Босанско-османска војска за време слома првог српског устанка

Konstantin Veliki

Buduća legenda
Poruka
28.842
Добар дан, пошто гледам опет мој дипломски након што је неко њега цитирао (уствари професорица за источну европу на университету у Бечу, где сам и сам похађао један семинар, дошло ми мисао.

Одкуд то да Скопљак има 1813 за време офензиве на Србе око 120.000 до 180.000 војника, а по овом раду број становника Босне не премаши 750.000. https://hrcak.srce.hr/file/161881 А од тога су Муслимани максимално 40 % (хршђана има више) или 300.000, хајде да узмемо то да сваки 4 муслиман иде у војску, наравно без жена неспособних и деце онда смо код 75.000 војника. И наравно на Чокешини и Мишару је минимум 5.000 од њих и пало. Карађорђе је мобилизовао све од 16 до 70 на крају рата а није имао 50.000 војника.

Па очигледно да минимум половина тих војника су "прави" или "други" Турци, а не Турци Бошњаци. Да ли је Турска слала трупе да се не понови шумадински Сценарио или како то објаснити.

Добар дан, пошто гледам опет мој дипломски након што је неко њега цитирао (уствари професорица за источну европу на университету у Бечу, где сам и сам похађао један семинар, дошло ми мисао.
:hahaha:

Poslednja izmena od moderatora:

Шта је смешно.

https://iog.univie.ac.at/ueber-uns/personal/emeritierte-und-pensionierte-professoren/iskra-schwarcz/

Бугарка ради у Бечу.

Или мислиш да нисам био на университету.

Ево ти мој рад

https://phaidra.univie.ac.at/open/o:1326521

Или шта хочеш да скинем гаче овде а теби ни име не знам, знам само да живиш у Русији, а очигледно ти водка не прија толико.

Poslednja izmena od moderatora:
Ово на брисање, анеко да покуша да ми објасни питање, иначе Шумадија је имала око 300.000 до 400.000 хршћана. Гледстон шта кажу османски војни архиви и можеш дођи до њих молим те.

:roll:

Da sam svom profesoru predao diplomski od 122 stranice izletio bi naglavacke iz kabineta.
Napisao sam upola toliko i on mi rekao: "Dobro kolega, pa moglo je to i malo krace."

Lijencina teska, zato sam ga i odabrao, znao sam da nece cjepidlaciti.

Па у тих 122 страна, мени је од три професора речено да има информација за докторску дисертацију, мој профа је све живо морао да гугла јер споредно спомињем Сарајлику, Копитара и.т.д. Реко је, да се опширније писао имо би 400-500 страна.

Па у тих 122 страна, мени је од три професора речено да има информација за докторску дисертацију, мој профа је све живо морао да гугла јер споредно спомињем Сарајлику, Копитара и.т.д. Реко је, да се опширније писао имо би 400-500 страна.
Zato i kazem da je previse.

:mrgreen:

Da sam svom profesoru predao diplomski od 122 stranice izletio bi naglavacke iz kabineta.
Napisao sam upola toliko i on mi rekao: "Dobro kolega, pa moglo je to i malo krace."

Lijencina teska, zato sam ga i odabrao, znao sam da nece cjepidlaciti.

A ja očekivao odg tipa "Kolega, mogli ste malo to opširnije".

@zx16 stvarno, šta ti je?

A ja očekivao odg tipa "Kolega, mogli ste malo to opširnije".
Ma jos mi na konzultacijama rekao - nekih 20 do 25 stranica...

Mislim si ja - pa to je kao seminarski.

:mrgreen:

E da, pismeni kod njega na petoj godini iz izbornog predmeta je bio takav da je rekao kako nitko nece dobiti vise od jednog papira.
I onda nadoda: "Samo mi jos treba da moram previse citati."

fesoru ovisi, bila je neka psihopatkinja od profesorice koja je od seminarskog radila znanost.
Ja sam si odlucio maksimalno olaksati.

