sa onim što su smislili ili doživeli prethodnici...
ove kontradikcije su dokaz da Biblija nije Božija reč

Bibliju su smišljali mnogi autori tokom više stotina godina...Dešavalo se da novi autori ne znaju baš sve šta su raniji autori napisali..nisu bili svesni da su njihove priče ili mistična iskustva u suprotnosti sa onim što su smislili ili doživeli prethodnici...
Nije to ,vec je nastala podjela na egzoterno i ezoterno.Enok postaje Metatron onaj koji zna tajne.

Sinopsis (3 Enoch 11) potvrđuje Metatronovo sveznanje i njegovu neizmjernu kompetenciju u predanju. U ovom Hekhalot traktu vrhovni anđeo otkriva R. Ishmaelu da je on, Metatron, onaj kojemu je Bog otkrio „sve tajne mudrosti, sve dubine savršene Tore i svih misli ljudskih srca.” Tekst ostavlja dojam da punina razotkrivanja krajnjih tajni sa ovim anđelom može se usporediti samo sa znanjem o samom Božanstvu, budući da prema Metatronu, sve misterije svijeta i svi redovi (tajne) stvaranja otkrivene su pred njim “kao što stoje otkrivene pred samim Svetim”Od Sefera Hekhalota saznajemo da je inicijacija anđela u krajnje tajne i misterije svemira omogućuje mu da razabere vanjsku i unutarnju priroda stvari: misterije stvaranja kao i
tajne ljudskih srca. Metatron obavještava R. Ishmaela da ima jedinstvenu sposobnost predznanja koja mu omogućuje da gleda „duboko tajne i bozanske misterije. Prije nego što čovjek pomisli u tajnosti, ja [Metatron] vidim njegovu misao; prije nego što djeluje, vidim njegov čin. Na nebu nema ničega iznad ili duboko unutar zemlje skrivenog od mene.

Како је апокрифна књига доказ контрадикције у Библији?

Možda jeste ali su je pomenuti probali falsifikovati? prekrojiti po svom liku možda

Ti cekas knjigu pravu da ti kaze tko si.
Ne trebas jer ja sam ti rekao tko si.

to već prevazilazi moje znanje na ovu temu..nisam ni znao da postoje dve
ma deda gleda na sve nacine da nam se uslihta, pa se setio slavonic enoch

2 Enoch​

Slavonic Enoch​

2 Enoch is a Jewish pseudepigraphon preserved solely in the Slavonic language.
Zaostao si ko običaju ima 3 knjige.
Da pitamo Srpske strucnjake koje su validne?
na prvu se pozivamo, bar ja mada je i ona kompilacija, a i druga je zanimljiva, neki delovi samo, za trecu ne znam
U biblijskom Izlasku 33:20; Gospodin upozorava Mojsija na opasnost od viđenja Njegovog Lice: "Ne možete vidjeti moje lice, jer me nitko ne smije vidjeti i preživjeti."
znas i sam da je to bio odraz nepostovanja, ko pogleda vladara u oci, leti glava... danas je suprotno, ako nekoga ne gledas u oci, znaci d aga ne postujes

radi se o fizickom gledanju, a sta je sa duhovnim?

tema bi mogla da bude obecavajuca, ali avaj, deda ima fiks ideje - jel te gledam sad, jel ti se obracam? NE. jel si car, kralj? NISI. jel te postujem? NE, znaci samo te ogovaram kod drugih da imas fiks ideje

Poslednja izmena:
Међутим Абрахам се испричао са Господом и његовим најближим сарадницима чак их угостио храном и млеком и сити се испричали пре него што сатрше Содом и Гомор.
Догађаји су описани у 1. Мојсијевој књизи и њему се приписује иако су ови догађаји много пре Мојсија.

Back