Bošnjačka mitomanija

Priča se da je Tile na kraju životnog puta, dok je ležao u ljubljanskoj bolnici, čitao Kur'an .. Mi smo Titovi , Tito je naš ! :)

Ne samo da je či'to nego je postao i pravi musliman,jer kada su mu sjekli nogi ujedno su ga i obrezali na njegovo insinsiranje ...ba :mrgreen:
Potomci pokojnog muftije Jusufspahića i dan danas drže njegovu kožicu kao svetinju i prenose je iz ruke u ruku,samo što zli ćetnici i genocidaši šute o tome i ne daju da istina izađe na videlo
Ćetnićka zavjera moja ti,zavjera

Poslednja izmena:
Dobro, samo se pravilno izražavaj kao istoričar u skladu sa vrěmenom koje opisuješ.
Nije ispravno da se kaže država-članica federacije, nego socijalističkih republika federalnih jedinica države SFRJ.

A zašto je neispravno? Pa one i jesu bile države, kako u ustavu SFRJ, tako i po svojim ustavima i dr. propisima.

Jugoslavija je bila savezna država; državna zajednica, sastavljena iz šest država.

Poslednja izmena:
Ne samo da je či'to nego je postao i pravi musliman,jer kada su mu sekli nogi ujedno su ga i obrezali na njegovo insinsiranje ...ba :mrgreen:

Tito je rođen kao Musliman... Pravo ime mu nije bilo Josip (ne veruj agresorskoj propagandi) nego Jašar.
Pa i ti si Bošnjak, jerbo je Marko staro Etrursko ime, a šta su Etrurci do dobri Bošnjani, kao i svi drugi indoevropski narodi. Čak i to kuče koje imaš na slici je autoktona rasa pasa iz Brštaničkog vilajeta.

A zašto je neispravno? Pa one i jesu bile države, kako u ustavu SFRJ, tako i po svojim ustavima i dr. propisima.

Jugoslavija je bila savezna država; državna zajednica, sastavljena iz šest država.

Nije bila sastavljena iz 6 država, jer to onda ne bi ni bila država nego někakav savez državâ. Nijedan federalna republika nije imala prerogative države.

Nije bila sastavljena iz 6 država, jer to onda ne bi ni bila država nego někakav savez državâ. Nijedan federalna republika nije imala prerogative države.

Upravo si mi rekao da treba da se izražavam u skladu sa vremenom, a ne da pravim neke projekcije. Pa tako se i izražavam; od 1945. (ili 1943, kako god) do 1991. (odnosno 1992) godine, Jugoslavija je bila federacija sastavljena iz šest država.

Mi možemo diskutovati u 2018. godini oko toga šta je značenje pojma države, zašto su možda oni pogrešili što su ih tako nazvali itd...ali to tako jeste bilo. Ne možemo mi to sad promeniti.

P. S. Uostalom, koliko ja znam, a neka me neko ispravi ukoliko grešim, država ne znači i nezavisna država. Upravo tu i stoji takav pridev, da se zna o kakvoj državi govorimo. To je reč koja se koristila (te koristi i dan-danas) kao oznaka za samoupravne celine nekih (samostalnih) država. Ruska federacija u svom sastavu ima 22 autonomne države.

Poslednja izmena:
A gdě se Pomaci vode kao zasebni narod ? Još gluplje kad bi recimo proglasili někim Rodopljanima pa da onda u toj svojoj autonomiji ili republici glume něko ludilo, traže nezavisnost i neprikosnovenost, dok pritom i dalje govore na bugarskom. Sanjaju o povratku Turaka na Balkan, itd...

Po tome su bosanskohercegovački muslimani zaista izuzetak.
Hoću reći da te minorne skupine Torbeša i Pomaka barem znaju ko su i šta su, te ne traže hlěba prěko pogače.
A ovi u BiH ne. Umislili su da su něšto vanredno posebno i vrědno. Pošto su uspěli da prěvare sebe sad pokušavaju prěvariti i druge.

Ne znam da su sve te muslimanske grupacije dizale ruku na svoje hrišćanske sunarodnike u vrěmenima velikih pometnji. To je takođe prěpoznatljivo ponašanje bosanskohercegovačkih muslimana po čemu odudaraju od drugih istověrnika kod drugih naroda u komšiluku.

Nema ih puno u Bugarskoj njihovih konvertita.Negdje oko 60 000 u okviru 7 miliona stanovnika.Jedan dio njih se deklarise Turcima iako turski jezik ne govore.U vrijeme Otomanske okupacije Bugarske, redovno su cinili zlocine nad svojim hriscanskim sunarodnicima.Danas ih je malo zive po brdima Rodopa izolovano tako da ne igraju neku drustvenu ni ekonomsku ulogu.Vise je Roma i Turaka u Bugarskoj nego Pomaka.