Наравно без доброг временског распореда и ја не би успео све да радим шта радим. Радим ко професор у школи, дајем додатне часове и сада планирам да пишем за немачко-аустриске новине. Поред тога Кошарка, плирвање, теретана, девојка, можда за годину дана дете.

Кад се може што да не, коју си имао оцену???

Одкуд то да Скопљак има 1813 за време офензиве на Србе око 120.000 до 180.000 војника, а по овом раду број становника Босне не премаши 750.000. https://hrcak.srce.hr/file/161881 А од тога су Муслимани максимално 40 % (хршђана има више) или 300.000, хајде да узмемо то да сваки 4 муслиман иде у војску, наравно без жена неспособних и деце онда смо код 75.000 војника. И наравно на Чокешини и Мишару је минимум 5.000 од њих и пало. Карађорђе је мобилизовао све од 16 до 70 на крају рата а није имао 50.000 војника.

Па очигледно да минимум половина тих војника су "прави" или "други" Турци, а не Турци Бошњаци. Да ли је Турска слала трупе да се не понови шумадински Сценарио или како то објаснити.
Sto se bre sa tim zamaras?
Svaka cast sto ke je nastavnica citirala pismeni i to u Becu, jel krstena ona?
Trazi uzrok ne posledicu. 😃

Наравно без доброг временског распореда и ја не би успео све да радим шта радим. Радим ко професор у школи, дајем додатне часове и сада планирам да пишем за немачко-аустриске новине. Поред тога Кошарка, плирвање, теретана, девојка, можда за годину дана дете.

Кад се може што да не, коју си имао оцену???
Znaci razvod?

Ово на брисање, анеко да покуша да ми објасни питање, иначе Шумадија је имала око 300.000 до 400.000 хршћана. Гледстон шта кажу османски војни архиви и можеш дођи до њих молим те.

:roll:
Bas me briga brate koliko ke sumadija ili turska imala vojnika, jesi ti krsten?
Batali to!
Bolje gledaj koliko nam je Srba ostalo na Kosovu?
Nego da jadris tudje muke!

Nerealno.

Većina je brojki u povijesti napuhana, čak i one u 20. stoljeću. Vjerojatno je ta vojska imala nekoliko desataka tisuća.

Nerealno.

Većina je brojki u povijesti napuhana, čak i one u 20. stoljeću. Vjerojatno je ta vojska imala nekoliko desataka tisuća.

То стоји, али има неких индикатора да бројка је можда отприлике тачна.

А чак да су само 60.000 то се из саме Босне и од самих Муслимана није могло регрутовати.

Укупно је Османско Царство слало 300.000 војника, шта у време Наполеона (Османска војска се организовала по Французима, за француској опреми и француских експерта, посебно артилерија је у време слома српског устанка била на завидном нивоу.

Па цела војска за Крима је кренула на Србе и испод 120.000 није било сигурно.

То стоји, али има неких индикатора да бројка је можда отприлике тачна.

А чак да су само 60.000 то се из саме Босне и од самих Муслимана није могло регрутовати.
Nisu u to doba bile takve velike vojske za tako male operacije. Napoleon je skupio 600.000 za invaziju na Rusiju, no to je najveća vojska tog doba, koja se logistički raspala više nego što je poražena. Dovoljno je usporediti europske i osmanske vojske toga vremena, kod nekih poznatih i važnih operacija, pa da se vidi da je to nemoguće.

Poznati povijesni primjeri pretjerivanja su od grčko-perzijskih ratova i Mongola do 2. svjetskog rata. U dobro proučenom 2.svjetskm ratu je stradalo od 60 do 85 milijuna ljudi, dakle amo-tamo 25 milijuna. Kako li je pak bilo u doba napoleonskih ratova, bolje da se ne priča.

U presudnim bitkama tog razdoblja znalo se skupiti od 100.000 do 200.000, a tih je bitaka bilo vrlo malo, s tim da je većina ljudi bila u pozadini i nije ni sudjelovala. U manjim operacijama puno manje.

Back