Босанско-османска војска за време слома првог српског устанка

Добар дан, пошто гледам опет мој дипломски након што је неко њега цитирао (уствари професорица за источну европу на университету у Бечу, где сам и сам похађао један семинар, дошло ми мисао.

Одкуд то да Скопљак има 1813 за време офензиве на Србе око 120.000 до 180.000 војника, а по овом раду број становника Босне не премаши 750.000. https://hrcak.srce.hr/file/161881 А од тога су Муслимани максимално 40 % (хршђана има више) или 300.000, хајде да узмемо то да сваки 4 муслиман иде у војску, наравно без жена неспособних и деце онда смо код 75.000 војника. И наравно на Чокешини и Мишару је минимум 5.000 од њих и пало. Карађорђе је мобилизовао све од 16 до 70 на крају рата а није имао 50.000 војника.

Па очигледно да минимум половина тих војника су "прави" или "други" Турци, а не Турци Бошњаци. Да ли је Турска слала трупе да се не понови шумадински Сценарио или како то објаснити.
mene buni nejasan naslov
da li su nas osvajale Osmanlije ili Osmani?
Postoje hrvatske a postoje srpske forme izražavanja.

uvažavam istorijsku činjenicu da je populacija uBosni prvu osnovnu školu imala tek sa komunistima pa su čak i žene smele da budu pismene

Back