Tito je rođen kao Musliman... Pravo ime mu nije bilo Josip (ne veruj agresorskoj propagandi) nego Jašar.
Pa i ti si Bošnjak, jerbo je Marko staro Etrursko ime, a šta su Etrurci do dobri Bošnjani, kao i svi drugi indoevropski narodi. Čak i to kuče koje imaš na slici je autoktona rasa pasa iz Brštaničkog vilajeta.

E sad mi je lahkše jer sam duboko u sjebi osjećao neku tjeskobu i nemir a i cuka mi je lahjao i izgledao nekako čudno,k'o da nije iz ovoga svijeta,što se na slici i da primetit'.
Od sjutra cuku hranim samo baklavom,suđukom,alhvom i nadam se da ću ga usrijećiti,srijeće mi
Hvala što si mi otvorio ohči
teşekkür ederim

E sad mi je lahkše jer sam duboko u sjebi osjećao neku tjeskobu i nemir a i cuka mi je lahjao i izgledao nekako čudno,k'o da nije iz ovoga svijeta,što se na slici i da primetit'.
Od sjutra cuku hranim samo baklavom,suđukom,alhvom i nadam se da ću ga usrijećiti,srijeće mi
Hvala što si mi otvorio ohči
teşekkür ederim

Ne zaboravi i umesto vode kahvu da mu sipaš, sa rahatlukom, al' Frankovu :D

Ех бошњани добри, када помислим на бошњаке - некад зване босанске муслимане прожме ме нека туга и смијех у исто вријеме...

Да пробамо да их боље схватимо:
Берлински Конгрес 1878. године црта нове границе на Балкану. Аустро-Угарска добија Босну и Херцеговину.
Праве се планови за стварање „босанске нације“.У ту нову нацију требало је да уђу народи све три вјере у БиХ.
Међутим Срби у БиХ били су већ национално свјесни. Римокатолици у БиХ нису имали развијену националну свијест, па су се идентификовали по својој вјери. Бошњаштво је стога било упућено углавном на муслимане.И тако драги моји од тада па до сада се није промјенило готово ништа...
Заправо јесте али нема се ништа добро написати,само сузе,крв и зној и по која тужна севдалинка.

Како је то изгледало?
Окупатору је био потребан лојалан домаћи фактор. Мехмед-бег Капетановић и муслиманска аристократија, настојали су очувати своје привилегије.
Мехмед-бег Капетановић 1891. године покреће лист „Бошњак“. Ту ће он пропагирати „босанску нацију“. Њега финансира окупациона власт. „Бошњак“ ће из године у годину добијати високе субвенције. Као уредник „Бошњака“, Капетановић је мјесечно добијао 166 форинти. Године 1893. награђен је и положајем градоначелника Сарајева.Капетановић је у „Бошњаку“ кренуо са жестоком пропагандом. Често се прелазило преко историјских чињеница. Своју агресивност Капетановић је изразио кроз стихове: “Од Требиња до бродскијех врата, Није било Срба ни Хрвата“. Његов покровитељ, Бењамин Калај, у својој „Историји Срба“ писао је да скоро у цијелој БиХ живе углавном Срби. Из овога се види сва конфузност и извјештаченост идеје о „босанској нацији“, као и чињеница да је Калај забранио сопствену књигу за употребу у БиХ.„Веле хришћани да су Срби, а веле католици да су Хрвати; али ништа зато… то ће само вријеме избрисати“, биле су ријече Капетановића. Ипак, није се досљедно држао тога, да су сви у БиХ једнаки Бошњаци. Форсирао је узвишеност муслимана као старих босанско-херцеговачких великаша. „Бошњак“ је 1892. године писао:

“У овој земљи је од давнина био господујући елемент мухамедански, елемент с којим се мора и данас у првом реду рачунати“.
У првом реду се, дакле, истичу „права“ муслиманске аристократије.

„Босанска нација“ се пропагирала да не би муслимани постали „својом немарношћу… слуге својих некадашњих слуга и кметова“. Из овога се осјети сав комплекс муслиманске господе. Капетановићева прича да су сви у БиХ и Бошњаци дакле пада у воду.
Сваки муслиман који се изјашњавао као Србин или Хрват, био је нападан у Капетановићевом „Бошњаку“.
Сви муслимани у БиХ, хтјели не хтјели, морали су се изјаснити као Бошњаци.

Смрт Мехмед-бега Капетановића 1902. прекинула је његов рад на стварању „босанске нације“. Рад на пропагирању „босанске нације“ је настављен, али смањеном жестином. Почетком Првог свјетског рата, почео је и крај нове нације.

