Bosna , bosanski , svi za bosnu ili Srpske zemlje i svi za Srbiju

Znači prvo osuđuješ što je srpski narod iz Hrvatske uvažavo i stavove iz svoje Matice Srbije,
a posle iznosiš suprotne stavove, da je opravdano da Srbi u HRvatskoj budu pod kontrolom BGa ?!

A kada oružje govori, razum, pa diplomatija se povija pod bremenom posledica izazvanoga dejstvom oružja i rata...
Da je nekome bilo do diplomatije i do diplomatskoga razdruživanje drugačije bi korake preduzimao i stvari činio...

da, smeta mi sto su Srbi u Hrvatskoj slusali bolesnog Milosevica i sto su isli u rat

a ovo drugo sam napisao sta bi po meni bilo idealno... ali to je ocigledno bilo nemoguce, jer Hrvatska nije imala sluha, a Milosevic je voleo ratove

da, smeta mi sto su Srbi u Hrvatskoj slusali bolesnog Milosevica i sto su isli u rat

a ovo drugo sam napisao sta bi po meni bilo idealno... ali to je ocigledno bilo nemoguce, jer Hrvatska nije imala sluha, a Milosevic je voleo ratove

OK, ali da je nešto bilo idealno, naravno da rata i stradanja ne bi ni bilo...
Lako je nama sada sa ove vremenske distance ocenjivati neke događaje i dešavanja iz prošlosti...
A evo i sada se mnoge stvari ne rešavaju na idealan način, pa čak ni na korektan...

Ne možeš imati jedne kriterije za Hrvate i Šiptare a druge za Srbe - samo zato jer si Srbin.

Odnosno, možeš, ali onda nisi ozbiljan.

- - - - - - - - - -

Zanima me, koja bi to prava mogla biti?

Daš mi par primjera?

zajednica srpskih opstina sa glavnim gradom i svojim obelezjima i simbolima (pored kojih bi obavezno morali da stoje i simboli drzave Hrvatske), skupstina sa zakonodavnom vlascu i ekonomska autonomija... a razumljivo zvanicni jezici bi bili hrvatski i srpski i Hrvati koji bi ziveli u toj autonomiji bi morali da imaju ista prava kao i Srbi jer se autonomioja nalazi u njihovoj maticnoj drzavi

sve preko toga je nepotrebno

zajednica srpskih opstina sa glavnim gradom i svojim obelezjima i simbolima (pored kojih bi obavezno morali da stoje i simboli drzave Hrvatske), skupstina sa zakonodavnom vlascu i ekonomska autonomija... a razumljivo zvanicni jezici bi bili hrvatski i srpski i Hrvati koji bi ziveli u toj autonomiji bi morali da imaju ista prava kao i Srbi jer se autonomioja nalazi u njihovoj maticnoj drzavi

sve preko toga je nepotrebno

Prije nego što ovo malo proučim, koji bi po tvom mišljenju trebali biti kriteriji za teritorij te autonomije?

Zamisli kad najveci narod u SFRJ (Srbi) nema pravo na samoopredeljenje, narod koji je stvorio tu drzavu DVA PUTA i dva puta OPRASTAO genocide svojim komsijama i prevodio ih na stranu pobednika, a to pravo dobije neka gologuzija koja ne samo da nije stvarala tu drzavu, nego se borila protiv nje srbosjekom i masovnim ubijanjem civila! To je velika nepravda. Kako neko moze da tvrdi da je ispravno da otcepi svoju republiku koja u sebi sadrzi narod koji je stvorio tu republiku i celu drzavu! To mogu samo najveci licemeri i hulje!

ma nema sada sta da se protumaci... gotovo je... lako je sada govoriti 'sta bi bilo kad bi bilo'... cinjenica da su se i jedna i druga strana vodile emocijama, a ne razumom i da su imale zacrtane ciljeve od kojih nisu zelele da odstupe

Hrvati su konacno videli sansu da posle koliko godina dobiju jedinstvenu, nacionalnu i nezavisnu drzavu, a Srbi to nisu zeleli misleci da bi bili gradjani drugog reda i zbog straha o nekom novom Jasenovcu

ma nema sada sta da se protumaci... gotovo je... lako je sada govoriti 'sta bi bilo kad bi bilo'... cinjenica da su se i jedna i druga strana vodile emocijama, a ne razumom i da su imale zacrtane ciljeve od kojih nisu zelele da odstupe

Hrvati su konacno videli sansu da posle koliko godina dobiju jedinstvenu, nacionalnu i nezavisnu drzavu, a Srbi to nisu zeleli misleci da bi bili gradjani drugog reda i zbog straha o nekom novom Jasenovcu

A bre što "me cimaš" sa tom idealizovanom, romantizovanom isl. istorijom, štaviše povješću ?!

Znači Srbi su imali bezrazložan strah od hrvatske vlasti iz ZGa ?!?!
A pre toga šta se zbivalo kada je ZG odlučivao o sudbini srpskoga naroda,
kada je ZG vedrio i oblačio npr u vreme ndh-azije ?!
Je li došlo i u '90-tim do povampirenja i eskalacije uštvanerstva ?!
Je li se uštvanerska emigracija koja je decenijama pre rovarila protiv Jugoslavije i nije prezala ni od kakvih sredstava uglavnom vratila u Hrvatsku i tamo, i među Hrvatima, zauzela skoro sve bitnije poluge i konce moći,
vlasti, uticaja..!?

A bre što "me cimaš" sa tom idealizovanom, romantizovanom isl. istorijom, štaviše povješću ?!

Je li se uštvanerska emigracija koja je decenijama pre rovarila protiv Jugoslavije i nije prezala ni od kakvih sredstava uglavnom vratila u Hrvatsku i tamo, i među Hrvatima, zauzela skoro sve bitnije poluge i konce moći,
vlasti, uticaja..!?

Jedan nacionalizam je generirao drugi, a ako me sjećanje dobro služi, Hrvati nisu bili ti koji su počeli s igrankom tipa dešavanja naroda.

Drugim rječima, Tuđman je bio posljedica Slobe.

vlasti, uticaja..!?

niko te ne cima, stavise niko ti se nije ni obratio

Jedan nacionalizam je generirao drugi, a ako me sjećanje dobro služi, Hrvati nisu bili ti koji su počeli s igrankom tipa dešavanja naroda.

Kako da ne, ako npr zanemarimo MASPOK,
ako zanemarimo njofradzijino političko konvertitstvo i sradanju sa uštvanerskom emigracijom,
pa kaozažmirimo i na one "turiste" na planini Raduši '72 isl ?!?!

niko te ne cima, stavise niko ti se nije ni obratio

To se malo onako šalim,
ali zar misliš da ono što si napisao, naročito ono što sam boldirao, ne iziskuju neku reakciju ili komentar,
i da je to onako baš tačno ?!

- - - - - - - - - -

Pa šta onda ne spomeneš i Rankovića?

Kako je Ranković završio,
i što je Ranković gori od bilo kojega političara i vlastodržca iz toga vremena ?!

Poslednja izmena:

Tudjman je 1972. osudjen na zatvrosku kaznu kada za S.M niko osim Mire nije ni znao

Poslednja izmena od moderatora:

Back