Bošnjački toponimi usred Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK
NASELJA SRPSKIH ZEMALJA
SRPSKA KRALJEVSKA AKADEMIJA 1908

Sarajevsko polje

9.Kotorac

Porijeklo stanovništva

Od današnjih porodica u Kotorcu najstariji su: Zukići, Serdarevići, Alilovići, Viteškići, Hajrići, Sarajkići, Ganije i Menedike. Za Serdareviće, Viteškiće, Sarajkiće i Hajriće pričaju da su jedna porodica i da potiču od starih porodica kotoračkih, koji su pri padu Kotorca primili islam i izgubili staro porodično prezime. A ovo se isto može reći i za Zukiće, Aliloviće, Ganije i Menedike. Viteškići su ovako prozvati po majci dovedenoj ispod Vitez-planine, a prije su se zvali Hajrićima. Sarajkići su takođe prozvati po majci dovedenoj iz Sarajeva.

z:)

Nikad Sjenicaci i Pesterci sebe nisu zvali Srbima. Ako niko sebe Srbinom nije zvao to su oni jer znam njihov mentalitet i lozu.

Inace sir imaju dobar, koliko je dobar svaki Sumadinac i drugi provincijalac kad ga proba kaze: i bre sto ja zivim u Sumadiju :neutral:

Ја ти кажем да сам са некима за столом седео и причао, а ти ми не верујеш! Унуци од тих људи иду у исте школе и разреде као и српска деца и уче ћирилицу! Тако је свугде где Зукорлић и његове дахије нису зашле!

Gresis, pogresna percepcija. Ako ti je cilj da dokazes da nema veze sa Srbima, gresis. Ima x tumacenja za poreklo naziva SRBI, a sad i ja mogu da selektujem ono sto mi odgovara, isto kao i ti sto radis sve vreme.
Upravo si sama sebe matirala!

Pa šta ćeš da selektuješ - jel obuću serbule .. Pa i to mu ga više dođe kao socijalna kategorija,
slično kao što su Vlasi pomješani sa čobanima vlasima ..
Ja nikako da uvidim to tvoje fatalno šahovanje .. ko da si i igru pomješala , igramo - ne ljuti se , čovječe ..

Dositej Obradovic

prikljucenija.jpg

„Govoreći za narode, koji u ovim kraljevstvam i provincijam živu, razumevam koliko grčke crkve, toliko i latinske sledovatelje, ne isključavajući ni same Turke Bošnjake i Ercegovce, budući da zakon i vera može se promeniti, a rod i jezik nikada. Bošnjak i Ercegovac Turčin on se Turčin po zakonu zove, a po rodu i po jeziku, kako su god bili njegovi čukundedovi, tako će biti i njegovi poslednji unuci: Bošnjaci i Ercegovci, dogod Bog svet drži. Oni se zovu Turci, dok Turci tom zemljom vladaju, a kako se pravi Turci vrate u svoj vilajet, otkuda su proizišli, Bošnjaci će ostati Bošnjaci, i biće što su nji’ovi stari bili.

http://www.antikvarne-knjige.com/dositej-obradovic

Dositej srpski nacionalista a ovako da pise :lol:

Dositej Obradovic

prikljucenija.jpg

„Govoreći za narode, koji u ovim kraljevstvam i provincijam živu, razumevam koliko grčke crkve, toliko i latinske sledovatelje, ne isključavajući ni same Turke Bošnjake i Ercegovce, budući da zakon i vera može se promeniti, a rod i jezik nikada. Bošnjak i Ercegovac Turčin on se Turčin po zakonu zove, a po rodu i po jeziku, kako su god bili njegovi čukundedovi, tako će biti i njegovi poslednji unuci: Bošnjaci i Ercegovci, dogod Bog svet drži. Oni se zovu Turci, dok Turci tom zemljom vladaju, a kako se pravi Turci vrate u svoj vilajet, otkuda su proizišli, Bošnjaci će ostati Bošnjaci, i biće što su nji’ovi stari bili.

http://www.antikvarne-knjige.com/dositej-obradovic

Dositej srpski nacionalista a ovako da pise :lol:

Procitaj celu knjigu onda se javi.

Pa šta ćeš da selektuješ - jel obuću serbule .. Pa i to mu ga više dođe kao socijalna kategorija,
slično kao što su Vlasi pomješani sa čobanima vlasima ..
Ja nikako da uvidim to tvoje fatalno šahovanje .. ko da si i igru pomješala , igramo - ne ljuti se , čovječe ..

I tako ti kao trla baba lan da joj prodje dan.
Ti upravo selektujes kao sto rekoh, samo ono sto ti odgovara priznajes, a i to sto iuzmes i to ne pije vodu.
Nego nisi mi odgovorila na ona pitanja. Zasto skaces od stvari na stvar? Zar ne mozes da odgovoris lepo na svako pitanje koje sam ti postavila?

Kakve veze ima.

Dositej je bio podan coveku koji je vise Poturica ubio nego sto su umreli u Bosanskom ratu.

Ma kakav Dositej ubica.. Dositej je bio kako treba , s njim je u Srbiju došlo obrazovanje , humanizam ..
A Karađorđe jeste bio Vlah , oko sebe je okupio Vlaha (npr. vojvodu Sinđelića) , nakon što su protjerali muslimansku vlastelu ,
navali su na običan narod da i njih popljačkaju .. I tu ste postali nacija jedne vjere ..

I tako ti kao trla baba lan da joj prodje dan.
Ti upravo selektujes kao sto rekoh, samo ono sto ti odgovara priznajes, a i to sto iuzmes i to ne pije vodu.
Nego nisi mi odgovorila na ona pitanja. Zasto skaces od stvari na stvar? Zar ne mozes da odgovoris lepo na svako pitanje koje sam ti postavila?

Hajde mi Savka nabroj nekoliko od tih x izvora za nacionalno ime Srba ..

Ma kakav Dositej ubica.. Dositej je bio kako treba , s njim je u Srbiju došlo obrazovanje , humanizam ..
A Karađorđe jeste bio Vlah , oko sebe je okupio Vlaha (npr. vojvodu Sinđelića) , nakon što su protjerali muslimansku vlastelu ,
navali su na običan narod da i njih popljačkaju .. I tu ste postali nacija jedne vjere ..

Da li ti imas pojma o cemu pricas?

Daj dokaz da je Karadjordje bio Vlah! Nemoj da pricas napamet!

Zeno dal si plava.

Dositej je Karadjordja smatrao mesijom srpskog naroda.

A Karadjordje je Srbin.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back