Дух покретача „Бошњака“ остао је да чека неке нове вјетрове, па се тако некадашња улица Младена Стојановића у Сарајеву, данас зове управо Мехмед-бега Капетановића...

Овјде можемо комотно ставити три тачке,прича "бошњаци" се наставља и свако ко Србе назива тако је упао у исту машинерију звану стварање нације на леђима Срба.

Зато се често када помислим на Босну сјетим севдалинке, Азрине рок групе и пјесме "Крај танана шадрвана" тј. Хајнрих Хајнове пјесме коју је први превео на српски Алекса Шантић а после многи аутори користили а иде овако некако:

Казуј робе, откуда си, из племена којега си?

ma cuj bosanska soba i bosanska kuca? Spavali u jednom krevetu svi od najmladjeg do roditelja,morali da se prave da spavaju dok im caca naskoci na mater.I najboljem slucaju imali jednu kravu ,onu autenticnu bosansku busu koja daje tri litre mleka,...a ovamo ispade da se raja valjala po cilimima i tepisima,samo onaj najnizi sloj imao je ponjave. Ovako nesto moze da se montira samo pod uticajem teskih droga

Kakvom krevetu kad nije ni bilo kreveta, prostru se na po podu dušeci pa se ujutro sklone .. bili su ćilimi i ponjave, ponjave su bile kud se više gazi .. uglavnom, pod je bio zastrt ..
evo i sad u Travniku prave vunene prostirke, dušeke, jastuke .. snalazio se svijet , elektična preslica :)

Kakvom krevetu kad nije ni bilo kreveta, prostru se na po podu dušeci pa se ujutro sklone .. bili su ćilimi i ponjave, ponjave su bile kud se više gazi .. uglavnom, pod je bio zastrt ..
evo i sad u Travniku prave vunene prostirke, dušeke, jastuke .. snalazio se svijet , elektična preslica :)

Turska tradicija koja nema veze sa Srednjovekovnom Bosnom na koju se pozivaš. Zapravo, današnji Bošnjaci nemaju ama baš nikakve kulturološke veze sa tom Tvrtkovom i Kulinovom Bosnom na koju se pozivaju.
I Tvrtko i Kulin bi tamanili današnje muslimane Bosanske da su živi.

Bosanska soba je zapravo kuca u dobrostojecih Turaka u Bosni.Dan danas "bosanska" kuca je sinonim za ocaj u gradnji ,i to su najbolje osetili proterani Srbi koji su iz svojih kuca usli u muslimanske na prostoru R.Srpske.Kuce sa plitkim temeljima ,drvenom gradjom 10x10 ,...popucale vlazne ,jednom recju jad i beda.Prodji danas "bosanski" kucama po cisto bosanskim selima,sve same cenife od gradjevina

Jah, a ostavili nakav dvorac :)
Znam jedan slučaj iz Doboja, nisu joj poslije rata dali da uđe u svoju kuću, kad su na kraju vidjeli da im se valja seliti jedva je pustili u njenu avliju ..

ajde ne lupetaj teska beda ste bili,da nije bilo premestanja firmi iz Srbije krajem cetrdesetih u Bosnu, ne bi znali sta je to industrija.Bezali ste u Sloveniju na rad zato sto je Slovenija za vas bila Svjacarska.Cuj tepisi i cilimi,a u svim domacim filmovima jugoslovenske kinematografije muslimanska sredina u Bosni je prikazivana kao zaostala i siromasna.Da se ne lazemo komunisti nisu bili protiv vas pa da vas tako ocrne,ili je i to kulturoloska zavera protiv bosnjaka ?

ajde ne lupetaj teska beda ste bili,da nije bilo premestanja firmi iz Srbije krajem cetrdesetih u Bosnu, ne bi znali sta je to industrija.Bezali ste u Sloveniju na rad zato sto je Slovenija za vas bila Svjacarska.Cuj tepisi i cilimi,a u svim domacim filmovima jugoslovenske kinematografije muslimanska sredina u Bosni je prikazivana kao zaostala i siromasna.Da se ne lazemo komunisti nisu bili protiv vas pa da vas tako ocrne,ili je i to kulturoloska zavera protiv bosnjaka ?

Maah, za njih je i točak čudo tehnologije.

Jah, a ostavili nakav dvorac :)
Znam jedan slučaj iz Doboja, nisu joj poslije rata dali da uđe u svoju kuću, kad su na kraju vidjeli da im se valja seliti jedva je pustili u njenu avliju ..

алапача:

alapačа

alapača, imenica ženski rod
Značenje reči alapača:

• žena koja previše priča, galami, ne može da se kontroliše pošto joj priča sama po sebi donosi zadovoljstvo, bez ikakvih moralnih ograda priča o svakome i svemu
primeri upotrebe:
Kako i koliko su, u prošlosti, Beograđani voleli i mrzeli svoje žene. Osim najlepših stihova upućenih svojim damama, imamo mnogo pogrdnih reči za njih: kalaštura, rospija, bedevija, opajdara, alapača
Po definiciji, alapača je žena koja pronalazi užitak u ogovaranju i glasinama…
Jesi prava alapača . Imas jezičinu kao krava rep …
Ako je neko provocira postaje prava alapača
Poreklo reči:
alapača – reč čije se poreklo obično svede na turcizam, brbljivica, brbljiva osoba ženskog pola
A.Škaljić u svom rečniku Turcizmi u srpskohrvatskom jeziku, navodi ovu reč kao turcizam nejasnog porekla i ne prihvata uobičajena objašnjenja o postanku ove reči.
Alapača se izjednačava sa oblikom alakača odnosno reči alak u značenju varalica, smutljivac.
Alap na turskom znači hrabar, tako da poreklo ove reči ostaje nejasno.
(h)lapati – starosrpski, jesti žitku hranu, piti i jesti uz pomoć jezika
laptati – pas koji teško diše pri vrućini, pri tom izbacuje jezik napolje:
Koji stane laptati jezikom vodu, kao što lapće pas. Daničić
Turska kapa preko dola lapće! – sito, narodna poslovica, Vuk
lap – eng. “lick up (liquid), take into the mouth with the tongue,” isto značenje kao i naš glagol laptati-hlapati, odnosno jesti žitku, tečnu hranu pomoću jezika
laffen, nem – zastareli glagol istog značenja u osnovi nemačke imenice Löffel u značenju kašika
indevr. * lab, * lap(h), srkati, žvakati; Pokorny
alapača nije turcizam nego reč srpskog porekla od glagola lapati u prenosnom smislu, pričati puno i nepovezano, odnosno koristi obilato jezik
sinonimi: arlakača, alakača
Synonyms:
arlakača, alakača

Related Articles:

Related Terms:

Poslednja izmena:
realno ovakvi su

Ovakvi se kod njih još natprosečnima smatraju, te lako stanu Akademicima i visokodostojnicima. :hahaha:

Bošnjak sa završena četiri razreda osnovne među svojima se smatra mudracem, nisu isključeni slučajevi da takvi budu proglašeni i belim magovima (leče moždanim talasima).

Pojedini Bošnjaci su toliko pametni, da ih Mečke vode po vašarima da igraju uz daire.

Poslednja izmena:
Ne Jahja već Jahija što je nekako na Turskom = Živković.
Brena se udala za Bobu Živojinovića, vratila se u Pravoslavlje i sada se zove Jelena.

Nije ni bitno da li je Živković ili Jovanović ili...

Samo si potvrdio moju poentu da bar 50% muslimana (od skora Bošnjaka) zna koja im je krsna slava.

Bakir i Brena znaju garant!

Jahija je naša verzija imena Jahja .. kakvom turskom , to je ime arapskog porijekla , ime poslanika Jahje a.s. https://www.znacenje-imena.com/jahja , a u vas je Ivan/Jovan Krstitelj .. Ha ha , jel to i Jovan Krstitelj Srbin :)

Kakva krsna slava bolan , koji pravoslavci još imaju krsne slave osim vas , to vam je poganskog porijekla pa uvukli u svoju veziju hrišćanstva .. tako vam je krsna slava i Đurđevdan i Ilindan , a to su dva prastara paganska praznika ,prelomni dani u godini, jedan za dolazak proljeća a drugi vrhunac ljeta, praznici prirode i u nas se obilježavaju u prirodi teferičom , a Turci za Hidrelez prave festival i preskaču preko vatre https://cdnuploads.aa.com.tr/upload...d90e0f7dcf8ada521e60d35945c840e2.jpg?v=151709 .. u nas je Đurđevdan Hidrelez https://en.wikipedia.org/wiki/Hıdırellez
Slavljenje proljeća se zove Hidrelez/Ederlezi/Đurđevdan/Kakava/Ruz-i Hizir/Aya Yorgi's Day/St.George's ...
Imamo i mi usisan Hidrelez u islamsku tradiciju , Hidr+Ilijas :
Po predaji, hazreti Hidr, alejhisselam, i hazreti Iljâs (Elijas, Ilija, Elijah), alejhisselam, okusili su vodu života stoga vječno žive. Hazreti Hidr, alejhisselam, pomaže ljudima na kopnu, a hazreti Iljâs, alejhisselam, na moru. Po predaji, njih dva se sastaju kod ružinoga cvijeta, u noći 5. na 6. maja ..

Back